Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Mennyi volt kedvezményesen?
Ezek azt tudják ami rá van írva.
Az értékek alapján benne van a sönt és a feszültségosztó.
Privátban kapott kérésnek eleget téve teszek fel néhány képet a megépült SMPS II-ről, a feltett kérdésekre válaszolva.
Az eredeti utasítást követve építettem, pár apró módosítással. Az előlapot sima papírra nyomtattam a megadott matrica alapján (amiről letöröltem a gombok helyeit jelölő köröket, mert az enyémek nem akkorák és nem pontosan oda sikerültek ![]() ![]() Hűtésre egy procihűtőt raktam fel, és a hátlapot is átalakítottam az én csatlakozóimhoz. A szögletes nyílásokat én lombfűrésszel szoktam kivágni. A panelmérő kétoldalas ragasztóval van felrakva, elég stabil így is, és így nem kell kettős előlap. A trafón az a sárga a segédtáp, amit én tekertem fel a gyári trafóra (kb. 30 menet), mivel ez egy szabványos 2x24V/5A-es trafó.
Szia. Ez rossz hír, viszont fontos tudni!
Ampermérő: 1400 Ft, Feszültségmérő: 1700 Ft.
Ezen értékek alapján az áram mérőben szinte biztos, hogy benne van a sönt (az alap műszer kb. 100uA körül mér, ahhoz viszont nagyon alacsony a 0.5 Ω, ami szerintem kevesebb, mivel nem hiszem, hogy 3A esetén 1.5V esne rajta). A feszültség mérő estén nem tudom, nekem picit nagynak tűnik az 1mA, próbáld ki egy digitális multiméterrel és ismert feszültséggel, valamint egy előtét ellenállással (mondjuk 5 V 100 kΩ esetén mérd meg).
Hello! Az ilyen "egyszerű lelkületű műszereknél", nem szoktak 100uA-es alapműszert használni. Sokkal hihető az 1mA-es alapműszer, mechanikailag stabilabb, csillapítani is jobban lehet. A 0,5ohm-ot meg akár el is mérhette. Mert kis ellenállás mérése esetén, a helyes módszer, az ismert áram melletti feszültségmérés a műszer kapcsain.. üdv!
soso...
Akkor kb mint egy új, én olyan 1200-ért vettem analógot (5A, 3A) most digitális voltmétert ~800Ft-ért (0-100V), és árammérőt (0-10A) 1300Ft-ért rendeltem. De Feszmérőből 3-30V-os csak ~500Ft.
Kedves Fórumtársak!
Kb. 3 órája túrom ezt a topicot, de vagy nem találtam, megfelelőt vagy elsiklottam felette -ez könnnyen lehetséges. ![]() Tápegység rajzot keresek éppen a következő szempontok figyelembe vételével: -0(?)-24V állítható fesz. -Áramkorlát nem szükségszerű, de ha van az se baj. -Rövidzár védelem már inkább kéne. -12V-on tudjon 12A-t. (Ez tipikus felhasználási érték lenne, mivel szeleptömböket kellene vizsgálgatnom időnként ahol tipikusan 5db 27W-os szelep dolgozik plusz a vezérlő elektronika) Tud valaki segíteni? (Jaa, a gugli a barátom volt, találtam is, de az itt lévőkben jobban bízom, esetleg kipróbált kapcsolás jobb lenne, most sok időm nem lesz kísérletezgetni egy ismeretlen rajzzal, sajnos) Üdv:L A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2013
Szia
Elvileg bármelyik 0-30V os tápegység jó neked, csak a áteresztő tranzisztorok számát kell növelned. Ha 30V nál rövidzárad van, az a tranzisztor előtt kb. 40V és 12A folyik akkor 40x12=480W Pl.: a 2n3055 az 117W os Hogy ne legyen 100% kiterhelve 100W kellene számolni480W ba a 100W az 5 egész tranzisztor. ( itt márt kell egy meghajtó tranzisztor is. ) Természetesen a trafot is nagyobbra kell választani, hogy birja a kb.:32V és a 12....14A. De nem lehetetlen. üdv. A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2013
Sziasztok.
Készülőben van az Alkotó féle, tervezésű tápegységem, de idő hiányában nagyon lassan halad. A tápegységet ki akarom egészíteni /vagy külön dobozolva, hátha ez hamarabb elkészül/ egy 5, 12, 15, 24 Voltos, 2 Amperes Tápegység Ic-kel, és mind duplán / +/- feszültség/. Tehát 8db egymástól független szekunder lenne a trafón. Jó volna azért az Áramerőséget mérni valahogy a +/- ágakban 1-1 panelműszerrel egy forgótárcsás kapcsolóval meg lehetne a feszültségek között „lépkedni”. Kérdésem, ha a tápegység Ic-k után berakok egy-egy sönt ellenállást /amit felhasználnék az áram mérésére/, az ezen eső feszültséggel kevesebb lesz a végső kimeneti feszültségem, ezt a feszültségesést hogyan lehetne kompenzálni valahogy? Vagy valami más megoldás?
Szia
A feszültség figyelés előtt tedd be a söntöt. Igy nem lesz gond. Esetleg a konkrét link? üdv.
Nincs még kész kapcsolás, de egy sima TO220 tokozású 2A-es tápegység Ic-ket használnék, Ic előtt-után egy-egy puffer és szűrő kondi.
De ha az Ic elé teszem a söntöt, belemérem a kapcsolásba az Ic saját fogyasztását is. Az Ic fogyasztása a terhelésre ingadozik vajon? Ui.: ez eldisszipált feszültség-áram is még ott van. A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2013
Van olyan áram mérő kapcsolás ami megelégszik pár millivoltos feszültség figyeléssel? / 20mV = 2A /
A sönttől függ főleg hogyan méred, a mai 3,5-ös műszerekkel ez nem gond.
Szia!
Egy félvezető minél melegebb, annál kevesebb hőt tud eldisszipálni. Csatoltam egy 2N3055 adatlapját. Látható, hogy 75fokos hőmérsékletnél már csak 82W-ot tud leadni. Szerintem a maghőmérsékletét mutatja a grafikon, így mikor a borda még csak 65fokos, a mag simán lehet 85fokos is. Ha csak 40W-ot bízunk rá, nagyon kicsi az esélye a hőmegfutásnak. Ha 100W-ot bízol rá, akkor a maghőmérsékletet 45fok alatt kell tartani, a tehát a bordát még alacsonyabb hőmérsékleten. Peltier elemmel esetleg lehetséges.
Szia
azért kértem a konkrét linket hogy melyiket csinálod akkor túdnám mondani hogy én hogy alakitanám ki. Minden esetre, a IC illetve ha pozítiv ágba akarod a söntöt, akkor a tranzisztorok után, de a fesz figyelés, előtt. Mondjük a negativ ágba jóbb a sönt. Akkor csak egy váltó érinkező kell a fesz/áram méréshez. Pozitiv ágba két váltó érinkező kell. De ez mindenki dötse el hogy milyen kialakitást akar. Mert pl.: a tranzisztor közösítő ellenelást lehet használni söntnek is, akkor előnyösseb a pozitív oldalon mérni. üdv.
Szia
Igazad van. Csak én azt gondolom, hogy nem áram generátoros üzembe, használja a tápot. De akkor nem 100W ra, hanem 60W ra kell méretezni, a tranzisztort, esetleg a hűtőbordára egy ventilátort 50foknál bekapcsolni. üdv.
Akkor nem értettél meg, sima tápegység Ic-ket akarok használni.
/Se több, se kevesebb./ De ha minimális alkatrésszel kiegészítve jó lehet, az is érdekel. A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2013
Szia
Akkor elviseled hogy lesz egy 20.....50uA töblet fogyasztásod, ebben az esetbe a IC előtt mérsz. Vagy kisseb lesz a kijővő feszültség, itt az IC után mérsz. Ha egyik se felel meg, akkor a IC test felé menő lábára teszel egy müveleti erősítőt ekkor kisebb feszültségú IC kell választani. A 7812 helyett a 7805....7808IC és a müveletí erősítőt alá kell tenni. Vagy másikat választani Pl.: LM338 A adatlapján 5oldal Figure2 variációnál ott van a Rs ellenállás. Igen elértettük egymást. Bocsi. üdv. A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2013
A L7812cv IC nél a 29oldalon ( Figure 11 ) rajznál ott van a műveleti erősítős megoldás .
Esetleg, nézd meg. üdv.
Az xxx feszültségszabályzós Ic-ket nem használnék, most inkább az egyszerűség és az olcsóság a motívum, meg hogy egyszerre több feszültséget is tudjak használni.
Ha az Ic elé rakom a söntöt, az Ic-n eldisszipált pár voltos plusz feszültség a mérést nem befolyásolja?
29 oldalon ( Figure 11 )
Ha a Ic kimenete és a potméter közzé, /amit ellenállással helyettesíthetek/ tehát a Plusz ágba rakom a söntöt az úgy működő képes lehet?
Szia
Igen, de akkor a fesz méréshez, a átkapcsolónak, két körösnek kell lennie. Inkább a testhez rakd, a potméter elé, és a test jel közé. Mert akkor a potméternél lévő vezeték jó a műszerfelé menő negativnak, (itt a fesz áram mérés egy kábel ) a áram mérő sönt előtti vezetékre kapcsoló, és azzal tudod kapcsolni, a feszültség áram mérést. Amit a +kimenetre kell kötni. ( fesz mérés ) üdv. A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2013
Köszi a tanácsokat, leállok tesztelgetni és majd kisül valami.
Mivel a 79xx-sorozatba nem kapni 2A-est így a 78xx-est duplázom, ezért a GND-ket nem lehet összefogni, tehát marad a pozitív ág. A feszültséget meg nem kell mérni mert az fix lesz.
Hello,
Pl. erre gondoltál? (van itt mondjuk más is...) Bővebben: Link Itt lehetne 3055-kel bővíteni... Bár lehet hogy 0,22Ohmok kellenének még.. Bár Rx-et is módosítani kellene stb. Üdv: L A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2013
2A-eset nem kapni, de 2 Tr-el meg lehet növelni akár még többre is.
![]()
Szia
Igen hasonlóra. De ahogy te is irtad, az emiter ellenállás kell. Az más kérdés hogy mindent a 12....14A nak megfelelően kell kialakitani. A dioda hid +szürő kondenzátor, a csatlakozók, a kábelek, a Rx, stb. stb. üdv.
Kár hogy magáról az áramkörről nincs kép. Illetve, az utolsó kép az biztos hogy ide tartozik? Szerintem az egy másik tápegység lesz.
![]() Az előlapon meghagytad az "50V, 10A" feliratot pedig a trafó adataiból amiket írtál, a táp nem fog tudni 50V-ot és 10A-t. Egyébként jól néz ki. |
Bejelentkezés
Hirdetés |