Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   433 / 1210
(#) soos csaba válasza icserny hozzászólására (») Júl 13, 2013 /

Sziasztok!, a programot le töltöttem, mind a kettőt, ezeken a programokon hol lehet ki választani azt hogy pontosan melyik típusú PIC-et akarjuk éppen meg írni?. Vagy automatikusan fel ismeri a PIC-et hogy milyen fajta?.
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2013
(#) Hp41C válasza Hilo hozzászólására (») Júl 13, 2013 / 1

Debugger / Stimulus
(#) soos csaba hozzászólása Júl 14, 2013 /

Sziasztok, meg építettem EZT a kapcsolást, de valamiért nem akarja fel programozni a PIC-et próbából egy PIC16F628A típusúval próbálkoztam, egy LED futófénynek a programját akartam bele égetni a PIC-be, és a program ki is írja hogy a be töltés sikerült, mikor meg ki próbálom nem működik, holott a WILLEM programozómmal ha ugyan ezt a programot be töltöm ugyan ebbe a PIC-be akkor a futófény működik!. A panelen a zöld led egyfolytában világit, ha meg le kapcsolom a soros portról a csatlakozót, akkor a piros led is világítani kezd, szerintetek hol van a hiba?. Van a rajzon egy pár jelzés amit nem értek, és jó volna ha valaki el magyarázná nekem hogy mit is jelentenek. A rajzon mit jelent az LVP jelzés azt hova kell kötni?, akkor ott vannak a Pin4(D2), Pin5(D3), Pin3(D1), Pin10(S6 vagy S8-nem tudom ki olvasni), Pin2(D0). A zárójelben lévő betűk és számok mit jelentenek?. A panelt muszáj volt kézzel meg rajzoljam, mert a lézer nyomtatom sajnos nem működik.
(#) soos csaba válasza soos csaba hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Egy tippem azért van!, én a kapcsolást DM7406N-tipusu iccével építettem meg, és nem 74LS06-al, a belső felé-pitése szinte ugyan az, de az adatlapjuk eltérő egymástól, és valószínűleg itt lesz a gond, és ezért nem működik az égető. Szerintetek?. DM7406N 74LS06
(#) foxi63 válasza soos csaba hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Szia!
Máshol lesz a hiba..
(#) soos csaba válasza foxi63 hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Szia, és szerinted hol?, a két PIC egyezik szerinted?, egyiket lehet helyettesíteni a másikkal?.
(#) brato válasza soos csaba hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Azok a betűk és számok a párhuzamos port adatvonalait jelentik.
Te azt írtad, hogy a soros portra kötötted! Ott nem fog működni.
(#) soos csaba válasza brato hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Szia bocsánat igazad van!, Párhuzamos portra kötöttem, ahogy a képen is látszik ilyen van az én gépemen is!. Mi lehet a gond akkor hogy nem működik az égető?.
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2013
(#) soos csaba hozzászólása Júl 15, 2013 /

ITT ennél a hozászolásomnál nem PIC-et akartam írni hanem IC-t bocsánat!
(#) gaspar_zsolt hozzászólása Júl 15, 2013 /

Urak egy kis segítséget kérnék!
Készítettem egy modellvasúti fényjelzőt ami PIC alapú (PACO) és a LED-ek meghajtását egy ULN2803A végzi, természetesen ellenálláson keresztül, ami jelen esetben 330R!
Na most ennek a meghajtónak a kimenetére a szabad jelzésekkel egy lábra szeretnék egy 167R-es 5V-os relét is rákötni. Ennek a relének 30mA az áramfelvétele.
Megtehetem-e, hogy a LED-ek ellenállása előtt kiveszem ezt a vezérlőjelet és rákötöm a relére,
minden további tranzisztor vagy egyéb egység nélkül?
Mire kell figyelnem ezzel kapcsolatban? Azt tudom, hogy a relé lábai közé egy védődiódát kell kapcsolni. Van-e még valami szabály, amire figyelnem kell?
Köszönöm szépen.
(#) zenetom válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Szia!
Elvileg jó lesz, viszont az ULN kimenetén esik kb. 0.5-0.6V (tehát a relé csak kb. 4.4V-ot kap!). Meg kell nézni, hogy mennyire stabilan húz be így a relé.
Ha a "COM" lábat bekötöd az 5V-ra, akkor elvileg nem kell a reléhez külső dióda, mert ahogy a rajzon is látni, benne van egy dióda az IC-ben (a "Pin10" felé néz).
(#) foxi63 válasza soos csaba hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Szia!
A konfigurációt is el kell végezni.:
(Hardware Settings)
1. nomál vdd
2.normal vpp
3. invert clock
4. invert data out
5. invert data input
Még azt is, hogy a párhuzamos porton melyik láb adja ki az adott jelet, és hova...
(#) ferkoo válasza soos csaba hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Heló Amennyire tudom a 7406 helyett alkalmasabb a 7407 (de javítson ki valaki) ha tévednék. LVP = LowvoltageProgramming a Pic- megfelelő lábára kell kötni Pin2,Pin3,Pin4,Pin5,Pin10 a paralell port lábainak a száma google a barátod nekedis. Ez az égető a megfelelő beállítások és hardveres kiépítés miatt nagyon nehezen fogható harcba
(#) pjg válasza ferkoo hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Annyi köztük a különbség, hogy az egyik negált kimenetű. Üzembe helyezni nehéz? Kb. 5 perc.
(#) ferkoo válasza pjg hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Nem az üzembe helyezésre gondoltam, voltak vele problémáim és feladtam bár minden stimmelt és mégsem működött valamiért de mostmár van Pickit2 amivel egyszerűbb és biztos a siker.
(#) gaspar_zsolt válasza zenetom hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Szia zenetom,
az adatlap szerint:
Idézet:
„Must operate voltage 75% max. of rated voltage”

Ez pedig 5VDC esetén 3.75VDC tehát akkor nyertem!
Igen a dióda ott van, de mintha olvastam volna valahol korábban, hogy ne erőltesse az ember fia, ezt inkább legyen egy külső dióda. Ez megtévesztett, bár akkor sem értettem mi a baj ezzel a belsővel!
(#) adamhollos hozzászólása Júl 15, 2013 /

sziasztok,

Hogyan lehet c18-ban egy függvényen belül változót definiálni?
(#) zenetom válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Persze, sose baj, ha ott van a dióda.
(#) soos csaba válasza foxi63 hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Szia, ezekre a beállításokra gondoltál, amik a képen is láthatok?.
(#) foxi63 válasza soos csaba hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

igen.
(#) soos csaba hozzászólása Júl 15, 2013 /

Sziasztok!, észre vette már valaki hogy EZ a kapcsolás egyáltalán nem egyezik meg a panel tervel!?. Valószínűleg ezért nem működik ez az égető!. Figyeljétek meg alaposan a rajzot, és a panel tervet, mert nem a rajzhoz illeszkedik az biztos!.
(#) pjg válasza soos csaba hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Ha ezt a nyákot megcsinálod és beülteted, működni fog.
(#) soos csaba válasza pjg hozzászólására (») Júl 15, 2013 /

Szia, meg is csináltam, de nem egyezik a rajzzal, ennek a panel tervnek melyik akkor a rajza, mert hogy EZ nem az biztos!.

Már régen csináltam, de mindjárt körülnézek.

Oké várom.

Erről a rajzról készült. Hol látsz eltérést?
Az első képen az én égetőm beállítása Watt programjában.
A másik képen a 7406 esetén.

Szóval hogy értsd, figyeld meg a panel tervet, és a rajzot, nem egyeznek!. Nem a programmal van bajom!.

Késő van. Egész nap festettem (lakást). Reggel friss fejjel megnézem.

Oké, nézd már át légy szíves, mert nem jól van az egész. Köszönöm!
(#) kissi válasza adamhollos hozzászólására (») Júl 16, 2013 /

Szia!
Szerintem van ennek megfelelő topic ! Egyébként ugyanúgy, mint kívül, csak így lokális lesz!
Következő: »»   433 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem