Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Graetz-híd
Sziasztok, az lenne a kérdésem, hogy ebben(egyébként a rajz egy fender erősítőből származik) a graetz híd diódáival párhuzamosan kapcsolt kondiknak mi az értelme?
Elsőre nekem teljesen unpraktikusnak tűnik: nagyfrekis zajt átengedi a didódán, amit amúgy a dióda lassúsága valamennyire csillapított volna, és cserébe van egy plusz alkatrészem, ami ráadásul nem is lehet akármilyen, mert ki kell bírnia a 2*gyök2*szekunderfeszültséget (plusz biztonsági határt)... (De persze lehet csak valamit elnézek -.- ) szerk: Sőt, hamár itt tartunk, mi a frász indokolhatja a 400V-os feszültségét? és: a teljes rajz: http://support.fender.com/schematics/guitar_amplifiers/Deluxe_900_s...ic.pdf A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2013
Ez az, amit manapság mindenki elfelejt. A diódákon keresztmoduláció keletkezik, aminek sok magasfrekvenciás összetevője van. Ez ugyanolyan brummként jelentkezik, mint amikor szűretlen a táp, csak ezt nem lehet megszüntetni (csak csökkenteni) máshol, mint magukon a diódákon.
A kerámia kondik feszültségével vigyázni kell. A nagyobb, 15 nF feletti kondenzátorok kerámia anyagának tulajdonságai feszültség függőek, nem nagyon ugyan, de képesek, különösen magasabb frekvencián parametrikus erősítőként viselkedni. Ezt elkerülendő a jelentős feszültség tűrés túllépés. A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2013
Értem, köszönöm!
Egyenirányítás után muszáj kondit betenni? Van egy 42V-os trafóm, és fűtőellenállás lenne rákötve, amit egy MOSFET kapcsolgat, amit egy mikrovezérlő vezérel PWM jellel. Én úgy gondolom, hogy ebben az esetben nincs szükség kondira, jól sejtem? Mivel a Graetz után egy 100 Hz-es jel lesz, mekkora legyen a PWM frekvencia? Gondolom 100 Hz édeskevés, mert ha pont "völgyben" kapcsol mindig, akkor semmit nem fog fűteni az ellenállás, ha meg mindig "hegyen", akkor meg túl sokat, tehát a 42V-os RMS-t kellene megcélozni. 1 kHz-es PWM frekvencia elég ehhez?
Szia! Kondi nem kell. A PWM frekvencia tetszőlegesen alacsony lehet a fűtőellenállás hőtehetetlensége miatt, akár 1Hz is megfelel.
Ilyen Graetz híd mennyire melegszik fel, ha 24V 5A megy bele és a kimenetén kapacitív terhelés van? Érzésre nagyon forró, nem bírja a kezem, de bordának nincs hely, így csak egy alulemezt tudtam ráfogatni. Bírni fogja hosszú távon?
Kapacitív terhelés? Hová folyik az áram?
Mekkora az alulemez és milyen vastag?
1 tábla 5-ös alulemez pl. már nagyon kedvező. Ha nagy a puffer, nagyobb hidat kell választani. Könnyen feltüzesíti.
Kb. 1 mm vastag és 5*3,5 cm a mérete. A puffer elég nagy, 4*4700 µF
4 db 4700 µF-es kondi van, a legnagyobb fogyasztó egy nagy fűtőszál, 13 ohm ellenállással.
Fűtőszálhoz nem kell puffer.
Mi van még azon kívül az áramkörben? Lehet, hogy nem is kellene egyenirányítóról fűteni, ahhoz elég lenne egy relé.
Mikrokontrolleres áramkör is megy róla. Azért nem jó a relés megoldás és az egyenirányítás kihagyása, mert a relét csak állásos szabályzásra lehet használni, de én folytonos szabályzót csinálok egy MOSFET segítségével.
Ekkora teljesítménynél nem kell lineáris fűtésszabályzás. A hőtehetetlenség sokkal nagyobb nagyságrendű. Ha mégis, akkor is elegendő a PWM teljesítményszabályozás és a fűtés áramkörét nem kell ennyire pufferelni. Elegendő a vezérlés áramkörét szűrni.
Az egyenirányítót nem a fűtés terheli, hanem a puffer töltése.
Akkor szerinted elég lenne az, ha mondjuk a 4-ből 2 kondit kivennék?
Hármat.???
Egykor úgy javasolták, 1 A - 2000 uF. De nem fűtéshez, hanem komolyabb alkalmazásokhoz. Ma is meg lehet még találni a hullámosság kiszámításához szükséges képleteket. A vezérlőhöz úgyis stabilizálnod kell, az elegendő szűrést ad. Amúgy is jobban jársz, ha a mikrovezérlő tápját külön oldod meg. 9-10V-ról 5 (3,3) V-ra. Nem pedig 24-ről.
Sziasztok! Szeretném kérni a segítségeteket. Vásároltam egy DC-DC konvertert, melynek a paraméterei a következők:
Input Voltage:7-35V Output Current:3A Output Voltage:1.25-30V adjustable Van egy AC trafóm a ami 25,4V AC-t ad le. Szeretném megkérdezi tőletek, hogy az egyenirányító után mekkora kondit javasoltok beépíteni, hogy a kérdéses eszközt tudjam működtetni. Segítséget előre is köszönöm. Zoli
Köszönöm.
Üdv!
Kérdezni szeretnék. Van egy toroid trafóm primer: 230, szekundér: 110 V és 14 V kivezetéssel. A terhelhetőség mindkét esetben 600 VA. Két célra szánom a szörnyeteget: Az egyik, hogy 110V-os szerszámokat használjak róla, ehhez csak annyi kérdésem lenne, hogy kell-e bármilyen elektronikai szerelés, mielőtt rákötném a 110-es aljzatot, és leszedném róla az áramot. (a fogyasztók egy kis kompresszor, vagy fűtőszál). A másik, hogy a 14 V-os feszültségből szeretnék egyenirányítás (Graetz híd) segítségével stabil 18 V körüli értéket kapni, ezzel egy korábban akkus csavarbehajtót szeretnék üzemeltetni, ami 18 V, ha jól tudom max 20 A áramfelvétellel üzemel. Végigolvastam a topikot, de sajnos kezdő vagyok, és a zseniális kezdőknek szánt kapcsolási rajz ellenére se tudom megállapítani, hogy milyen értékű alkatrészekre lenne szükségem? Mekkora puffer kondenzátorra kéne, valamint mi a szerepe a képen látható feszültségszabályzó ICnek (7809), és a mellette lévő két 100nF-os kondinak? Találtam 18V-os feszültségszabályzó IC-t, de maximum 2A terhelhetőségűt, az kevés lenne, ugye? A két szekundér kört külön-külön fogom használni, tehát egyszerre nem terhelem mindkettőt. Köszönöm, ha tud valaki segíteni/okítani!
Szia!
A stabilizátor részre egyrészt nincs szükséged, másrészt a 20 amper maxhoz egész más rendszer kéne. A graetz nem árt, ha 25 amperesnél nagyobb lesz, pl. 35. Ha folyamatos az üzem, hűtőlemez, borda is kell neki, pasztázva. Ráteszel az egyenrángatott feszre párezer µF-ot, valamit emeljen mégis és csavarozol. 18 voltod nem lesz terhelve, de ez nem gond.
'Ferci'-hez csatlakozva: ha négy Schottkyból csinálsz Gaetzet, majdnem meglesz a 18V-od; azt meg bonthatsz (nagyáramút) rossz/elavult PC tápokból. Kondiból ~15-20e µF elég lesz.
Sziasztok!
Szeretném kicserélni az FZ1-es trafomban a Graetz-hidat csak nem tudom milyenre. A szekunder tekercs ha jól tudom 16 V-ot tud max 1,2 A. Gondolom elég ha egy 1000V-10A-es re kicserélem(ilyet találtam most)? vagy kell valami plusz is? Kapcsolási rajz csatolva A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2015
Sziasztok!
180 ledből álló füzér 11 mA-t vesz fel és szeretnék ebből 6 db-t összekötni,egy kbpc 2506-tal megtudom csinálni hálózati feszültségről? Előre is köszi!
Szia! Ágyúval verébre? Egy DB107 nem volna praktikusabb?
Szia!Szempont,hogy saruzható legyen.Ezek szerint,akkor működik a dolog?Kondit tegyek bele?
Köszi!
A választott egyenirányító természetesen bőven kiszolgálja, a kapcsolás kialakítását LED-es témában érdeklődd meg!
Sziasztok!
Megtudnátok mondani hogy egy KBPC 2506 QF 25A / 350V Graetz hídat beszerelhetek olyan akkumulátortöltőbe,ami egy 12V-os 155Ah akkumulátor töltésére lesz tervezve?
Szia. Igen, de biztosítani kell azt, hogy a töltőáram ne haladhassa meg a 25A -t, még rövidzárban sem.
Kedves mindenki! A segítségeteket szeretném kérni, mint amatőr.
Adott egy 12v5A toroid trafó, és erre kötve van egy KBPC2506 graetz híd. Az egyenirányított oldalon egy 1000qf kondi/25v. E kimenetre van kötve egy izzószál, amit textilvágásra használnék. A hiba, hogy túlságosan felizzik az izzószál, forrósodik a graetz híd, de mint állat, és ami jobban aggaszt a torroid is átforrósodik. Építettem egy feszültségszabályozó áramkört, de az is tűzforró lett, a problémámat ez sem oldotta meg. Volna ötletetek, mit is tehetnék? Válaszokat előre is nagyon köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |