Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangváltók (készítése)
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Akkor építeni vagy venni kell egy megfelelő szub erősítőt. Az nem való szub meghajtására. Vagy a keverőerősítőbe kell beépíteni az említett kapcsolást. (Egy kis mod.)
Nekem a hangfalaimban (valami NDK-s régiség) egy eléggé érdekes megoldású, bár szerintem tökre mezei hangváltó van.
Egy tekercs, amely érdekes módon aluminium huzalból van, és hozzá két elektrolit kondenzátor. A mély-magas vágást a megfelelő hangszórók felé elég jól intézi, de elektronikai kapcsolását még nem igazán vizslattam át. A legviccesebb maga az aluminium drót, mert amikor forrasztani akartam, hát az istenért sem fogta meg a cín. Furcsállottam is erősen, mert annyira "rézdrót szinűre" van pácolva. Aztán levágtam belőle egy menetnyit és akkor lett gyanus, hogy hű de mennyire könnyű.
Ezek szerint, minden általam gondolt (passzív) lehetőség kizárt, ill, nem tanácsos. Van egy egy 2x600W-os végfokom, majd küldöm a típusát, és képet is róla. Szerinted, az általad visszább linkelt KIT be építhető? Mert akkor lehet azzal próbálkozom.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2012
Küldöm az erősítőről a képet. Tehát ha az általad linkelt hangváltó KIT - et meg építem, az ezzel az erősítővel, és az említett hangszórókkal oké?
Sziasztok abban kérném a segítségeteket, hogy szeretnék tölcsérbe szerelt driver magas-hoz az érzékenysége miatt egy fesz osztót csinálni. Az ellenállás értékek megvannak, abban kéne a segítség, hogy milyen teljesítményű ellenállásokat használjak? Sajnos a hangszóróról annyit tudok, hogy 8 ohm teljesítmény adatokat, meg frekvenciát nem. Egy reloop RSP-12 gyári hangfalról van szó.
Sziasztok! Most hogy a hangváltómban tudom hogy van L pad, valaki elmagyarázna hogy hogyan is működik ez az L pad, akar privátban is. Mi alapján kell méretezni stb. Előre köszönöm!
Azért szétszedni nem érdemes. Egy külön dobozba célszerű megépíteni . Van az említett kapcsolásnak egy kiegészítője is amivel beállítható a kívánt töréspont.
http://bolthely.hu/mikroshop/id/01271_KIT_szubbasszus_szurohoz_bovito
10 Wattosok legyenek, azokkal nem lesz gond!
Erre gondoltam én is, hogy egy külön egységben építem meg. A keverőből a hangváltóba megy a vonal jel, és innen, a hangváltóból megy a végfokba, majd jönnek a hangládák. Jól gondolom, hogy a nagyobb hatékonyság érdekében ebből nekem kettő db-ot kell készítenem!? Milyen teljesítményű tápra van itt szükség?
Szaisztok. Kaptam egy mélyládát. Benne egy 20W-os 8ohm-os hangszóró van. Ehhez kellene nekem egy hangváltó. Valami házimozis cucc lehet így véleményem szerint 75-100 Hz körül érezheti jól magát. Sajnos több adatot nem tudok róla ennyi van a hangszóróra írva.
Nem. Elég lesz egy darab . Az erősítőt hiadalni kell. A 100-150 Hz alatti tartomány a zenében általában nem sztereo. Az ember azt sem érzi igazán melyik irányból hallja. Szetereo jel esetén a panel magától közösíti az anyagot.
Ez oké, hogy hidalni kell, erre kicsit én is gondoltam. De. - Ha hidalom az erősítőt, azt 8 ohm alatt nem illik terhelni. Ha a hidalt hangfal kivezetést használom, és rá rakom ezt a két hangládát amibe az említett hangszórók vannak, db-on ként 8 ohm, a kettő párhuzamban 4 ohm. Ilyenkor mi a megoldás? Vagy ne használjam csak az egyiket?
Meg építem az általad javasolt hangváltó kapcsolást. Volt egy olyan kérdésem, hogy milyen teljesítményű táp szükséges ehhez? Van e jelentősége hogy 12 vagy esetleg 30V-ról üzemeltetem?
Bővebben: Link Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2012
Miért nem illik 8 Ohm alatt? A specifikációja írja?
Igen, - látszik, és szoktam is használni. Bocs.
A hidalás az már oké, de amit egyel visszább kérdezek, azzal mi a helyzet,
Teljesítmény igény szerintem nincs . Legdurvább eseteben sem fogyaszt a két műveleti erősítő 100 mA-t. A legkevesebb zavart és problémát az elemes táplálással lehet elérni. Pl 2 db 9V-os elem sorbakötve.
Helló!A kérdésem az lenne hogy milyen kondenzátort alkalmazzak egy régi hangdobozba ami igen jó minőségű.A kondim ami ithol van az MP-s tesla.A minőség a cél de azért nem csillagászati árakon.Jó az MP vagy halottam olajpapírrol stb.
Sziasztok!
2 utas hangváltó tervezését fontolgatom 3500 vágási frekvenciával 8 ohm-os hangszórókkal mivel van itthon sok 2mm huzalom... találtam egy hangváltó kalkulátort ami kidobta h milyen értékekkel kéne számolnom.. egy másik program pedig kiszámította a tekercs menetszámát stb. megadtam egy tetszőleges légmag méretet... ez kiszámította nekem egy 1,3 és 2mm-es huzalt beállítva minden adatot.. 2mm es huzalból akkora külső átmérő lenne hogy csak lestem :S De talán 1,3 as az megfelelő lenne Mi a véleményetek ezzel kapcsolatban? A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2012
Szia!
Mi a baj a durván 8cm-es külső átmérővel? 2mm-es huzallal, 2cm tekercsmagassággal és 3cm belsővel nem csoda a külső méret! Mivel tekernéd meg, kézzel vagy géppel? Kézzel nem hiszem, hogy jó lesz, mert az 1,6-1,7mm-es huzalt már szenvedés kézzel tekerni. (Nem lesz szép, zárt a tekercs és nem fogja azt az értéket adni amit kellene) Egyébként miről kellene vélemény? A program abból számolt amit megadtál neki, azzal nem lehet gond. Többet meg nem tudunk a projektedről....
kézzel tudnám csak :S
mivel nemvagyok profi ebben azért kérdeztem h jól gondolkodok e tervezésben... 300w os hangfalakhoz lesz beyma 15mi100 (8ohm)mély és mnc 33355 (8ohm) driver magasakkal. ehez gondoltam megprobálok házilag készíteni egy megfelelő hangváltót mivel azt már tudom h a hangváltóban a tekercs ami drága és azt egy kis utána járással megtudnám talán itthon is csinálni mert huzal az van...
Elvileg, az 1,3mm-es huzal még jó lehet a 300W-hoz. Legalábbis bolti hangváltó tekercseket csinálnak ilyenből. A 2mm-est nagyon nehéz lenne kézzel tekerni, és biztos vagyok benne, hogy nem is sikerülne rendesen. Ilyen kis átmérőre feltekerni rendesen..... szinte lehetetlen.
Az egyszeru hangvalto kalkulatorok nem tudjak szimulalni a valos hangszorokat amiknek az impedanciaja frekvenciafuggo. Ha megnezed a Beyma 15MI100-as hangszoro impedanciamenetet lathatod hogy az altalad valasztott keresztezesi frekin (azaz 3.5kHz-en) magasabb az impedancia erteke 30ohmnal! Emiatt igencsak felre fog csuszni a valos valtasi freki a szamitotthoz kepest.
Amit tehetsz, hogy az impedancia emelkedo (induktiv) jelleget egy zobel taggal kompenzalod es akkor nagyjabol egyenletes impedanciamenetet fogsz kapni. Ezt meresekkel erdemes ellenorizni es a meresi eredmenyekkel ujraszamolni a szukseges valtoalkatreszek ertekeit. Ne feledd, hogy a magashangszoro valtozo impedanciamenete is befolyasolhatja a valtasi frekvenciat.
akkor most már tanácstalan vagyok.
mivel azért ennyire nemértek hozzá hogy saját magam megtervezzem ezt a hangváltót.. vagy kéne valaki aki megtervezi vagy kéne valaki aki megtudja csinálni mert állítolag hozzávalót ugysem tudok venni ...
sziasztok!
Gondolkodtam itthon és eszembe jutottak jó ötletek a hangváltó keresztezési frekvencia és driver korrekcióra. Mivel megvan a mély és a magas driver hangszóróm. Következőt csináltam: fogtam az erősítőm és az egyik oldalára a beyma mély ládára kötöttem a másik oldalára pedig csak a driver-t. max hangerőre vettem mindkét oldalt. összekötöttem a laptopommal az erősítőt Van egy kis hasznos progim a Goldwave amivel tudok frekvencia tartományt állítani csak egy csatornára is.beállítgattam magamnak a drivert 3500Hz től a mélyet meg 3500Hz ig. Ez már nemvolt rossz már majdnem tetszett is így.Viszont! A drivert jóval hangosabban szólt a mély ládától ezért sok-sok zenével kitapasztalgattam hogy körülbelül nekem ehhez a ládához a hangváltót -6dB driver korrekcióval kéne megcsinálnom. ezt a módszert csak ajánlani tudom mindenkinek. Képben mellékeltem hogy körülbelül hogy is nézett ki a 2 sáv. Már csak valami kapcs. rajz kéne meg kalkulátor amivel ezt megtudom tervezni :S valakinek ötlete?
Sziasztok!
Elkészítettem a linkben található aktív sub-bassus szűrőt a bővítővel együtt. Az a kérdésem, hogy milyen beüzemelési, élesztési formátuma van ennek? A bővítő, és a szűrő összekötése, valamint bemenet-kimenet, feszkó, stb. oké. Van viszont kettő db trimmer, egy jumper, valamint, a kapcsolási rajzon ugyan nem találom, de a beültetési rajzon, a TL071 mellett balra egy tüske pár. Köszönöm a segítséget!Bővebben: Link Bővebben: Link
Még annyit, ha monó jelet akarok rá küldeni, akkor mi a bemeneti eljárás?
Az 50k -s trimmerrel a szintillesztést lehet belőni. A 100k-s a kimeneti erősítést. A jumperrel fázisforddítást lehet beállítani.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |