Fórum témák
» Több friss téma |
Én jelenleg ezzel "játszok", igaz ez csak egy 30W-os példány, de vannak 290W-osak is Számolgattam, kísérletezgettem, és arra jutottam hogy az opto bemenetén minden esetben 2,5V van, ehhez igazítja magát az IC, ha csökkentem az optora jutó feszt akkor növeli a kimenő feszültséget (természetesen bizonyos határig). Úgy bukkantam rá erre a megoldásra, hogy szétbontottam 2db házimozi erősítőt (persze nem ép működő darabokat ) és TOP249YN volt bennük (250w). Esetleg valakinek véleménye a kicsikéről?
Az első képen látható dolgokért elnézést, de csak egy kísérleti darab természetesen leválasztó trafóról táplálva, az IC a panel hátán van a hütés miatt és ha már az ott van, odatettem az optot is.
Hohhó, hogy is van ez? Skorinak van 2*40V os tápja? Ez most melyik táp konkrétan? Ez nem a pc-táp transzformátoros, vagy tévedek?
Üdv.
Melyiket lenne érdemesebb megépíteni? Ezt vagy a Skori félét? ETD49 trafóm van hozzá és IRFP 450 fetjeim.
Attól függ milyen trafóval építed meg Nem kötelező az eredeti PCtáp trafót használni, az csak egy lehetőség
Ja értem, tehát akkor ha ezt PC táp trafóval építem, akkor lesz a 2*24V-os ugye?
Amelyik jobban tetszik
Ebben például a Q3 drainjéről hiányzik egy ellenállás, aminek az lenne a feladata, hogy a bekapcsolási tranziens alatt Q3 disszipációját a névleges max alatt tartsa az áram korlátozásával, 470ohm már elegendő. D3 zener felesleges, ugyanis az IC-ben is van, és az hamarabb nyit ki mint a külső15V-os! Na jó, nem kritizálom tovább más munkáját, végülis is működik ha jól készítik el Nálam meg a zavarszűrő maradt le a nyákról, mondván, hogy a csatlakozóra van ráépítve, de azért illene használni.
Q3 elé valóban elfért volna egy ellenállás, de teszt után így is működőnek bizonyult.
A zener viszont szerintem fontos, mert a belső zener 15,6V a D3 meg 15V. Úgy mértem hogy 14,5V-nál már levágja a felesleges feszt az IC-nek. Még mindig jobb ha a külső zener megy rövidzárba mintha a belső menne. Bár utólag elgondolva lehetne betenni Q3 gateje elé egy pár µF-os kondit, hogy tényleg csak a bekapcsolás pillanatáig tudjon működni. Mert ha netán nem indulna be a táp akkor nem termel magának tápfeszt és Q3 kénytelen leosztani a feszültséget. Ha Q3 elszáll akkor minden vele együtt.
Hát, valamit nagyon elronthattál, ha nem tudott beindulni a táp. Nem is tudom mi volt már nálad a probléma, azt hiszem rövidre zártad huzamosan nem?
Mivel van ilyen ícém, így ennek fogok nekiállni. A nyákot majd az általad javasolt ellenállással és a Q3 elé berakható kondival tervezem meg. Az ETD49 esetében reális elképzelés a 600VA ?
A primer oldali 325V ra 2 db 470µF-450V-os "nippon chemikon"puffert raknék, a szekunderre pedig 8 db 1000µF-63V low esr "teapo" kondit. Elég lehet ennyi? Szerinted megvalósítható lenne egy olyan megoldás, hogy a szekunder tekercs két db graetz-re dolgozzon a "kvázi" független táplálás miatt? 2x200-as TDA 7294-es modult szeretnék táplálni vele. A rajzon a P1 poti alatt milyen fet van? Ezt nem látom sehol, bár lehet hogy csak elkerülte a figyelmem. Skori és Cimó! Köszi az eddigi segítségeteket, a továbbiakban is számítok rátok
Már működött rendesen a táp, csak hát igen, sajnos figyelmetlen voltam de már jön az új IR és a 730-as, a zenereket kicseréltem, a többi alkatrész jónak tünik. De ez már 2153-as lesz, ebben van az a shutdown funkció.
Ránézésre ez a rajz sem egy bonyolult példány. Ez is jónak tűnik. Csak nekem szekunder oldalra +-50 VDC kellene, és vagy 16 A. De ezek gondolom csak a FETektől és a trafótól függenek.
A ferrit magjaim amik itthon vannak: 2 PC tápból való, az egyik talán egy 200 Wosból, a másik talán 250W is megvolt, aztán monitorokból TV-kből egy pár. A legnagyobb méretei: A=42,5mm B=22,5 C=15,3 D=15 E=31 F=15,5 Remélem ez elég lesz majd hozzá. Mostmár csak egy megfelelő rajz kéne hozzá. Remélem sikerül összehoznunk valamit. uli
Nem lehetne esetleg az előbb említett áramellátással kapcsolatos problémát kiküszöbölni úgy, hogy a FEteket vezérlő részt leválasztjuk a 300Vról és mondjuk külön egy kis nyáktrafóval hajtjuk meg?
És a feteket pedig vagy valami optocsatolón vagy egy másik FETen keresztül vezérelnénk. Nem jó ötlet? uli
Azt gondoltam, hogy a weblapomon a szintén IR21xx-el (IR21531 vált be a legjobban) felépülő tápon gondolkozol. Az önrezgő táp 200...300W-ra való. Az elkókat amit írtál biztos, hogy elég lesz. A dupla graetz megoldható, de akkor sem tekintheted igazán függetlennek a két feszültséget, de azért érhet valamennyit. Az ETD49 méretei nincsenek előttem, eddig általában toroid vasmagokat használtam nagyobb teljesítményekre. Végülis ha a kivánt mennyiségű huzal elfér rajta akkor a teljesítmény sem lesz probléma. Vagy több vékonyabb szálból, vagy litzéből kell tekercselned a trafót, ugyanis a szórás miatt a vastagabb huzalok jobban melegszenek. Emiatt, és a szinuszos áram miatt egy adott vasmagot felhasználva a rezonáns tápban picivel kisebb teljesítményt lehet elérni mint egy normál kapcstápban (ami négyszöghöz közeli hullámformájú áramkkal dolgozik).
Neked is javaslom az IR21531-et ennek fele akkora a holtideje (0,6usec), jobban müködik vele a rezonáns táp mint az 1,2us-os holtidejű verziókkal.
Hát ez akor érdekes lesz, én is inkább annál a megoldásnál maradtam, hogy építek 2db +-40V 2A-est mint 1db 40V 4A-est (mivel az előbbi adat minden gond nélkül átjön még egy 300W-os pc trafóján, utóbbi már nem), neked is inkább ezt ajánlanám. A maximum amit ebből az IC családból ki tudsz szedni az 48V 5,2A ~250W (kép) de már ehhez is régen kevés a pc trafó.
Közben ezt találtam 48V 6A TOP250Y
Amiket leírtam trafóméreteket nem a PC táp trafójáé, valami másból bontottam. Ez jóval nagyobb mint azok, rgó el kéne bírni a a 2*36VAC 16A-t. Szerintem legalábbis.
Amit most belinkeltél olyan túlbonyolítottnak tűnik neke, hogy figyeli a szek. oldalon a fesz. esést és állítgatja magát... NEm tudom engem ez valahogy elretent. Inkább az első verzió tetszett, a rajz, amit át kéne kalibrálni. És az a gondolatom, hogy egy kis pár Wos trafóról kéne hajtani a vezérlőák-t, mint az inverteres hegesztőkben, az itt nem alkalmazható? kössz:uli
Hát már megvettem a 2153-at, abból is kettőt, de én ezt a tápot már egyszerűen nem hiszem el. Most meg rommá szívat. Elmondom mi történt hátha valaki okosabb mint én. Legutóbb amikor elszállt akkor a zenerhez vezető sáv elégett ezt kijavítva és a zenereket kicserélve, a 730-as FET és az IR-t is beleértve kicseréltem, átnéztem az alkatrészeket, minden rendben, diódák jók, ellenállások rendben, FETek jók, na adok neki labortápról a 730-as nélkül 13V segédtápot, nézem a teszteket ahogyan cimó a cikkben leírta, 3-as lábon ott a fűrész jel, a kimeneten ott a négyszög, tehát vezérli a feteket, ok, beteszem a 730-at, labortápról adok neki 110V DC-t, megjegyzem amikor minden baj előtt voltam így ment a táp, de most nem, sőt, vette fel az áramot rendesen, és a 730 melegedett. Jó lekapcsoltam, majd kivettem a 730-at, IR-teszt, és már nem volt jó, elkezdtem méregetni, hát kiderült, hogy az egyik dióda alatt ment a 15V-os zenerhez a szál, az is el volt égve, na betudtam hogy bizros túlfeszt kapott az IR és azért ment tönkre, node nemrég olvastam hogy az IR-ben is van egy zener. Akkor már tényleg nem értem mi a fene lehet vele.
Mit csináljak vele? Egyszerűen tanácstalan vagyok. Mi lehet a baj? Minden jó benne, mégis ellövi az IR-t, de miért? Egyszerűen nem értem én ezt. Nincs valami ötlet esetleg? Üdv.
Pedig ez a leg alapabb kapcsolás minden féle extra nélkül. Arra a visszacsatolásra pedig sajnos igen is szükség van. Ekkora teljesítményre ennél egyszerűbbet én még nem találtam. Viszont mint írtam, lehet hogy elbírja a trafó azt az áramerősséget a meghajtó sajnos nem, az a kapcsolás amit meg még jóval ezelőtt linkeltem azt nem igazán ismerem csak mint lehetőségként vetettem fel.
Amikor tesztelted 13V ról a vezérlést nyilván lekötötted az alsó oldali fetet rövidre. hogy tudjad mérni mindkét kimenetet. 110V os tesztnél kivetted a rövidzárat?
A trafón hány menet a primer és a segédtápfesz leágazás? Az IR attól mehet tönkre pl, hogy: 1, kimenetein rövidzár lesz a fetek miatt és akkor nem bírja a rövidzárra a kapcsolgatást (bár ilyenkor a gét előtét valamennit korlátoz de az elég kevés.) 2, valamelyik fet elszáll és a tranziens a géten keresztül megsüti az IR kimenetét. 3, az IR túlfeszt kap Most ezekből kellene eldönteni melyik lehetett.
Szia, na azt nem is kötöttem rövidre, csak az IR-ből kijövő jelet vizsgáltam.
Ezek jó szempontok amiket leírtál, lehet hogy a kapcsoló fetek lennének rosszak? Egyre gyanúsabb nekem. Elsőnek arra is gondoltam, hogy az IR túlfeszt kap, de azt hiszem Skori írta hogy van egy zener az IR-ben is, ennek utánna is néztem adatlapban, és tényleg ott van, arra a 30 mp-re meg kellett volna hogy védje a túlfesztől. Tehát már tényleg csak a kapcsoló fetekre tudok gondolni. Köszi az ötletet!
Sziasztok!Esetleg valaki tudna egy egyszerű kapcsolóüzemű táp rajzot 230/24v2A-re??Weller trafó helyett kéne!
Az IR-ben levő zener csak akkor védi meg a túlfesztől ha az áram korlátozva van. Ha "nagyobb áramot tud" a táp akkor hiába van ott a zener.... (és ebből a szempontból mindegy, hogy külső vagy az ic-n belüli zenerről van-e szó)
Az IRF730 elég nagy áramot tud adni, ezért ha elszállt a zenerhez menő fóliacsík akkor simán kinyíratta az ic-t (pláne hogy nincs drain ellenállása). Ilyen túláram/túlfesz a másodperc tört része alatt el tudja pusztítani a félvezetőket. Nálam a tesztpéldányban volt drain ellenállás, és az IRF-en is volt egy kisebb hűtőborda, így percekig bírta segédtrekercs nélkül is.
Na, ez egész hasznos infó, akkor berakok egy 470R-t a drain ágba, illetve teszek egy bordát az IR-re is, nehogy gond legyen legközelebb.
Üdv.
Készülőben az új tápom. Cél: 600-700W de jó lenne elérni a 800-at. Üresjáratba már szépen megy, 2 x 57V-ot termel. A üresjáratban és alacsony terhelésen szimpla kapcsitápként működik, de mikor nagyobb terhelésnél esne a kimenőfesz akkor csökkentem a kapcsolófrekit. Így közeledik majd a rezonanciafreki és a kapcsolófreki egymáshoz. Azt hogy miként produkál majd elválik. Még hiányzik pár cucc róla de már így is működik. Addig is egy kép:
Sziasztok, na úgy néz ki a dolog, hogy sikerült újra elindítani cimó tápját, betettem a skori által javasolt 470R-t a 730-as drain-je után, egész jónak tünik, csak a 730-as melegszik üresjáratban is,meg tudom fogni, nem tűzforró de melegszik, mást nem éreztem melegnek, ez normális dolog? Mérések alapján megvan a 2*40V a kimeneten, az üresjárati zaj kb 5mv , terhelni még nem nagyon mertem, egyenlőre a 730 melegedése zavar engem. Mi a véleményetek?
Üdv : Doncso
AZ azt jelenti, hogy folyik rajta áram és a felesleget kénytelen eldisszipálni.
Tehát nem saját magát látja el hanem leosztja a 730 a kellő tápfeszt. Van segédtápfesznek külön leágazása a trafón? Ha van hány menet a primerhez képest?
Nézted a primer oldalon a rezgést ? A felharmónikusok szokták még melegíteni terhelés nélkül ! Növeld a csillapítást . :yes:
Fúú ez nagyon komoly Bár a sodrat osszeforrasztása érdekes dolog
Jó lenne ha betennél egy kapcs rajzot a tápod jelenlegi állapotáról, hogy tudjuk miről beszélünk. Ha a source követő fetje melegszik akkor az látja el táppal az IC-t, vagy legalábbis az áram egy része azon folyik. Módosítani kellene a segédtápot, a hozzátartozó menetszámot és/vagy az áramkorlátozó előtét ellenállást kellene módosítani. Úgy emlékszem (de lehet, hogy tévedek) hogy csak egyutas egyenirányítás van a segédtáp-tekercsen. Az 1N4148-as dióda filléres dolog, és kicsi helyet is foglal, tegyél be egy graetz-et.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |