Fórum témák
» Több friss téma |
Leosztod a nagyfeszt kicsire, és azzal már lehet mit kezdeni.
Komparátor, monostabil, meghajtó tranyó, relé.
A végére raksz egy szikraközt ,és annak a fényét figyeled.
Szia! Nem tudom mennyire realis ezzel a meres. Lehet hogy tevedek, de az ellenallas sor osszerteke kb. 170Kohm. ha 10000volt van a karamon, akkor ezen 60ma-nek kellene folynia, ami 600W-ot jelent. Ennek a teljesitmenynek csak a toredeket adja a keszulek, ezert tul nagy a terheles a karamon es nagyot esik emiatt a feszultseg rajta, tehat nem a valos feszultseget fogja mutatni. Ha tevedek javitsatok ki. Udv., Karcsi
Ez a kapcsolás egy gyári tesztműszer kapcsolási rajza, amivel a karámfeszültséget lehet ellenőrizni.
Tehát a rendszereden nincs meg a kellő feszültség?
Ez a mérés egyáltalán nem valószerű, ez mindössze néhány 100Kohmot feltételez, ami gyakorlatilag egyenlő egy áthúzással, vagy egy rossz szigetelővel.
Nálam az ionizátornál 12KV-megy ki, és mindössze 0,05mA, amit előállít a nf. áramkör az ionizáló csúcsok, és a talp +potenciál közötti ellenállás 1,5-2Gohm nagyságrendű. Mégis esik a fesz-g, kb.1000voltot.
Véleményem szerint max.1-2mA érték ami elfolyhat a karámvezetéken, ez is 20W-nak felel meg 10KV-nál.
Ebőrző láthatatlan kutya kerítés valaki valami jó ötlet köszi
Nagyon jól működik a kutya szakszerű kiképzése, tanítása. Bármilyen elektromos megoldás állatkínzás kategória.
Hali ott is van az általam gyártott panelból de most nem nagy a kereslet rá.
Üdv!összeraktam egy villanyásztort, mivel más nem volt itthon, ezért sorkimenőből, csatoltam a rajzot. 8 mmes szikraközt tettem rá, nagyobbnál már a lábak mellett is áthúz, bizonytalanul össze vissza, meg amúgyis elég a 8mm gondolom én.. Lényeg: hogyan tudnám kipróbálni hogy elég "erős" e, "éles" próbán kívül természetesen. . Valami olyasmire gondoltam hogy egy adott terhelő ellenállást kötnék a kimenetére(ami megfelelő átütés szilárdságú persze) és megnézném mennyire esik le a fesz. Itt akadtam el hogy mekkore legyen ez a terhelő ellenállás, és hogy mekkora fesznek kellene maradnia. Van erre valami szabvány esetleg?
Nem tennéd meg hogy ezt egy kicsit jobban érthető módon íros le mert ennyire nem vagyok profi. Kösz.
Oda vissza olvasgattam még de nem találtam semmi hasznosat. Segítenél ?
Ezt a részt olvastam de nem mérni szeretném hanem egy risztást alkotni ha eltűnik a fesz. Ezzel kéne üljön valaki és nézze éppen mit mutat a fesznérő. Foto tranzisztorral figyelni a megfelelő glim lámpát félek nem megfelelő mert túl gyenge a fénye.
Pl. a villanypásztor vezeték köré tekert néhány menetben indukált feszültség vajon vizsgálható lenne ? Ugyan is kapható egy kis ledes kütyü ami valami ilyesmit csinálhat.
Kört karok alkotni tehát ott a véga ahol az eleje én a végén vizsgálódnék. Valami ötlet egyszerű kapcsolásra ?
Tehát akkor ha jól értem a pár menetes tekercsem olyan nagy feszt indukál amit egy ekkora ellnálással leosztok. Ezek után a kimeneten pl. vezérhetek vele egy tranzisztor bázisát ami akár egy rellét is vezérelhet azok után.
Nem !
Szerintem a rajz 10 M ohm felét a karámra kell tenni és a negatív jelzést a "föld" szondához azaz minden te általad meg álmodott tekercses mizériát el felejthetsz. Üdv
Komparátor: LM311, a cikkek között van egy irományom, egy fénykapcsoló, az alapján láthatod, hogy működik. Ezzel tudsz triggerelni egy újraindítható monostabilt, pl. 4538-as IC, aminek a kimenetével egy ellenálláson keresztül egy NPN tranzisztort meghajtasz. A monostabil idejét úgy kell beállítani, hogy 2-3 impulzust lefedjen, így ha 2-3-nál több marad ki, akkor húz be a relé. Van rajta kétféle kimenet, invertált, neminvertált, így kiválaszthatod ami neked kell. (akkor húzzon meg a relé amikor van impulzus, vagy akkor amikor nincs)
Az osztót meg úgy megcsinálod mint Köbzoli skiccén, az megy a komparátor + bemenetére, egy fix feszültség meg a --ra. Ha oda raksz egy potit is, akkor azzal állítható, hogy milyen fesz szintre kapcsoljon.
Hát akkor érdemesebb ha a karámvezetéket vissza vezeti a kiindulási ponthoz és ott ráakaszt egy neont ugyan úgy mutatni fogja a működést vagy a szakadást vagy a leföldelődést.
Ettől egyszerűbbet úgy sem talál...
Én egy ilyet rajzoltam, meg is csináltam, működött is, bár valamit mókolni kellett, és azt már nem tudom, hogy javítottam-e a rajzon...
Nem szeretném, ha pár hónap múlva ezt árulná valaki, úgyhogy légyszi ne. Ui. ez is lopás. Némi ellenszolgáltatásért szívesen átadom a jogokat.
Helló
Ettől egyszerűbb is van [OFF] Ugyan már nem kell annak pár hónap.
A komparátor közvetlen vezétrelhetne egy tranzisztort ami a rellét vezérelné, a késleltetést meg a tranyó bázisán lévő kondi adhatná a kisülés ideje volna a késleletetés. Lehet hogy buta ötelt de elméletben így gondolom. Persze megrajzolni képtelen vagyok csak öteletelni tudok
De egyszerűbbet is szivesen látnék nem célom a bonyolúltság. Másik ötlet pl. darlington bázisát hajtaná az osztó áramkör vagy a kis jelfogó tekercs és késleltenénk ezt is valami kondival. ??
Kösz, egyszerűbbre várok még egy kicsit. A vezeték köré helyezett néhány menet amiatt tűnik jobbnak mert a pásztor energához képest nem kell változtatgatni az ellenállásokat. Fontos lenne még az állíthatóság hogy a kissebb fesz esésekre is reagálhasson.
Pont, hogy ezzel, és csak ilyen megoldással lehet rendesen beállítani, hogy adott feszültség szint alatt jelezzen. A rátekert drótban akkor indukálódik feszültség, ha a vp. dróton áram folyik. (fizika általános iskola )
Vagyis arra pl. jó lenne, hogy azt érzékeld a jeladónál, hogy valahol letestel. Itt sem kell változtatgatni az ellenállásokat, ki kell számolni az osztókat egyszer és kész. Pl. a komparátor - bemenetén van 5V, akkor úgy kell csinálni, hogy az osztón ami a + bemenetre osztja a feszültséget a határértéknél 5V legyen. Tehát, ha mondjuk azt akarod, hogy 5kV alatt jelezzen, akkor 1:1000 osztó kell, 2,5kV-nál 1:2000. Persze lehet úgy is, hogy osztó a tranzisztor bázisára, ami impulzuskor nyit, és tölt egy kondit, ami egy másik tranzisztort nyitva tart, ami behúzza a relét. (mert ugye nem az a cél, hogy az impulzusokra kattogjon a relé)
Remek az elképzelésem éppen ez. Bár fogalmam nincs mit is jelent az osztásról írt modatod meglehet éppen akkor hiányoztam vagy soha nem tudtam ?
Viszont a tranzisztoros elképzelésed tesztik elméleti síkon. Nem tudnál valami kapcsolást mutatni ami hasonlít rá ? Miben lehet ilyen ? A nagyfesz leosztást akkor a fentebb rajzolt skic szerint építsem vagy van jobb ?
Sziasztok!
Ha villanypásztort szeretnék építeni, mi az amit ajánlanátok? a legegyszerűbb amit megépítenétek? (van motor gyújtótrafóm ha kell hozzá). Mennyire ajánljátok amit csatoltam és az első oldalon is van az oldalnak
Én most raktam össze az Oldmann féle változatot. Még most jön a teszt...
Köszönöm! Természetesen a javított verziót terveztem meg.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |