Fórum témák
» Több friss téma |
Igazad van abban, hogy egy szinten túl bonyolulttá válnak a dolgok. Én ezt nem vitatom. A C-t még nem véleményezem, mert nem ismerem
Mikorra várhatjuk a C-s program részleteket a fordítással a Piccolo oldalon? Egyenlőre szerintem a C-t fogom nyüstölni. (Elhiszem, hogy a JALLIB jó lehet, de a C-hez legalább tőletek biztos válaszokra számíthatok) Idézet: „Mikorra várhatjuk a C-s program részleteket a fordítással a Piccolo oldalon?” A kérdést nem értem, mert az eddigi fejezetek is tele vannak C programokkal. Magáról a C programnyevről nem akarok külön írni, ahhoz pl. itt található egy magyar nyelvű leírás. Amit említettem (a csak C nyelvű programok), az "két fejezet múlva", a "Kísérleti áramkör" c. fejezet és az azt követő, perifériák programozásávalkapcsolatos fejezetek kapcsán esedékes. Hogy mikor, azt ne kérdezed, mert közben a PIC-kwik (PIC24 programozása) tanyagon is dolgoznom kellene.
Végre megérkezett a Pickit2! Igaz kipróbálni nem tudom, mert nincs itthon égetnivaló uC, de azért így is boldog vagyok!
Addig is használhatod logikai analizátorként...
Holnap megyek venni protoboardot meg uC-t, aztán nekiállok kísérletezgetni! Állítólag ezek is füsttel mennek, és arra kell vigyázni hogy nem szökjön ki belőlük...
Nem vagyok benne biztos. Nekem van olyan, amiből nem jött ki, mégse működik
Azonnal reklamálj! Hát ez azért mégsem járja! Már a füstöt is lopják??
Direktben akartál vele hálózati feszültséget mérni?
Kapcsolás és konkrét kivitelezés nélkül nincs ötletem, de majdnem biztos, hogy a munkatársad téved...
Azon portok esetében, amelyek szoftverből nincsenek bizergálva sehol sem a programban, azok alap esetben bemenetként vannak beállítva, tehát semmi sem szükséges hozzájuk külsőleg.
A nem használt lábakat nem jó bemenetként a levegőben lógva hagyni, mert felesleges fogyasztást és melegedést okoz. Ami nincs használva azt vagy kimenetté kell kapcsolni, teljesen mindegy, milyen logikai szint van rajta, elég csak a TRIS bitjét nullába billenteni, vagy ha van rajta belső felhúzó, akkor maradhat bementként, de a felhúzót be kell rajta kapcsolni.
Annyira azért nem rémes az asm. Csak kicsit bele kell mélyedni...
Nem tudom mi a flowcode, de 'C'-be vagy szinte bármi másba bele lehet szúrni assembly részeket. Ha flowcode-ba is lehet akkor elég azt a pár sort assemblyben írni ami kezeli a portbeállítást. Szerintem... Más vélemény?
Ha van rá lehetőség, akkor nincs más vélemény. Mort már csak ki kell derítened, hogy van-e!
De ha beimportálod a hex fájlt az MPLAB-ba és szimulációt indítasz, akkor meg tudod vizsgálni a TRIS regisztereket, amik elárulják, hogy az a csoda program hogyan állítja be a portokat alapból. Lehet, hogy nem is kell azon módosítani...
Szia!
Ötlet: Ha a FlowCode képes arra, hogy egy kimenetet előállítson, arra kivigyen egy értéket (márpedig minden programnak kell legalább egy kimenet...), akkor biztosan meg lehet csinálni, hogy a megmaradt portbitekre kimenetnek kezelje, és egyszer beállítsa az értéküket. Nem kell hozzá assembly. Ha ugyan azt az egy kimenetet állítja elő pl. 8- szor, már kész is a megoldás..... Szia
Én a parsiccal programozom a piceimet
Az egy a flowkodnál régebbi grafikus progi Amelytik kimenet használva van (te állítod be hogy ki vagy bemenet az ÉL,a többi mintha ott sem lenne .
Jól látom a képen, hogy ez valamiféle létra diagram programozás!? Még régen tanulgattam PLC-t programozni hasonló módon...
Szervusztok PIC-elők!
!!ADATGYŰJTÉS!! Abszolút kezdő vagyok, legalább is a PIC-ek területén. Egyelőre még RISC ASM-et sem tanultam meg. De, hogy legyen mihez nyúlnom, vettem egy PICkit 2 Debug Express készletet 16F887-es demo panellel. Kezdetleges megoldásokat szeretnék tőletek kérni az adatgyűjtés témakörben. Ha megengeditek, pontokba foglalnám a feladatokat. 1. Digitális adatgyűjtés. 7 bemenet 0/1 állapotának megjelenítése a kimenetekre kapcsolt LED-eken. 2. Analóg jel feldolgozása. Egy analóg bemeneten 4-20mA-es v. 0-20 mA-es jel fogadása. A megmaradt 1db LED fényerejének változtatása a bemeneti áramjel függvényében. A segítségeteket előre is köszönöm!
A LED fényerejének vezérlése PWM-et igényel. "Abszolút kezdőként" nem ezzel kellene kezdeni, hanem meg kellene ismerkedni az MPLAB fejlesztői környezettel, a PIC16F887 felépítésével és utasításkészletével (adatlap + Mid-range Family Reference Manual alapján), továbbá az Assembly programozás alapjaival. Szükség esetén az elektronikai ismereteket is bővíteni kell. Pl. áramot nem mér a PIC, csak feszültséget, tehát áram-feszültség konverzióra lesz szükséged, ami egyszerű esetben egy ellenállás,bonyolultabb esetben egy műveleti erősítős kapcsolás.
Watt honlapján a Gondolatok a PIC kezdésről c. írásban leírtakat is érdemes megszívlelni. A PICkit2 Debug Express 12 leckéjét is érdemes gondosan áttanulmányozni. A PIC16F887-ről pedig itt olvasható egy kitűnő könyv (az online változat ingyenesen elérhető).
Valamint még azt is el kell áruljam, ha már LED-vezérlésnél tartunk, hogy sajnos egyik LED fényét sem lehet a kitöltési tényezővel arányosan változtatni. Egészen más karakterisztika alapján működik a fényerőszabályzás, inkább tart a logaritmikus lépték felé, mint a lineárishoz.
Köszönöm a segítséget mindkettőtöknek! Kezdetnek úgy érzem elegendő információhoz jutottam. Ettől függetlenül, ha valami eszetekbe jut, szívesen veszem a tájékoztatást. Kellemes hétvégét !
sziasztok!
Épitettem egy párhuzamos porti programozót WLPT Vpp mini v4-et. ICprog , Oshon és Winpic programokkal is probáltam de mindig ugyanaz a hiba. Programozás mintha menne és amikor a verify jön akkor kiirja a következő hibát: verify failed at adress 0000h. Probáltam 2számitógépen is mindkettőnél ezt irja ki. Mi lehet a hiba? Mit csinálhatok rosszul? üdv : Tiva
Úgy hívják, hogy prellezés (bouncing, bounce). Ezt kell kiküszöbölnöd.
Bővebben: Link
Itt egy példaprogram, pont ezt a feladatot csinálja, mint amit te is szeretnél, annyi különbséggel, hogy én ezt a múltkor egy 12F683-hoz készítettem el, illetve, hogy ebben semmiféle megszakítás nincs.
Ha sokáig nézegeted, értelmezgeted a kódot, akkor rájöhetsz a működésére. Más kategóriás PIC-ek használata esetén tulajdonképpen csak a regiszterek elnevezései változhatnak valamit.
Szia!
Ha egyszer le volt nyomva a gomb növelje az értéket eggyel, aztán ha még mindig le van nyomva, ne számoljon többet. Ha felengedték, akkor a következő lenyomásra megint növeljen eggyet... Szia
Ügyes trükk az is ha teszel be egy feltételt, hogy a gombnyomás értéke egyenlő-e az előző állapottal? Ha igen nincs növelés, ha nem, akkor növelés eggyel majd előző=jelenlegivel.
Azt hiszem Hp41C is hasonlót mond...
Ugyan én nem kérdeztem semmit, de én is köszönöm! Watt honlapja tényleg összeszedetten és érthetően írja le a dolgokat, neki is köszönöm!
Ismét üdvözlök mindenkit. Mostanában amikor olvasgatok a PIC-ek csodálatos világáról többször találkozom az I2C-vel, de nem találok olyan oldalt ahol igazán le lenne írva hogy mi is az pontosan. Ha valaki tudna nekem küldeni linket annak nagyon köszönöm!
Inter-interConnect rövidítése. Ebből jött az I (négyzet) C rövidítés. Valójában egymás közelében lévő IC-k közti gyors kommunikációs lehetőségnek találták ki, ebből fakadóan nem is célszerű nagy távolságokat a segítségével áthidalni.
Egy kicsit bővebb leírás pedig: ITT, Topi tollából
Köszönöm a gyors választ, már olvasom is! :worship:
I2C, IIC és I(négyzet)C néven is találkozhatsz vele, az Inter-Integrated Circuit (bus) rövidítése. Egy panelen levő digitális áramkörök egyszerű (két vezeték+gnd) összekapcsolására szolgáló busz. Nem túl nagy sebességű, nagyságrendileg 100 kbit/s átvitelére képes, viszont sok eszköz felfűzhető rá. Vannak AD konverterek, óra ic-k, portbővítők, EEPROM-ok, természetesen kontrollerek, stb. egyszóval szinte minden, amihez ez a sebesség elég, létezik I2C interfésszel (mondjuk én LCD-t kerestem, de az elég ritka, nem értem, hogy miért...).
Wiki okos csaj, és magyar leírás. |
Bejelentkezés
Hirdetés |