Fórum témák
» Több friss téma |
Én a KENTO-tól vettem a ledeket. Az enyémek vegyesen vannak használva 6000-8000mcd és 8000-10000mcd-ek. A nyitófeszük 2,8V, de inkább azt mondanám hogy 3,2V. A pufferkondim hatalams 470µF 200V-os. Szerintem nem kell ekkora bőven elég egy 100µF-os. Nálam annyi a különbség, hogy az előtét kondi helyett trafó van, de jól működik kondival is, csak minél nagyobb a teljesítmény, annál nagyobb kondi kell. Ez egy 100 led-ig jó, de felette már szerintem trafó vagy ellenállás. Én áramgenerátort csak DC-ről hajtva használtam, azt is azért mert nagyon közel voltak egymáshoz a ledek.
Ha valakit esetleg érdekel, előre forrasztott 216-led-es nyákom van pár darab eladó.
Ez 2x108led sorba kötve. 216 led
Urak!
Valami megoldást keresnék power led meghajtásra A led 36 V 1,5 A-t kérne, ezt kéne meghajtani közvtelen 230V-ról. Ellenállás felejtős mivel nem fűteni, hanem világítani szeretnék. A kondis is mert nem tud ekkora áramot ( eddig ez derült ki számomra). Valami egyszerűbb, költésghatékony megoldás érdekelne.
1. esetleg, bontóból hp nyomtató táp 32V 2A, ennyit tuti lehet rajta ellenálláscserével növelni
2. pc táp átalakítás van ilyen topic, a tl494 környékét kell alaposan átvariálni 3. ebay?
Hello! Azt úgy hívják trafó. Vagy 50Hz-en, vagy kapcsolóüzemmel. üdv!
Üdv!
Ehhez már tényleg csak tápegység vagy trafó jöhet szóba. Bár mivel ez a LED nem lehet olcsó, ezért maradjon a táp.
Köszönöm a válaszokat.
Magam egy egyszerű trafós megoldás felé hajlok, csak a kérdés hol kapok ilyen trafót...
pl. 2×14VAC/60W akár jó is lehet...
2 tekercs sorosan +graetz* + 4,7...10mF puffer... a.) +néhányszor 0R47/1W soros ellenállással belőni a kívánt ledáramot (hőfok, és hálózati feszültség függő, enyhén brummos fény) b.) puffer után áteresztő üzemű áramgenerátor (1×N-fet+1×NPNtranyó+2×R+1×gate túlfesz védő zéner) -stabil fény- * Ha kicsit kevés a tápfeszültség, akkor nem sima, hanem kissebb égésfeszű schottky diódákból kéne összeállítani (pl. SK24) Tartós üzem esetén én sem ajánlom max árammal hajtani a ledet, inkább 1/3...2/3 teljesítményen járatnám, (ahol még jobb a hatásfok, hosszabb a várható élettartam)
Ja, nemrég egy IKEA Calypso lámpatestbe építettünk be bátyámnál 3db 15W-os CREE MT-G2 ledet (nagyfeszültségű változatot). Kb. 0,4A a ledáram, ami fényerőben lazán lenyomja (a búrában bennthagyott) 3×20-23W kompakt fénycsövet!
(Bátyám végül nem igényelte, de eredetileg az volt a kérése: lenntről lehessen fényerőt állítani -1db felszálló vezetéken is-! A dolog könnyen megoldható, csupán alul több kapcsoló kell /sorolható szerelődobozzal könnyen megoldható/, amik a kapcsolók dodozában elhelyezett további soros kondikat söntölik... Ilyenkor a fénycsőfolytós fázisjavítást tanácsos kihagyni! A fönti soros kondi kivitele kritikus -mi motor kondit alkalmaztunk-; A lenti kondik esetleges zárlata nem okoz tragédiát, legfeljebb "eltűnnek" a kissebb fényerő fokozatok. Pl. fennt a lámpatestben 10µF motorkondi; lennt a kapcsoló szerelődobozába befér 2×1,5uF400V_MKS; 470nF400V_MKS. Természetesen mindegyik kondira Mohm környéki kisütő ellenállást is illik párhuzamosan kötni, hogy szereléskor ne érhessen meglepetés!)
Köszi az ötletet és a figyelmeztetést. Amúgy sem szoktam fullra kihajtani a ledeket, max 80 %-on járatom. Egyszer egy 0603-as led vált köddé szó szerint egy hangos csatt kíséretében.. Kiderült túl sok volkt neki az áram...
Sziasztok! Az első negatív véleményem a kínai LED izzókkal kapcsolatban. a 3x3W-os változatok betonstabilak, jól világítanak, de gondoltam, merjünk nagyobbat álmodni és megrendeltem a 4x3W-os Cree LED-es változatot is a 9W-os pozitív tapasztalatok miatt. Azonban... Ezeknek a tápja sajnos nem áll a helyzet magaslatán. röpke 1 hónap alatt 5 db mondta be az unalmast, ami először villódzással járt, majd szép lassan kimúlt. Mivel LED-ről és javítható konstrukcióról van szó, gondoltam feldobom kérdésként: Van-e valakinek ötlete, mivel tudnám kiváltani a gyári - sajnos extrán melegedő driver paneleket? A mostaniak kb így néznek ki: 4x3W LED driver. Maga a fényforrás: 4x3W Cree Ledes fényforrás A driver mérete 23x15x10mm. Mivel lehetne kiváltani? Esetleg valaki már belefutott és tudja mi okozza az extrém melegedést?
Üdv!
Összedobtam egy ilyet mint a képen van.Mit kéne változtatni a kapcsoláson,ha nem 4*25 led van,hanem csak 3*25 led van a helyhiány miatt.És az baj ha nem kaptam 560uf 100v kondid csak 470uf-et? Elöre is köszönöm a segitséget!!!
Hello! A kétszer 2*640nF-ot kell arányosan csökkenteni. Vagy is kb. 1µF-ra. Így a 470µF-is pont jó lesz. üdv!
Akárhogy forgatom, nézem ezt a kapcsolást, hiányzik egy-egy ellenállás a külön ágakból. Egy darabig fog működni, de ha valamelyik LED zárlatos lesz, annak az ágág kapja az áram javát. Ugye gépelési hiba a 470uF? Az 470 mikrofarados kondenzátort jelent, neked pedig 470 nanofarádos kell.
Értem! Az jó mert el felejtetem közölni,hogy a 2*640-ből sem kaptam! Van helyette 4*0,33uf es. azt modta a lomex akkor 4db kell bele!
Idézet: Én nem tudok róla.hogykéne még bele! MÉRT KELL BELE.ÉS MILYEN? „Akárhogy forgatom, nézem ezt a kapcsolást, hiányzik egy-egy ellenállás a külön ágakból.”
Jóvanna, ne harapd le a fejemet!
Azért kellenek bele az ellenállások, hogy a három párhuzamos ágon folyó áram eloszlása egyenletesebb legyen. Hogy milyen? Talán kék, vagy zöld jó lesz. A fontosabb az, hogy az ellenállásuk 30-100 ohm körül legyen.
Eszemben sincs!!! A kék nekem megfelel! A 4-es verzióba is kell?? 30-100 e között bármilyen jó?
A csupa nagybetűre céloztam...
Akármilyen, akárhány félvezetőt kapcsolunk párhuzamosan, a rajtuk átfolyó áram egyenletes elosztását elő kell segíteni ellenállással. Most fáradt vagyok kiszámolni, hogy mekkora áram folyhat a LED ágakon, de ekkora ellenállás nem ronthatja a fényerőt,
Értem. csak azt nem,hogy Skori mért nem tolt bele?
Nem kell bele további ellenállás! Ez tévhit időnként újra és újra felbukkan. A ledeknek van némi saját belső ellenállása, ami nem sok, de az egyenletes árameloszláshoz elegendő. 25-ös csoportok esetén ez a belső ellenállás már bőven elég nagy lesz. De persze havaéaki túl jónak tartja a hatásfokot és egy kicsit jobban akar fűteni a lámpával - hát tegye
A gyakorlatban (és bárki kipróbálhatja) az azonos tipusú ledek probléma nélkül párhuzamosíthatók - elegendő a saját belső ellenállásuk hozzá!
3x 330nF/250VAC és 470µF/100V-al jó lesz! Semmi mást nem kell módosítanod! Nekem évek óta, több példányban megépítve, megy gond nélkül ez a kapcsolás (és a FET-el bővített változata is néhány példányban).
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2013
De nekem 0,33-at adtak,vagy valamit rosszul értelmezek? És a 4*25-hez 4db. 0,33uf jó?
0,33µF = 330nF
De tegyél már be egy fotót róla - ha van rá lehetőséged, hogy biztosan megfelelő kondit kaptál-e. 2x 640nF = 1280nF = 1,28uF 4x 330nF = 1320nF = 1,32uF Mint láthatod minimális a különbség.... A fentieket továbbgondolva, ha 4 csporthoz jó a 4x 330nF, akkor 3 csoporthoz.... A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2013
Ha egyszer-kétszer sikerül, az még nem jelenti azt, hogy azt úgy kell csinálni. Önbizalmad határtalan, gratulálok hozzá. Én nem beszélnék le senkit 10-20 Ft értékű alkatrész beépítéséről.
Felesleges alkatrészről, ami ráadásul rontja a hatásfokot igeneis lebeszélek bárkit.
Amúgy pedig a tecnikai okait is leírtam, és megindokoltam. Ezeket az okokat pedig mérési eredményekre alapozom, pl. megmértem többféle led dinamikus ellenállását, és az áram megoszlását is ellenőriztem. Ha ezt ta önbizalomnak nevezed, az a te ...bajod - úgyhogy én is csak gratulálni tudok a "szakmai érvelésedhez". Az általad említett "egyszer kétszer sikerül" egyszerüen nem szakmai érv - ha hozzáértő lennél akkor szakmailag indokoltad volna az állításod - csak ez valahogy elmaradt. Továbbá az általad ajánlott 30...100 ohm már csak azért is felesleges mert egy 25-ös led csoport saját dinamikus ellenállása is ebben a tartományban van (konkrétan 15mA-es ledáram környékén - mert a dinamikus ellenállás áramfüggő).
Sajna nem tudok értékelhető fotót csinálni. Ugyan ilyen csak az értéke más.Bővebben: Link
Szerintem jó lesz, de ha erre jársz szívesen adok pár darab 640nF-os kondit ajándékba (régebben vettem egy 200-as zacskónyit - elég kedvező áron)
Ha jól értem a 3 és a 4 csoportba is 4 darabot tegyek? Merre is járok??
Nem jó értetted. Ahány ledcsoport, annyiszor 330nF - már ha a 15mA/led áramerősség megfelelő a ledjeidnek.
Építetem egy olyan lámpát is amiben egy kapcsolóval váltani tudom a kondikat, és így a fényerőt is pár fokozatban - attól függően, hogy csak irányfénynek kell vagy világítani akarok vele. A plusz kondikat az erdeti 2x640nF-ot benthagyva, ezekkel sorosan iktatom be egy kapcsolóval. A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |