Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   170 / 607
(#) ptesza válasza deny-g hozzászólására (») Máj 10, 2010 /
 
Bővebben: Link

Az elvi rajz ez lenne. Az M a master , az S a slave IC-t jelöli. Visszakeresve megtalálható a nyákterv és minden szükséges infó is. De egyébként nagy szerencséd van , mert a rajz és nyák készítője Zoka, ide is jár, és biztosan segíteni fog.
(#) deny-g válasza ptesza hozzászólására (») Máj 10, 2010 /
 
oké kösz hát remélem majd taláxok vele is de és remélem fog sikerülni
(#) zoka válasza deny-g hozzászólására (») Máj 10, 2010 /
 
Szia!
A 7293-hoz párhuzamba van kétoldalas nyáktervem:
Ez az!
Sajnos csak így bitkép formájában létezik (pixelgrafikus). De elegendő felbontása van a korrekt elkészítéshez. Azóta történt apróbb módosítás, ennek így ne állj neki. Ha tetszik, barátkozz vele, később megkeresem a végleges rajzot.
(#) zoka válasza djgaby hozzászólására (») Máj 10, 2010 /
 
Idézet:
„Sziasztok! TDA7293-hoz melyik kapcsolást ajánljátok ? Párhuzamos vagy hidalt? A trafóm +-42voltot ad le. Ha jól tudom a hidalt csak +-30V-ot bír?! Lényeg, hogy 4-8Ohm-on is tudjam használni.”


Szia! Ez alapján inkább a párhuzamos kapcsolást.
(#) deny-g válasza zoka hozzászólására (») Máj 10, 2010 /
 
nekem ezt etszik de egez két oldalas panel kell? és rendben akor várok haogy meg e találod adig is barátkozok ezel és adig is köszi
(#) deny-g hozzászólása Máj 10, 2010 /
 
sziasztok egy kérdés ebe http://www.avelmak.sk/index.php?lm=595&pg=det&article=32571 bele engedhetek 2x32v 10A ???
(#) isti014 hozzászólása Máj 10, 2010 /
 
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni . Építettem egy tda7294 re alapuló erősítőt a az adatlapján szereplő kapcsolási rajz szerint és hát az a gondom vele h igen halkan szol ... és az lenne a kérdésem h a mute és stby lábra a kapcsoló elé pozitív tápfeszültséget kötöttem ez lehet ennek az oka?? a halk szólást pedig onnan állapítottam meg h készítettem már tda 2052 ből is erősítőt és annak a teljesítményének körül belül még a negyedével sem szol az ic nem melegszik szinte egyáltalán és +-27 voltról hajtom. Segítségeteket előre is köszönöm!!!
(#) peter1995 hozzászólása Máj 13, 2010 /
 
Hello.Ha szabad kézzel rajzolom fel akkor ezt kell felrajzolni vagy ezt tükrözni kell?Az a beültetési jó?
(#) ptesza válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
7294nyák.jpg-t kell felrajzolnod. Ha tükrözve lenne akkor a sarokban levő felirat is tükrözve lenne, és akkor az vasalható.Felvasalva újra olvasható lesz.
(#) peter1995 válasza ptesza hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Aha.köszi.A beültetés helyes?Az adatok meg ilyesmi.4 illetve 8 ohm-ra hány volt a táp?
(#) ptesza válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 14, 2010 /
 
A beültetés 100% ,hogy jó . Ez egyébként a pedró féle hidalt 200W-os panel. Pedróboltjában a KIT-ek között megtalálod ,némi kísérő szöveggel együtt.

Bővebben: Link
(#) peter1995 válasza ptesza hozzászólására (») Máj 14, 2010 /
 
Aha.Akkor 30-35V-ról már kell menjen.
(#) Alkotó hozzászólása Máj 14, 2010 /
 
Itt-ott belenéztem ebbe a fórumtémába. Van itt rengeteg minden (talán elég sok felesleges dolog is, de ezt lehet rosszul látom), de egy sort se találtam arról, milyen hangja van ennek az erősítőnek.
Pár száz forintba van egy ilyen IC, tehát nagyon olcsónak tekinthető. De ugyan mit kapni ezért az árért? Szeretnék véleményeket hallani kész erősítőkről, hogy jobban megítélhessem ennek a produktumnak a valós értékét, illetve a vele való építés lehetőségét.
(#) ptesza válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 14, 2010 /
 
Szia.

Volt már pár vélemény , de olyan részletes amilyent te szoktál adni olyan szerintem nincs.


Hangja szerintem : széles , iszonyatosan tiszta éles és színezetlen . Majdnem sterilnek nevezném. Nálam kissé mély-hiányos volt ,de lehet ez a hangsugárzók hibája volt, vagy én szerettem volna több mélyet érezni hallani. Felhasználása jellemzően : élőzene , és hangoskodás. Mivel van egy B5 erősítőm ,így tudok egy kis összehasonlítást is adni. Nem hallgatom audiofil füllel a dolgokat , inkább nekem is hangoskodni kellenek az erősítők. De vakteszten szerintem többen választanák ezt a típust. Persze igényes szinten elkészített erősítőkre gondolok.

Kicsit örülök , hogy ez után érdeklődsz ,mivel nemsokára építeni készülök egy 2x200W hidalt végfokot. Két darab azonos PC tápot fogok átalakítani , hogy ellássam tápfeszültséggel. Annyit még elmondanék , hogy rengeteg kapcsolás lelhető fel , akár nagy gyártók palettáján is. De hangszer erősítőkben is szívesen alkalmazzák , mint pl a Marshall.
(#) Bassmester válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 14, 2010 /
 
Mondanak róla ilyet is- olyat is. Dobj össze egy sztereót és teszteld le otthon a saját rendszeredbe kötve, az a biztos.
Nekem egyébként tetszik, hifire és PA-ra (hidalt) egyaránt.
Sőt... legutóbb bassgitár erőlködő végfokába használtam fel egy hidat :yes: Nálam gyönyörűen megállja a helyét minden helyzetben.
Íme az említett cuccom:Bővebben: Link
Csöves előfok és TDA 7294 hidalt vég.
(#) zoka válasza deny-g hozzászólására (») Máj 14, 2010 /
 
Helló!

Nehezen jött elő, de megtaláltam. Ha minden igaz, ez így méretarányos, semmit nem kell módosítani rajt. Egy az egyben nyomtatható műnyomó lapra lézernyomtatóval.

Azért döntöttem a kétoldalas nyák mellett, mert így a lehető legrövidebbek a vezetőpályák, kevesebb átkötés kell stb...
Ezzel a megoldással nálam 0 zajjal, gerjedés nélkül, tökéletesen szól, úgyhogy maximálisan meg vagyok elégedve.
A beültetés, és alkatrészlista, a korábban csatolt állományban megtalálható.
(ha sehogy sem tudsz megbarátkozni a kétoldalas nyákkal, készült egy oldalas terv is, de ehhez képest csak rosszabb lehet)

Üdv,
zoka

p7293.doc
    
(#) bakmor hozzászólása Máj 14, 2010 /
 
Helló.Én is csináltam egy végfokot hidba kötött 7294-es ic-ből.Müködik is.Nekem az egyenirányitással van gond.Buffereltem is 2x60000mf kondival.Mivel szimetrikus egyenirányitás kell neki a pozitiv és negativ közt 37volt van ez eddig jó.A pozitiv és test közt és a negativ és test közt ennek a fele kellene hogy legyen 18volt.Bekepcsolás után viszont a pozitiv és test közt lemegy a feszültség majdnem nullára és átmegy a negativ és test közé és akkor az erősitő recsegve szól de nagyon.mi lehet a gondja.A gratz hid nem melegszik.Aki tudja irjon.Vagy aki tud egy jó kapcsolási rajzot és nyáktervet szimmetrikus táphoz.Köszi
(#) ptesza válasza bakmor hozzászólására (») Máj 15, 2010 /
 
Szia.

Lehet ,hogy összekeverted a trafó kivezetéseit? Egyszer már láttam hasonlót , de akkor minden tekercs eleje ,és vége is ki volt vezetve.


Bővebben: Link

Ezt akkor ha a középcsapolásos a trafó , és bent van összekötve a trafóban. 3 vezetékes trafó. Az ne zavarjon meg ,hogy ki van egészítve egy +-15V os táppal is.


Bővebben: Link

Ezt meg akkor ,ha két külön szekunder tekercs van , és minden kivezetése ki van vezetve.Ez a jobbik megoldás. A biztosíték méret és a feszültségek egy régebbi projcthez lettek méretezve. Nálad ez biztosan más lesz.

Milyen a trafód?
(#) deny-g válasza zoka hozzászólására (») Máj 15, 2010 /
 
Szia nekem tetszik a két oldalas megoldás csak az a gond ahol én veszem a nyákokat ott nem kapok két oldalas panelt csak szimplát sajna
(#) Alkotó hozzászólása Máj 15, 2010 /
 
Nekem nincs ilyen erősítőm, csak az adatlapot néztem meg. Mellékeltem azt a diagrammot, ami zavar engem. A hidalt kapcsolás frekimenete több mint érdekes.
Segítene valaki helyesen értelmezni a "görbét"?
(#) Kovidivi válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 15, 2010 /
 
Szerintem a grafikon teljesen szép, log. mértékű a frekvencia, tehát 1-20KHz-ig egyenes. Az más kérdés, hogy élőben milyen, de ha az adatlapot nézed, akkor teljesen jó! Egyébként hangra is megfelelő, amit eddig leírtak, egyetértek vele! Elnyűhetetlen végfok, kibír mindent!
(#) ptesza válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 15, 2010 /
 
Szerintem csak az félreérthető , hogy KHz ben van vízszintesen skálázva.

Ha jól olvasom le akkor 150 Hz-től 25000 Hz-ig lineáris. 20 Hz-nél -1.5 dB -el halkabb ,talán ezért is éreztem ,hogy kissé mélyhiányos. Viszont 100 KHz-nél még -1dB sincs! Egy megfelelő előfokkal biztosan lehetne korrigálni azt a 20 Hz es bibit.
(#) Alkotó válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 15, 2010 /
 
HUHHHH... (elszámoltam 10 -ig...)
Az értelmezésed egyszerűen butaság. Indoklás gyanánt becsatoltam ugyanazt az ábrát, csak ráírtam néhány függőleges vonal tényleges értékét. (1Hz-ről szó sincs rajta, hiszen 10Hz-el indul az egész diagram. Én inkább 100Hz-30khz tartományban látom közel lineárisnak, ami alulról borzalmasan rossz érték.)
(#) janimester hozzászólása Máj 15, 2010 /
 
én ép most fejeztem be ezt az erősítőt 2x megépítve "sztereóban" elsőre pöc röff indúlt - akkorát szól a 100w hangfallal hogy menten szívkamralebegést kaptam! Bővebben: Link brutális ha mindent pontosan szerzel be és normális táppal hajtod hát nem kicsi teljesítményt kapunk , elfüstölte a 4 amperes graetz hídamat !! most egy 10A van benne tökéletesen megy
(#) Alkotó válasza ptesza hozzászólására (») Máj 15, 2010 /
 
Ha bizonyos hiányosságokat minősítünk, akkor a "kissé mélyhiányos" kifejezés teljesen szubjektív.
Kevés rutinom van IC-s erősítőkben, de diszkrét elemes kapcsolásnál szinte alapkövetelmény a 5-10hz-től való linearitás (mondjuk -1dB-en belül).
Nem tudom elképzelni, hogyha ez a diagram valós adatokat tartalmaz, akkor ez ne befolyásolná durván a mély-hangok átvitelét. (Újra hangsúlyozom, nem tudom mit szokás elvárni ezektől a filléres IC-ktől.)
A "bibiket" nem előfokkal kell korigálni, hanem lehetőleg "bibimentes" végfokot kell építeni.
(#) ptesza válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 15, 2010 /
 
Szerinted megoldható ?
(#) Alkotó válasza ptesza hozzászólására (») Máj 15, 2010 /
 
Ha a tokon belül van a frekvenciafüggés oka, akkor nem.
A diagram nem az alapkapcsolásról szól, hanem a hidalt változatról. Az alapkapcsolásnál nem adtak meg ilyen diagramot (ugyan miért nem?)
(#) zoka válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 16, 2010 /
 
Helló!

Elkészítettem egy mérést, igaz nem a híd, hanem a 7293 - párhuzamos kapcsolással.

A jelforrás: hangkártya, ezt külön lemértem (in), illetve az erősítő kimenetét is, természetesen hangszín vagy előerősítő nélkül. A hangkártya nagyon stabilan tartotta a kimenetét, az erősítőnél viszont volt ingadozás, ezért 0,000V helyett 0,00V-ra kellett átkapcsolni a műszert, hogy mérhető legyen a kimenet.

A dB oszlopok a 20*log(aktuális jel/maximum jel) képlettel lett számolva, remélem úgy kell, ha nem akkor bocs.

A többi magyarázat az ábrán van. (Nekem igen csak lineárisnak tűnik, és én ebből arra következtetnék, hogy megfelelő kapcsolással, alkatrész értékekkel nem igazán van nálam freki függés, vagyis ezzel a 93-as IC-vel semmi gond nincs)

Remélem használható valamire amit itt összeokoskodtam

Ui.: utólag rájöttem, mit kellett volna másképp: a kimeneten nem volt terhelés, majd lemérem egy 4 Ohm műterheléssel is.

Üdv!
(#) Alkotó válasza zoka hozzászólására (») Máj 16, 2010 /
 
Minden mérés hasznos, köszönöm, hogy foglalkoztál vele. Az a lényeg, hogy ne csapjuk be magunkat se direkt, se véletlenül. A hangkártya nem biztos, hogy a legideálisabb forrás, de ezzel együtt is messze jobb mint egyik másik maszek függvénygenerátor. Ettől sokkal kritikusabb a feszültség mérése. Alacsony frekvencián (1-30Hz) egy egészen kicsit se egyértelmű mennyi is a feszültség (1-2Hz-nél nekem az se egyértelmű, hogy váltóról vagy esetleg gyorsan kapcsolgatott egyenről beszélünk-e, de ez inkább filozófiai kérdés). A csúcsérték még csak-csak, de az effektív érték (a műszerek ezt mérik), már sokkal rázósabb téma.

De a lényeg nem (csak) ez. Ami az adatlap görbéjén van, az annyira borzalmas, hogy szinte kizárt annak valósága. Egyszerűen nem lenne sikeres a TDA7294, ha ilyen lenne a mély átvitele. Páran már nyilatkoztak, hogy fülre a dolog rendben van. Ez remek hír, csak nincs pontosan meghatározva kinek mi számít jónak.
Egyébként a 7293 és 7294 ára távolról sem azonos, az utóbbi csak fele a másiknak (több helyen is megnéztem, igen nagy a szórás). Viszont a 20V többlettől eltekintve, nincs látható különbözőség, illetve ami van, az inkább csak "dísz" nem minőségbefolyásoló (de a belső felépítést nem tudjuk, csak a blokkséma nyilvános).

Összefoglalva: Lehetetlennek tartom, hogy már 100Hz-nél vágni kezdjen egy erősítő IC. Fogok venni belőle, és meghallgatom (pedig idegenkedek az integrált végerősítőktől, főleg ebben a teljesítmény tartományban).
(#) bakmor hozzászólása Máj 16, 2010 /
 
Helló a trafóm 2x35volt 800watt toroid
Következő: »»   170 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem