Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   22 / 1210
(#) sityu39 válasza icserny hozzászólására (») Szept 26, 2009 /

Igazad van abban, hogy egy szinten túl bonyolulttá válnak a dolgok. Én ezt nem vitatom. A C-t még nem véleményezem, mert nem ismerem

Mikorra várhatjuk a C-s program részleteket a fordítással a Piccolo oldalon?

Egyenlőre szerintem a C-t fogom nyüstölni.

(Elhiszem, hogy a JALLIB jó lehet, de a C-hez legalább tőletek biztos válaszokra számíthatok)

(#) icserny válasza sityu39 hozzászólására (») Szept 27, 2009 /

Idézet:
„Mikorra várhatjuk a C-s program részleteket a fordítással a Piccolo oldalon?”

A kérdést nem értem, mert az eddigi fejezetek is tele vannak C programokkal.

Magáról a C programnyevről nem akarok külön írni, ahhoz pl. itt található egy magyar nyelvű leírás.

Amit említettem (a csak C nyelvű programok), az "két fejezet múlva", a "Kísérleti áramkör" c. fejezet és az azt követő, perifériák programozásávalkapcsolatos fejezetek kapcsán esedékes. Hogy mikor, azt ne kérdezed, mert közben a PIC-kwik (PIC24 programozása) tanyagon is dolgoznom kellene.
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Szept 30, 2009 /

Végre megérkezett a Pickit2! Igaz kipróbálni nem tudom, mert nincs itthon égetnivaló uC, de azért így is boldog vagyok!
(#) icserny válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Szept 30, 2009 /

Addig is használhatod logikai analizátorként...
(#) (Felhasználó 20218) válasza icserny hozzászólására (») Szept 30, 2009 /

Holnap megyek venni protoboardot meg uC-t, aztán nekiállok kísérletezgetni! Állítólag ezek is füsttel mennek, és arra kell vigyázni hogy nem szökjön ki belőlük...
(#) potyo válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Szept 30, 2009 /

Nem vagyok benne biztos. Nekem van olyan, amiből nem jött ki, mégse működik
(#) vicsys válasza potyo hozzászólására (») Szept 30, 2009 /

Azonnal reklamálj! Hát ez azért mégsem járja! Már a füstöt is lopják??
(#) potyo válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 30, 2009 /

Direktben akartál vele hálózati feszültséget mérni?

Kapcsolás és konkrét kivitelezés nélkül nincs ötletem, de majdnem biztos, hogy a munkatársad téved...
(#) Norberto válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 30, 2009 /

Azon portok esetében, amelyek szoftverből nincsenek bizergálva sehol sem a programban, azok alap esetben bemenetként vannak beállítva, tehát semmi sem szükséges hozzájuk külsőleg.

A nem használt lábakat nem jó bemenetként a levegőben lógva hagyni, mert felesleges fogyasztást és melegedést okoz. Ami nincs használva azt vagy kimenetté kell kapcsolni, teljesen mindegy, milyen logikai szint van rajta, elég csak a TRIS bitjét nullába billenteni, vagy ha van rajta belső felhúzó, akkor maradhat bementként, de a felhúzót be kell rajta kapcsolni.
(#) (Felhasználó 20218) válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 1, 2009 /

Annyira azért nem rémes az asm. Csak kicsit bele kell mélyedni...
Nem tudom mi a flowcode, de 'C'-be vagy szinte bármi másba bele lehet szúrni assembly részeket. Ha flowcode-ba is lehet akkor elég azt a pár sort assemblyben írni ami kezeli a portbeállítást. Szerintem... Más vélemény?
(#) watt válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Okt 1, 2009 /

Ha van rá lehetőség, akkor nincs más vélemény. Mort már csak ki kell derítened, hogy van-e!

De ha beimportálod a hex fájlt az MPLAB-ba és szimulációt indítasz, akkor meg tudod vizsgálni a TRIS regisztereket, amik elárulják, hogy az a csoda program hogyan állítja be a portokat alapból. Lehet, hogy nem is kell azon módosítani...
(#) Hp41C válasza watt hozzászólására (») Okt 1, 2009 /

Szia!
Ötlet:
Ha a FlowCode képes arra, hogy egy kimenetet előállítson, arra kivigyen egy értéket (márpedig minden programnak kell legalább egy kimenet...), akkor biztosan meg lehet csinálni, hogy a megmaradt portbitekre kimenetnek kezelje, és egyszer beállítsa az értéküket. Nem kell hozzá assembly. Ha ugyan azt az egy kimenetet állítja elő pl. 8- szor, már kész is a megoldás.....

Szia
(#) kaqkk válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 1, 2009 /

Én a parsiccal programozom a piceimet
Az egy a flowkodnál régebbi grafikus progi
Amelytik kimenet használva van (te állítod be hogy ki vagy bemenet az ÉL,a többi mintha ott sem lenne .
(#) (Felhasználó 20218) válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 1, 2009 /

Jól látom a képen, hogy ez valamiféle létra diagram programozás!? Még régen tanulgattam PLC-t programozni hasonló módon...
(#) s_ervin hozzászólása Okt 4, 2009 /

Szervusztok PIC-elők!
!!ADATGYŰJTÉS!!
Abszolút kezdő vagyok, legalább is a PIC-ek területén. Egyelőre még RISC ASM-et sem tanultam meg. De, hogy legyen mihez nyúlnom, vettem egy PICkit 2 Debug Express készletet 16F887-es demo panellel. Kezdetleges megoldásokat szeretnék tőletek kérni az adatgyűjtés témakörben. Ha megengeditek, pontokba foglalnám a feladatokat.

1. Digitális adatgyűjtés. 7 bemenet 0/1 állapotának megjelenítése a kimenetekre kapcsolt LED-eken.

2. Analóg jel feldolgozása. Egy analóg bemeneten 4-20mA-es v. 0-20 mA-es jel fogadása. A megmaradt 1db LED fényerejének változtatása a bemeneti áramjel függvényében.

A segítségeteket előre is köszönöm!
(#) icserny válasza s_ervin hozzászólására (») Okt 4, 2009 / 6

A LED fényerejének vezérlése PWM-et igényel. "Abszolút kezdőként" nem ezzel kellene kezdeni, hanem meg kellene ismerkedni az MPLAB fejlesztői környezettel, a PIC16F887 felépítésével és utasításkészletével (adatlap + Mid-range Family Reference Manual alapján), továbbá az Assembly programozás alapjaival. Szükség esetén az elektronikai ismereteket is bővíteni kell. Pl. áramot nem mér a PIC, csak feszültséget, tehát áram-feszültség konverzióra lesz szükséged, ami egyszerű esetben egy ellenállás,bonyolultabb esetben egy műveleti erősítős kapcsolás.

Watt honlapján a Gondolatok a PIC kezdésről c. írásban leírtakat is érdemes megszívlelni.

A PICkit2 Debug Express 12 leckéjét is érdemes gondosan áttanulmányozni.

A PIC16F887-ről pedig itt olvasható egy kitűnő könyv (az online változat ingyenesen elérhető).

(#) Norberto válasza s_ervin hozzászólására (») Okt 4, 2009 /

Valamint még azt is el kell áruljam, ha már LED-vezérlésnél tartunk, hogy sajnos egyik LED fényét sem lehet a kitöltési tényezővel arányosan változtatni. Egészen más karakterisztika alapján működik a fényerőszabályzás, inkább tart a logaritmikus lépték felé, mint a lineárishoz.
(#) s_ervin válasza Norberto hozzászólására (») Okt 4, 2009 /

Köszönöm a segítséget mindkettőtöknek! Kezdetnek úgy érzem elegendő információhoz jutottam. Ettől függetlenül, ha valami eszetekbe jut, szívesen veszem a tájékoztatást. Kellemes hétvégét !
(#) tiva77 hozzászólása Okt 4, 2009 /

sziasztok!

Épitettem egy párhuzamos porti programozót WLPT Vpp mini v4-et. ICprog , Oshon és Winpic programokkal is probáltam de mindig ugyanaz a hiba. Programozás mintha menne és amikor a verify jön akkor kiirja a következő hibát: verify failed at adress 0000h.
Probáltam 2számitógépen is mindkettőnél ezt irja ki.
Mi lehet a hiba? Mit csinálhatok rosszul?

üdv : Tiva
(#) vicsys válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 4, 2009 /

Úgy hívják, hogy prellezés (bouncing, bounce). Ezt kell kiküszöbölnöd.
Bővebben: Link
(#) Norberto válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 4, 2009 /

Itt egy példaprogram, pont ezt a feladatot csinálja, mint amit te is szeretnél, annyi különbséggel, hogy én ezt a múltkor egy 12F683-hoz készítettem el, illetve, hogy ebben semmiféle megszakítás nincs.

Ha sokáig nézegeted, értelmezgeted a kódot, akkor rájöhetsz a működésére.

Más kategóriás PIC-ek használata esetén tulajdonképpen csak a regiszterek elnevezései változhatnak valamit.
(#) Hp41C válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 4, 2009 /

Szia!

Ha egyszer le volt nyomva a gomb növelje az értéket eggyel, aztán ha még mindig le van nyomva, ne számoljon többet. Ha felengedték, akkor a következő lenyomásra megint növeljen eggyet...

Szia
(#) vicsys válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 4, 2009 /

Ügyes trükk az is ha teszel be egy feltételt, hogy a gombnyomás értéke egyenlő-e az előző állapottal? Ha igen nincs növelés, ha nem, akkor növelés eggyel majd előző=jelenlegivel.
Azt hiszem Hp41C is hasonlót mond...
(#) (Felhasználó 20218) válasza icserny hozzászólására (») Okt 4, 2009 /

Ugyan én nem kérdeztem semmit, de én is köszönöm! Watt honlapja tényleg összeszedetten és érthetően írja le a dolgokat, neki is köszönöm!
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Okt 5, 2009 /

Ismét üdvözlök mindenkit. Mostanában amikor olvasgatok a PIC-ek csodálatos világáról többször találkozom az I2C-vel, de nem találok olyan oldalt ahol igazán le lenne írva hogy mi is az pontosan. Ha valaki tudna nekem küldeni linket annak nagyon köszönöm!
(#) Norberto válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Inter-interConnect rövidítése. Ebből jött az I (négyzet) C rövidítés. Valójában egymás közelében lévő IC-k közti gyors kommunikációs lehetőségnek találták ki, ebből fakadóan nem is célszerű nagy távolságokat a segítségével áthidalni.

Egy kicsit bővebb leírás pedig: ITT, Topi tollából
(#) (Felhasználó 20218) válasza Norberto hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Köszönöm a gyors választ, már olvasom is! :worship:
(#) potyo válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

I2C, IIC és I(négyzet)C néven is találkozhatsz vele, az Inter-Integrated Circuit (bus) rövidítése. Egy panelen levő digitális áramkörök egyszerű (két vezeték+gnd) összekapcsolására szolgáló busz. Nem túl nagy sebességű, nagyságrendileg 100 kbit/s átvitelére képes, viszont sok eszköz felfűzhető rá. Vannak AD konverterek, óra ic-k, portbővítők, EEPROM-ok, természetesen kontrollerek, stb. egyszóval szinte minden, amihez ez a sebesség elég, létezik I2C interfésszel (mondjuk én LCD-t kerestem, de az elég ritka, nem értem, hogy miért...).

Wiki okos csaj, és magyar leírás.
Következő: »»   22 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem