Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Belinkelt kód híján csak együttérzésünkről tudunk biztosítani!
Hello!
Gondoltam, hogy ha a PIC egy miniatür számitógép saját memoriával, akkor elvileg abban a memóriában müveleteket lehet végezni. üdv.
Ezt meg miért kérdezed? Egyébként igen.
(Megint egy olyan hozzászólásra válaszoltál, amihez a kérdésednek semmi köze! Próbálj koncentrálni!) Te meg láttad a belinkelt oldalt?
Ha nem tudsz valamit, ne próbáld megmagyarázni! Koncentrálj a feladatra inkább és válaszolj értelmesen a neked címzett hozzászólásokra! pl. erre: Bővebben: Link
Urak!
Ubuntun, PIKlab-bal és a gyári PICkit2-vel dolgozom, a cél egy 18F2321. Elvileg a PIKlab tudja a 2-es firmware-ű PK2-t kezelni, meg is találja. Programozáskor azonban mindig elszáll valahol az elején olyan hibaüzenettel, hogy nem egyezik a beírt byte, aztán égve hagyja a Vpp LED-et. Ilyenkor reconnect kell, hogy észhez térjen. Egyszerűen nem megy neki. Próbáltam "custom programmer"-ként is használni, ilyenkor teljes parancssorokat lehet megadni neki a programozáshoz, futtatáshoz (Vdd bekapcs), törléshez, stb. A külső program, amit használnék így felparaméterezve, az a pk2cmd. Programozáskor néha "PICkit2 not found" üzenetet dob, néha Vpp error-ra panaszkodik, néha égve hagyja a Vpp LED-et, néha villogva, és kevés esetben végig is csinálja a programozást. Az az érdekes, hogy ha a megadott parancssort terminálból adom ki, és nem a PIKlab-ból akarom futtatni, akkor minden esetben tökéletesen végigmegy a programozás és sikeres is lesz. (Valahogy a hibaüzenetek is marhagyorsan megérkeznek a PIKlab-ba, mintha onnan indítva az időzítések lennének elcsúszva és emiatt hülyülne meg.) Van valakinek tapasztalata etéren, esetleg megoldási javaslata (kicsit kényelmetlen mindig terminálból indítani a programozást)?
Sziasztok!
Végre elkészült az első futófényem!! :eek2: Egy léptető motor vezérlés készül belőle. Egyenlőre a tekercseket LED-ekkel helyettesítettem. Egy halfstepping meghajtást tud most. Nem nagy cucc, de nagyon örülök, hogy végre beindult! Köszönöm szépen a segítséget, amit tőletek kaptam! Végre látom az alagút végén a fényt!
Idézet: „Elvileg a PIKlab tudja a 2-es firmware-ű PK2-t kezelni” A honlapján viszont azt állítja, hogy csak az 1.x verziót támogatja. A Changelogban pedig ezt olvasom: * removed Pickit2V2 programmer since it's not ready anyway
Pedig ez az Ubuntu-féle aktuális piklab csomag és benne van a v1 és v2 firmware-ű PK2 támogatása is.
De mindegy is, mert az izgalmasabb a custom programmerként tapasztalt furcsaság. Ott ugyanis a pk2cmd-t hívom meg, mint külső programot, és mintha nem ugyanúgy viselkedne, mint terminálból indítva. Terminálból indítva tökéletesen működik, nincs vele gond.
Hahh, lehet, hogy megvan a bibi. A custom programmer-nél én szépen beállítottam a "stop" és "run" parancsokat is, amik a pk2cmd-t olyan paraméterekkel indítják, hogy semmit ne csináljon, csak a Vdd-t kapcsolja ki és be. Ezeket most kiszedtem és úgy néz ki, jó lett a programozás, persze írja a status ablakban, hogy nincs definiálva a stop és a run. Úgy néz ki, mintha egymásra indította volna a programokat, nem egymás után...
Üdv!
Megnéztem a linket és elvileg talán innen szedtem a rajzot. de sajna a "Firmvare V5.1.1 " nics felrakva, max az előre programozott PIC-et rendelhetem meg. "De kérdem én, ha megrendelek egy kész cuccot akkor hogyan fogom megérteni a PIC lényegét?! én szeretném manipulálni, hogy képes legyen micro és esetleg macro step-re de nem motor áttételezéssel szeretném megoldani, hanem elektronikusan." de egyenlőre "stand by" üdv szabolcs
Ebben nem látok hibát (kivéve, hogy a goto $ címke pozícióban van és hiányzik egy szóköz a goto után).
De nem látom azokat az utasításokat, amelyek a definiált karaktert (ő betű) kiírnák az LCD-re. A bemásolt kóddal csak definiálod. Nem vagyok járatos az LCD használatában, de azt hiszem, hogy egy kurzor mozgatás kell az írható területre és valahol a 0x00 kódú karaktert kell kiírni. Természetesen fordított sorrendben is lehet csinálni, ahogy Topi cikke írja. Abban először kiírod a 00 - 07 kódú karaktereket, s utána definiálod a hozzájuk tartozó karaktereket. Idézet: „sajna a "Firmvare V5.1.1 " nics felrakva” A szerzője nem kívánja nyilvánossá tenni a kódot. Idézet: „akkor hogyan fogom megérteni a PIC lényegét?” Ebből sehogy. Keress nyilvánossá tett forráskódú projekteket, tankönyvet, mintaprogramot, leírást!
Szerintem a szerzőtől kéne kérjed a hexet és a forrást. Ha Ő nem ad, mi biztosan nem tudunk!
A goto$ elé betettem ezt:
De most se látok semmit a kijelzőn!
Ez kevés a megjelenítéshez, mert előtte kiadtad a 0x40 parancsot, s igy a '00' kód is a CGRAM-ba íródik be folytatólagosan. Mondtam, hogy vissza kell állni a kurzorral. Nem tudom fejből, de talán a 0x80 parancccsal...
LCD_kurzor_mozgatas_CGRAM helyett általános LCD_kurzor_mozgatas-t csinálnék (nincs bedrótozva a 7-es és a 6-os bit, ahenmWREG-ből veszi), s akkor
A CGRAM-ot
pedig a megjelenítési területet választja ki. (remélem, nem mondtam butaságot....)
Hello mindenik!
Már biztosan volt hasonló kérdés de szerintem az enyém egy kicsit más helyzet. :S Nah szóval, van egy PIC18F4550-esem és LPT port-on keresztül szoktam felprogramozni. Nincs is vele semmi gond, addig amíg rá nem jön az ötperc és akkor nem akar sehogy sem menni. :S Van amikor csak simán felmegy rá minden és működik is úgy ahogy kell de van amikor már az első írott adat visszaellenőrzése is hibás. WinPic800-at használok és egy általam gyártott LPT portos kábelt. Az áramot a gép adja USB porton keresztül (Tudom, hogy nem a legjobb megoldás de még nincs labortápom külön. ) Egy 78L05-ös feszültségszabályzó is be van kötve mert a multiméterem szerint az USB-ről 5,20 Volt jön le és akkor már inkább kevesebb mennyen rá mint több a PIC-re. Van egy 100nF-os kondi is a panelen plusz két Elektrolit Kondi is a 78L05-ös be és kimenetén. Bemeneten egy 2200µF-os és kimeneten egy 100µF-os. Már eleve abból, hogy a gépről jön gondolom, hogy szűrt és stabil de ezekkel a cuccokkal szerintem még valószínűbb de az az igazság, hogy nem nagyon értek hozzá mert még csak most kezdtem el jobban foglalkozni vele. :S Van még egy sima 7805-ösöm is, és azzal is szoktam próbálni és van amikor az a megoldás de van amikor meg csak úgy megjavul. Leggyakrabban akkor jön helyre ha kicsit megmozgatom a cuccokat a próbapanelen de szerintem zárlat nem nagyon van rajta. Van amikor egy fél napig semmi baja az egésznek és után csak gondol egyet és puff nem megy. :S Több cucc is van a panelen ezért az áramerősséggel is lehet gond bár ebbe nem igazán vagyok biztos. Szerintetek mi lehet a gond? Köszönöm a válaszokat előre is! Bye! Idézet: „Egy 78L05-ös feszültségszabályzó is be van kötve mert a multiméterem szerint az USB-ről 5,20 Volt jön le és akkor már inkább kevesebb mennyen rá mint több a PIC-re.” Ok, akkor nehany gondolat ereszto: A PIC adatlapja mit mond, mekkora a minimum es a maximum feszultseg amivel a PIC-et lehet taplalni? Azonkivul a programmer manual mit ir, mekkora feszultsegnek kell lennie a Vdd-n, hogy a PIC programozato legyen? Aztan mekkora feszultseg fog esni azon a 7805-on? Mekkora bemeno fesznek kell lennie a 7805 laban, hogy az stabilizaljon? Idézet: „Több cucc is van a panelen ezért az áramerősséggel is lehet gond bár ebbe nem igazán vagyok biztos.” Mennyit mertel, menyit vesz fel az aramkorod? Mekkora a tenyleges feszultseg eses a Vdd labon merve mikor programozol? Mikor mukodik, es mikor nem mukodik, akkor is erdemes lenne megmerni... Aztan persze a programozo kabelrol sem beszeltel, milyen hosszu, milyen anyagbol van es esetleg mekkora zajszntet mertel rajta?
A 7805-nek minimum 2.5V tartlék kell, hogy normálisan tudjon működni, azaz legalább 7.5V bemenő feszültség. Az 5.2V biztos, hogy kevés. Stabilizátor kimeneti oldalára nem illik nagy elkót tenni, mert a stabilitást rontja, ellenben a gerjedések meggátlása céljából ajánlott pártíz-párszáz nF kerámiakondi (bemeneti oldalra is). Az USB-ről jövő feszültségre többszáz vagy többezer µF szintén nem túl célszerű, esetleg pártíz uF, a legjobb, ha Tantál, vagy low ESR elkó.
Egyébként 5.2V nem olyan sok, adatlap szerint 5.5V-ig normál működési tartományban van. Ha nagyon aggaszt az a pár tizedvolt, akkor maximum egy Schottky diódát tegyél sorba a tápfeszültséggel, de ilyen kicsi tartalékkal egyik stabilizátor sem tud kielégítően működni. A PIC-en mértél tápfeszültséget?
LVP módban programozod(nem olvastam, hogy lenne Vpp.)? Hogy kötöd be a PIC-et az LPT-re?
Sziasztok!
Kaptam egy halom elektronikát, amik mind működnek, valami illesztő interface volt, benne 16F84 pihen.. Van belőle sok, de bármelyik PIC-et törölni/programozni akarom, nem lehet.. Maga a szerkezet, amiből kiszedem pedig működik, a PIC jó.. lehet valami trükk? a PIC-ek 1999. 23. hetiek, F-es, nem C-s.. köszi!
Szia!
A kódvédelem valószínűleg be van kapcsolva, a kikapcsoláshoz egy speciális szekvencia kell, ami a programozási leírásának 4.1 bekezdésében olvasható (az itt alkalmazott két parancs (b'001' és b'111') nem szerepel a parancsok táblázatában...) A tápfeszültségnek a programozás alatt min. 4.5V-nak kell lennie. Szia
Szia!
Köszi! eszembe se jutott, hogy f84 esetében ez így jelentkezik.. sprut féle Brenner8 programozóm van, ebben az esetben még fel sem ismeri a PIC-et.. van olyan programozó, ami ezt a metódust tudja software-ből? mert sajna nem vagyok annyira PIC szakértő, csak kidobni sajnálnám őket..
Szia!
A Bulk Erase funkció felel meg ennek az újabb típusoknál... Szia
Szia!
A 24AA256 egy I2C, a 25LC640 pedig SPI felületű EEProm memória. Csak akkor tudod felhasználni a led kockában, ha a memória kezelő részt átírod SPI kezelésre. A 16F887 MSSI modulja alkalmazható mindkettőre... Szia
Ok. Találtam software-es SPI rutint, a mikrobasic-ben is van.
Idézet: „This will set SPI to master mode, clock = 50kHz, data sampled at the middle of interval, clock idle state low and data transmitted at low to high edge. SDI pin is RB1, SDO pin is RB2 and SCK pin is RB3: Soft_Spi_Config(PORTB, 1, 2, 3) ” Akkor a bekötése: SDI = SI láb SDO = SO láb SCK = SCK láb Vcc = GND Vdd = +5V A WP, HOLD és CS lábakat simán a földre kell kötni? Vagy az is megy a PIC-re? Köszi
Szia!
A WP-t a véletlen írás kizárására lehet felhasználni, de lehet fixen tiltva vagy engedélyezve az írás. A HOLD mehet fixen az inaktív szintre. A CS -t viszont vezérelni kell, az adatok beléptetése előtt (annál a memóriánál, aminek a paracs megy) alacsonyra kell állítani, a parancs beléptetése után pedig magasra... Szia |
Bejelentkezés
Hirdetés |