Fórum témák
» Több friss téma |
Gyors kérdés a mágnesekkel és a tekercsekkel kapcsolatban...
Tehát, ha a mágnesem/mágneseim laposak, akkor jó, ha úgy oldom meg, hogy két egyforma mágnest a tengely két "oldalára" - szélére teszem? Majd mindjárt próbálok rajzolni valamit paint-tal. A másik kérdésem, hogy megtekerem a tekercseket amiket sorba kell kötni lehetőleg 2+2ohm-ra, hogy összesen 4 ohm legyen és ami engem érdekelne az az lenne, hogy a tengelyen lévő másnes / mágnesek azok a tekercs közepéhez esnek? (ezt már nem hiszem, hogy le tudom rajzolni) Szerk.: Csatoltam a képet. Tehát így jó?
#557838 számú hozzászólás a 12. oldalon
![]() Mágnest illetőleg, elég ha egyet teszel, ezt is leírtam hogy miért :yes: annyival nem lesz erősebb mind amennyivel csökken a tehetetlenség, és ajánlott a neodínium ![]()
Ha mindent értenék, nem tettem volna fel ismét a kérdést, mármint, úgy ismét, hogy már ez volt téma...
Ha 1 mágnest használnék fel akkor azt hogyan ragasszam rá a tengelyre, hogy az egyencsúlya is megmaradjon és, hogy mindkét oldalra ugyanakkora erő hasson? Ezért gondoltam, hogy a tengelyre kettő db mágnes kellene. És én több mágnest nem is terveztem belerakni, amit te a 12. oldalon a lap alján mutattál képet, ott még van benne plusz 2 mágnes is...
Jó, csak ez fordulni fog 90°-ot, mert ez a működés elve + a stabilizáló mágnesek úgyis odahúzzák, vagy valami amivel központosítod
![]()
De ha a tengely végére raknád esetleg?
![]() Na majd ha körbefordul a tengelyed majd raksz bele még 2-t ![]() ![]() Én csak segíteni próbáltam, a saját tapasztalataimmal, de persze az, hogy más másképp oldja meg, az attól még lehet jó, csak a fő dolgoknak benne kell lennie ![]()
Tengely végére nem tudom rakni, mert ott az optikai visszacsatolás lesz.
Akkor majd teszek be még plusz 2 mágnest is, csak attól félek, hogy ezek mind neodímium mágnesek és annyira erősek, hogy ha berakom a stabilizáló mágneseket is, akkor nem fogja tudni az induktivitás kibillenteni a tengelyt.
Stabilizálónak elég egy kicsi gyenge is :yes: Annak már nem kell neonak lennie, viszont ha műgyantázol, lehet 2 lépésben dolgozni, így:
-felteszed a tengelyvégre a mágnest, majd bemártod a gyantába (központos lesz, mivel jól be tudod állítani mert ragad a vasra mint atom ![]() -ezután már mondanom sem kell, hogy ráragaszthatod a mágnesre ami még hátravan ![]() ![]()
Fával vagy műanyaggal fogok dolgozni, rosszabbik esetben alumíniummal, de ezt sem most fogom csinálni, mert, már net közelbe sem leszek, még 1-2 hétig vagyok itt, aztánminimum fél év off
![]()
Lenne egy kérdésem. Egy 30kpps galvo milyen frekivel tud 45°-ot teljesíteni?(oda vissza egy periódus). Pontosan hogy értendő a 30k pont per sec?
Helló
Ezt mivel csinálják? Ez is ilyen x/y galvós? Vagy ez már valami komolyabb? Nagyon tetszik, élőben biztos durva lehet! Helló Bővebben: Link
Nem akarok senkit sem megbántani, de a villamos gépek forgórésze nem véletlenül hasonlít hengeres testre. Nem kilométerekre vannak a tekercsek stb. Sajnos aki most kezd bele a galvó építésbe elég kevés infót talál a neten. Ezek a "kezdetleges" galvók, mint amilyet zz0323 is épített, inkább a működési elv bemutatására lesznek alkalmasak, mint ábrák rajzolására.
Én már majd 4 éve gyűjtöm az infókat, tettem már pár kísérletet is. Nyomom követtem Norm fejlesztéseit is, illetve Szupepe-vel és sokat beszéltem a témáról. Sok infót lementettem amiket már nem lehet elérni a neten. Most eldöntöttem igyekszek jó galvót készíteni, nem fogok olyan alkatrészekkel spórolni ami jelentősen ronthatja a sebességet, és nem fogok gányolni...
http://www.youtube.com/watch?v=vUcWqgbn7fA&feature=related
Ez ilyen teljesitményü lézer lehet? 1,7W csak és ilyen erős?
ezt az én laserworldom is tudja. sima 30k galvoval.
egy speciállis folia segítségével. ezeket 3d-s shownál használják. látványos
Csak? 1,7W az már komoly teljesítmény ember én egy 150mW-os 650nm-es lézerrel gyujtom be a cigimet...
Helló
Szeretnék építeni egy nyitott hurkú galvót tesztelés kedvéért,... azt szeretném kérdezni hogy vinyóból kiszedett mágnest kettévágok, akkor arról honnan tudom megállapítani hogy hogyan kell a tengelyre rögzíteni? Ellentétes pólussal, tehát taszítaniuk kell egymást ha a tengely két oldalán vannak? Vagy ez ennél ezért bonyolultabb? Hogyan kell? Köszönöm a segítséget, helló
A winyó mágnese Neodym, nem lehet darabolni, mert porból van sajtolva és a védőréteg sérülése után tönkremegy(oxidálódik, szétporlad.).
Egyébként meg már volt erről ábra, hogy hogyan kell felrakni a tengelyre egy lapos mágnest. Lényeg, hogy az É-D irány a tengelyre merőleges legyen, és a két mágnes szembe(tengelyhez) eső pólusa ellentétes legyen.
Olvasom, hogy régen foglalkozol ezzel, nem tudnál válaszolni - erre - a kérdésemre?
Heló
Köszi a választ! Akkor azok kilőve mert túl nagyok,.... De vannak dvd mehanikából származó jóval kisebb ugyanolyan mágnesek, a körmömnél kisebbek, ezek meg erőre kevesek ide ugye?
Na fényképeztem még egy kicsi, meg találtam másfajta mágneseket is...
Az első kérdésem, hogy ahogyan lefényképeztem, az úgy jó lesz, ha úgy pakolom akkor össze a galvo-t? A másik, hogy mivel nekem egyszerűbb lenne úgy megcsináltatnom a galvo házát, hogy a stabilizáló mágnesek ne oldalt legyenek, hanem rajta a tengelyen (a képen egyértelműbb) szerintem én így fogom megoldani a stabilizálást. Az egyik körmágnes fixen rajta lesz a tengelyen, a másik meg vele szembe, de az meg csak a galvo házáhot van fixen rögzítve. Ezt teljesen feltolnám leges legelőre amennyire csak lehet, így meg is van oldva a fix mágnes rögzítése, mert a galvó legelejébe, egy kis bemarással ki is lehet neki alakítani a megfelelő helyet, a csapágy előtt. Ez szerintem így működőképes... Szerintetek?
Az első két mondatom eléggé magyartalan lett. Tehát normálisan leírva:
Fényképeztem még párat és találtam még más fajta mágneseket is. Az első kérdésem, ahogy összeállítottam és lefényképeztem, az úgy jó lesz-e. De szerintem biztos, hogy jó. Mármint csak a felépítése, mit hogyan, hova teszek. Amit meg paintbe rajzltam, az meg egy ásik felépítésű galvo lenne, ott máshogy lenne megolda a középre állítás, másfajta mágnesekkel, mert nekem ez így sokkal egyszerűbb lenne, mint a galvo belesjének az oldalára felrögzíteni 1-1 mágnest. ÉS hogy ez a verzió így működőképes-e de szerintem erre a kérdésemre is igen lesz a válasz.
Helló
találtam 2 egyforma neodímium mágnest, és lehet hülyeség amit kérdezek, de honnét tudom meg hogy hogyan kell őket a tengelyre rakni? Mármint a pólusát hogyan lehet megalapítani?
Úgy kell felrakni, hogy vonzzák egymást. Máshogy nem is tudnád felrakni, ha belegondolsz...
Azért nem mindegy hogyan van mágnesezve. Például egy téglatest alaknál háromféleképp is elhelyezkedhetnek a pólusok.
Helló
köszi a segítséget! Én is gondoltam csak olyan nincs, hogyha tökéletesen egymás fölé rakom, és akárhogy forgatom akkor is taszítják egymást,... Úgy vonzzák egymást ha egymásra merőlegesen + alakot képezve összeállnak,... Remélem érthető, ez dvd optikamozgató mágnesek, jó erősek, valahogy rákéne jönnöm hogyan jó,... ![]()
Készítettem képeket hogy hogyan vonzzák egymást, de tökmindegy melyiket hogy forgatom akkor is ugyanígy állnak össze,...
![]() Szerintetek?
Hát én is bontottam ilyen mágneseket de nekem tökéletesen egy síkba "ragadtak" össze mint PC DVD olvasóból mint asztali DVD olvasóból lehet hogy a két kis mágnesed nem hogy úgymondjam egyhelyről származnak...
Ezek ugye neodym mágnesek?
Ennyire nehezet kérdeztem volna?
Annyit kiderítettem, hogy a 30kpps 30 ezer eltéritési koordinátapárt jelent, de ezek nincsenek egymástól túl nagy szögre. A 30k-s galvók nem tudnak 30KHz-el ide, oda rezegni(amin nem is csodálkozom). A legjobbak(csillagászati az áruk) is csak 7-8KHz periodikus lépésközt tudnak, de ezt sem teljes tartományban, azaz a fene tudja, hogy valójában mekkora frekivel képesek pl. a 30°-ot teljesíteni. Megint sikerült egy olyan mértékegységben megadni egy eszköz tulajdonságát, ami gyakorlatilag nem írja le pontosan a képességeit. Kijelenthető, hogy 30kpps-es galvok között jelentős eltérés lehet a valós sebességben, nagyobb szögeltérés esetén. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha a periódikus sebességüket Hz-ben megadnák, vagy szögsebességben ez mindent elmondana. Nekem most sikerült egy olyan mozgatót építeni, ami 10°-ot tud 300Hz-el, egy gyenge megajtóval(ezért csak ekkora a szög). Most építek egy komolyabb meghajtót és visszacsatolást, amivel a sebesség nagyobb lesz. Majd beszámolok az eredményről, legyen az kudarc, mert szerintem tanulságos lehet. Addig is szívesen látnám a kérdezett adatot: Milyen frekivel képes 30°-ot teljesíteni periódikusan egy 30kpps-es galvó?
Közben találtam egy jó doksit íme: - GVS002 -
A dolog pikantériája, hogy nem írják, hogy hány kpps-es! ![]()
Szia
Én bontottam, egy helyről vannak és igen neodímium mágnes,... A mellékletben vannak ezek, a nagyobbak, meg van a 2 kicsi, azok szerintetek jók lehetnek? Galvóba elegendő vagy kevés? Köszönöm a segítséget! Az meg a CD tok sarka,... Helló |
Bejelentkezés
Hirdetés |