Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Frekvenciamérő
Lapozás: OK   15 / 74
(#) Frankye válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
OK, majd figyelem azt is! Köszi.
(#) gydanee hozzászólása Jan 23, 2010 /
 
Jelentem működik a cucc!
Kicseréltem benne a kvarcot, a pic-et, és a másik IC-t mivel hazavágtam őket legutóbb, valamint az egyik új átkötést ráforrasztottam. (Ami a legutóbbi javított tervben került rá a NYÁK-ra.)
Annyi az érdekesség hogy, 50Hz-et mutat, ha nem kötök semmit a kimenetre, de gondolom ez a tápból jön, mert elég gagyi kapcsolóüzemű. Szerintetek? Jah és a tranzisztor bázisát felhúzó ellenállást (47Kohm) átkötöttem a kollektor helyett a +5V-ra.

Szerk: Igen, a táp miatt írt 50Hz-et, sima lapos elemről táplálva nem ír ki semmit.

Még annyit kérdeznék, hogy 628-asba nincs olyan .asm-etek, amiben van egy kis design induláskor, mint az eredeti Vicsys által készítettben?

Mindenesetre köszönöm a tervet, mindent!
(#) erdgab hozzászólása Jan 27, 2010 /
 
Uraim,megépítettem a vicsys féle frekvenciamérőt a saját paneltervem alapján,tökéletesen működik! A panel tervezésében vicsys panelja adta a mankót.Tisztelettel köszönöm vicsys fórumtársnak a készülék megalkotást és annak közzétételét,Frankye és lhanzi kollégáknak a részemre nyújtott segítséget!
Most örülök,dobozolás után képeket is mutatok.

Egy pici hibával azért küzdöttem.Mindent összerakva és a készüléket bekapcsolva,megjelentek a feliratok és utána "néma csend",semmire nem reagált,a kijelzőn a digitek enyhén látszódtak.Minden bekapcsolásnál másképpen,más sorban,szakadozottan,hiányosan jelentek meg a feliratok,látszólag össze-vissza.Mindent átmértem,először a 74HC132 hibára gondoltam,egyes lábon volt jel változás a bemenetet érintve,de tovább semmi.Kivettem a két icét és szakadást keresve megtaláltam,hogy a kijelzőre menő test fólia a csatlakozó lábnál szakadt,kijavítva azonnal működött a készülék,szépen sorban hibátlanul írja a "bemutatkozó" szöveget majd a Hz felirat látható.A bemenetre kb. 5V AC feszt kapcsoltam és megjelent az 50Hz kijelzés stabilan.
Bocsánat a létányáért,de tanulságnak gondoltam leírom!
(#) erdgab hozzászólása Feb 3, 2010 /
 
Beépítettem a frekvenciamérőt egy fém dobozba,az oldalára tettem egy BNC csatlakozót,a doboz össze van kötve a negatív ponttal (test),mérőkábelt egy darab koax kábelből készítettem (50cm kb.).A hálózati táp is ebben a dobozban van leárnyékoltan.Bekapcsolás után megjelennek a feliratok,kis idő múlva csak a Hz felirat látszik.A dobozt megérintve "számol" mindenfélét,elemről is ezt csinálja.Miért van ez így?Minden alkatrész a rajznak megfelelő a kondik és ellenállások is a lehető legpontosabbak.A bemenetre kb. 5V AC feszültséget kapcsolva kiírja az 50HZ-t és stabilan mutatja.A dobozt megérintve megint elkezd számolni,pörögni.A dobozt elengedve, kis idő múlva,visszaáll az 50Hz kiírás.Mit rontottam el vagy csináltam rosszul? Nagyobb frekvencián még nem próbáltam,kellene nekem valami "egyszerű kapcsolás aminek a kimenetén tudnák mérni más értékeket.Valami olyanra gondolok,amivel többféle frekvencia értéket tudnák előállítani,akár kvarc cserével,akár valamilyen "osztó" áramkörrel,csak a kísérleti mérések idejére.Tudnátok segíteni?Köszönöm!
(#) vicsys válasza erdgab hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Egyértelműen, valahol beszűrődik a brumm. Próbáld meg csillagpontosan földelni, minél vastagabb tömör rézvezetékkel.
Amire szükséged lenne, az egy függvénygenerátor. Ezt a későbbi mérésekhez is fel tudnád használni.
Bővebben: Link
(#) (Felhasználó 5823) válasza erdgab hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Használj gyári szkópkábelt (keresd Libust) és vagy a dobozt földeld vagy a BNC-t ! Ez hidd el kisebb falat mint egy inverteres hegesztő! A Vicsys által ajánlott generátort felejtsd el, ha csak nem ad egy max038-at! Küldök egy egyszerű rajzot tud szinuszt, négyszöget, és háromszöget is (nem egy nagy minőség) de a célnak megfelel és kijön vagy kétszáz forintból! Egy pár képet tehetnél fel, hogy rájöjjünk mi a gond!

Üdv Lhanzi
(#) (Felhasználó 5823) válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Itt a rajz egy Cmos IC és kész! Semmi extra!
(#) Frankye válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Meg tudnád mondani, melyik EM-ben volt ez a kapcsolás?
(#) (Felhasználó 5823) válasza Frankye hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Tegnap két órát kerestem, folytatom ma is, ez már korábban kimentettem, mert ez a szegény ember funciógenerátora! Egy biztos 86/1 utáni, mert arra a cikkben hivatkoznak!

A Max038-ról meg annyit eléggé gyenge a mostani árához képest, én többet vártam tőle! Azok a szinuszok lehetnének szebbek is! A négyszög és háromszög szép, és a 20Mhz-t simán viszi, az enyém 21Mhz-nél parkol le. De itt már az összes jelalak torz, és kezd ugyanolyan lenni. Mondjuk nincs még kész csak a generátor, a táp és a frekimérő (vicsys). A végfok még sehol sem tart, pedig a Maxim támogatta a projectet.
[OFF] Csak mivel ez egy nagyon költséges hobbi vagy javítok (de akkor arra megy el minden időm) és akkor van erre pénzem, vagy csak álmodozom.
(#) (Felhasználó 5823) válasza Frankye hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
1986/07-es szám! Ja és lejjebb pár Hertz és feljebb is lehet menni pár száz kiló Hertz. Én egy öt állású Jaxley-t alkalmaztam és ennek megfelelően 5 értéket a kapcsolástól eltérően kisebbet nagyobbat! 5V-os stab IC-t használtam, két diódával megfejelve.
(#) Frankye válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
A Max038-ról én sem a legjobbakat hallottam, a horror ára mellett annyira nem jó. Bár magam nem építettem vele készüléket, de a torzításáról magasabb frekvencia-tartományokban már én is hallottam.
A másik cél IC (sajnos a típusa nem jut eszembe) szintén horrorisztikus áron kapható, így marad a "szegény ember funciógenerátora", mint elérhető áron megvalósítható, hobbi célokra alkalmas eszköz.
Ha esetleg megleled a keresett számot, és megírod, azt nagyon megköszönöm!

Látom, idő közben megtaláltad, köszönöm!
(#) (Felhasználó 5823) válasza Frankye hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
A 8038 és az XR2206 1000Ft körül megvásárolható. De ők a Max038-tól messze vannak. Ez a kis kapcsolás nem egy nagy durranás, de amatőr célokra jó! Mivel én ezzel építettem az első teljesítmény hanggenerátorom, este teszem fel képeket. STK078 a vége, így aztán van kraft!
(#) Frankye válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Előre is köszönjük a képeket!
(#) (Felhasználó 5823) válasza Frankye hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Na akkor egy konstrukció a 80-as évekből!
(#) (Felhasználó 5823) válasza Frankye hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Egy másik adag kép
(#) Frankye válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Köszönöm, Uram!
(#) (Felhasználó 5823) válasza Frankye hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Na még egy-két kép meg egy videó.

A jelben (szinusz,háromszög) jól látható tüske van, de nem is egy preciziós konstrukció!


Működik ennyi
(#) Frankye válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Tök jó! Igaz, hogy nem precíziós műszer, de hobbi célra tökéletes.
Kösz az ötleteket!
(#) (Felhasználó 5823) válasza Frankye hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Tüske visszaszívva, az árnyékolt kábelek közös földepontjára menő földelő vezeték forrasztása elengedett. 87 körül csináltam, jogában ált. A hiba javítva, a frekvencia átfogás 1Hz-től - 400kHz. Bár itt már torzulnak a jelek. A szinusz háromszögesedik. A négyszög meg kerekedik. Lehet ha mai anyagokból építeném meg sokkal jobb mínőséget is el lehetne érni (kábelek).
(#) erdgab válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Készítettem néhány képet,sajnos nem minőségi,de talán látható rajt valami.A doboz egy antennaerősítő táp doboza volt.Időközben arra is gondoltam,nem e az 5V táp rész zavar be,nagyon közel van a bemenethez.A táp a trafós panelon 12V DC,ez megy a mérő panelhoz és ott van az 5V táp rész.Most csak a BNC van összekötve a testponttal,ezen keresztül a doboz is testen van.Nyitott bemenettel az 50Hz mutatja,összezárva csak a Hz látható,jelet adva a bemenetre,össze-vissza megy,nem áll meg a számlálás.
(#) vicsys válasza erdgab hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Én nem látom csak, hogy hol van összeföldelve a doboz és a táp?
(#) (Felhasználó 5823) válasza erdgab hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Hát én két dolgot jegyeznék meg! A panelt nem érdemes ráforrasztani a dobozra. és nem látom az árnyékolt kábelt. Oda nem ártana egy darab jó minőségű (én monitor beneneti csatlakozóját használtam fel BNC-t kábellel együtt). És nem tenném rá (soha) a kijelzőt a panelra! Rádolgozik! Szép dolog a miniatűrizálás de én 15-20cm-re számüzőm a kijezőt a paneltől. Mivel ő is egy kemény zavarforrás! Azt hiszem a topikban volt erről szó, valakinek 3Khz-en ballagott össze-vissza. Én nem a táp, hanem az áramkör különböző részei közötti hidegítésre koncentrálnék! Ha jó az áramkör, nincs dobozban egy darab árnyékolt kábellel be van kötve a BNC, akkor ha rajta van egy szkópkábel akkor csak a Hz jelzés jelenik meg! Szerintem te túl URH-sa vetted a dolgot kivéve az öt centi drótot! Lazábban ez csak 50Mhz max! A Pic környékén egy szál hidegítő kondi sincs a táplábakhoz minnél közelebb! Nem árt a kijelzőhöz menő tápnál sem megejteni! Szerintem próbáld meg a ver2.0 nyáktervet és rendben lesz! Bár én akkor is erre biztattalak! És ne tedd rá a kijelzőt a panelra!
(#) Frankye válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Idézet:
„...az árnyékolt kábelek közös földelő pontjára menő földelő vezeték forrasztása elengedett. 87 körül csináltam, jogában állt.”

Ez nagyon jó szöveg volt!
Kösz az instrukciót, ha minden jól megy, a hétvégén összedobom én is.
(#) (Felhasználó 5823) válasza Frankye hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Ha magamhoz tértem (délutáni szieszta) csinálok pár képet a jelalakokról! Megdobhatnád erdgabot egy nyákkal! Nincs rosszabb dolog egy rosszul müködő áramkörnél! A helyesírási hiba javítását köszönöm! (állt)
(#) erdgab válasza vicsys hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Sajnos,egyik képen sem látszik ,de a BNC-re menő fekete vezetéknél van összekötve a doboz a testtel.Megpróbáltam a csillagpontos földelést is (egy testpontba kötni minden vezetéket) ,nem segített sajnos.
Köszönöm,hogy szántél rám időt! Továbbra is azt mondom,a kapcsolásod jó,az én kivitelem viszont nem,gondolkodom.
(#) Frankye válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Semmi akadálya a NYÁK-nak, csak ne legyen olyan iszonyat hideg a hétvégén, mint a héten volt. Megdermed a marató is a tálban...
Idézet:
„A helyesírási hiba javítását köszönöm! (állt)”

Nincs mit.
(#) erdgab válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Köszönöm az észrevételeidet,alakítani fogok. Van hidegítő kondi (100n) mindkét IC mellett (azok a kicsi,kék színűek),az 5V tápnál is kettő és a 12V tápnál is kettő a stabkocka nyakán.
(#) erdgab válasza Frankye hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Köszönöm a szíves felajánlást (lhanzi Uramnak az ötletet ),igazán rendesek vagytok,de a mostanival még akarok kicsit kísérletezni és,ha sehogy nem megy akkor készítek egy másikat,mint a tiétek.Most szétborítom az egészet részegységekre,összekötöm a kijelzőt hosszabb vezetékkel a mérőpanellel,amit leforrasztok a dobozról és pakolgatom közelebb-távolabb őket egymástól.Legalább látni fogom,mi okozhat galibát.
(#) (Felhasználó 5823) válasza erdgab hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Ne haragudj rám! :yes: Csak itt is igaz, olvasd végig a topikot! Ez ráadásul rövid is! Azt a nyákot Frankye-től, meg fogadd el, jó lesz a funkciógenerátorba!
(#) Frankye válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Rajtam nem múlik.
Következő: »»   15 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem