Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1116 / 2500
(#) Haliapu válasza bonannoelectro hozzászólására (») Aug 16, 2012 / 1
 
Szia, 10mm, fúrószárra 1mm, lakkozott huzalból 30 menet és semmivel nem szabad a meneteket összeragasztani, a tekercsnek öntartónak kell lenni.
(#) reloop válasza Beringer 600 hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Szia! A 680 ohm-tól való eltérés a végtranzisztorok típusától független. Elsősorban a tápfeszültségen, másodsorban a nagy-jelű erősítő TIP41 jellemzőin múlik. Kis mértékben a két 2SA733 szimmetriája is számít.
A trimmert azért ajánlottam kivenni, mert csúszka-érintkezési hiba esetén DC kerül a kimenetre.
(#) Beringer 600 válasza reloop hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Köszöntem.
(#) bonannoelectro válasza Haliapu hozzászólására (») Aug 17, 2012 /
 
Köszönöm szépen a segítséged
(#) elektrojános hozzászólása Aug 17, 2012 /
 
Sziasztok!
Lenne egy hatalmas gondom,építettem egy zenekarnak egy erősítőt.Egy korg digitális stúdió keverőre van rákötve.A gond az,hogy mikor bekapcsoljuk őket,a hangszórók elkezdenek búgni mint állat(még ha kattanásig minimumon van)és elkezd melegedni és füstölögni az rca kábel.Külön-külön mindketten mennek nagyon szépen.Egy másik kisebb keverő vagy egy passzív di-box közbeiktatásával meg lehet oldani a problémát?Kérlek segítsetek.Köszönöm
(#) djloui válasza elektrojános hozzászólására (») Aug 17, 2012 /
 
Milyen bemenete van a végfokodnak amit csináltál? Nem tudom hogy folyhat akkora áram egy RCA-n amin 1-2 voltos jel megy, esetleg tegyél fel pár képet a belsejéről. A di-box megoldhatja a problémát de ronthat is a hangminőségen. Itt is úgy van mint majdnem minden hangtechnikai eszköznél ami profi jó de drága is.
(#) reloop válasza elektrojános hozzászólására (») Aug 17, 2012 /
 
Szia! Ez aztán a szép nagy földhurok! Mérd meg mekkora a feszültség a keverő és a végfok RCA árnyékolások között, mikor nincsenek összekötve. Mekkora feszültség hevíti a kábelt?
Gyanúm, hogy a keverő, vagy egy arra csatolt eszköz a jelföldet összeköti a hálózati védőfölddel. Az erősítő jelföldje pedig szintén a hálózati védőföldre lett kötve, csak az egy másik hálózati aljzatból kap táplálást, ahol a védőföld más potenciálon van. Az egységeket azonos elosztó aljzatba dugva, vagy DI-box alkalmazásával megoldható a probléma.
Amennyiben nem ez a helyzet, akkor valamilyen hiba folytán feszültség kerül a készülék házra. Ez igen veszélyes lehet. A mérésnél ne érintsd egyszerre kézzel az erősítőt és a keverőt, amíg a hibafeszültség nagysága nem tisztázódott!
(#) pucuka válasza elektrojános hozzászólására (») Aug 17, 2012 / 1
 
Ez a vége annak, ha össze vissza jól leföldelünk mindent, reménykedve hogy jó lesz.
(#) elektrojános válasza pucuka hozzászólására (») Aug 17, 2012 /
 
Értem,köszönöm.
(#) elektrojános válasza djloui hozzászólására (») Aug 17, 2012 /
 
Hogy mi(LY)en bemenet?Hát sima aux,rca,ic-s kites erősítő van benne.Sajnos képet nem tudok mert nem nálam van hanem a próbateremben.A hangminőség nem számít,vokálra kell csak és kizárólag.
(#) elektrojános válasza reloop hozzászólására (») Aug 17, 2012 /
 
A kábelre gyanakodtak,de mondtam h nem lenne szabad meggyulladnia meg füstölnie.Most nem nagyon tudok tenni semmit.Mindkét cucc azonos konnektorban volt.Köszönöm
(#) AD Razglas C.S.S válasza dudassandor1 hozzászólására (») Aug 17, 2012 /
 
Szia 2x100W igen... nekem is wan egy hasonlo vegfokom.
Es 5eve hasznalom hangositasra. 2darab eminence sigma prot hajtok rolla,600Wprogram 1200peak 18" es lass csodat ez egyiket tonkre is tette.... van ezekben ero csak elo kell csalogatni. Nem halottam meg ibizat wagy skytec et, de ebay en vedtem az enyem is szerintem ugyan az csak mas neve van. Sok bulit kibirt 4ohm alatt is subokat hajtva.Es milott azt irnad vissza hogy nem ertek hozza, szolok hogy 10eve szervizelem a vegfok-okat, csinaltam is regen parat hangositoknak es mai napig mukodnek mind.Az enyembe 2x400Va trafo van es 12 darab 200wattos wegtranyo es+- 70 voltrol megy.
(#) Alkotó válasza AD Razglas C.S.S hozzászólására (») Aug 17, 2012 1 /
 
Idézet:
„Es milott azt irnad vissza hogy nem ertek hozza...”

Pedig erre kell következtetni a hozzászólásodból. 2x100W, az abszolút szobai kaliber. Sokat számít a hangszóró hatásfoka, de sem szabadtéren, sem teremben nem elég ekkora teljesítmény.
Egy közepes buliban is ennek a sokszorosával dolgoznak. (És ha akarod, mondhatod, hogy Én nem értek hozzá.)
(#) sound.man válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 17, 2012 1 /
 
Így van. Én házibulit se támogatom 2x400W alatt. 2x600 az már elég házibuliba, meg nagyobb szettnek közép magas tartományának.
(#) lackfisimon hozzászólása Aug 17, 2012 /
 
Sziasztok,
az erősítőmhöz egy kis(6 csatornás) keverőt építek éppen.
Minden csatornának a gain és hangszín után egy "jelmásoló" opamp van.
A problémám a következő: elfelejtettem némító gombot tervezni a csatornákhoz, holott arra szükség lenne. A jelmásoló opampok miatt jött az az ötlet, hogy mi lenne ha egész egyszerűen a tápfeszültségüket kapcsolnám.
A kérdés: nem kattanna-csattanna egy nagyot így minden némításnál? Illetve mennyire "szabványos" megoldás ez? 10ből hány villamosmérnök kapna röhögőgörcsöt tőle?
(Ha lényeges: NE5532-ket használok.)
(#) blasz hozzászólása Aug 17, 2012 /
 
Sziasztok buta kérdéssel fordulok hozzátok,Urbán féle quad végpanelből minek a cseréjével tudnék kicsit több magas hangot kicsikarni?Egy orosz erősítőbe raktam be őket de kevés a magas hang nagyon,a gyári panelokkal szépen szolt nagyon.Köszi
(#) bencikusz válasza (») Aug 18, 2012 1 /
 
Bocsánat Köbzoli!
(#) sound.man válasza (») Aug 18, 2012 1 /
 
Ott se találom.
(#) djloui hozzászólása Aug 18, 2012 /
 
Sziasztok ötleteket várnék a következőre: egy OBELISK3 erősítővel küzdök, ráesett az egyik oldalon a két végtranyó kolektorára a leszorító ettől menetzárlatos lett a trafó és kiment az egyenirányító trafó cserélve diódák cserélve most az a tünet hogy bedugom kattan miután kihúzom pár másodperc és szól rendesen de bedugva nem. Megköszönöm a használható ötleteket.
(#) reloop válasza djloui hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
Szia! A kicsatoló kondi előtt ellenőrizném a féltápfesz meglétét. Megnézném fóliasávot égetett-e el a zárlat.
(#) djloui válasza reloop hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
Ott kint ül a tápfesz fele de ha kihúzom és elkezd szólni akkor dugom vissza megy gyönyörű a hangja. Lehetséges hogy valamelyik végtranyóban történt valami a darlington szerkezettel, talán a dióda de akkor meg miért megy? Pedig már csak ott lehet a hiba mert a többi tranyó jó.
(#) reloop válasza djloui hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
Elég szokatlan a hibajelenség. Az NPN darlington a zárlat pillanatában fordított polaritással kaphatott feszültséget a kimeneti csatoló kondenzátoron keresztül. Ha nem volt a tokban védődióda, vagy a zárlat elvitte, elképzelhető a tranzisztor meghibásodás. A féltáp ennél a kapcsolásnál a védelem ellenállás osztóján keresztül is beállhat.
Az a gyanúm, hogy a tápágba ajánlott 2A biztosítékot elspóroltad
Témája.
(#) Dj Clean hozzászólása Aug 18, 2012 /
 
Sziasztok eLőszöris, ha esetleg rossz fórumot választottam akkor bocsi. Az lenne a kérdésem ha valakinek van tapasztalata, hogy van nekem egy reloop dominance 1402 végfokom elvileg 2X240W/8Ohm, és 2X360W/4Ohm-on. Kiváncsi lennék, hogy valójában ez mit is tud teljesítményben, a trafója 2X52 volt sajnos áramértéket nem tudok, annyi, hogy a főbiztije 5A-es és 8200ľF/80V a puffer kondi. Oldalanként egy-egy pár SC5200 és SA1943-as végfok tranyók vannak ha jólemlékszem. Ha valaki tudna ebben segíteni, hogy ezekkel az adatokkal tudhatja e a megadott teljesítményt, vagy ha nem akkor kb. mennyit tudhat azt megköszönném.
(#) Kiszsan hozzászólása Aug 18, 2012 /
 
Sziasztok! Lenne egy kérdésem (nem vagyok profi erősítő javításban ,elektronikában sem). Erősítő javításába fogtam.Zárlatos lett elszállt pár végtranyó pár meghajtó tranyóval együtt...kicseréltem újakra ami hibásnak véltem....nos amikor véleményem szerint jó volt minden ráindítottam de a védelem ami benne van folyamatosan világított( sorba kötött izzós védelemmel mellett)...méregettem a végtranyókon a feszeket mindegyiken rendben volt (vagyis megvolt)..mégis tiltott a védelem ami a hűtőbordára van építve...számomra az is érdekes hogy 8 tranyó van oldalanként amiből 4en +/-69voltot mértem másik 4en pedig +/-32 nem tudom ez normális e (elvileg 2 csatornás erősítőből van egy jó oldal ahhoz hasonlítottam a feszeket meg értékeket de minden ugyanaz volt mégis világított a tiltás...szval a kérdésem h milyen úton mennyek tovább?táp az tuti jó,de nem tudom h ez a védelem mit figyelhet...amiből esetleg lehetne következtetni h mi rossz még...:S segítsetek mert nagyon elakadtam..
(#) reloop válasza Dj Clean hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
Szia! Előre bocsájtom, hogy a nick-nevem és a márkanév között semmilyen kapcsolat nem áll fenn
Ha rámérsz a pufferkondenzátorokra +/-70V tápot kéne találnod. Az megfelel a leírt teljesítményadatok előállítására, legalábbis csúcsértékben tudhatja azokat.
(#) reloop válasza Kiszsan hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
Szia! A védelem azt figyeli van e egyenfeszültség az erősítő kimenetén. Mérd meg!
(#) Kiszsan válasza reloop hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
megmértem bekapcsolás után a rossz oldalon van 2,8 volt az "elvileg" jó oldalon pedig nincs
(#) reloop válasza Kiszsan hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
A 2,8V-ra tilt le a védelem. Ilyen hibánál a visszacsatolásban lévő elektrolit kondenzátor a fordított polaritás miatt el szokott szállni. Az produkál ilyen jelenséget. Cseréld ki.
(#) Kiszsan hozzászólása Aug 18, 2012 /
 
amint írtam nem vagyok egy profi ezt a kondit hol keressem?
ittvan a kapcsolási rajz

Paa600s.GIF
    
(#) reloop válasza Kiszsan hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
C23, C25 100µF kondik. Szépen bipolárisan vannak kötve, de feltételezem 70V-nál kisebb feszültségtűrésűek.
Következő: »»   1116 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem