Fórum témák
» Több friss téma |
Fontos: PICKit2 klón építése tanácsok
Találtam a PicKit2-ről egy magyar nyelvű leírást.
A 102. oldalon le van írva hogyan lehet módosítani a szoftveres áramigényt 100mA-ről 480-mA-ra.
Szia!
Szépen összeállított munka, de tele van apró hibával, figyelmetlenséggel. Két súlyos hiba: - Alapvetően hibásan értelmezi a Q2, Q3, Q5 tranzisztorok szerepét: Idézet: „A céláramköri csatlakozó kialakításánál figyelemmel kell lennünk a target felől érkező helytelen jelekre (rossz csatlakozókiosztás a céláramkörön, hibás kialakítás, forrasztás, beültetés). A PICkit2 áramkör szoftveres áramkorláttal van ellátva. A 5.2.1.10.1. ábrán lévő tranzisztorok gondoskodnak az ICSP vonalak 5V-on történő megfogásáról, ha van tápfeszültség – ennek hiányában a vonalat maximum 0,6V-ig engedi emelkedni. A VDD lábon történő áram növekedését az USB porton keresztül a PICkit 2 szoftvere érzékeli, és egy meghatározott érték55 felett a PICkit 2 lekapcsolja a tápfeszültséget. R1, R2, R3, R4, R7, R8 ellenállások kis értékűek (10Ω, 33Ω), céljuk az, hogy akár a PICkit 2, akár a céláramkör oldaláról keletkező meghibásodás esetén az áram ne a működő eszköz felé, hanem a tranzisztor irányába folyjon.” A nem 5V -os rendszereket debuggolva, illetve a nem 5V-os kontrollerek programozásánál az a probléma lép fel, hogy a PICKit2-ben alkalmazott, 5V -ról működő kontroller 5V-os vezérlő jeleket ad ki. A programozandó kontrollernél előfordulhat, hogy nem "5V Toleráns" lábakon keresztül kell programozni, debuggolni. A fent említett három tranzisztor a vezérlő jeleket nem 5V-nál, hanel a Vdd_TGT jel feszültségére korlátozza - azaz nem teszi tönkre a 3.3V -os kontrollert. Elhagyásuk katasztófa az alacsony feszültségű kontrollerekre. Az indoklás utolsó két mondata nem igaz - főleg, ha a későbbiekben adott tanácsa szerint az áramlimitet átírjuk 500mA-re. - Az IRF5305 Ggs nyitófeszültsége 2..4V, én IRFD9024 -gyel próbáltam, aminek szintén ekkora volt a nyitófeszültsége. A 2.50V-os Vdd tesztnél terhelés nélkül is állandóan hibát jelzett. Furatszerelt kivitelben nem is találtam helyettesítőt. IRF7314-et használtam SO8-DIP8 konverterrel. Kicsit ellentmondásosnak érzem a feszültség korlátozó elhagyása után a JTAG kommunikáció módosítását: Idézet: „A 7.3.3.1.1.20. ábrán láthatjuk, hogy a 32-es sorozatú PIC mikrovezérlők programozásához egy JTAG140 assembly rutint alkalmaztak. A helyes működés megköveteli, hogy itt is csatlakoztassuk, majd leválasszuk a PGC, PGD lábakat.” A PICKit2 kezelő programjából még nem jelent meg a 2.64 verzió sem.
Sziasztok!
Én is megépítettem a PICkit2 klónt. Sajnos VPP voltage level errort ad. A tesztelésnél, ha bekapcsolom az /MCLR-t a VPP-n 3V van. A Q6-os FET biztosan jól működik, a 75 ohmos ellenállás egyik lábán 0, a másikon 3V fesz van. A Q4 Q5-ös FET környékén rövidzár biztosan nincs. Mi lehet még a hiba esetleg? Idézet: „A Q6-os FET biztosan jól működik, a 75 Ωos ellenállás egyik lábán 0, a másikon 3V fesz van.” Ez akkor, amikor a Vpp-nek kéne megjelennie? Mert akkor pontosan nem jó a Q6(zárlatos)! Ellenőrizd le a forrasztásokat is!
Amikor a VPP-n 0V-nak kellene lennie, akkor az ellenállás Q6 felőli oldalán 0V van, a másikon viszont 3.
Akkor a Q5-öt mérd ki, mert az lesz zárlatos. Azt derítsd ki, hogyan jut feszültség az ICSP-1 pontra! Az csak a Q5-ön keresztül lehetséges(Vdd->L1->D1->Q5->ICSP-1).
Ha az ICSP-1 -n 0V-ot várunk, akkor a Q5 gate-jének magas szinten kell lennie?
Sziasztok!
Elszállt a PicKit2 klonomban a 18F2550.Érdeklödnék,hogy valaki tuda e küldeni nekem egy felprogramozott Pic-et.Természetesen a nem kivánom ingyen.Köszönöm elöre is a segitségeteket
Szia!
- Próbáld meg a firmware frissítést. Ha nem megy, akkor az USB -re való csatlakozás előtt nyomd meg a gombját, csatlakoztasd, engedd fel a gombot. Feljön az "Új hardver.." már jó jel. Indítsd el a kezelő programját, rá fog jönni, hogy frissítenie kell a firmware-t... - Ha ez nem segít, egy másik programozóval próbáld meg újraprogramozni. - Ha ez sem megy, csak akkor kell venni egy másikat...
Sajnos nem jo.Az zőld led világit a piros meg másodpercenként villog
Mármint mi után nem jó? Mindent végigpróbáltál, amit Hp41C írt?
Szia!
A PICKit2 -d a bootloader üzemben várja a parancsokat...
Sajnos nincs másik programozom csak ez volt
és laptopomon meg csak usb port van ezért nem tudom mással felprogramozni
Épp ezt próbálta mondani Hp41C, hogy ha a PK2-n lassan villog a piros LED, akkor bootloader módban indult el, és ilyenkor elvileg rá lehet tölteni a firmware-t.
1. A PK2 bedugásakor tartsd nyomva a pk2 gombját! 2. A PK2-n a zöld LED világít, a piros lassan villog. 3. Indítsd el a PC-n a PICkit2 programot! 4. A mellékelt képen az első képernyőt kell látnod. 5. A "Tools" menü "Download PICkit2 operating system" pontjával tudod rátölteni a programozóra a firmware-t. Ez általában a PICkit2 progi könyvtárában van, nálam PK2V023200.hex a neve. 6. A letöltés alatt kék alapon "Downloading...", majd "Verifying..." üzeneteket kell látnod (ezt nem sikerült lefotózni), a végén pár másodpercig zöld alapon a "Verification successful"-t írja ki, miközben újraindítja a PK2-ben a firmware-t. 7. Ha sikeres volt a letöltés és az újraindítás, akkor vajszínű alapon a "PICkit2 connected." feliratnak kell megjelennie a programban.
Szia!
Indítsd el az MpLab-ot egy olyan projecttel, amiben a PICKit2 a programozó. Ekkor a program rájön, hogy le kell töltenie a firmware-t... Persze a neve és a kalibrációs adatok elvesznek...
Oké.Sikerült.Újra müködik.Remélem.
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm,de föleg Szilvának. Az igazsághoz hozzátartozik,hogy most ismerkedem ezekkel a dolgokkal és remélem elöbb v. utobb sikerrel. Mégegyszer köszönöm Üdv.Joco
Szia!
A fenti eljárást jegyezd fel. Ha rosszkor (USB kapcsolódás alatt) nyomva van a gomb, vagy ha logikai analizátorként vagy uart módban működik a PICkit2, kilépsz a programjából és az MPLab -ot indítod (olyan projecttel, amiben a PICKit2 a programozó), akkor is előfordulhat, hogy átmegy bootloader üzemmódba. A fenti módszerrel a PICKit2 életre kelthető...
Szia!
Köszönöm neked is a jó tanácsaidat.Remélem nem sűrűn lesz rá szükség
Üdv
Nem akarok új témát indítani mert szerintem elfér itt is! Hétvégén meg építettem a PicKit Serial Analyzert ! A gyári nyáktól kisebb méretben sikerül össze hozni. Az alapanyag költség kb2500Huf. Teljesen a gyári kapcsolást csináltam meg. Kivéve a PIC Ez volt itthon.Ezért került bele DIP. Alkatrészek beszerezhetők az FDH-nál. Ha valaki neki szeretne állni után építeni.
Sziasztok!
Az alacsony tápfeszültségről működő pic kontrollerek programozásával kapcsolatban találtam egy megszívlelendő tanácsot a Microchip fórumán: Bővebben...
Sziasztok!
A ChipC@d -nál ma, 16 órakor volt még 3 db 18LF2550 I/SP (18F2550 nem volt sem sdip28 sem so28 tokban), a következő szállítást november közepére igérték...
Üdv!
Nem reklám céllal: Tudja valaki, hogy ki árulja ezt a dobozt? Érdekelne, hátha odaadná olcsóbban, ha nem kell a vaterának jutalékoznia... Ha valaki tud infót, dobjon már meg vele. Vagy hasonló dobozra vevő lennék. Köszi!
Szerintem azt a hármat én vettem meg még pénteken. Akkor azt mondta a srác, hogy az egész világon hiánycikk és a gyártó már november végére ígéri a szállítást. Elég szomorú a helyzet, kénytelen voltam máshonnan beszerezni egy garnitúrát...
Remélem nem úgy akarják a PK3-at népszerűsíteni, hogy a 2550-et kivonják a forgalomból, így a klónokat lehetetlenné téve!
Látom, végre megjelent a két cikked! Elsőre kicsit furcsa volt a bekezdésekkel feléptett forma, nem annyira olvasmányos, de a lényeg megvan benne. Elég sok dologra kitértél, pl. az EEPROM bővítés engem is lekötött. Köszönjük és gratulálok!
Szia!
Köszönom, és a sok bíztatást is, hogy írjam meg... A klón megépíthető 18F4550 -nek is, csak a panel terveken kell módosítani egy kicsit (ha a PORTD, PORTE lábak bemenetek, akkor nem kell a programot sem változtatni, csak alacsony vagy magas szintre kötni a lábakat). Ez még kapható... |
Bejelentkezés
Hirdetés |