Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Témaindító: sound.man, idő: Nov 25, 2007
Témakörök:
Szia! Nincs ilyenem, nem is volt és nem is lesz, sőt, nem is hallottam a hangját, de még nem is láttam "élőben" sem. Egyébként nincs rajta fogantyú.
Sziasztok!
Kinek milyen javaslata van, pld. egy használt SM 58-as SHURE mikrofon valódiságának megállapításához. (Még a bolti újban sem nagyon hiszek.) Köszi!
Helló! Hang(fal)sugárzóvásárlás előtt állok, de sajnos nem tudom, hogy mik a jó márkák. Eddig 3 modellt néztem ki. Mind a három teljesen más márkájú.
1. Behringer B 215XL (passzív; 1000W max. teljesítmény; 250W RMS teljesítmény; 8ohm) 2. RH SOUND RHC15 (passzív; 600W max. teljesítmény; 300W RMS teljesítmény; 8ohm) 3 Skytec QTX sound 15 (aktív; 700 W max. teljesítmény; 350W RMS teljesítmény Én inkább a passzív hang(fal)sugárzókat kedvelem, azoknak csak egy káblet kell húzni, és így olcsóbban megúszom a kábelvásárlásnál, de ez a Skytec olyan ekdvező áron volt, hogy ha ehhez még vennék egy 30m-es 230v-os hoszabbítót még úgy sem lenne túl drága a dolog. 150.000Ft lenne az az összeg amiből 2db hang(falat)sugárzót és egy végfokot szeretnék venni. (végfokot mindenképp használtat; hang(falat)sugárzót pedig még nem tudom, de abból inkább újat) Kérdéssorozat: 1.Milyen márkájú hang(falat)sugárzót vagyek? (Pontos típus is érdekelne) 2.Mekkora teljesítményű erősítőt vegyek? (pl. egy 600W max 300W RMS teljesítményű hang(fal)sugárzóhoz 300W-os vagy annál nagyobb végfok kell?) Egyenlőre ennyi lenne A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2013
Neharaguj nem eladni akarok csak az árára lettemvolna kiváncsi mégegyszer bocs.
szóval? nincs senkinek semmi tapasztalata, hogy melyik a jó és a kevésbé jó márka?
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2013
Üdv!
Az összeg szerintem egy kicsit karcsú, ha a hang(fal)akat újonnan szeretnéd megvenni. Milyen felhasználási területre szánod a technikát? Az általad felsorolt hang(fal)ak abba a kategóriába tartoznak, ahol a megadott adatait fenntartásokkal kell kezelni. Vásárlás előtt mindenképpen érdemes meghallgatni őket. Az erősítő teljesítménye nem baj ha nagyobb, mint a hang(fal) (teljesítménye)terhelhetősége. Így nem kell teljesen kihajtani és marad benne tartalék. A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2013
Sziasztok!
Ezzel a hangszóróval kisebb kocsmákat,aulákat belehetne már hangosítani? Bővebben: Link Ez a magas jó hozzá? Bővebben: Link
Szia! Simán! Olyan 80l-es bassreflex ládát neki. Reflexnyílást 100-ast, 150 hosszan. Nagyon nem fogsz mellé lőni.
További tervezést a hangsugárzósban. A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2013
Sziasztok!
Van egy pár dB Technologies Basic 100 aktív hangsugárzóm. Van nekem sztereó jack kábelem hozzá, ha ezzel használom és egy darabot rákötök számítógépre akkor ha a balt is ás a jobbat is megkapja akkor furcsán szól nincs mély. De ha mondjuk megszakítom a bal oldalt akkor szépen szól jobb oldali ként. A másikat rákötöm megszakítom a jobb oldalt és az meg balként fog szólni. Ez így normális megoldás? Mert a Traktor nevű szoftverben azt meg tudom csinálni, hogy az egyik a balt kapja a másik a jobbat nem kell kábelt szerelgetni és működik is. Viszont szeretnék hozzá minőségi kábelt vásárolni, hogy ne csak a szoftveren keresztül tudjam használni, és nem tudom milyen módon tudnám ezt megoldani. Én XLR-Jack kábelre gondoltam és azt még egy átalakítóval 3,5-re levinni és mehet gépre. Ha tudnátok ajánlani konkrét megoldást, kábelt, típust megköszönném! És még egy kérdés, amibe nem vagyok biztos az a limiter. Ha jól tudom ez úgy működik, hogy veszem fel a hangerőt és amikor bevillan a led visszább veszek belőle és onnantól figyelnem kell rá, hogy ne villanjon fel. Ha nem így van akkor írjátok le mire kell figyelnem. A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2013
Szia!
Az én olvasatomban a bemenet az szimmetrikus (balanced), de elvileg helyes bekötéssel működik aszimmetrikusként is. Lehet hogy nem jól értem amit írsz, de te aszimmetrikusként kötötted be egy darab sztereó jack-kel? Két darab aktív hangsugárzó ez? Tehát mind a kettőben van erősítő? Bekötni elvileg kétféle képen tudod: 1: mind a kettő külön-külön szimmetrikus kábelről kap jelet. Ez sztereó (TRS) 6,3-as Jack, vagy XLR dugóval megy. A hátlapi feliraton rajta a polaritáshelyes bekötés! 2: Ez valószínűbb - mivel számítógépről akarod hajtani - akkor ez aszimmetrikus bekötés lesz. Ezt mono (TS) 6,3 Jack vagy XLR helyes bekötésével. Ha Jack dugót választasz, akkor a csúcsa (tip) lesz a pozitív, a test pedig a ház (slave) lesz. A limitere a leírása alapján Clipként működik, tehát a túlvezérlést indikálja. A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2013
Két különálló de ugyanolyan hangsugárzóról van szó, mindkettőben van erősítő. Mindkettőhöz külön külön viszem a jelet a gépről is külön jack aljzatból megy. Az első megoldásod a szimmetrikus ugye azt produkálja amit írtam, de ha a ringet egybefűzöm a slave-el akkor megy. Így lesz aszimmetrikus a bekötés ha jól értem? Tapasztalatlan vagyok és ha megveszek egy XLR-Jack kábelt és működik akkor is megkérdezem, hogy biztos megoldás-e. Tehát egy ilyen Link kábel jack végére ha ráteszek egy 3,5 jack átalakítót és össze lesz fűzve a ring és a slave nem lesz gond? Ez a legfőbb kérdésem.
Szia Alex!
A szimmetrikus jel a következő: Itt a jel két vezetéken keresztül folyik, az egyik a + (melegpont vagy HOT) a másik a - (hidegpont vagy COLD). Ehhez jön még a körülöttük levő árnyékolás vagy test (zavarvédelem) mint harmadik vezető rész. Itt a két jel (+, -) ellenfázisban van egymással, így a kábelbe kerülő zavarok a jelek összegzésnél kioltják egymást így a jelünk zavarmentes marad. A hangsugárzóid hátulján ez van feltüntetve a bekötésnél. Tehát nem attól szimmetrikus, hogy egy kábelen belül van a test a jobb és bal oldal! Az elnevezés a jeltovábbítás módjára utal. A fent leírtaktól függetlenül a te készüléked működik aszimmetrikus jellel is (szerintem legalább is). A bekötéshez kell két darab kábel. Egy a jobb oldali hangsugárzóhoz egy pedig a balhoz. A kábelek végein vagy 1-1 mono 6,3 Jack van, vagy 1 mono 6,3 Jack és 1 XLR. A Jack csúcsai a + (melegpont) a teste pedig az árnyékolás (test), az XLR-nél pedig a + (melegpont) a 2-es pin, az 1-es és a 3-as pinek pedig az árnyékolás (test). A Jackre nyilván átalakító kell 3,5 mm-re. Ez így aszimmetrikus bekötés lesz, külön jobb és bal oldalra. Az utolsó kérdésed gondolom arra vonatkozik, hogy az átalakító(k) nem mono, hanem sztereó kivitelű(ek). Nyilván a sztereó (TRS) csatlakozó vagy aljzat slave és ring részei itt az árnyékolás szerepét fogják ellátni, a tip megmarad a melegpontnak. Az árnyékolás (test) így mindenkinek közös. Nézz körül jól a szerelt kábel ügyében az árak miatt! A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2013
De nem is értem, hogy akkor miért nem megy egy egyszerű szimmetrikus kábellel? Ha veszek hozzá két aszimmetrikus kábelt akkor vagy csak bal oldal lesz vagy csak jobb mindkettőn. Szétnéztem jobban a szerelt kábelek között és azt hiszem megtaláltam a működő megoldást Jack kivitelben Link vagy XLR kivitelben Link (utóbbi persze nem jó mert a két végét nem lehet távolabb szedni). Vagy csináltatok kábelt ha nem találok jó áron. De jelenleg marad a szoftveres szétválasztás.
Köszönöm a segítségedet!
Nem értem mire gondolsz az alatt
Idézet: 1db szimmetrikus kábel (3 érrel) csak egy oldalt (vagy a jobb vagy a bal) visz át. Ezért ebből kettő darab kell, külön a bal oldalhoz, külön a jobb oldalhoz. De számítógéped hangkártyája nem szimmetrikus jelet ad, hanem aszimmetrikusat! (én személy szerimt szimmetrikus kimenettel még nem láttam)„miért nem megy egy egyszerű szimmetrikus kábellel?” Ez a kábel illetve átalakító neked jó lehet! De olcsóbb, ha te csinálod meg alaktrészekből. Ebből az osztóból, meg 1-1 kábellel viszed ki a jobb és a bal oldalt, külön külön, mono 6,3-6,3 Jack végű kábelen. Érted? A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2013
Teljesen világos minden, cseréltem a két fogalmat! Így már érthető minden köszönöm szépen!
Örülök, hogy segítettem! Csak ügyesen!
Idézet: „Ez a kábel illetve átalakító neked jó lehet! De olcsóbb, ha te csinálod meg alaktrészekből. Ebből az osztóból, meg 1-1 kábellel viszed ki a jobb és a bal oldalt, külön külön, mono 6,3-6,3 Jack végű kábelen. Érted? ” Ha ebből az osztóból viszi, akkor már nem kell mono 6,3-as Jack-et alkalmaznia, mert az Y elosztó aljzatában már meg van oldva a ring lekötése a földre. A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2013
Action2K, ptesza: köszönöm a múltkori segítséget! Egy használt Garry Joy-ra esett a választás.
Ezért írtam, hogy elég a mono Jack. (hiszen a sztereónak nem lenne értelme itt)
Viszont nincs sztereó 6,3-as jack kábelem se csak átalakítóm van és valóban működne azzal is, de nem elég hosszú a 3,5-ös jack kábel és igényesebb az egész ha megveszem egybe egyformán hozzá a kábeleket (vagy csinálok).
Idézet: „Van nekem sztereó jack kábelem hozzá, ha ezzel használom...” Én ebből azt vettem ki, hogy neked sztereo jack-es kábeled van.
Helló! Milyen márkájú hang(fala)sugárzókat ajánlotok hangosításra?
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2013
Egy nagyban függ, hogy milyen szinten szeretnél hangosítani, illetve attól, hogy versenyképes szeretnél-e lenni.
Ha nem szeretnél nagyban dolgozni, akkor én ajánlom a JBL olcsóbb szériáit pl: JRX és Crown LPS szériát mellé; magyar termékben is lehet gondolkodni Reflex; Garry bár ez drágább; És még számos mást. Voicekraft rellop omnitronic és társait semmiképpen nem ajánlom, kuka. Thomann termékek háát nem tudom, nem volt velük dolgom. Kívülről igényesen a T-k, de sokan szidják a hangszórókat. Erősítőbe még T-amp TA széria ami megéri. Ami újan jött be nekik D széria digitális végek, olyat semmiképpen nem. Remélem tudtam mondani valami használhatót. Üdv!
Azt ki is hagytam:
Élőzenénél még kell egy halom mikrofon és effekt! A mikrofonok... A megmondóemberekegyet ismernek SM58! Aztán amikor hallanak egy Sennheisert, AKG-t vagy egy Audiótechnika-t, esetleg egy komolyabb Shure-t, akkor van ámulás! Konkrétan egy Sennheiser E845 majdnem 2× annyi újonnan, mint az SM58. Viszont itt-ott (Ebay, Vatera) fillérekért hozzájutsz! (Persze óvatosan...) És nem 2× szól jobban! Szerintem Szóval mikrofonokra megint elmegy legalább fél milliód... A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2013
Ez a saját véleményem, de ne vegyél.
Egy barátomnak volt. Nagyon hamar tönkre mentek a hangszórók, kb 1 szezont bírt. A doboz is gyenge minőségű és ha veszünk egy LK-1620 ast akkor kb 40% az árbeli differencia, igaz a JRX is kínai, a magas silány, de még így is egy magasabb minőség. Ennél lentebb nem érdemes adni. Viszont, ha csak olcsóbbat keresel 20e Ft kategóriában, akkor szinte mind egy milyet veszel. Kisebb VK 15-20 körül vannak. Abba az árba így jársz jól, de hangosításra erősen nem ajánlott. A megrendelők a márka címkék alapján nézik a dolgot és nem úgy, hogy hogyan szól. Egy versenyképes rendszer 10-20 millió forint. Üdv!
Igen ez is szempont. Mondjuk vegyünk egy egyszerű példát.
2 darab SM58 az 65e, mellé 2db Beta 90e, dobmikrofon szett 80e, URH 60-90e attól függ csak konferanc vagy ének is akár. És még sok más. Fokok bejátszók stb. Ami a drágább a kábelezés. CSAK Neutrikot szabad használni. Akár milyen tesco lomot használ az ember a jó minőségű kábelezés és neutrik dugók elengedhetetlenek. Kell egy keverő min 4 aux, csoportkábel, di-box, állványok. Ezt megkoronázván rackesíteni mindent. Nem aprópénz érdemel elgondolkodni, hogy mit szeretne az ember.
Még hozzátenném.
Én bevallom nekem sincsen semmim, nincsenek márkás cuccaim. Kis PA meg egy kis keverő a hobbi miatt. De épp ilyen dolgok miatt nem is kezdek bele. Nem érdemes mindent megvenni. Vannak is olyan emberek akiknek van és ők majd megcsinálják a rendezvényeket. 2 meg minek? Üdv! |
Bejelentkezés
Hirdetés |