Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áramgenerátor
 
Témaindító: DuMatyi, idő: Aug 28, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   11 / 24
(#) Collector válasza mzozo95 hozzászólására (») Nov 28, 2011 /
 
Idézet:
„Én egy olyan áramgenerátort szeretnék építeni, mely a rajta átfolyó feszt nem módosítja”

(#) mzozo95 válasza Collector hozzászólására (») Nov 28, 2011 /
 
Szia!

Rosszul gondoltam, átolvastam az egész topicot, az áramgenerátor kimenetén nem csak 1,25V lesz, hanem közel azonos lesz a bemeneti fesz-el

Tehát egy 0-10A-s változtatható "értékű" generátort szeretnék építeni...
Valaki tudna segíteni?
(#) Collector válasza mzozo95 hozzászólására (») Nov 28, 2011 /
 
Bővebben: Link
Figyelőellenállást lecseréled 0,1ohmra, lehetőleg valami 15-20W-osra, a FET-re pedig teszel egy jó nagy bordát, és készen vagy.
(#) mzozo95 válasza Collector hozzászólására (») Nov 28, 2011 /
 
Szia!

A d1 és a többi(C1, R2) akár ki is hagyható? (nekem csak pár tekercs vastag rézhuzal lesz a lézer helyén)

Az r8 és r5 csak a minimum amperhez kell, azaz nálam ez is kihagyható?
Az r1 az esetleges hiba miatt védi a rendszert("hogy ne égjen el a vezeték")?, és beállítja a maximum áramot ami átfolyhat az irl540en?

Az r9el mekkora tartományban lehet változtatni az áramerősséget? Van erre valamilyen képlet, amivel ki lehetne számolni? (vagy a max csak az r1től függ?)

Zoltán
(#) proli007 válasza mzozo95 hozzászólására (») Nov 28, 2011 / 1
 
Hello!
- Az R9-el változtatod az IC bementi feszültségét.
- A műveleti erősítő az R9-el leosztott feszültséget állítja be mindig az R1 ellenálláson. Tehát R1 nem a védelem miatt van, hanem ez a Shunt ellenállás. Vagy is a kimenő áram értéke Iki=Ube/R1 értékű lesz.
- Ha R1 ellenálláson a feszültség állandó, akkor a rajta átfolyó áram is állandó lesz. Így lesz ebből áramgenerátor.
- De ha a terhelés, csak egy pár méter huzal, melynek ellenállása közel nulla, akkor a teljes teljesítmény az áramgenerátoron fog hővé alakulni.
- Az áramkörben még az R3-R5-R7 és C2-re van szükség.
üdv! proli007
(#) mzozo95 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 29, 2011 /
 
Szia!

Köszönöm!

Megnéznéd, hogy helyes e a kapcs rajzom?(mellékeltem)

Még annyi lenne a kérdésem, hogy: a 2db V+ lehet közös?

Mégegyszer köszönöm!

Zoltán

0-10A.jpg
    
(#) proli007 válasza mzozo95 hozzászólására (») Nov 30, 2011 /
 
Hello!
Ez így sajnos nem működhet, mert bár nem jelölted, de gondolom az IC tápfeszültségét is erre az 5V-ra kötnéd. Okai a következők:
- A Fet nyitásához 10A esetén, megfelelő értékű GS feszültség kell. Vagy is leginkább Logic-Level Gate Drive vezérlésű Fet kell hozzá. Aminek alacsony az Rds-on ellenállása, mert a főáramkörben a Shunt ellenállással, terheléssel, Fet-el együtt is maximum 0,5ohm lehet.
- Az LM385 5V tápfeszültség esetén, maximum 3,6V kimeneti feszültséget ad. A Shunt ellenálláson 10A esetén, 1V feszültség fog esni. Így a Fet maximális DS feszültsége 3,6V-1=2,6V. Ez sajnos édeskevés lesz a 10A-es nyitáshoz. Vagy is az áramfigyelő ellenállás nem lehet a forrásban, csak a nyelőben.
- A 0,1ohm Shunt ellenálláshoz a potival változtatható bemeneti feszültségnek, 0..1V-nak kel lenni.
(Ha a bementi feszültséget a tápfeszültségből adod, akkor az áram olyan stabil lesz, mint amilyen a bemenőfeszültséged. Ha a tekercsnek van induktivitása, akkor védődiódát is kell rakni.)

Tehát a kapcsolást a következőképpen kellene módosítani. Műveleti erősítőnek, legjobban egy Rail-to-Rail típusú felelne meg, mint pld. MC33201. Fet-et, pedig a fent leírt kritérium alapján kell választani.
üdv! proli007
(#) olala hozzászólása Jan 2, 2012 /
 
Heló Mindenkinek!

Láttam már hasonló bejegyzéseket korábbról, amik érintik az én problémámat, azonban konkrét választ nem kaptam, ezért kérem a segítségeteket.
Szeretnék építeni egy "iszonyat nagy fényerejű" bicikli lámpát, amihez találtam itthon egy pár tucat nagy fényerejű fehér ledet (3...3,5V, 20...25mA), ezekből használnék 28db-ot (ennyi fér bele a házba) és 4db AA NiMH akksit használnék a tápláláshoz. A ledeket párhuzamosan kötném mivel a rendelkezésre álló feszültségem 4,8 és 5,2V között lesz. Javaslatot szeretnék kérni hogy mi lenne a legjobb megoldás a táplálás megvalósítására?
A) Egy előtét ellenállással "fűtsem el azt a kis fesz többletet, (de így ha merül az elem, a fényerőm is csökken fokozatosan)?
B) Áramgenerátor alkalmazása [amiről még két nappal hallottam először. ] Konkrétan erre az egyszerűre gondoltam.
C) Vagy adjatok valami jó ötletet, kérlek!
Azért gondolkodok ilyesmiken, mert szeretném ha az akksi minél tovább bírná és a hatásfok is jónak mondható lenne.
Ha a B változat szimpatikus, akkor jó lenne ha valaki el tudná magyarázni, hogyan kell kiszámítani a két ellenállásnak a nagyságát, ha tudom hogy a ledeknél mekkora áramerősségre van szükségem. Sajnos hiába töröm a fejem, nekem a számítást megbonyolítják a tranzisztorok, és nem tudom alkalmazni az áramköri alaptörvényeket.
Előre is köszönöm a segítséget, remélem nem kérdeztem nagyon butát.
Üdv!
Laci
(#) proli007 válasza olala hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Hello!
A helyzet nem egyszerű, de megpróbálom érthetően fogalmazni.
A.)
- Egyszerű ellenállás nem igazán alkalmas, mert a tápfeszültség viszonylag nagy tartományban változik.
Átlagos 3,2V Led feszültséget számolva, minimum 4,8V-3,2V=1,6V jut az ellenállásra, maximum 5,2V-3,2V=2V.
Ha maximális feszültségnél sem szeretnénk túllépni a 20mA áramot, akkor az előtété ellenállás értéke 2V/20mA=100ohm.
Ha viszont ennél az ellenállásnál a tápfesz leesik 4,8V-ra, akkor 1,6V/100ohm=16mA-ra esik a Led árama.
Hogy ez számodra megfelelő, vagy sem azt próbáld ki egy Led-el, és egy 100ohm-al.
Ha fordítva gondolkodunk, akkor minimum feszültségnél is legyen meg a Led 20mA árama.
Így, ha az aksi 4,8V-on van, akkor előtét ellenállás értéke 1,6V/20mA=80ohm. Ha ezzel az ellenállással a feszültség 5,2V, akkor az áram 2V/80ohm=25mA. Ez már túllépi az adatlap értékét, 25%-al.
Vagy is az igazság, valahol a kettő között lenne, mondjuk 91ohm értékkel. (Hogy erre mekkora áramok adódnak, azt számold ki Te.)
Apró gond, hogy a 4,8V az aksi névleges feszültsége, de 28db Led, már 28*20mA=560mA áramot fogyaszt, ahol az aksi kapocsfeszültsége már jelentősen csökkenni fog. Valamint a kisütött aki feszültségéhez 1V-ot számolnak cellánként, vagy is a minimális feszültség nem 4,8V, hanem 4V lesz..

B.)
- Az áramgenerátor megoldás lehet, csak éppen abból 28db-ot kellene készíteni, hogy megfelelő is legyen. Ugyan is párhuzamosan csak korlátos számban illik kötni Led-eket. Így az áramgenerátor megfelelő a tápfeszültség változás kiegyenlítésére, de a Led-ek egymás közötti áramát nem lehet tisztesen szétosztani. Kompromisszum lenne, ha mondjuk 4-esével kötnéd párhuzamosan, de akkor is 7db áramgenerátorra van szükség.
- Kiszámolni nem gond, mert ha a T2 tranzisztor kinyit, az zárja a T1 tranyót, így az áram állandó értékű lesz. Méretezni a T2 bázis-emitter nyitó küszöbfeszültségéhez kell, ami kb. 600mV. Vagy is 20mA Led-áramra méretezve, az R ellenállásnak 0,6V/20mA=30ohm szükséges.
A 10kohm-ot, pedig T1 kollektoráramához, áramerősítési tényezőjéhez, és a meglévő aksi feszültséghez kell számítani.
Az kapásból látható, hogy R ellenálláson 600mV feszültség fog esni. Ehhez jön hozzá, a Led 3,2V feszültsége, és T1 bázis-emitter küszöbfeszültsége. Ez összesen 0,6V+3,2V+0,6V=4,4V-ot jelent T1 bázisában, és ez egyben a minimális tápfesz is lenne, ha a 10kohm-on nem kellene hogy feszültség essen..
Tehát a T1 bázisellenállására (10k) 4,8V-4,4V=0,4V minimális feszültség jut, ha az aksi 4,8V-on van.
A T1 kollektorában 20mA folyik, akkor a bázisában minimum Ic/béta=20mA/100=0,2mA. (Az áramerősítési tényezőt önkényesen 100-ra választottuk, mer annyi biztos lesz neki.) Így a bázisellenállás maximális értéke, 0,4V/0,2mA=2kohm lesz (10 helyett).
Remélem így érthető az áramgenerátor működése és számítása..

C.)
Nos, itt vannak buktatók. Sajnos mind két megoldás, az energiát, amit a Led nem fogyaszt el, elfűti. Vagy is az, hogy minél jobb hatásfok legyen már ugrott is. Ha mondjuk 28 Led van 20mA árammal, az 560mA. A Ledre jutó teljesítmény (ami világítani fog) 3,2V*560mA=1,8W. A felvett teljesítmény 4,8V tápfesz mellett, 4,8V*560mA=2,67W. A hatásfok így 67% körül van. Ha a táfesz 5,2V, akkor a felvett teljesítmény 5,2V*560mA=2,9W, míg a Led-é nem változik. A hatásfok ekkor 62%.
A megoldás, egy feszültség növelő DC-DC konverter lenne, és a Led-ek soros kapcsolása. (Persze 28db-ot nem lenne értelme sorba kötni, mert akkor a konverternek már 28*3,2V=89,6V feszültséget kellene szolgáltatnia. Tehát legfeljebb Led csorotokat lehetne kialakítani, mondjuk 4*7 csoportot, ahol hetesével sorba, majd a négy sort párhuzamosan kellene kötni. De ekkor is még 22,4V minimális feszültségre lenne szükség a 4,8..5,2V-ból.)
A hatásfoka a konverternek kb. 80..85% lenne, de ilyen kis feszültségre már nem túl egyszerű jó hatásfokú konvertert készíteni, plusz szakértelemet és műszerezettséget (szkóp) is igényel a készítése.
Megfelelő megoldás lehet valami speciel erre a célra készített IC használata, pld. valami MAXIM gyártmányt. (De én ezeket közelről nem ismerem..)

Nos, kb. ennyi amit tudni kell, mielőtt belevág valaki ilyen készítésébe, és nem egy kínai utánzatot szeretne készíteni. Azt is érdemes megnézni,hogy a választott aksi kapacitása hogyan csökken 560mA terhelőáram esetén. Vagy is hogy meddig fog ez égni a három AA aksival..
Javaslom, hogy ezt a hozzászólásomat is olvasd el.
üdv! proli007
(#) olala válasza proli007 hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Köszönöm a mindenre kiterjedő választ!

Nos, ezt még át fogom néhányszor olvasni, hogy minden kitisztuljon és mindent mérlegeljek.

Üdv, Laci
(#) priest888 hozzászólása Feb 10, 2012 /
 
Sziasztok!

Kaptam 2 feladatot megoldásra...
Csatolok 2 képet...
Az igazság táblázatot meg tudom oldani, de azt szeretném kérdezni, hogy ha jól értelmezem, akkor az "or" kapu után lévő "not" kapu megfordítja az eredményt, azaz "nor" kapu lesz abból is, mint a vele párhuzamosan csatoltból, igaz?
Viszont a másik feladatban lévő áramkör működését nem tudom, szeretném, ha leírná valaki szépen, kereket...

Köszönöm szépen
(#) mugab válasza priest888 hozzászólására (») Feb 10, 2012 /
 
Azért valamit sejthettél ha ebbe a topicba írtál...
Ez egy áramgenerátor. RV1 szabályozza a bázisáramot, és ennek függvényében változik a Q1 kollektorárama, ami a BL1-en eső feszültség változását is okozza.
(#) priest888 válasza mugab hozzászólására (») Feb 10, 2012 /
 
Le tudnád írni kicsit bővebben? Nem tudom mire jó egy áramgenerátor...
(#) priest888 válasza mugab hozzászólására (») Feb 10, 2012 /
 
Ezen tekercs lenne a fogyasztó?
Vagy egy mágneses erőteret kívánunk létrehozni?
Mi ennek a célja? Hol alkalmazzák?
(#) Sir-Nyeteg válasza priest888 hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
BL1: Bulb Light
(#) mugab válasza priest888 hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Részletes leírás
Részben áramgenerátort használnak akkutöltésnél, vagy ha átmész a miliohm mérése topicba ott is az átfolyó áram fix ezért az elllenálláson eső feszültségből közvetlenül megállapítható az ellenállás és még számtalan területen használják.
(#) FJani66 hozzászólása Feb 11, 2012 /
 
Sziasztok.
Hol lehet ilyen áramgenerátort venni. Képet mellékeltem Bemenő tápfesz.5v-24v Méret 8x14mm
(#) Hp41C válasza FJani66 hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Ennyi alkatrésszel meg lehetne csinálni (1 Graetz, 1 erősítő, 1 ellenállás). Melyik oldalról van a kép?
(#) FJani66 válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
A trainmodules.hu-n lehet megnézni.Kaptam kettő darabot,ami tökéletesen működik.Ez TT-s vasútmodelhez kellene,vagonokba ledes világításhoz.Ezt én sajnos nem tudom megcsinálni.Kb.10db kellene,ha megfelelő az ára.Kaptam egy címet: Biodigit KFT de ott nincs.
(#) priest888 válasza mugab hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
Köszi a válaszokat Neked és Sir-Nyetegnek is
(#) oreg1965 válasza FJani66 hozzászólására (») Feb 27, 2012 /
 
Milyen IC ez a 8 lábú rajta? A képen nem tudom elolvasni a feliratát...
(#) FJani66 válasza oreg1965 hozzászólására (») Feb 27, 2012 /
 
Már nekem is csak a kép van meg.Találtam sokkal olcsóbb és egyszerűbb megoldást a vagonok világítására.
(#) Zeus SH hozzászólása Ápr 21, 2012 /
 
Sziasztok!

Én a lentebbi ledeket szeretném meghajtani úgy, hogy 15-16V feszültségről kéne üzemelniük.
Piros power led
Kék power led
Elsőre LM317-re gondoltam, láttam róla egy kapcsolást, ahol egyetlen, az out-ra kötött ellenállással "állították be" az összes működési paraméterét.
Mivel teljesen amatőr vagyok az elektronikában, megkérdem: a 6V-os ledet nem küldöm szanaszét egy ilyen kapcsolással?
Vagy egyáltalán: mi lenne a jó megoldás a ledek meghajtására?
(#) pucuka válasza Zeus SH hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Nincs 6 V -os LED. A LED -eknek megadják az adott fényáramhoz tartozó , és a maximális áramát. Az más kérdés, hogy az így beállított névleges áramnál 6 V körüli feszültség esik rajta. Azért kell áramgenerátorral meghajtani. Ha az áramgenerátor a névleges áramot szolgáltatja (még rövidzárra is) akkor a LED -nek semmi baja nem lesz. A LED feszültségét csak azért adják meg, hogy az áramgenerátorát méretezni tudjad.
Az LM317 -ből készített áramgenerátor a meghajtó feszültségtől függetlenül (természetesen egy bizonyos tápfeszültség felett, és határok között) mindíg, stabilan ugyanazt az áramot szolgáltatja a szabályzása révén, míg egy egyszerű ellenállás előtétnél a LED árama változni fog a tápfeszültség függvényében. Értékét úgy kell meghatározni, hogy a legnagyobb tápfeszültség esetén se folyjon nagyobb áram, mint a LED max árama, és akkor nem megy tönkre.
(#) Zeus SH válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Ezek szerint a 6V-tal nem kell törődnöm?
Jól számolom hogy a lentebbi rajzba az előzőleg linkelt 10w-os piros led esetén 1,2/1,05, azaz 1,14 Ohm (vagyis az ehhez legközelebb álló ténylegesen létező) ellenállást beteszem és rendben vagyok?
(#) pucuka válasza Zeus SH hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Az LM317 áramkörében levő R1 ellenállással tudod beállítani az áramgenerátor áramát (én nem számoltam, milyen ellenállás kell, számold ki az adatlapon található képlettel) A 6 V csak annyiban lényeges, hogy az áramgenerátor csak abban az esetben fog működni, ha a tápfeszültség 6 V + az LM317 re az adatlapban megadott min feszültség, + az ellenálláson eső feszültség összegénél nagyobb
(#) nedudgi válasza Zeus SH hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
A legjobb az lenne, ha olyan LED-eket választanál, amiknek azonos áramerősség kell. (Mondjuk kisebb fényleadás mellett az 1050mA-s LED működhet 900mA-el is.)
Ez akkor igaz, ha a LED-eknek egyszerre kell világítani. Ha 15V feszültségről külön-külön működteted őket, akkor rengeteg felesleges hő keletkezik.
(#) pucuka válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Arra nem is mertem gondolni, hogy a kétféle LED -et sorbakötve egy áramgenerátorral akarja meghajtani. És akkor már a 15 - 16 V os tápfesz is kevés lesz.
(#) nedudgi válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Hát igen, sajnos túl nagy a feszültségkülönbség az áramforrás feszültsége és a fogyasztó igénye között. Remélhetőleg még nem rendelte meg a kolléga a LEDeket, és átgondoltabban választ megfelelő típust.
(#) Zeus SH válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Nem, egyelőre nem rendeltem meg. Aggasztott a dolog, hogy a tápegység, amivel meghajtani szándékozom, 15-21V között állítható, ehhez képest a piros led 6V-ja nagyon kevés. Én is azon gondolkodtam, hogy a plusz feszültség vajon hol alakul hővé...
Egyébként külön szeretném őket üzemeltetni, szerencsére annyira nem vagyok vakmerő hogy ennyire eltérő ledeket sorba kössek. Csak a táplálás lenne közös, elvileg 100w-ig terhelhető ez a táp, tehát kellemes megoldásnak tűnik 6-8 ilyen 10W-os led meghajtására.
Következő: »»   11 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem