Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Úgy tudom ,hogy az MNC-nél a PA hangszórók újdonságok. 1-2 hete még a honlapon is csak 1 kép volt. Nem teljesen zsákbamacska, egy bizonyos szintet minden hsz elér. + 30-40 % szórás.
Pontosabban?
![]() ![]() ![]()
Gyakorlatilag még mindig semmit nem lehet tudni róluk, és gondolom ez a jövőben sem sokat változik majd, meg nem tudom miért várhatnánk mást az mnc-től mint eddig.
![]()
Van gitárhangszóró verzió is, de ha nagy terhelhetőség, és nagy hangnyomás a cél, akkor nem biztos, hogy megfelel a 422.
R150 jó lehetne, csak tudnánk, hogy melyik verziót gyártják épp!
Eminence Kappa 12-re nem gondoltál?
A reflexet használtan akarom venni(mellékeltem róla képet) , szerintem még valami régebbi fajta lehet, és "W" alaku tölcséres ládába szeretném beletenni, és azért akarom összehasonlitani az mnc-vel mert egyik ismerősömnek is az van a tölcséres ládájában és hát elég nagyon tud szólni, (mellékeltem egy képet az ismerősöm hangszórójáról), jó lenne ha a reflex is szólna így.
Úgy, mint az mnc biztosan szól, de ez az R150 a rosszabbik verzió.
És miben külömbözik ez a reflex a jobb verzióstól?
Ennek a membránszéle nem jó.
És az oylan sokat számít rajta?
Én ezt a hangszórót maximum 100-200 W erősítővel használnám, nincs értelme erősebbnek, így az 500W toroid nekem biztosan elég lenne
![]() És így is használom, a saját készítésű erősítőmmel, ami egy 150W-ot biztosan tud és 300W trafó is elég lenne neki. Ezekhez az autós erősítőkhöz nem értek, de úgy tudom, már az egy veszteség, hogy a 230-ból lesz 12V, utána meg az erősítőben lévő "cucc" átalakítja a neki megfelelő feszültségre. Térjünk rá a doboztervre! Természetesen nincs benn semmi titok, szívesen megmutatom, hogy én milyet használok. De még mielőtt valaki belekötne, én nem azt mondom, hogy ez tökéletes, de nekem ilyen van ![]() Nem volt egyszerű előkotorni, de megtaláltam ![]() A reflexcsövem persze nem ilyen nagy átmérőjű, de kifele tölcsérszerű, és azért kell ekkora lyuk. Hangolás: a cső nem baj, ha 9-10 cm átmérőjű, így nem suhog. Hangolás alatt én azt értem, hogy az adott átmérőmhöz akarok majd egy olyan hosszt, ami adott doboztérfogat mellett a lehető legjobb. Na ezt jól megmondtam ![]() ![]() Most egyenlőre ennyit. Kérdezz, ha tudok segítek :yes:
"Amúgy a hangolás következtében valamilyen nagyobb dolog változik majd rajta?"
Próbáltam ezen a képen megmutatni, mi változik, kicsit eltúlozva, fele akkora, optimális és kétszer akkora csővel, mint az optimális ![]() Szerintem magáért beszél, ha túl: - rövid a cső: nem megy olyan mélyre, és kellemetlenül döng. - hosszú a cső: akkor sem megy olyan mélyre, ráadásul már előbb elkezd esni az átvitel ![]() Természetesen a dobozmérettel stb. Nem vacakoltam, csak amit kidobott a progi, azt írogattam át. Ha tévedek, pl13 légyszíves javíts ki ![]() Üdv!
Ez az autós erősítő közelse tud 550W-ot, szerintem max 300-at tudhat hidalva.. Tehát szerintem is elég neki az 500-as toroid.
Köszi szépen a tervet! Jól néz ki! ![]() Olyan kérdésem lenne! Milyen és mekkora anyagból érdemes szerinted? Illetve a reflexcső átmérője végleges, csak a hosszon kell kísérletezni?
Az anyag vastagsága nekem 2cm, Az előlap 3,2 cm a süllyesztés miatt. Vékonyabb ne nagyon legyen, mint 2cm. Az anyag anyaga
![]() Nekem jobban bejön, mint a sima forgácslap. A cső átmérője végleges. Szerintem Te is válassz ki egy átmérőt, ami ne legyen túl kicsi, legalább egy 8-9 cm (belső). A hangolás utólag már megoldható a cső hosszának variálásával, igen, akkor már csak a hosszon kell variálni. Azt is lehet, ha több csövet veszel, levágod, és összeragasztod, hogy hosszabb legyen. De én keresek valami olcsóbb megoldást, mert 1200 volt a csövem, abból 3-4 ![]() ![]() Ha ekkora dobozt csinálsz, mint ez, hangolással kb. egy 30 Hz alsó freki elérhető, az meg a legtöbb dologhoz úgyis elég. Ha 3x ekkora szobám lenne, tuti csinálnék még 3 ilyen ládát mellé ![]()
Helló
Van egy 750W (250W RMS) Subwooferom es nem zárt doboz kell hozza...nekem viszont bass-reflexes dobozba van benne...ha befogom a bass-reflex csovet akkor nem hallok sok kulombseget ,de viszon valamelyik frekvenciakon mélyebb a basszus...a hangfal kilengése is megnoo...mit tegyek?baj az ha zart dobozu woofert bass-reflexes dobozba tettem? Segítségeteket elore koszonom!
OK, köszi szépen!
![]() Szerinted egy olyan cső, ami 100mm széles (belső átmérő) és 145 hosszú, az kicsi? A hangzása miatt csinálnál többet, vagy mert jól néz ki, vagy pont azért, mert nem szól túl jól? ![]()
Hello!
Találtam valakit, aki 110-es csőből tud egyedi hosszúságút csinálni. Szerinted ekkora csőből mekkorát rendeljek? Az én szobámban azt hiszem egyenlőre elég a hangtechnika, mert egy 5.1-es rendszer a PC-nek, 2db Videoton DC2050E, meg még 2db Videoton, amik saját készítésűek, és 20cm-es mályeik vannak! ![]() ![]() ![]()
Nekünk nem olyan nagy baj, de ha így van, akkor romlik az impválasz, átvitel, stb.
Elég sokat.
![]()
Ha valakinek sok a pénze, és nem fáj a szíve, utána csinálhatja.
![]()
Én az ilyen embereket agyon ütném!
![]() ![]() ![]() ![]()
Biztos már semmi másra nem volt jó. :yes:
én láttam olyan videót is ,hogy simán megkapta a 220 voltot. Kibírta ! Mondjuk jó nagy dög volt. Az is YouTube.
Sziasztok.
Szeretném segitségetek kérni hogy ehez a hangszorokhoz milyen dobozt épitsek. Tudnátok hangdoboztervet adni nekem?
Az elég nehéz lesz, mert ezek a ahngszórók igazán sosem tudni, hogy milyenek, az adatlapot hiába nézzük, mert ahhoz képest előfordul egy olyan max. 50%-os szórás általában.
Meg így nem lesz igazán jó, ezek kétútban nem fognak normálisan működni. Kellene egy középhangszóró, és egy rendes hangváltó is. ![]() Ha viszont annyira nem fontos, hogyan szól, meg kell próbálkozni egy 30 literes zárt dobozzal, azzal nem lehet nagyon mellényúlni.
Akkor tudsz valamilyen hangfal tervet ajánlani 20 cm-est hangszórókkal 3 utas rendszerben?
Meg egy 16 cm-est 3 utas hangfaltervvel?
Hát.. meg a DF12 átvitele alapján se középnek, se magasnak nem jó
![]() ![]() ![]()
Hello!
A lényeg az lenne, hogy a cső hossza, átmérője és a doboz belső térfogata összefüggésben áll egymással. A WinISD progi szerint ahhoz, hogy egy kb. 62 liter ládában normális átvitele legyen, 25-30 Hz "-nél kell tuningolni". Legyen 30Hz a tuning freq: ekkor az említett csőből: 110mm átmérőből kell 42 cm. Ugyanehhez, ha csak 80mm csöved lenne, elég lenne 20 cm. Tehát ha a 110-es cső kell, abból annyira hosszú, 40-50 cm kell, hogy nem férne a dobozba, ezzel szemben a 80 mm-ből elég lenne 20cm -es. Viszont ilyen logikával persze a 20mm-ből elég lenne 3 cm. De arra vigyázni kell: ha túl kicsi a cső átmérője, suhogó hangot fog adni ilyen frekiknél. Összefoglalva: szerintem elég lenne neked egy 80-as csőből 20-25 cm, a 110 az sok, de max 95, mint nekem van, abból beteszek egy 30-40 centit ![]() És most kíváncsi leszek, ehhez mit szólnak a Többiek ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |