Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Egy műsoranyag hangszín korrekció igényét még egy kifinomult elemző program sem tudná elbírálni, csak az értő fül. Nem tudok semmilyen viszonyítási alapot elképzelni.
Hát persze hogy nem olyan egyszerű ez, tudom (ezért sem találtam semmi konkrétumot), de azért én bízom a megvalósítás sikerében. Hasonlót hallottam már a "VirtualDJ" mixelő programba épített 3 sávos hangszín szabályozójával.
Azt tudom, hogy a stúdiókban használt professzionális keverőkben limitereket használnak ilyen esetekben.
Sziasztok! Kellene egy kis segítség. megépítettem ezt a hangszínszabályzót ,de nem szól. Nem találom a hibát... Szerintetek a nyákon van valami elrontva?
Abból indultam ki, hogy ha már van feszültség vezérelt hangszín szabályozóval (is) ellátott cél IC, akkor miért is ne lehetne azt használni.
Megpróbáltam valahogy elképzelni...
Hello!
A nyákot jónak látom (értem ez alatt, hogy mint minden ahova kell). Mérjél feszültségeket. A tápnak 9..16V között kell leni, a 17-es lábon a referencia feszültség, 5,4V. Mérd meg, hogy a szabályzó bemeneteken a potival lehet-e változtatni 0..5,4V feszültséget. Mérd meg a ki és bemeneteken az egyenfeszültséget (persze kimeneten a kondi előtt, és a bemeneten a kondi után). Akkor talán rá jössz mi nem stimmel. üdv! proli007
Sziasztok!
Van egy lm 324 ic és szeretnék belőle egy hangszin szabályzot csak nincs hozá kapcsolási rajzom.meg csak 1 db ic van. magas, közép, mély.
Szia!
Ehhez kettős, szimmetrikus tápfeszültség kell.
És ha csak a mély részét csinálom a többi alkatrészt lehagyom akkor müködni fog ugy is
És ha csak a mély részét csinálom a többi alkatrészt lehagyom akkor müködni fog ugy is.
Ez a fajta csak a magas-méy potikkal működik jól. A balanszpotit meg a hangerőpotit persze elhagyhatod.
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne hogy ez a kapcsolás: Bővebben: Link megépíthető e 10k-s lineáris potikkal? előre is köszi
Nem. Vagy nagyon kellene erteni hozza, illetve merni tudni. 100k kell oda.
Szevasztok! Most készül egy kis sztereó erősitő TDA2050-es IC-vel. Szeretnék a végfokok elé egy hangszinszabályzót. Találtam egy KIT-et elég jó árban, TDA1524 ic van a hangszinbe, mélyet, magasat, balacet lehet állitani, sztereo kétutas hangszinszabályzó. Van valakinek tapasztalata ezzel az ICvel? Mi a véleményetek róla?
Szia!
A TDA1524 tökéletesen ki fogja szolgálni a 2050-t. Több (1524) példány építése során a tapasztalatok a következők: -meglepően jó hangja van(dögös, bár kicsit digitális), annak ellenére, hogy "papíron" 0.3% THM-je van (igaz én 18V stab-ról hajtottam). HI-FI minőséget azért ne várjunk el tőle! -az 56n és a 15n kondiktól nem nagyon érdemes eltérni, ezekkel ezekkel úgy kb. 800Hz-re áll be a keresztezési frekvencia. -A 47K-s potik GND-re menő végeit összekötve egy darab 1k-s ellenállással kössük a GND-re, különben az első egyharmad poti elfordulás nem okoz szinte semmi változást. -A mai nagy szintű kimenetű készülékek durván túlvezérelhetik a bemenő fokozatát (érdemes egy bemeneti osztóval max. 1V-ra korlátozni, és a tápfeszültséget a lehető legmagasabbra állítani) -a loudness kapcsoló-nem túl,de- hallható mély hang esést produkál.
Köszönöm a választ! Nyugott szivel lerendelem a cuccot és összedobom. (Még egy kérdés: Ha majd ezt megunom, vagy esetleg nem tetszik, mivel próbálkozzak, ami megközeliti, vagy el is éri a hifi minőséget?)
Szia! TLC074.
Üdv! Tudnátok javasolni egy tranzisztoros vagy IC hangszínszabályzót, olyan +-12-17Volt közöttit.
Mellékeltem egy kapcsolást azt megnéznétek. Mi a véleményetek róla? Az az egy bajom vele, hogy a potik nem 100kohm-sak. Ezt hogyan lehetne átalakítani 100K-ra, vagy nekem az is elég hogyha a hangerőszabályzó 100K. Ezek a potik milyen típusúak lehetnek LOG/LIN. Köszi!!
Szia! Itt van amit kinéztél. A potenciométer 10-100k is lehet, sőt még egyformáknak sem kell feltétlen lenniük. Egyetlen elvárás, hogy lineárisak legyenek, tehát közép állásban feleződjön az ellenállásuk.
Kicsit macerásabb, de lényegesen jobb amit ide linkeltem. Ez a kapcsolás megépíthető szimmetrikus táppal is.
Üdv! Az lett volna a másik kérdésem, hogy aszimmetrikus táppá hogyan lehetne átvarázsolni. Találtam egy másik kapcsolást is, csak nem értem a kondikiosztás értékeit, vagy is nem tudom hogy mit takar az az érték. A képét mellékeltem. Ehhez is lineárisak kellenek? Köszi!!
A kondenzátorok értéke µF-ban értendő, tehát 68nF és 1,2nF hétköznapi nyelven
Most jön a macera: VR-1 sztereo logaritmikus, VR-2 mono lineáris, VR-3 és VR4 sztereo lineáris.
Nekem a műveleti erősítős jön be. Skero kollégáról tudom, hogy épített ilyet, ha írsz neki biztos segít. Bővebben: Link
Van nekem egy potim amivel a hangerőt szeretném szabályozni, csak nem tudom, hogy milyen típusú. LOG/LIN. A képet mellékeltem. Köszi!!
Tekerd középállásba, és mérd meg az ellenállást 1-2 és 2-3 lábak között, a rajz segít. A sima szám az egyik csatorna, a karikázott a másik. Ha a két érték hasonló akkor lineáris.
Nekem az üzletben ajánlották ezt a két alkatrészt, a TDA1524-et és az LM1036N-et. Az az igazság, hogy abban az üzletben az LM1036N olcsóbb, de nem tudom, hogy máshol is így van e, és csak ez az üzlet van kínálatban és árkategóriában hozzám a legközelebb. A többiről inkább ne is beszéljünk.
Azonos a két érték, szóval lineáris. Köszi!!!
Akkor marad az LM1036N, mivel a hangszabályzó potimnak már ki van alakítva minden és, nem szívesen cserélném ki másikra. Ez a poti egy hifiben volt és ezért választottam ide.
A TL072-es hangszínszabályzót nem lehetne átalakítani a hangerőszabályzóját lineárisra? Köszi!!
reloop fórumtárs (megelőzött) linkelt is egy kitűnő hangszín áramkört, (nekem tetszik...loptam ), bár ami eddig nekem bejött (főleg Urbán-féle QUAD-hoz) az egy- magyar Elektorban (is) megjelent- Belcanto nevű előerősítőhöz tartozott.
Minden további nélkül használhatod (feltéve hogy az értéke közel azonos), csak nem lesz lineáris a poti tekerésével a hangerő.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |