Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tápegység készítése
Köszi, természetesen hülye kérdés volt, elismerem.
Hülye kérdés 2.: Lehet-e főként PC tápegységek alkatrészeiből mondjuk egy 32V 3A tápot készíteni?
Hello!
Lehet, de arra van külön topik és szakértők.. "PC táp átalakítás" címmel. üdv! proli007
Sziasztok!
Szeretnék egy 15-20V/DC és 0-200A-ig szabályozható tápegységet készíteni és ehez rajzot! Legfőképpen az áramszabályozása érdekelne,hogy hogyan lenne megvalósítható elektronikával és nem trafó csapolásokkal! Köszönöm!
Üdv! Az imént megkeresett a szomszédom a következő dologgal kapcsolatban:
Szüksége lenne egy olyan tápra ami a teherató 24-26V-jából stabil 12V-ot állít elő, de minimum 16A-es terhelhetőséggel. Az eszköz amit meg akar róla hajtani egy 60W-os CB rádió. létezik megoldás a problémára? Előre is köszönöm a választ!
Létezik. Bővebben: Link
Bár egy 60W-os CB rádiónak közel sem kell 16A...
Köszönöm! Én mondtam neki, de váltig állítja hogy annyi kell neki... Nos... Legyen meg az akarata
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2013
Jó napot urak!
Szeretnék egy kis segítséget kérni. Egy szabályozható tápot építenék 10A-es terhelhetőséggel,találtam is egy kapcsolást,de nem tudom,hogy működhet-e? Van hozzá egy 24v 10A-es toroidom. Ötleteket szívesen várok zavarszűréssel és alkatrész helyettesítéssel kapcsolatban mert LM 107-t pl. sehol nem találok. Előre is köszönöm. Íme a kapcsolás. A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2013
Szia!
Használhatsz LM741-es műveleti erősítőt a 107-es helyett. Bővebben: Link
Köszönöm,ha jól látom itt 2 wattos potenciométer van a kapcsolásban, szükséges az ekkora teljesítményű poti?
Az ellenállások és a poti teljesítmény megválasztásában tud valaki segíteni?
Nem akarlak elkeseríteni, de a kérdesedből nekem az derül ki, hogy nem vagy tisztában a belinkelt kapcsolás bizonyos jellemzőivel. Ha tisztában lennél, akkor nem azt írtad volna mellé, hogy "10A-es terhelhetőséggel". Mert ez az áramkör csak a bemenő és a kimenő feszültségek bizonyos eseteiben tudhat 10A-t, bármilyen feszültségkombinációban nem.
Ha "általános" tápegységet akarsz, ami széles tartományban állítható, és bármilyen állásában tud 10A-t, akkor azt kicsit jobban végig kéne gondolni. Vagy ha nincs ilyen igényed, akkor meg add meg, hogy milyen tartományban szeretnéd használni.
Hello!
Az LM741 CMRR paramétere nem engedi meg hogy ilyen kapcsolásban üzemeljen. A bemenete nem érheti el a plusz tápfeszültséget. A TL071 alkalmasabb lenne.. üdv!
Szia!
Csak azért mertem ajánlani a jó öreg 741-et, mert az egyik gyártó példakapcsolásában is ő szerepel. A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2013
Hello! Teljesen igazad van, de nekem a 741 adatlapja mást mond.. üdv!
Egy kicsit azért sikerült, én szeretném,hogy ki tudjam ezt használni minden tartományban, volna valami tanácsod esetleg kapcsolási rajz ami előnyösebb volna számomra?
Nincs többre szükségem, annyit szeretnék csak a meglévő 24V/10A toroidom után kötve tudjam a feszültséget szabályozni úgy 0V-tól 20V-ig és, hogy ez ne füstöljön el nekem. A kérdésem ha akkor itt beállítom mondjuk 12V-ra akkor nem lesz meg a 10 amper?
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2013
Ez úgy lenne a jó, ha 10 ampernél nagyobb áramú lenne a trafód, mert a 10 A a felső határ. Ki is akarsz venni 10 ampert, de stabilizálni is akarsz 12 volton, a kettő együtt nem biztos, hogy megy.
És 12V-on akkor mennyit tudok ebből kivenni körülbelül? Mennyit veszítek? Ha lejjebb adok az igényeimből,hogy elég nekem 7A-is azt minden tartományban tudni fogja?
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2013
Először is, ha 0V-ig le akarsz menni, akkor ezek a stabilizátor IC-s megoldások nem nagyon lesznek jók, mivel a szabályozásuknak van minimum feszültsége, neki talán 1.25V, de nem mernék megesküdni rá. Ez alá nem tudod állítani a kimenő feszültséget, de ez valószínűleg még tolerálható.
Másrészt, van nekik dropoutjuk, ami megmondja, hogy a bemenő feszültségnek hány Volttal kell minimum nagyobbnak lenni a kimenetnél, itt ilyen 2-3V-ra kell számolni. Ha a 24V-os trafód 24VAC-t tud, akkor abból egyenirányítás és pufferelés után lesz kb. 30-32V, szóval így akár 27-29V-ig is fel lehet menni. Igaz, 10A-hez igen combos pufferelés fog kelleni, mondjuk 20.000µF nem lenne elnagyolt. Harmadrészt jön a feketeleves: ha 10A-t ki akarsz szedni a kimeneten, akkor 10A-t be is kell tolni a trafóból az áramkörbe. De a trafódból jön mondjuk 30V fixen, azaz 30V*10A = 300W. Ebből a fogyasztód elfogyaszt X V*10A-t, az összes többi teljesítményt az áramkörödnek hővé kell alakítania. Legrosszabb esetben (kimenő feszültség = 1.25V) ez majdnem a teljes bemenő 300W! Ehhez fog kelleni valami brutális hűtőborda (jó eséllyel ventilátorral megtoldva), plusz n db LM338, ahol az n-et úgy kell kiszámolni, hogy a teljes 300W-ot elosztod annyival, amennyi hőt képes egy LM338 tokja kezelni. TO220-as toknál 20-25W/tok, TO3-asnál 30-40W/tok a kezelhető. Azaz 300W-hoz fog kelleni 12-15 db TO220-as vagy 8-10 db TO3-as tokú stabilizátor.
Értem,akkor ezt kicsit jobban át kell még gondolnom,köszönöm a segítséget.
Sziasztok
Az lenne a kérdésem hogy egy kültéri fényfüzérhez kellene csinálnom egyenirányítót. A fényfüzér 24 V-ról üzemel. nekem 24-ről és 12V-ról is ugyanolyan fényerővel működött, van néhol a LED-ek előtt folytóellenállás. Próbáltam másik tápról de arról villog mert nincsen benne egyenirányító. Ha valaki ért az ilyen dolgokhoz az legyen szíves egy kapcsolási rajzot és egy alkatrészlistát küldeni. A fényfüzéren lévő kis cetlire ez van írva: Art No: 485.025 230V-24V/12V ~50Hz 13,5W Max 3V 0,06W
Szia!
A legegyszerűbb, ha veszel egy hálózati adaptert.
Egy labortáp rendszerű, de tartós terhelést elviselő eszközt szeretnék kezdőként építeni.
Kérdés: milyen kapcsolások, rendszerek szükségesek, jönnek jól? A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2013
Hello! Zöldséget nem a hentesüzletben keresünk. Átmész a labortápos topikba és megtudod.. üdv!
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2013
Sziasztok!
Végül mégiscsak sikerült szereznem +- 15V-os trafót, mit változtassak a rajzon?
Minimálisan ezt.. De kimenetekre is tegyél elkót. üdv!
Köszönöm!
Jobb lenne az 5V-os résznek is egy külön trafó nem? Az elkókat még átnéznéd hogy hova mekkorát tegyek? Mert a két oldalon nem is egyforma. Köszi!
Hello! Nem egyforma, mert a terhelés sem egyforma. Persze hogy jobb lenne, mert mint írtam rendesen "füstölni fog" a stabi. Egyenirányítás után, minimálisan 20V lesz, a kimenet meg 5V. Az 15V*0,5A=7,5W hő. Esetleg az 5V-hoz kapcsolóüzemű LM2576-5 stabi..
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2013
Azért inkább külön trafóval csinálom. Akkor a bemenetnél lehet minda három oldal 470u, és a kimenetre meg tegyek mind a 3 ágon 2200u-t?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |