Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2089 / 3980
(#) BEMcorp válasza laszlo raduj hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Szia!
A fehér plexi az pici lencsék sora, amik az érzékelőre fókuszálják az infravörös fényt.
Ha nincs ami fókuszáljon majdnem nullára csökken a PIR érzékenysége. (legalábbis én ezt tapasztaltam)
(#) laszlo raduj válasza BEMcorp hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

De akkor miert nem atlatszo? Igy nem szuri meg a fenyt?
(#) pjg válasza laszlo raduj hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Az infravörös hullámok átmennek, ha nem átlátszó is.
(#) pjg hozzászólása Aug 20, 2013 /

Keresek szerviz könyvet, vagy alkatrész jegyzéket, robbantott ábrát, AEG-Electrolux HR250 típusú háztartási robotgéphez. (habverő) Illetve alkatrész beszerzési forrást. Az egyik kihajtó fogaskerék (csigakerék) eltört.
(#) proli007 válasza zoka hozzászólására (») Aug 21, 2013 / 2

Hello! Megrajzoltam. Mindössze annyi a dolgod, hogy a REMOTE csatlakozó három vezetékét, összekötöd egy ugyanilyen másik fokozattal. Ha esetleg zavarérzékeny lenne, akkor lehet, hogy az R7 és R8 ellenállásokkal egy -egy 100nF-ot kell párhuzamosan kötni. A hat inverter természetesen egyetlen CD40106-os tokban van. Arra ügyelni kell, hogy összecsatlakozás előtt, a két készülék földelése (GND) már össze legyen kötve! üdv!
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2013
(#) BDavid hozzászólása Aug 21, 2013 /

Üdv. Van két darab kétutas hangfalam(somogyi), és egy mélyládám(somogyi xpro 30100).
Eddig úgy gondoltam, hogy veszek még egy mélyládát melléjük, ám múltkor tartottam egy kültéri bulit, és bizony már a mély ígyis majdnem elnyomta a másik 2 hangfalat. Szóval felesleges még 1.
Na,úgy döntöttem hogy hangosítani szeretném az egész készletet.
Két lehetőség van: Vagy veszek egy Sal 1220 cp -t ,vagy viszont egy hifi hangfalpárt(Bővebben: Link) .
Hogy mire szeretném rákötni? Eddig úgy áll hogy a Yamaha 2x150W -os erősítőmre, ahol a subwoofer mellett van még egy hely.Csak azt nemtudom ,hogy vajon két darab hangfalat(a két hifit) rábírom kötni az egyik felére? A hangfalak 8 ohm-osak, az erősítő tud 8-at és 4-et is.
A Sal 1220 cp-ből meg nem szeretnék kettőt venni, mivel drága lenne, a hifi hangfalpár használtan,jó állapotban 20 ezer forint , a Salból ha kettőt vennék az már 40e lenne.
Szóval,mit gondoltok?
(#) zoka válasza proli007 hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

Szia! Köszönöm szépen a segítséget!
Akkor építek egy 12V-os segédtápot, ami a 230V csatlakoztatása után ellátja ezt a kis áramkört, és ez gombnyomásra indítja/lekapcsolja a főtápot.

Még annyi kérdésem lenne, hogy mindezt kiegészíteném egy standby jelző 3mm normál LED-el, ami mutatja, hogy áram alatt van a berendezés, de a főtáp indítása után kialszik.
Próbáltam a kapcsolási rajzot kiegészíteni, de nem tudom, így jó-e ?

(A főtáp 1000W körül lesz, relének valami 12V-os Omron relét gondoltam).

Üdv,
zoka.

standby.png

(#) proli007 válasza zoka hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

Hello! Tranyó bázisokat nem illik párhuzamosan kötni, mert nincs ami elosztja az áramokat. Inkább emitterkövetőnek kösd be a tranyót. üdv!

Standby.png

(#) zoka válasza proli007 hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

Rendben, köszönöm! Üdv!
(#) mpetrooo hozzászólása Aug 21, 2013 /

üdv.
újfent lenne egy kérédsem. Első nyákom elkészítésében mesterkedem. Vettem 130g-os műnyomó papírt, de nemtudom hogy melyik oldalára nyomtassak. Mind a kettő egyformának tűnik. Az lenne a kérdésem hogy ez a műnyomó papír ez nem olyan mint a fotópapír aminek csak az egyik oldala "spéci"?
üdv,
Máté
(#) sastas01 válasza mpetrooo hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

Szia!
Arra a felére nyomtass amelyiket kevésbé fogdostad össze, mert a zsír jelen esetben nem hasznos közeg(nyomtatás után se fogdosd össze). Illetve gondolom, tudod, hogy lézernyomtató szükséges.
(#) ISF79 hozzászólása Aug 21, 2013 /

Sziasztok!

TCST1103 rés-opto kapcsolást szeretnék csinálni. Egy ledet kapcsolna ki-be, 3.6V-ról táplálnám a kapcsolást.
A problémám, hogy a led akkor is kap egy kis áramot, amikor zárom a rés-opto -t.
Gondolom nem megfelelő az ellenállás?
Hogy tudnám kiszámolni?

Előre is köszönöm a választ.

resopto_1.jpg

(#) mpetrooo válasza sastas01 hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

azt tudom, és köszi a segytséget.
(#) proli007 válasza ISF79 hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

Hello! Nem az ellenállással van a baj, hanem hogy a résopto látja a környezetei fényt is, a fototranyó arra is kinyit, nem csak az Infra Led-re. üdv!
(#) ISF79 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

Köszönöm.
Akkor kéne tennem egy relét a led elé?
(#) proli007 válasza ISF79 hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

Nem tudom mi értelme van egy szem Led-nek, de azért relé hozzá, az enyhe túlzás. Esetleg egy tranyóval kibővítve ki lehet küszöbölni az indulóáramot.
De inkább mérd meg, mekkora az áram amit eltakarva és nyitottan ad a fototranyó. Jelenleg 13mA körül van az adó árama, erre a CTR tényezőt 20%-körülire adják meg, vagy is átvilágítva 13mA*0,2=2,6mA körüli áramra lehet számolni. De mennyi, az áram, ha el van takarva.
(#) store92 hozzászólása Aug 22, 2013 /

Van egy régi hegesztő trafóm felszeretném újítani, maga a trafó lemezei koszosak, rozsdásak, ezt mivel lehetne "felújítani"? Ha megcsiszolom és átkenem olajjal az jó neki?
(#) kadarist válasza store92 hozzászólására (») Aug 22, 2013 / 1

Szia!
Nagyon jó lesz és így a további korrodálást is megelőzöd.
(#) store92 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

Köszi!
(#) pjg válasza store92 hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

A lemezekkel ne csinálj semmit. Régen kitettük a lemezeket az esőre, hogy rozsdásodjanak. A rozsda, mintegy "szigetelő" réteget alkot a lemezek közt. Még régebben volt, hogy a lemezek közé vékony papírt helyeztek. Ez biztosítja a mag lemezes mivoltát. Ha szépen csiszolt lemezeket használnánk akkor egy tömör vasmag lenne.
Kívülről szépre fesd be az egész trafót.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2013
(#) lukacsp válasza havranarpi hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

250V / 12A adatokra tippelek, de ha küldesz egy képet is róla, az sokat segíthet, hogy reális lehet-e ez a tipp.
(#) kadarist válasza pjg hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

Szia!
Leginkább a lemezek foszfátozása jelentett szigetelést és nem a rozsda. Az a szürke felületi réteg alkot szigetelést a lemezek között.
(#) Signal válasza kadarist hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

De attól még butaságot hagytál jóvá, amikor a másik fórumozó a csiszolásról, olajozásról írt.

A rozsda még mindig jobb a semminél.
(#) Mizsaksagos hozzászólása Aug 22, 2013 /

a kezdők kategória egy egyszerű áramkör cikkben egy képlet (4,5V-1,6V)/20mA=R a 4,5V a laposelem, a 20mA a LED, de a -1,6 micsoda?
(#) proli007 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

.. az igazi hiperszil meg festve volt kékre..
(#) proli007 válasza Mizsaksagos hozzászólására (») Aug 22, 2013 / 1

Hello! Az a Led-ed nyitófeszültsége, hiszen ennyivel kevesebb jut az ellenállásodra. (Mondat elején nagy betűt írj, légyszíves!) üdv!
(#) Mizsaksagos válasza proli007 hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

Köszönöm szépen. (Fogok )
(#) kadarist válasza Signal hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

A trafót kívülről nyugodtan rozsdamentesítheti, de nehogy már szétszedje és a lemezek felületét egyenként lecsiszolja Ez még viccnek is rossz lenne. Az olaj meg egy jó korróziógátló anyag, ami nem árthat.
(#) kérdező hozzászólása Aug 22, 2013 /

Sziasztok!
Egy sima 220-(230)V-os, 50Hz-es légkondi elmegy 220V 162/3Hz-ről? Mi a helyzet a porszívóval? Egy Ausztria, és Magyarország között járkáló 1960-as években készült osztrák gyártmányú GYSEV-es kocsitípusról beszélek, melynél felfigyeltem a kapcsolószekrényben található konnektorra, melyre 220V 50-162/3Hz van írva. A kocsin utólag felszerel split klíma van, a kültéri egység az alvázra van szerelve. Természetesen a fűtővezetékről -1-1,5kV- van letranszformálva. A fűtőáram a mozdony hálózati főtranszformátor fűtőtekercséről származik, ami függ a hálózattól. Ausztriában, Németországban, és a legtöbb Nyugati országban csökkentett frekvenciájú a vasút villamosítása.
(Érdekel, hogy hogyan oldják meg az energiaellátást ott, ahol nem 50Hz van.)
(#) blackdog válasza kérdező hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

Neked mit jelent a sima klíma?
Egy vasúti kocsihoz hogyan jön neked a porszívó?
Mit jelent a 16 2/3 Hz?
Amúgy van némi infóm a témáról. Lévén nem kevés klímát vittem erre a célra nekik.
Az, hogy honnan transzformálja a feszültséget kevésbé számít. A végén kb. 220-240VAC lesz módosított szinusszal. Egész konkrétan trapéz lesz belőle. Hogy a klíma mit szól ehhez? Na itt nem mindegy, hogy neked mit jelent a sima klíma!
Következő: »»   2089 / 3980
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem