Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   65 / 254
(#) MolnarG válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
Részemről talán a relékimenet ami nem fontos, hogy legyen, de ez is olyan, hogy legfeljebb nem ültetem be. A többi jöhet.

A programból jöhet minden .

Áramkör:
- dekóder: 74141
- anódfesz: dcdc
- megvilágítás: PIC A/D
- PIC talán dip40 esetleg 18f4550 (usb)
- fényerő szab: szerintem anódfesz változtatással, a mindenféle szaggatás/kapcsolgatás is csökkenti a cső élettartamot, ha már párhuzamos a meghajtás nem multiplex. Bár ehhez az anódokra is kellenek plusz mpsa tranyók és még 6 kimenet a picen.
- Hosszabb távú kikapcsolásnál talán elég ha a katódok nem kapnak vezérlést.
- Akár figyelheti is az anódfeszültséget a PIC, engem nem zavarna .
- PC kapcsolat: opto vagy pl. usb6b1 szupresszordióda-háló.

Részemről a nyákot úgy tervezem, hogy a meghajtás és a csövek egy panelon vannak. A vezérlés és a többi periféria pedig alatta, a kettő között tüskesor/hüvelysor párokkal.

A meghajtó/kijelző rész már félig meddig megvan, kétoldalasra csináltam. Mindenhol minimum 25mil-es clearance van. Eddig ennyi...

Ezek csak az én véleményeim, úgyis a többség dönt.
(#) sooty válasza hapro hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
Hát egycsöves óránál ez igazán nem számít, mivel egyszerre csak egy szám világít rajta és a meghajtás sem pwm vagy multiplex... Az áram így 7mA, tehát a maximum, amit ez a cső elvisel. Az adatlap azért írja a 200V-ot sluppy tápként, mert az ellenálláson is esik jócskán a feszkó.
(#) sooty válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
Neked a 150V hol mutatkozik? Az anódellenállás előtt, vagy utána? Ha áteresztenek a tranyók, akkor egy számnál is látható, hogy nem kapcsol ki teljesen, akkor amikor ki kellene hogy legyen.
(#) CIROKL válasza sooty hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
A 150v az a dc-dc kimenetén van , de mondom ettől függetlenül nincs gond a cső fény erejével . A dc-dc ben 1K van a trimer után még a LDR nincs beforrasztva .
(#) sooty válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
Nekem hülyéskedett a táp ldr nélkül, be kell helyette forrasztani egy ellenállást, mert úgy nem jó az osztó (vicsys írta anno) , de ez nem hiszem, hogy a hibát okozza. 175V-nál én lejjeb se tudom szabályozni a tápot....
(#) CIROKL válasza sooty hozzászólására (») Szept 9, 2010 /
 
A dc -dc táppal nincs semmi gond lehet szabályozni így is , az 1k tettem bele mert úgy is befogom tenni az LDR -ét , azt tudom ha nincs LDR akkor 470 ohm kell .
(#) sooty válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
A programba mindent bele, amit csak az energiád enged. Effekteket hiányoltam, de tudom, hogy ez nem életbevágó, ha csak a 2.0-ban lesz az sem baj
A 74141-ekkel szerintem nem kell spórolni, addig használjuk, amíg a ruszki készletek el nem fogynak (már rendeltem 12 db-ot). A 40 lábú pic-et preferálnám. Sajnos az anódfeszültség változtatásával elég szűk tartományban lehet a cső fényét szabályozni, ráadásul ahogy csökken a feszültség annál csúnyább, elmosódottabb a kijelzés, esetleg viseltesebb csöveknél csak foltosan egy része jelenik meg a kijelzett számjegynek. Ha igazi fényerőszabályzás kell, azt pwm-mel kellene megoldani, tehát javasolnám, hogy a programban legyen meg a szoftveres opció a katódok pwm jellegű kikapcsolására, maximum akinek nem kell, az letiltja. Kikapcsolásnál a katódok nem megengedett bcd kóddal történő kikapcsolása nekem bevált a Mule óránál. A nyomógomboknál 3 (max 4 gombot, ha a kikapcsolás külön gomb) javasolok. Gombbal kellene beállítani az időt, a riasztásokat. Távirányítóval ezeket + a többi funkciót ki/be kapcsolni. PC-vel ezeket + a paramétereket amelyek befolyásolják az óra működését. Külön panel kell a kijelzőknek, mindenki azzal tudja megépíteni az órát ami rendelkezésére áll. Ha az 6 db sn74141 a kijelző panelre kerülne én elgondolkozok azon, hogy ahhoz is egy külön panelt tervezek esetleg függőlegesen az átkötésekkel, hogy teljesen moduláris legyen, így ha különböző kijelzőkkel akarom az órát elkészíteni, tesztelhetem a kijelzős panelt ic-k nélkül. Jó munkát!
(#) sooty válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
A jelenlegi órákban (Overkill, Mule) sajnos a feszültség szabályozás került megvalósításra mivel az anódellenállás fix érték. Nem tudom, a pic tudja-e az áramot valamilyen kapcsolással szabályozni, sajnos ezeknél a csöveknél néhány mA-es áramot kellene precizen szabályozni, tehát véleményem szerint a pwm jellegű kapcsolgatás az igazán megvalósítható (persze lehet hogy tévedek) .
(#) sooty válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
A saját programomban meg akarok valósítani egy szoftveres pwm-et modjuk 8 fokozatban a következők szerint: 1000000 1001000 10010010 10101010 01101101 01110111 01111111 11111111 , kíváncsi leszek, hogy fog szuperálni
(#) Gery78 válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Sziasztok!

- Az RTC-hez használhatjuk nyugodtan a DS32kHz-et, tegnap kipróbáltam nagyon kezes jószág, és még elemről is működtethető.
- A program szolgáltatásai szerintem is rendben vannak.
- A dekóderrel szerintem se spóroljunk, amíg van, addig használjuk. Vásároljuk fel az oroszok készleteit, és akkor sok órát építhetünk még...
- Az anódfesz előállítását DCDC konverterrel, vagy trafós táppal alakítsuk ki, ki melyiket szeretné. A tápegység legyen egy külön panelen, a DCDC-t amúgy is le kell árnyékolni.
- Megvilágítás érzékelése: Szerintem jó lesz a fotoellenállás, csak ki kellene választani egy típust.
- A PIC lehet 40 lábú, + a portbővítők. Furatszerelt kivitelben építsük.
- A csövek fényerő szabályzását szerintem egy áramgenerátorral oldjuk meg. Én is azt olvastam, hogy a csövek kapcsolgatása tönkreteszi a csövet. Nem kell 6db tranyó, elég, ha a főágban alakítjuk ki az áramgenerátort valami nagyobb áramú tranyóval, (Pl. a tévékből is ismert sorvégtranyó) és az az összes csőre hatással van. A szabályzás pedig megoldható kell hogy legyen a PIC DA kimenetéről, hogy egy feszültséggel vezérelt áramgenerátort kapjunk. Az meg a másik, hogy a PWM vezérléstől sípolnak a csövek.
- A hosszabb távú kikapcsolásnál szerintem kapcsoljuk le a nagyfesz részt. Az a biztos. Ekkor fontos lenne az anódfesz figyelése, esetleg egy leddel kijelezhetjük, hogy az óra üzemkész.
- A PC-s kapcsolat szerintem Optocsatolt legyen, mert ha az órára rákerül a PC-ről valami nagyfesz (Pl nem földelt konnektorba van bedugva a PC) akkor kinyírja a PIC-et. Jártam már így. Az Optocsatolt kivitel megkönnyíti a soros portra való csatlakozást is, ergó nem kell kikapcsolni az órát.
- Mechanikai felépítés:
Szerintem legyen külön a PIC-es vezérlőpanel, esetleg rátehetjük a nixie meghajtókat is, és külön panel a csöveknek, a többféle cső miatt. A csövek paneljén helyet foglalhatnak a nixie meghajtók is, végül is ez mindegy. És persze a tápegység is egy külön modul legyen, úgyis árnyékolni kell a DCDC-s megoldású tápot. A derótokat pedig egy kis csatival rávezethetjük a panelra.

-Gombok: szerintem 5 gomb elég lehet, (Menü, +, -, Elfogad, és egy a hosszabb távú be/kikapcsolásra) és tudjuk beállítani vele az időt, a dátumot, és a riasztásokat. A távirányítóval is ezeket, + a többi funkció vezérlése is ki/be kapcsolható. PC-vel pedig minden funkciót szeretnénk állítani.

Most fogom tesztelni a DS32kHz-et, hogy mennyire pontos. Éjszaka megépítettem az áramkört ma beépítem a családunk nixie órájába. Van egy DS32, 2db CD4060, és egy tranyós TTL illesztő fokozat. Majd teszek képet.
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Szia!
Nem is tudom, biztos hogy kell ez a DS32KHz-es speciális kavarc, vagy DCF77 szinkron már nem is lesz betervezve az órához(?) Ha mégis lenne, talán elég olyan kvarc is, amely a "karórákban" van, azzal legalább annyira pontos lesz az, pláne, ha mégis az a DCF szinkron fog érvényesülni időnként.
(#) sooty hozzászólása Szept 10, 2010 /
 
Most a nagy projektől elvonatkoztatva:
Mi a véleményetek erről a nixie tápról, szerintetek kivitelezhető ez hazai építőelemekből, egyáltalaán érdemes vele kísérletezni. A mini órákhoz z590m, zm1120, IN-17B
(#) sooty válasza janocsi hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
A DCF77 nagyon kényelmessé teszi az órát pl. szökőévek, DST váltás stb. kár lenne kihagyni, az hogy ha rossz az idő mennyit fog 1-2 nap alatt késni/sietni, ha csak a pic illetve az rtc pontosságával működik az óra szerintem elhanyagolható. Ha valaki viszont stand alone szeretné használni az órát annak fontos lehet a pontosság. Jelen állapotban ősszel-tavasszal állítgatnia kell vagy azt is tudja a tervezett rtc?
(#) p_istvan válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Szervusz!
Szerintem jó a PWM a fényerőhöz ha nincsenek multiplexelve a csövek, mert a csúcsáram nem fogja meghaladni a folyamatosan megengedhetőt. Az élettartam inkább a maximális csúcsáramhoz közeli áramoknál -tehát a multiplexelésnél- rövidülhet.
Az árammal történő szabályozás pedig éppen a túl kis áramoknál csökkentheti az élettartamot, nem beszélve arról, hogy a számjegy sem fog olyan egyenletesen világítani.
(#) Gery78 válasza janocsi hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
A DS32kHz azért jó, mert elemről is működtethető, (ha nincs hálózati fesz) nem kell hozzá külső alkatrész, hogy belőjük a frekit. Akinek nincs frekimérője annak igen nehéz lesz pontosan beállítani az oszcillátort, a DS32kHz meg már be van lőve pontosra, nem kell vele cicizni. De lesz benne DCF szinkron, ám ha nem megfelelőek a vételi körülmények vagy, ha nem sikerül megoldani a DCF vételt erre is gondolnunk kell, hogy legyen egy pontos freki generátorunk, amelyről pontos lehet az óránk. A pontossági teszt most fog következni nálam.
(#) janocsi válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Szia!
Ezeket mind megértem, csak nem vagyunk kicsit "elszállva" a lehetőségek összes beépítésének alkalmazásával. Én azon a véleményen vagyok, és ezt nem csak úgy mondom, (Wand Clock), nem kell az alapokat teljesen átlépni, jó ahhoz az RTC-hez egy mezei 32768KHz kvarc is. Ha valaki ettől pontosabban akarja a DCF-el felülíratni a "pontos időt" ám legyen, tegye be azt az ominózus DS32KHz-et. Egyébként, az RTC tudja kezelni a szökőéveket is, van benne naptárprogram, legalább 2100-ig jól fog működni, és ő is egy elemről tud évekig dolgozni.
(#) Gery78 válasza p_istvan hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Szia!

Hát mondasz valamit, van benne igazság. Én is most feljebb vettem az anódáramokat az óránkban, és élesebben látszódnak a számok. 1mA-ről mentek a ZM1000-ek, de most beállítottam a katalógus által előírt 2,5mA-t. Legfeljebb olyan frekit kell választani a PWM meghajtásra amit már nem hallunk, és nem sípol tőle az óra. Csak azt kéne kitalálni, hogy mi a maximális freki amit a 74141 még elvisel PWM vezérlés címén. Az adatlapjában erről nem találtam semmit. Akkor a katódokat kapcsolgatnánk le a nem megengedett kombináció beírásával?
(#) CIROKL hozzászólása Szept 10, 2010 /
 
Tiszteletem az uraknak , köszöntem a segitséget mindenkinek a hiba elháritva megy az óra rendesen . A fen ált gondot egy rossz tranzisztor okozta ennek cserjéjével megoldódott a jelenség , a bázis ellenállásokat csak 22K -ra tudtam a 33K helyett cserélni mert ez van itthon de majd pótolom , végül is így is megy tökéletesen . A dc-dc be betettem az LDR-t és igy máris megvan a 200Voltom a kimeneten ,az anód ellenállás az 5K-val ált be 5mA -ra a csövön.
(#) p_istvan válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Ha én programoznám, akkor azt mondanám hogy inkább az anódfeszültséget kapcsolnám a PIC PWM kimenetével:
- Kicsit egyszerűbb programozni
- A 74141 kimenete zenerrel meg van fogva 60 volt környékén, ezért ha minden kimenet ki van kapcsolva és az (anódfesz-gyújtófesz) > 60 V-nál akkor lehet, hogy egyszerre begyújt az összes katód... (200 V felett)
(#) p_istvan válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
No és hogy mutat?

Amúgy a 200 V-ot üzem közben terhelve mérted? Ha igen akkor az 5 mA és 5 kOhm az jelentené, hogy az égési feszültség 175V?!
Ha igen akkor:
- vagy elmértél valamit
- vagy a tranzisztorok nem kapcsolnak be teljesen és akkor mégiscsak a 3,3 kOhm a nyerő: a 22kOhm 200 uA bázisáramot jelent, az MPSA áramerősítési tényezője 25-40 körül van ebben az áram tartományban , ami határeset a 5 mA-hez. (de ezt már Hp41C írta)

Az mérd meg, hogy a bekapcsolt tranzisztorok kollektorán mekkora feszültség marad!, ha 1-2 V-nál több akkor biztos kisebb bázisellenállás kell, és a az 5 KOhmot persze növelni kell!
Az eredeti kapcsolásban lévő 33 kOhm jóval kisebb áramú nixie-k vezérlésére lett méretezve!
(#) CIROKL válasza p_istvan hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Szép ez a cső nagyon ! A 200 Volt -ra nem úgy értettem hogy annyi -ról megy a cső , azt úgy értelmeztem hogy a dc-dc kimenetén megjött a 200 v mert tegnap csak 150 voltom volt a foto ellenállás nélkül! Most rászerelek mindent az alaplapra és utána majd mérek megint , mennyi az annyi ! Ha jól értelmeztem azt mondtátok ennek a csőnek 5mA kell ? Az 5k már növeltem 10 -re azzal megnézem .
(#) p_istvan válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Én is a tápfeszről írtam, hogy ha az 200 V, és az 5 kOhmon 5 mA folyik akkor a csövön (az anódon) 175Vnak kellene lennie...
Ami csak akkor képzelhető el ha a tranzisztoron rajta marad 30-40 V ami meg azt jelenti, hogy kicsi a bázisáram! (nagy a bázisellenás)
(#) vicsys válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Jómagam nem erőltetném a DS32-t. (tudom, neked van). Gondoljatok arra is aki nem akar, vagy nem tud DCF-et használni! A sima 32kHz-es óra kvarc ugyan ez, csak pepitában. Mindenképpen valódi RTC-t javaslok elemmel, mert akkor nem a PIC szoftvernek kell számolnia, hanem csak kiolvasnia.
(#) MolnarG válasza vicsys hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Én is a sima órakvarc mellett szavazok. 10 évente 1 perc tévedés belefér.
(#) CIROKL válasza p_istvan hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Kicsit félre érthetően fogalmaztam , nem 200 voltra van álitva a feszültség szint ! Azt akartam mondani hogy lehet 200 voltig álitani a dc-dc -ét .
(#) CIROKL hozzászólása Szept 10, 2010 /
 
Nos össze is van rakva a Z568M -nixie egy kijelzős !
Bővebben: Link
(#) p_istvan válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Hogy klasszikust idézzek, "Nem kicsit, nagyon!"
De így már más a leányzó fekvése...
(#) p_istvan válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Szép a projekt!
(#) Hp41C válasza vicsys hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Sziasztok!

Most olvasom csak az ötleteket:
- RTC: Olyan lenne jó, amiben van némi CMOS ram is: PCF8583 - 240 byte, DS1307 - 56 byte. Mindekettő járatható külső 32.768 kHz-s órajelről (1. láb). (A 40 ébresztési adat 160 byte-on tárolódik.)
- PWM és az anódfeszültség kapcsolása:
Hosszabb időre történő kikapcsolást célszerűbb az anódfeszültség lekapcsolásával ill. a táp kikapcsolásával megoldani. Az anódfeszültség kapcsolásánál figyelembe kell venni, hogy a 6 nagy csőnek már 30mA áram kell, a kapcsoló elemen jelentős disszipáció keletkezhet. Egy MPSA92 nem lesz elég.
- Fényerő állítás: Két PWM kimenet áll rendelkezésre - egy a led-eknek, a másikat lehet az csövek kitöltési tényezőjének állítására használni.
- Galvanikus leválasztás: uart-tal könnyű - 2 db optocsatoló, USB -n inkább optikailag leválasztott HUB kellene. Egy köztes megoldás, hogy az óra ugyan optikailag leválasztott soros vonalon kezelhető, de egy másik pic-kel átkonvertáljuk usb-re. Én inkább a fordított lehetőségtől (az órából kerül nagyobb feszültség a PC -re - főleg az USB kapcsolat esetén) tartok.
- Ha effekteket is tervezünk, akkor lehet, hogy az I2C felületre illeszkedő portbővítők lassúak lesznek.
- Az RTC-k valóban számolják az időt, csak van olyan közöttük, amiből a futó idő olvasható ki - az olvasás közben átfordulás történhet. Ezeknél vagy utána számol a program és javítja, vagy megállítja az idő számítását a kiolvasás idejére. A hét napját önmagában számolják, nem függ össze náluk a dátummal. Nem kezelik a 100 és 400 éves szabályt sem (2100 még messze van..), valamint a DST átállást sem. Az idő írása alatt a számítását le kell állítani. Az idő számoló programrész már készen van, nem lehet más napot beállítani: pl. a mai dátum már meghatározza, hogy péntek van.
(#) Gery78 válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 10, 2010 /
 
Szia!

Még egy dolog eszembe jutott a DCF-fel kapcsolatban, hogy ha meg tudod oldani, akkor jó volna, ha azt is meg tudnánk határozni, hogy mikor szinkronizáljon a DCF-re az óránk. Ez azért jutott eszembe, mert teszem azt kedd virradóra jön egy rossz szinkron és elállítja az órát. Aztán valami oknál fogva nem jön több szinkron (rossz a vétel), és az óránk a rossz idő szerint jár tovább. Az ébresztés is ezáltal más időpontban történik, és már el is késtünk a melóból, vagy túl korán kelünk. Tehát az volna jó, ha mondjuk beállítható volna, hogy pl. nap közben, vagy csak szombaton, stb. tudjon szinkronizálni. Lenne egy időintervallum, hogy pl. szombat de. 10 órától este 20 óráig szinkronizálhat.
Sok helyen olvastam, hogy rossz szinkron jön, és elállítódik az óra. Erre is kitaláltam valamit: 5-10 szinkront kellene figyelembe venni, ha a dátum, óra, perc megegyezik, csak akkor engedélyezni hogy felülírhatja az időt. Mi a véleményed erről?
Következő: »»   65 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem