Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „140V az meglepö... ![]() Elhiheted. Keress rá a Z560M-re ennek 135V kell, vagy a Z570M, Z573M csövekre, vagy az IN-18 asra, ez egy hatalmas szovjet nixie.
Azért gondoltam hogy nézd meg a számjegyek magassságát, mert ha nem tudod a tipusát, ez segíthet levadászni, mert tipustól függ a számjegy magassága. Arról hogy hogyan működik, nézz körül neten, meg van itt is egy fórum, ami nixie csövekkel kapcsolatos: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_1827.html?pg=0&date_order=ASC
itt egy magyar oldal, le van írva, hogy mi is ez ![]() Jó olvasgatást!
Igen közben már látom hogy gyártoknál meg van adva a magasság, már vadászgatom a tipust de még nincs meg.
![]() Egyszerübb dologra számitottam... ![]() Na elkezdek olvasgatni, köszönöm szépen a segitséget! :worship: üdv
hello!
végig olvastam ezt a topicot de szeretnék még kérdezni... melékelek 2db kijelzőröl képeket és tudni szeretném a típusát pl hogy fluoreszcens vagy mi és hogy hogyan tudnám meghajtani bár gyanítom hogy az első képen lévő az Vfd.. ugyanakkor a hátulján van valami elektronika... ez azt multiplexeléses dolgot oldaná meg??... a másikról fogalmam sincs de elég réginek látszik a gyártási éve asszem 1977 ![]() ![]() a lényeg erről a két kijelzőről szeretnék többet megtudni.. ha esetleg még kellene kép tudok felrakni. köszi..
a másik kijelző...
a panelon lévő 2 IC tipusa UDN6118A
Az első egy inteligens VFD, tehát rajta van egy mikrovezérlő aminek meg kellene szerezned az adatlapját ahhoz hogy vezérelni tudjad. Nézd meg mit ír a procin, és arra keress rá. Lehet hogy az LCDHype tudja vezérelni.
Az első csőnél úgy látom, hogy mindent helyben előállít, csak vezérelni kell. Nem kizárt az sem, hogy valami értelmes interfészen keresztül, mint I2C, RS-232, vagy ilyesmi. Mi a négyzet alakú IC típusa? Hol lehet ilyen csőhöz hozzájutni?
A másodiknál az IC-k csak meghajtók, itt biztosan neked kell megcsinálni a vezérlést.
A a controller ic típusa... Japán gyártmány az biztos rá van irva.. továbbá még ez áll rajta:
CI 937-01 5319113 a baj az hogy nem tudom eldönteni hogy a C -betű után egy '1'-es vagy egy 'I' betű áll::S:S a másik kijelző esetében esetleg lehet még több dolgot meg tudni?.. pl hány volt fűtés kell neki? meg ilyesmi...és hogy az tulajdon képpen multiplexelt-e avagy nem... köszi itt egy kép.. bár ezen sem látszik igazán de hátha megtudjátok mondani hogy mi áll a C betű után..
Szia, itt az adatlap:
MSC1937-01 14/16-Segment x 16-Digit Display Controller/Driver
Mákod van, az elsőt gond nélkül tudod használni.
A második szerintem multiplexelt, mert túl kevés lába van a direkt vezérléshez. A fűtést meg ki kell kísérletezni: épphogy ne izzon sötétben.
köszi.. csak az a baj hogy annyira még nem vagyok jártas a mikor vezérlők világában.. szal.. nekem igy nem sokat mond a dolog.. de remélem ír majd valaki aki felvilágosít nagyjábol... hogy hogyan tudnám használni... ez ta cuccost
![]()
Pont ilyen kijelzőm van, mint ebben az egy éves hozzászólásban (csak a másik oldalon is vannak lábak). A kérdés: mi az az égésnyomszerűség a jobb oldalon ? Az enyémben is van belül.
Most szereztem ilyen drivert. Nagyon profi, megspórolok vele pár tranyót:
http://www.maxim-ic.com/quick_view2.cfm/qv_pk/4097
Én is szemeztem már ezekkel, aztán maradt a sok tranzisztor, meg TTL IC.
Az "égésnyom" az a getter. Ez egy olyan anyag, amit minden vákuumcsőben elhelyeznek, hogy a bent maradó gázokat megkösse. Amíg sötét - enyhén tükörszerű - a kinézete, addig a búra ép, ha fehér, akkor levegő jutott a búrába (törés,repedés)
nos.. valaki megtudná mondani az első kijelzőm mikrokontroller típusának ismeretébenm hogyan tudnám használni? sz gépről való vezérlés?,, vagy valami más ??
köszi
Hát... Nem a legegyszerübb dolog, gondolom ezt már észre vetted...
Először is mondjuk, hogy egyszerű legyen.. VB-ben vagy amiben tudsz programozni, írsz egy kis programot, amivel a soros portot, vagy a párhuzamost tudod noszogatni, hogy adatokat küldjön ki... szükséged lesz 2 kimenetre, az egyik az adat a másik az órajel... a kijelzőt byte-onként kell vezérelni, ha jól nézem. Az órajel lefutó élénél olvas be egy bit-et a vezérlő IC. S így kell a byte-ot elküldeni neki... A Szükséges parancsok benne vannak a leírásban.... meg ez is amit itt írtam... Többet sajna nem tudok benne segíteni...
köszi..
nos nem hiszem hogy nekiállok kinódni vele... mert ugye azért programozásban sem vagyok valami nagyon jó... inkább eladom érdekel valakit?...
Engem érdekel. Modjuk az ár sem mindegy. Esetleg adhatok másik kijelzőt is, de ez részletkérdés
Ezt nézzétek meg mit szereztem
![]() 1x40-es karakteres VFD ![]()
Hol lehet ilyesmit szerezni?
Csak mert ez eléggé ritkaság, te meg már szereztél ezt-azt...
Nos, a másik kijelző, amit próbáltál: ha "áthallásos", akkor vedd lejjebb a tápfeszt, esetleg a fűtést is. Azt is szokták csinálni, hogy a nem aktív digitek rácsát minusz 3-5V feszre kapcsolják, így biztos, hogy nem tévednek arra elektronok.
kössz.. én is ugy véltem talán sok a tápfesz.. holnap kiprobálom kevesebbel....
az IC-k adatlapja megvan.. csak még nem teljesen igazodok el rajta van egy kép a bekötésről ahol 2 IC van.. az enyém is ugy van bekötve ahogy a rajzon??.. jah és ott az alsó ic az most hogy van.. mert van ott egy csomo szaggatott vonal össze vissza.. :guluszem1: csatolom a file-t.. annyit értettem meg belőle.. hogy egy 7 szegmenses dekóder kell elé.. és az elé meg egy "óra elektronika" ha órát akarok majd belőle csinálni.. e za következtetés helyes? bocs hogy ennyit értetlenkedek.. de.. valahol el kell kezdenem ennek az egésznek a megtanulását... köszi
A tiéd is úgy van bekötve, máshogy nem is lehet. Viszont a tiéd 10 szegmenses, a meghajtó meg csak 8 szegmenst tud, így nem tudod mindegyik szegmenst használni. De egy órához elég lesz ez is.
A digitek alatt a szaggatott vonal jelzi a rácsot. Azért nem rajzolták oda mindet, mert akkor átláthatatlan lenne. A digitek alatti csúcsos izé meg a fűtés jele. A rajzon sorba vannak kötve. Idézet: „egy 7 szegmenses dekóder kell elé.. és az elé meg egy "óra elektronika" ha órát akarok” Ez igaz, csak valamelyikbe bele kell tenni a multiplex vezérlést is. Viszont azt nem tudom, hogy a kijelző közepén mi az a függőleges sáv. Arra megy a tápfesz egy 1K ellenálláson keresztül. A működéshez valószínűleg nem kell.
ezt a multiplexes dolgot pl: miylen IC-vel vagy esetleg pic-el lehetne megoldani?:?
Mikrokontrollerrel is lehet, meg hardveresen is.
El kell döntened, hogy programozni akarsz inkább, vagy hardvert tervezni. Nem kizárt, hogy mikrokontrolleres LED-es órát találsz a neten multiplex vezérléssel. Ha ilyen van, akkor kis hardveres kiegészítéssel jó lesz a VFD-hez is. A multiplexelést egyébként akármilyen multilexerrel megcsinálhatod, pl. 74LS151. Ha kicsit meg akarod ismerni a digitális technikát, akkor ez egy jó példa. Én inkább hardveres vagyok, úgyhogy ezt választanám. De ilyen progit írni sem nehéz, te döntöd el. |
Bejelentkezés
Hirdetés |