Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   390 / 843
(#) Tonybacsi válasza Csupasz hozzászólására (») Dec 22, 2011 /
 
Szia!

Ötlet még csak lenne! De ez most egy kicsit olyan, mintha azt kérdeznéd, hogyan kell autót vezetni, pedig most raktad le a vizsgát....?!

A kérdéseidből kicsit azt érezni, nem igazán vagy tisztában az alap dolgokkal. Ha valóban Te magad építetted meg Attila86 által publikált (jelzem nem is olyan egyszerű, főleg a nyák rész) labortápot, akkor ezek a kérdések nem merülnének föl.

Az összetettebb áramköröket ajánlatos mindig, részegységenként éleszteni, elkerülve az esetleges pontatlanságokat, hibákat. Gondolom ezt Te is így tetted...
Ha hiba van az áramkörben, az bárhol, és bármi lehet.
Szeretnéd beállítani az áramkorlát maximumot (gondolom én, azért szeretted volna 2A-al megterhelni, de ezt csak gondolom mert nem írtad), beállítottad 12V-ra a tápodat (mi alapján?...a beépített kijelzője , vagy egy külső hitelesnek tekinthető DVM-el), utána megterhelted az izzóval, és mértél valamit, azután tekerted a potit(már nem is tudom melyiket), és valami nem úgy működik ahogy kellene. (milyen árammérőt használtál közben, ami alapján tudod az értékeket?).
Gondolom a beépített 3 és fél digites átkapcsolható panelműszert feszültség és árammérő részét beállítottad, hitelesítetted mielőtt mértél...ugye? ahhoz, hogy ezt meg tud tenni, ismerni kell Óhm bácsi törvényét...(is).
És máris elérkeztünk a vázolt probléma kérdéséhez, miszerint....de akkor hogy is van ez...?

"beállítom a 12V-ot,elindítom az áramhatárolót, leesik a feszültség,majd ahogy emelem a korlátot, úgy éri el a feszültség a 12V-ot.Itt van az 1,75A, viszont a feszültség emelkedése nem áll meg, hanem felmegy 33,4V-ra, holott a limit 30V.Letekerem a potit, majd újra fel, és akkor kb.23-25V körül visszaesik, és be tudom állítani nullára." írod.

Terhelés nélkül jól működik a labortápod, szabályoznak-e rendesen a kezelőszervek, a beállított feszültség és áram értéknek megfelelően jelez a kijelző?
Jó ilyenkor még tudni milyen esetleges változások kerültek az áramkörbe, esetleg egy kép a már elkészült projektről...stb. úgy talán könnyebb lesz segíteni is.
(#) Csupasz válasza Tonybacsi hozzászólására (») Dec 23, 2011 /
 
Szia
Való igaz, hogy a vizsgát nem most tettem le, hanem 30 éve, / azóta nem foglalkoztam elektronikával /,és az is igaz, hogy vannak tudásbeli hiányosságaim...
Azért próbálok tanulni...
Egyébként a fesz./ áram mérő be van állítva, de +multival is mértem.
Kezdetnek beépítettem a fesz. szabályzó potinak egy gyári új szakadtat,és amikor kicseráltem azóta produkálja a hibákat.
Igen, Ohm bácsi itthon van,csak néha /nálam/ fenékbe rúgja a fizikát.Egyébként az hogy melyik poti mit állít, az elég egyértelmű
Üdv:
Csupasz
(#) Tonybacsi válasza Csupasz hozzászólására (») Dec 23, 2011 /
 
Ahhoz, hogy -akár a P4-P5- potikat kicseréld, le kellett választanod a front panelt a fő panelről. Nézd át az összekötő forrasztásokat, vezetősávokat (is), hátha... Ha előtte jól működött, és csak ehhez nyúltál, akkor valószínű, hogy ott lesz a hiba.

Ez a "...elindítom az áramhatárolót..." dobtam egy hátast de tetszett

Fel a fejjel...kitartás...és jó lesz!
(#) patexati hozzászólása Dec 23, 2011 /
 
Sziasztok! Építettem kettő darab Bővebben: Link tápot. Kérdésem lenne ha valaki megépítette nála nem e volt probléma az áramgenerátor részével?? Nekem nem megy egyiken sem a led feszt világít.. Nem csekkoltam végig rajz szerint beültetés alapján építettem áramkorlátos tápról élesztgettem így nem lett baja de ez a hiba fennáll.. A tápot azt szabályozza szépen..Végignézem holnap csak hátha valaki nél volt ilyen bibi.. Köszi
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Dec 24, 2011 /
 
Sziasztok! Egy ellenállást benéztem mert a beültetésen R18 van írva én meg 0,18 Ohmot tettem bele valójában 2,2K.. Most megy de nem jó minden.. Valamiért világít a led állandóan kb 7 Voltig felette nem.. Megy a szabályzás bírja a rövidzárt is megy az áramgenerátor. Nem tudom 28V fölé emelni a feszt sem nem megy el 30 Voltig valamiért.. (a táp elég hozzá) Ezt a pár apróságot ha sikerül kijavítani megy össze a dobozba.. Mindkettő ugyanazt csinálja teljesen nincs különbség! Valakinek valami ötlet??
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Dec 25, 2011 / 1
 
Sziasztok. Nagy nehezen fényt derítettem a hiba okára. 24 Voltos Zenerel nem jó de ha 27V-os van bent akkor igen! Már csak a feszültség nem akar 29,2 Voltnál feljebb kúszni.. Lehet az szól bele,hogy 2N3442 tranzisztort használok?? A hőt bírja az biztos mert sütögettem vele rendesen borda nélkül csak az alufül van rajt de nem szállt el
(#) proli007 válasza patexati hozzászólására (») Dec 25, 2011 /
 
Hello!
Ha a kimenő feszültség nem elegendő, akkor vagy a referencia feszültség alacsony, vagy a szabályzó erősítő osztójának nem megfelelő az osztási aránya.
üdv! proli007
(#) patexati válasza proli007 hozzászólására (») Dec 25, 2011 /
 
Szia! Köszi! Közben sikerült megoldani a 24V zener 27V-ra emelésével és a 180K visszacsatolás 190K-ra emelésével tökéletesen működik mindkét példány! Szabályozható a feszültség és az áram is egészen 0-tól! A dobozolási lakatosmunkák jönnek..Ilyen 2N3442 tranzisztorosan van egy 24 voltos példányom mit évek óta használok nem egyszer 4A áramot vettem ki belőle órákig (akkutöltés) és bírja.. Ezek a bétás tranzisztoraim még a Quad-os korszakomból maradtak nem olyanok mint sok mai.. Szó szerint tojást lehet sütni velük és bírják
(#) Zsoltmaster válasza Kefeúr hozzászólására (») Dec 26, 2011 1 /
 
Üdv minden kedves elektronikával foglalatoskodó emberkének

Diák korom óta kedvelt hobbim az elektronika, amit hosszú évek óta sajnos nem állt módomban
gyakorolni. Most változtatni akarok ezen és ehhez kérném a tisztelt segítségeteket.
Szeretnék tőletek információt és tanácsokat kapni .....Hogyan lehet jó minőségű nyákot
létrehozni , hol lehet alkatrészekhez jutni stb. Kérlek Írjatok sok sok kérdésem lenne hozzátok
amennyiben drága időtök egy részével megtisztelnétek hogy többet tudhassak az általam
érdekelt témáról.......
Köszönettel Zsolt Master
(#) Frankye válasza Zsoltmaster hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Első körben is:
Mit-hol
NYÁK készítés
További kérdésekhez:
Kezdőknek (még ha nem is vagy teljesen kezdő...)
Sok sikert!
(#) csabacsaba hozzászólása Dec 26, 2011 /
 
Sziasztok.
Epitettem egy labortapot bedobozoltam meg minden,es szuperul mukodik.
Az a kerdesem hogy 25Vac kell es az is tettem de 2*12.5V trafoval.Ha a trafonak a kozepkivezeteset ki szerelem az elolapra akkor ha egy szimetrikus dolgot ki akarok probalni fog mukodni rendesen?Alatta lasan epul a dupla labortap is
Beszeljenek a kepek:
(#) patexati válasza csabacsaba hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Szia! Ha szimetrikus tápot akarsz akkor kell még egy ilyen mit építettél Ne vezesd ki a középkivezetést mert abból baj lesz,tönkre fog menni.. Én most építek egy duplát majd felteszem a képet róla ha kész lesz
(#) zoz11 hozzászólása Dec 29, 2011 /
 
Sziasztok

Igaz nem készítés hanem javítás? Valaki ismeri ezt a tápot? Vagy esetleg kapcsolási rajz fellelhető hozzá?
Sajnos mind a két fele halott, ha esetleg lenne, hozzá rajz könnyebb lenne elindulnom, mert nem egyszerű megbontani.
Megszeretném menteni, eddig nagyon szépen tette a dolgát.

Köszönöm! Üdv: Zoltán
(#) scooby_ válasza csabacsaba hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Nagyon szép munka,jól néznek ki nagyon! A közép kivezetéssel nem fog működni,azt ne is vezesd ki. Max. annyit érsz el vele,hogy tönkreteszed a tápodat.
(#) makait1 hozzászólása Jan 2, 2012 /
 
Segtséget várok az alábbi kérdésben.
Tervezem megépíteniAttila86 cikkében leírt labortápot. Szerintetek használható lenne ehez a kapcsoláshoz egy 2x12V szekunderkivezetésű transzformátor? Gondoltam azért mert a két 12V-os segédtápnak úgyis közös pontja a GND, ebből meg már adódik a 24V is. Ez nekem csak azért okoz fejtörést, mert a főtáp földpontja nem a negatív, hanem a pozitív.
Előre is köszönöm.
(#) hurubbi hozzászólása Jan 2, 2012 /
 
Már vagy 10 éve üzemel az RT 94 számában megjelent labortáp, nemrég döntöttem úgy, hogy újra elkészítem a kapcsolást. Örömmel látom, hogy Alkotó ismét bebizonyította, hogy milyen jó nyák tervező. Ha folyamatosan olvastam volna ezt a topic-ot, biztosan nem csináltam volna saját tervet. Egy kérdésem volna: Az Rt-ben megjelent rajzon az ic-ket tápláló trafó 400mA. Biztos hogy kell ekkora?
(#) Attila86 válasza makait1 hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Nem lehet! Három külön szekunder kell ahhoz a táphoz sajnos.
(#) patexati hozzászólása Jan 3, 2012 /
 
Sziasztok! Elkészült a dupla tápom..
(#) patexati hozzászólása Jan 3, 2012 /
 
Még..
(#) patexati hozzászólása Jan 3, 2012 /
 
Még..
(#) Petjaa válasza patexati hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Szia!

Gratula hozzá nagyon jól néz ki!
Egy kérdés ilyen dobozt honnan lehet szerezni?

Üdv Petjaa
(#) patexati válasza Petjaa hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Szia! A doboz egy Videoton Comuter tápja volt valaha úgy lomiztam..
(#) mp3maker válasza Petjaa hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Szerintem ez egy VTC floppi meghajtó doboza (volt).
(#) patexati válasza mp3maker hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Ez a táp a másik fele mi majdnem ugyanilyen az a floppi
(#) adam88 hozzászólása Jan 3, 2012 1 /
 
Sziasztok!

Két 12 V-os akkumlátorról szeretnék levenni stabil 20 V-ot 3,25 A-el. Milyen kapcsolást tudtok ajánlani erre? Lehetőleg minél olcsóbb legyen.
(#) qvasz2 válasza adam88 hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Semmiképp sem labortáppal! (rossz helyen kérdezel)
Fogsz egy 7818-at és és egy masszív tranzisztorral kisegíted. A tranyód erősen fog melegedni! A stab.IC adatlapján szokott lenni ilyen példakapcsolás.
Ha pont 20 V kell, akkor a középső lábát meg is kell emelni 3 db diódával.

Vagy veszel egy LM338K-t, az beállítható (mint a 317), és tud 5A-t is akár.
(#) karesz01 válasza patexati hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Húha kicsi a bors de erős szokták mondani!Nagyon tetszik ötletes!Gratulálok hozzá!Örülnék már ha az enyém is kész lenne!
(#) roland0327 válasza patexati hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Hát ez egyszerűen nagyszerű! Szép lett, gratulálok. mennyiből van ki kompletten?
(#) patexati válasza karesz01 hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Itt a kis méretre törekedtem főleg de tudja a 3 Ampert csak izzad rendesen.. Amire használom arra bőségesen megfelel.. Amúgy ennek az LM324 kapcsolásnak a 24 Voltos verziója megy évek óta és abból sokszor 4 Ampert is kiveszek tartósan pedig az is egy tranzisztoros.. Jó hűtés és jó tranyó kell..
(#) patexati válasza roland0327 hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Kb 6-7 ezerben van sok minden megvolt hozzá.. A trafót mintha ebbe tervezték volna 2x29,2x12,1x12V AC. Egy Technics rádióerősítőben volt,kicsi de vaskos mag és árnyékolt..Ha mindent venni kéne akkor elég húzós lenne lehet egy gyári olcsóbb
Következő: »»   390 / 843
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem