Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Esetleg PCL85 érdekelne még engem is, néhány ha akad Vagy majd djhans-sal elintézzük
Üdvözletem. Képzeljétek el, apósom a "kincsesbányájából" előásott nekem két kimenőtrafót. "Vadi újak" ill. még nem voltak beépítve készülékbe. RAVILL gyártó és még annyi van ráírva, hogy ELKIS M74/32.25W ill. a primer PP-hez való és az van ráírva, hogy 100V a primer két vége közé. A szekunder 4 és 8 Ohm. Erröl tud valaki valamit mondani nekem? Holnap teszek fel róla képet is. Nyom vagy 1 kg-ot legalább darabja.
Nem, csak azokat a lámpásokat, amiket hosszú távon sem tervezek felhasználni, felajánlom a köznek (jobb, ha más munkára fogja, mintha nálam porosodik). Egyenlőre a E81L nekem is tetszik, azt nem szándékozom elajándékozni (füleserősítő, az AKG K301-hez). Bocs, ha félreérthetően fogalmaztam.
Még PCL85-ös kerülhet szerintem elő. Most 7 db van jelenleg, de még emlékeim szerint kéne többnek is lennie. Ha jól értem, adjam oda djhansnak, és Ő eljuttatja hozzád?
Ekkora szerencsénk biztosan nem lesz, mint Neked. Szerintem a 25W-ból ki lehet indulni. Az mondjuk 4 Ohm-on 10V. Nem hinném, hogy egy PP trafó 10:1 áttételű lenne. Tehát erre vonatkozóan szerintem egy áttétel mérésre lenne szükség. Ezután már könnyebb volna nyilatkozni a felhasználási lehetőségekről.
Itt vannak a képek. A vasmag 7.5X7.5 cm széles és 3.4cm magas. Az áttételt még nem mértem, de majd délután. Ja és azt nem is újságoltam, hogy mindez tegnap disznóvágáson került elő. Segítettem neki leölni, meg elkészíteni a dolgokat, és ő a kostoló mellé adott két trafót is. Rendes ember ugye? Csak úgy gúvadtak a szemeim amikor megláttam. Még a disznó is örült neki! Itt a kép róla is. Ja és azt mondja apósom: "Ezek komoly trafók! Ha sorba kötöd őket még akutöltőt is lehet belőle csinálni."
Tranyós 100V-os is volt (APX-100).
Viszont találtam az E81L-hez hasonló teljesítménykategóriájú ECL80-asokat. És ebben még van egy trióda is. Mellesleg használták TV-be hangfrekis erősítőnek is.
Főleg Nektek örült a disznó . Köbzoli jól látja, ezzel sajna tényleg a 100V-os rendszerből lehetett lehúzni 25W-ot. A 100V-os oldal így 400 Ohm-ra adódik, ami rettenetes kevés még a legizmosabb csövekhez is.
Ja, ha konkrétan ez kell, akkor megkaphatod.
Azért a trafóket nem ilyen egyszerű sorbakötögetni, mert ha asszimetrikusan terheled meg, borulnak a feszültségek.
APX-100 az csöves volt, 2xPL519, az APT-100 volt a tranyós "verziója" (Egy olyannak a toroidjára vevő lennék , hátha valaki tud )
Talán meg lehetne próbálni 6sz33szhez SE kimenőnek??? Rb=3Rt-re illesztve ( állítólag triodáknál ilyen illesztésnél kevesebb a torzítás) Légrést kell bele készíteni, sztem egy próbát megér ( már annak, akinek van ilyen csöve )
6sz33sz-nél Rb azt hiszem 130 Ohm
Igazad van, tényleg a"T" verzió volt a tranyós. Eredeti BEAG leírásom van hozzá.
Csak du. jó, de. dél-Budán leszek. 3-4 felé már otthon vagyok. Azt hiszem 4-5 db van, hazai gyártásúak.
Meg rosszabb a hatásfok is. Ezért nem triódáznak soha, ha nagy teljesítmény kell.
Kár. Pedig úgy örültem a trafóknak! Lehet, hogy áttekertetem. Ezek szerint akkor meg se érdemes próbálni kimenőnek? Esetleg, ha több csövet kötnék párhuzamba, kissebb tápfeszről PP-ben vagy SE-ben? Esetleg tudja valaki, hogy Szegeden teker-e valaki ilyen trafókat?
Az jutott eszembe, hogy katódba rakni a tekercset, mert ott jóval kisebb az illesztési ellenállás, de ez további sor problémát generál. Hát, én kifogytam ötletekből. Még várd meg sturbit, hátha az Ő tarsolyában erre is van megoldás.
Hát a 6C33C- nek igencsak nagy nyugalmi árammal kellene ezzel a trafóval együttműködni (úgy 120 V anódfesznél 300 mA), ehhez vastag primer kell és nagy légrés (több mm). Valószínű, hogy kicsi lenne a vaskeresztmetszet (ilyen beállítással kellene vagy 30 cm2). Meghajtani sem lehetne egy kósza ECC-vel, inkább egy másik teljesítmánycsővel katódból.
Én persze ennek ellenére megpróbálnám 6C33C-el, ha elég vastag a primer (mert pihent agyú vagyok és 500 csövem van). Katódba helyezve PPP erősítőbe (itt most nem a párhuzamos csövesre gondolok, hanem a kettős tápos ciklotron szerűre) lehet hogy jó lenne, meg kéne tanulmányozni, milyen kimenőt javasolnak ahhoz. Áttekerés előtt ilyenben is kipróbálnám (utálok trafót tekerni) a fent említett okok miatt. Végül a legjobb megoldás valószínűleg az áttekerés, mert jó a vas is, jó a kersztmetszet is. Minden bizonnyal igen dögös kimenőket lehetne belőlük okozni.
Belfegorr szaktárs
Mi hír vagyon az "EL84 pipi"-vel, az "verivell" ?
De a vasmagot fel lehet használni én símán áttekerném. Ahogy néztem a képet méretügyileg SE-hez lenne jó EL84-hez vagy PCL86-hoz.
A vasmagkeresztmetszet 40.48 cm2. Erre tényleg izmos kimenőt lehetne tekerni. Át is tekerném szivesen, de nincs hozzá gépem. A hálózati trafókat aksisfúróval szoktam tekerni, de úgy nem lehet olyan szépen dolgozni, mint a géppel és kimenőnél az bizony a hangminőség rovására megy.
Egyébként nem bírtam ki, kipróbáltam 6P14P SE-vel 250V tápfesszel és szólt, de elég nyögvenyelősen.
Találtam egy rajzot pcl86 pp-hez mi a véleményed róla? Lehet hogy majd ezt fogom megcsinálni a csövekből.
Ezt a magkeresztmetszetet hogy sikerült kiszámítani (40 cm2)
Ugyan nem tőlem kérdezted, de szerintem jól járnál ezzel a kapcsolással. Nincsen fölöslegesen elbonyolítva, kiváló hangú erősítő (csináltam már ilyet 6P3C-el). Itt is az egyencsatolt fokozat lehet kritikus. Ha nem állnának be jól az előfeszültségek, az első trióda anód és (vagy) katódellenállását kell módosítani.
Jó lesz ez, de a kimenő szekunder felső végét ne felejtsd el földelni, az nincs a rajzon.
Helló mindenkinek.
Tegnap csináltam egy egyszerű csöves erősítőt EF80-as és egy ECC85-ös csővel. Először csak sipolt az egész, de utánna rájöttem, hogy elfelejtettem testre kötni az ECC-ben lévő árnyékoló lemezt. Ezt megcsináltam és már szól is. Csak a mélyhangokban nagyon torzít. Még ha lesz időm akkor kipróbálom másik kimenővel is. Majd ha remeköl fog szólni akkor kap egy dobozt is. Addig itt egy kép róla. Bocs a minőségért. Csak erre futja.
Hi
A teljesítményerősítő az EF80 akar lenni. Most csak próbának csináltam, mivel ez az első csöves cucc amit csináltam. Az a baj, hogy nincsenek más csöveim. Ezt is csak véletlenül találtam. Itt a környéken meg nincs senki akinek lennének csövei. A posta meg elég drága és rizikós lenne. |
Bejelentkezés
Hirdetés |