Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítők mérése, akár számítógépes segítséggel
Lapozás: OK   3 / 5
(#) Action2K válasza Pioneer hozzászólására (») Aug 12, 2009 /
 
Köszönjük! Nagyon jó anyag! :worship:
(#) Pioneer válasza Action2K hozzászólására (») Aug 12, 2009 /
 
Szívesen!
(#) bölcsész hozzászólása Okt 2, 2009 /
 
Sziasztok,

elkészítettem egy 2 diódás, egy potis(nem tudom minek bele) egy kondis védő fokozatot a mikrofon bemenethez.
Bővebben: Link
Nagyjából működik is valami, de számomra egy nagy katyvasz az egész

Kezdődik ott, hogyha rádugom a jacket a gépre kéteres árnyékolatlan dróttal(25cm), a szkóp progi rögtön felszed egy vaskos 50Hz-et. A gép persze akksiról megy, a közelben nincs bekapcsolt táp 1méteres körben. Azon túl már persze van....
Jó, "mondok" ez van. majd valahogy leszedem a zavart...(persze fogalmam sincs, hogyan, illetve ferritgyűrűre tippelek hirtelen.)
De az, hogy a füleserősítőmre a gépből szinuszjelet nyomva, egy érrel mérem, (a másik ér a levegőben) az már kicsit meredek nekem.

Szóval nem nagyon értem ezt a mikrofon bemenetet.
Fel tudna valaki homályosítani?

Köszi
(#) bbatka válasza bölcsész hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
"Kezdődik ott, hogyha rádugom a jacket a gépre kéteres árnyékolatlan dróttal(25cm), a szkóp progi rögtön felszed egy vaskos 50Hz-et."

Igen, ennek így kell lennie, mivel gondolom 230V hálózat van a közelben. Pontosan ez történik a rendes szkópok esetében is nyitott bemenetnél. Dugj rá egy érzékenyebb erősítő bemenetére egy hosszabb kábelt, az is búg.
(#) bölcsész válasza bbatka hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Huh kösz.
És ha ez így van, hogyan tudom az erősítő tápjából esetleg bejutó brummot elválasztani a légköri "brummtól"?
Tehát ha csak azt szeretném látni?

(#) bgsf válasza bölcsész hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Hangkártyára árnyékolt kábellel illik csatlakozni. Aztán mikor ez megvan akkor már a légköri brummot nem veszed, csak ami az erősítőből jön. Ha baromi nagy hibát nem csináltál az erősítőben akkor onnét nem tudsz 50Hz-t mérni. Ha a táp jó és a szűrés megfelelő, valamint nincs földhurok akkor csak mikroV jelet kapsz 50Hz-re. Ezt pedig nem hallod csutka hangerőn sem.
Mellesleg megjegyzem hogy erősítőn belül is 5cm kábelhossz felett minden legyen árnyékolt kábel ami hangfrekis jelet visz. A teljesítmény kábelek pedig a lehető legrövidebbek legyenek, a trafót pedig érdemes vasdobozba rakni, de jobb a perforált vaskalitka. Így a szórt mágneses tér benn marad és nem pofázik bele az erősítőbe.
(#) karpi hozzászólása Okt 3, 2009 /
 
Mar regebben akartam ezt a linket ide tenni , tobb FREE program van audio meresre isgetfree-bojo-impulse
(#) Alkotó válasza Pioneer hozzászólására (») Okt 5, 2009 /
 
Most vettem csak észre ezt a leírást, köszönöm, át fogom nézni.
(#) saraha hozzászólása Okt 29, 2009 /
 
Helo.
Lenne egy kérdésem,az RMMA-val kapcsolatban.Az erősítő kimenetét szeretném illeszteni a hangkarihoz(EMU 0404) csak van egy kis gondom a matekkal
Adatok:
P=150W
R=8Ohm
Ez esetben nekem R1=12k
R2=3K jött ki.
Ha ez nem jó, legyen szíves javítsa ki nekem valaki és azt is árulja el ,hogyan jött ki neki
Köszönöm szépen.(ja igen ,tényleg hü..e vagyok)
(#) gkari válasza saraha hozzászólására (») Okt 29, 2009 /
 
P=IxIxR(Inégyzet!), valamint U=IxR(Ohm bácsi törvényei).
Ebből nekem kb. 35V fesz. adódott, tehát ez az osztásarány (4:1) nagyon kevés, biztonsággal pl.40kohm:1kohm lenne jó-feltéve, ha max.teljesítményen történik a mérés-szép emberes terhelőellenállással.
Üdv:gkari
(#) saraha válasza gkari hozzászólására (») Okt 29, 2009 /
 
Köszönöm.
Mire összebugásztam 200W-nyi ellenálást rájöttem hogy elrontottam,nekem is kerekítve ennyi lett. .
Jó éjt. :wave:
(#) mrex válasza saraha hozzászólására (») Dec 14, 2009 /
 
Nagyteljesítményű műterhelést az alábbi módon készítettem:
Ellenálláshuzal vásárlása pl hestore
egy kb marokba fogható virágcserép (ha nincs más kerámia) egy másik virágcserép ami egy kicsit nagyobb mint az első, hogy beleférjen az egész mű. A kisebbik virágcserép alját kiütöttem (megfúrni csempefúróval stb)Lemértem 8 ohmnyi ellenálláshuzalt majd mint a toroid trafót rátekertem a virágcserépre úgy hogy ne legyen menetzárlat. A kivezetésekre sorkapocs. Most jön a másik cserép amibe beleállítjuk a megtekert műterhelést.
Háztartási üzletekben lehet kapni samottport(hőálló anyag kályháknál használják) és vízüveget ez köti meg a samottport ezzel a keverékkel (a samottporon le van írva az arány ) ki kell önteni a cserepet megvárni néhány napot amíg megköt és máris kész a bazi teljesítményű műterhelés máris lehet méricskélni úgy, hogy a melegedő ellenállás sem okoz gondot és még meg is áll az asztalon.
Üdv mrex
(#) saraha válasza mrex hozzászólására (») Dec 14, 2009 /
 
Igen,gondoltam már én is rá,hogy csináljak valami hasonlót.Ez elég egyszerűnek látszik,köszi az ötletet.
Ami van az össze-vissza forrasztott használt huzalell.állatokból van.
(#) dokidoki válasza saraha hozzászólására (») Dec 14, 2009 /
 
Szia!

A betett képen a képlet hibás, a U feszültséget, az terhelő ellenállás szorozva teljesítmény gyököt vonsz képlettel kapod meg. A kapott feszültséget osztod 0.3 al és megkapod az arányt. Az R2 érdemes meghagyni 1KOhmon ... egyszerűbb számolni is. Ekkor a hangkártyádra full kivezérlésen 0.3V jut. Az R1 ellenállást lehet hogy érdemesebb egy KOhm -ban skálázott potival megoldani, és a hangkártya bemenetét védeni egy szembekapcsolt SI diódapárral. (remélem jól írtam)
(#) saraha válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 14, 2009 /
 
Szia.
Na ezt nagyon köszönöm.
Még nem mertem nekiállni méricskélni mert még nem szereztem be valami olcsóbb hangkarit.Talán a most készülő erősítőmhöz már tudom használni, láttam egy olcsó SB Audigy-t majd azzal.
:wave:
(#) dokidoki válasza saraha hozzászólására (») Dec 14, 2009 / 1
 
Igazán nincs mit, engem is érdekel a téma.
Csak óvatosan kell eljárni, pld. úgy ahogy a cikkben is írják, de az egyszerű, szinte mindenhol alkalmazott diódás védelmi módszert nem említették. Pedig kettő dióda mindig olcsóbb mint egy új hangkari.
A potis dolog, amit írtam jobban meggondolva felejtős, inkább egy dekád kapcsolós kivitel, több osztás arány beállítási lehetőséggel. Amit akár teljesítményben is lehet kalibrálni. Erre azért van szükség, nehogy több voltos jellel kínáljuk meg a hangkari bemenetét, de egy szintindikátor, pld. kivezérlésjelző is simán beépíthető, ami jelzi a megfelelő jelszintet a bemeneten, amit a hangkártyához kalibrálnánk.
Amit a cikk nem említ, hogy minden összekapcsolódásnak a földeléssel kell kezdődnie. Vagyis a pc-t és a erősítőt először közös potenciálra kell hozni, és csak utána teljesen kábelezni és bekapcsolni.
Fordított koreográfia szerint igencsak veszélyes lenne a pc-re. (bár én más ügyből kifolyólag nem vagyok ennyire óvatos, de az összeföldelést csak egyszer kell csinálni, utána lehet már dugdosni bátran)
(#) ptesza válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 14, 2009 /
 
Itt egy példa arra a diódás védelemre. Ez is mérésre való , csak épp hangszórókhoz , de a példa jó szerintem.

Érdekesnek az 1k-s ellenállást találom a két testelés között. Annak mi lehet a pontos feladata? Egyébként megépítettem és használom is.
(#) saraha válasza ptesza hozzászólására (») Dec 14, 2009 /
 
Hopp.
"dokodoki" másképp magyarázta nekem a diódás védelmet.
Te így mérsz, ahogy a rajzon van,mikrofonnal??Vagy az csak kiegészítés?
Ja mondjuk most jut eszembe azok nem is zener-rel voltak.
(#) mrex válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 14, 2009 /
 
A potis módszer elegendő már csak mert a hétvégén méregettem próbálgattam. Egy skálázott poti van a bemeneten a diódás védelem majd ezután az RMAA ugyanis jelzi a ha gondja van a bemeneti szinttel az első kalibrációs résznél be lehet állítani egy TDA2003 as próbavégfokot méregettem és már 0,003% szintúllépésnél kiabált Ha az alapleosztás jó akkor a poti elegendő. A szintbeállításkor -4 és -1 dB es szint között mér alatta keveselli felette sokalja. Bár valaki azt is elmondhatná mi a fenét kell letiltani egy alaplapi hangkártyán mert sokáig a gépem saját átvitelét méregetem mire rájöttem sajna nincs line in csak mikrofon bemenetem. Egyébként nem kell ám annyira félteni a hangkártyát. A nyáron egy alapvető hiba miatt 36V AC föld zárlatom volt egy ipari sorkapcsot használtam aminek a földelősorkapcs a c-sínhez is leviszi a földet de én ezt nem vettem észre . Csak mikor dugtam a hangkártyába a jacket akor volt oltári durranás a gépház fém a monitor egyet villant és elkezdett sötétülni azonnal kirántottam a dugót de közel 2sec ig rajta volt a gép azóta is üzemel., bár a zárlattól elfüstölt egy kis fém a csatlakozó aljzatból azthiszem szerencsém volt A trafók 2db 400VA es KlocnerMoeller -ekvolt ak
(#) saraha válasza mrex hozzászólására (») Dec 14, 2009 /
 
Idézet:
„Egyébként nem kell ám annyira félteni a hangkártyát.”

Idézet:
„mikor dugtam a hangkártyába a jacket akor volt oltári durranás”


Én már meg is nyugodtam.
Úgy látszik neked nagy gondjaid voltak a földeléssel,remélem sikerült jóra megcsinálnod.
(#) ptesza válasza saraha hozzászólására (») Dec 14, 2009 /
 
Igen így mérek. Ez az ARTA-BOX rajza. Kétféle mérésre alkalmas :impedancia mérés , és a hangszóró átvitelének mérése.
(#) ptesza válasza saraha hozzászólására (») Dec 14, 2009 /
 
Volt olyan még anno , még a monitor is becsíkozott akkora kakaót kapott... Aztán semmi baj nem lett.
(#) mrex válasza saraha hozzászólására (») Dec 14, 2009 /
 
Persze mint írtam a fránya földelő sorkapocs levitte a sorkapocsba kapcsolt vezeték tatralmát a c-sínre s mivel nekem a koppanásgátlóhoz szükségem volt ac-re a szekunderről ezt ebbe az egyébként üres sorkapocsba kötöttem mert fogalmam sem volt arról hogy a sínre lemegy bár utólag gondolva megnéztem mikor felraktam de nem jutott el a tudatomig aztán amikor bedugtam a 36v ac földön keresztül zárodott hát volt néhány amper de ez már nyár elején volt. azóta már jó a cucc most a következő keverőt gyúrom az előbb jöttem fel a pincéből. január 9 fellépés(színkör) arra ha törik ha szakad de kész kell lennie.
mikroportjaink vannak és most korszerűsítem a karaoke cucc egyik bemenete a színköré. 7 vezeték nélküli mikroport +2szereo csatorna + vu méter peak minden csatornán mute és -3db-es pad van melóm nem mondom.
(#) Action2K válasza saraha hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
Ptesza hangfal, hangszóró mérésre használja azt a kapcsolást. Az arra van. Amit pedig Dokodoki mondott, az erősítőre van. Ha pusztán csak a védelmi részt nézzük, én mindenhol eddig még a diódásat láttam csak s ezt is alkalmazom. Persze ez nem jelenti azt, hogy a zéneres nem lehet jó.
(#) dokidoki válasza saraha hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
Igen, mert én sima SI , pld 1n4148 diódára gondoltam. A Z-dióda másképp viselkedik, a ptesza fórumtárs kapcsolása korrekt. Ott a Z-diódák 4.1 voltosak, de 4,7-4,8 volton fogják meg a bemeneti jelszintet, azért kell így kötni őket mert egyik irányból mérve sima diódaként mutat nyitófeszültséget, záróirányból meg letörést mutat 4.1 voltnál. Ebből adódik a kapcsolása és a 4,8voltos össz. feszültsége. Ha párhuzamosan lennének kötve akkor is menne, de 0,7-0,8 voltnál vágna a feszültségüktől függetlenül.
(#) dokidoki válasza mrex hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
Ha pontos jelszintet kell állítani akkor feltétlenül kellhet a potméter.
Szerintem, ha különösebb hiba nincs az alaplapi hangkártyával akkor simán lehet használni, főleg ha van rajta line-in bemenet. Inkább a régi laptopokon gond, ahol csak mono mikrofon bemenet van.
Pár hónapja nálam is történt baleset, fél éves laptop alaplapi mikrofonbemenete halt le egy zárlat miatt, egy másik hangkártya és egy usb-hub-on keresztül egy akku próbált kisülni. A mikrofonbemenet és a hub bánta a zárlatot. A alaplapi hangkártya nem károsodott, mert a beépített mikrofon kiválóan működik még mindig, csak a külső csati nem fogad jelet el, helyette valami statikus zörej van. Öregebb laptoppal, egy komolyabb túlvezérlés alkalmával annyi történt hogy letiltotta magát a kártya, egy újraindítás után gyógyult csak meg.
(#) mrex hozzászólása Dec 23, 2009 /
 
Sziasztok!
Sikerült szereznem egy régebbi Creatíve hangkátrtyát
RMAA célokra ezen van line in . Az alaplapi már megőrjít 5 mérésből 4x saját nmagát mérte akármit kapcsoltam a realtek audio managerben .
Holnap nem illik káromkodni majd a családi összejövetelek után kipróbálom.
Üdv mrex
Kellemes ünnepeket mindenkinek
(#) saraha válasza mrex hozzászólására (») Dec 23, 2009 /
 
Kellemes ünnepeket neked is.
Olyasmi kártyát szereztem én is.Pont a napokban tervezem az első méréseket,úgyhogy kiváncsian várom a hasznos tanácsokat, fejleményeket.
(#) Action2K hozzászólása Jan 23, 2010 /
 
Most fejeztem be az RMAA-hoz a kalibrációs fájlt. Az eredmény magáért beszél. 20kHz-ig +-0,3dB-en belül van. Ezzel még pontosabb méréseket tudok majd végezni.
Persze, ha egy másik hangkari lesz netán, akkor kezdhetem előröl.
(#) Pioneer hozzászólása Aug 4, 2010 /
 
Sziasztok!
Készítettem egy mérést a PCL86 PP-mről. Látszik, hogy a tápot még szűrni kell kicsit és kellenének bele új csövek.
Következő: »»   3 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem