Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   444 / 1210
(#) Sp1k3 válasza proba hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

a cél az, hogy minél kisebb legyen és minél kevesebbet fogyasszon. 50-200uA folyna át csatornánként, legalább 48 csatorna kell.
az áramot pontosan kell beállítani (vfd szegmenseknek), fetnél nem kellene méregetni feszültségesést.
(#) usane válasza icserny hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

OK. Köszi, utánanézek a routernak mit tudnék kezdeni vele.
(#) Bell válasza Sp1k3 hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

Logikai szint konvertálásához jó lehet egy MOSFET meghajtó is.
(#) Pontiac válasza foxi63 hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

Szia!!!

4 Mhz a kristály hogy tudom a timer 2 időzítést használni forrás kódja .
A nyomó gombot hogy tudom működtetni hogy a program induljon el
meg segítséget kérhetnék programilag nem rég kezdtem de szeretném meg tanulni
a nyomó gomb még egyszeri meg nyomása ki kellene hogy kapcsolja a programot.
Segítségedet előre is köszönöm .
(#) Sp1k3 válasza Bell hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

Mosfet driver? tc4468? bár nemtudom, hogy 1,2mA-es kimenetnél hogyan fog viselkedni - fog e kapcsolni.
esetleg nem tud valaki ennél több csatornás mosfet drivert?

TC446x.pdf

(#) svandras0404 válasza icserny hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

Köszönöm a segítséget, de akkor milyen címre küldjem megszakításkor?
Nem tudom a fordító honnét veszi ezt a hosszú címet.
A programban én ORG 0x0004-et írtam.
Ezért is nem értem.
Kiprobáltam org 0x04 és org 0x004-el is, de úgy se fordítja le.
Előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2013
(#) killbill válasza Sp1k3 hozzászólására (») Aug 31, 2013 /

Hello!
Igen, ez a kapcsolas mukodik 5V-24V kozott is. Ez a kapcsolas egy kicsit nyakatekert (foldelt gate), ami azert jo, mert nem invertal. Viszont tudni kell, hogy amikor a kimenet logikai 0 szinten van, akkor a 24V-os oldali fogyaszto arama a PIC-eden is keresztulfolyik. Amikor a kimenet magas szinten van, akkor viszont csak a 10k ellenallason keresztul adja a 24V-ot a kimenetre, azaz nem nagyon terhelheto a fold fele kotott terhelessel. A megfelelo illeszto kitalalasahoz ismerni kellene a pontos parametereket. Mekkora arammal es melyik taphoz kepest lesz terhelve a kimenet. Es pl. ha induktiv terheles lesz rajta (pl. rele), azt is jo lenne tudni elore. Fontos kerdes meg, hogy szamit-e, hogy a kapcsolas invertal vagy nem. Ezek ismereteben nagy valoszinuseggel 1-2 FET-tel megoldhato a dolog. De ha te irod a PIC programot, es mondjuk szukseged van 8 db 24V-ot elviselo, foldet kapcsolo, 100mA-es kimenetre, akkor a legegyszerubb egyetlen TPIC6C595 IC. Ilyen IC-kbol tobbet is ossze lehet fuzni, es akkor 16, 24 akarhany kimeneted is lehet.

Az emlitett FET driver 18V-ig mukodik (altalaban a FET-ek gate-je 20V-ot bir ki), nem lesz jo 24V-ra.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2013
(#) icserny válasza svandras0404 hozzászólására (») Aug 31, 2013 /

Nem a címre, hanem a szekcióra mondja a hosszat. Jó lenne, ha becsatolnád a projektet, mert így csak a levegőbe beszélünk. Normális körülmények között akkor reklamál így a fordító, ha túl sok kódot akarsz berakni egy programlapra.

A másik probléma, aminek a gyanúja felmerül, ha a relokálható és az abszolút címzés használata keveredik. Mindkettőre van példa az MPLAB MPASM telepítési konyvtárában (Template mappa).
(#) Hp41C válasza svandras0404 hozzászólására (») Aug 31, 2013 /

Lehet, hogy csak túl hosszú a megszakítási eljárás. Nem fér el 2K - 8 helyen.
(#) svandras0404 hozzászólása Szept 1, 2013 /

Üdv Mindenkinek
Megoldódott köszönöm.
Túl sok minden volt benne az előző progiból.
Gond nélkül lefordítja.
Köszönöm.
(#) foxi63 válasza Pontiac hozzászólására (») Szept 1, 2013 /

Szia!
Az adatlap sok mindent elárul,de küldtem neked levelet is.A nyomógombot pl. 50mSec időnként lekérdezed,és egy segédjelző állítgatásával máris van on és off állásod.Megoldható az ismétlés kiküszöbölése is egyszerűen.
üdv.
(#) pjg hozzászólása Szept 1, 2013 /

Ismeritek? Könyv.
"Németh Zsolt Balázs - Integrált áramkörök programozása (PIC)
A PIC mikrokontrollerekről és azok programozásáról (mikroPascal) szóló szakdolgozat. Kezdőknek hasznos olvasmány"
(#) kissi válasza pjg hozzászólására (») Szept 1, 2013 /

Itt a link is ! !
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2013
(#) sprofan hozzászólása Szept 3, 2013 /

Sziasztok!
Lenne egy érdekes kérdésem amire keresem a választ, itt ennek a hozzászólásnak a második felében: Bővebben: Link Tudja valaki hogy ez mitől lehet?
köszi!
(#) bbalazs_ válasza sprofan hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

Nem volt egeszen uj a PIC. Orasnyelven: ezt valaki mar piszkalta
(#) Thowra válasza sprofan hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

Én többször jártam így más beszerzési forrásoknál is.
Én két dologra gondoltam, vagy gyártáskor került bele valami 'szemét' vagy valami gyári teszt során maradt ott.
(#) nagym6 válasza sprofan hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

Nem lehet, hogy a programozó bohóckodik? Nálam a Pickit2 néha a -bekapcsolás utáni- első példánynál ellenőrzésnél hibát ad. Törlés után jó, és minden további példánynál törlés nélkül is jó. Tehát csak bekapcsolás utáni elsőnél, és nem mindig. Ez nyilván programozó hiba.
(#) sprofan válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

Hát nagyon remélem ahogy Thowra is mondja, csak gyárilag volt szemetes. Nincs is itthon több PIC-em hogy kísérletezhessek vele. Jelenleg csak egy nyákon összerakott Watt féle WLPT van, még nem volt időm összerakni egy Pickit klónt, pedig majd szeretnék.
(#) nagym6 válasza sprofan hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

Elfelejtettem írni, hogy Pickit2 klón csinálja, készen vettem. Nem tudom, az eredetinél is előfordul-e.
(#) Melphi hozzászólása Szept 6, 2013 /

Sziasztok
A propeller clock-ba 16f628p-t írnak, valaki megtudná írni hogy mi az a (p) betű a ott a végén?
Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2013
(#) Hp41C válasza Melphi hozzászólására (») Szept 6, 2013 / 1

DIP18 tokozást jelöli.
(#) Melphi válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 6, 2013 /

Köszönöm.
(#) k_h hozzászólása Szept 7, 2013 /

Üdv Mindenkinek!
Kíváncsiságból érdeklődnék, hogy vannak-e olyan cégek vagy személyek akik vállalnak Pic programozást és programfejlesztést. És hogy ezt hozzávetőlegesen milyen árfekvésben, és mennyi idő alatt.
(#) k_h válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 7, 2013 /

Isten ments, hogy gyártassak! Inkább ha vállalnék akkor esetleg, mennyit lehetne kérni, azért érdekelne. Persze ezek csak kósza gondolatok...
(#) sprofan hozzászólása Szept 8, 2013 /

Sziasztok!
Kis segítség kellene. Valamiért sehogy nem sikerül beégetnem a .hex fájlt... WinPic800-ban a következőt írja ki: KÉP. Az égető Watt Féle WLPT v4. Valami ötlet hogy mi lehet a gond?

ezmiez.JPG

(#) c27 hozzászólása Szept 8, 2013 /

Sziasztok!
Egy pic 16f1939-el szeretnék egy lcd kijelzőt vezérelni. Esetleg tudna valaki segíteni egy kicsit, próbáltam eddig keresni bekötési rajzot, de nem nagyon találtam az adatlapjában pláne. Még a kapcsolási rajz tervezését kezdeném.
(#) icserny válasza c27 hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Ebben a könyvben is lehet nézelődni (B függelék: mintapéldák).
(#) Gabor70 hozzászólása Szept 12, 2013 /

Sziasztok!

A következő problémával fordulok hozzátok.
Adott egy áramkör amiben egy 18f2550 -es pic van. Az adatlapja szerint ugye 5.5V-ig kellene működnie, de az enyém 4.87V fölött lekapcsol, illetve el sem indul. A 7805-ösből összetett stabil 5V-os feszültségen sajnos nem akar elindulni. Ha teszek bele egy feszültség osztót és leviszem 4.80V-ra, akkor tökéletesen működik. Mi lehet a baj?
Olvastam az adatlapján, hogy van benne egy magasfeszültség elleni védelem, illetve az ingadozó feszültség ellen is véd, de én azokhoz a beállításokhoz nem nyúltam és sajnos nem tudom, hogy mi lenne az alapbeállításuk. Láttam, hogy ki is lehet kapcsolni a HLVDEN bit törlésével, de persze ezt nem akarom. Ha nagyon nagy butaságot írtam, kérlek ne röhögjetek ki mert még elég kezdő vagyok a pic világában.

Üdv,
Gábor
(#) bbalazs_ válasza Gabor70 hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Vannak-e kondik a 7805 laban, illetve a RESET labat hogyan alakitottad ki?
Aramkorben programozod vagy kivul?
(#) soos csaba hozzászólása Szept 12, 2013 /

Sziasztok! Meg építettem EZT a kapcsolást, de sajnos nem akar működni a lenti programmal akartam üzembe helyezni de bármit csinálok, nem működik!. Arra gondoltam hogy van ehhez a rajzhoz egy nagyon hasonló rajz a BSS elektronikán EZ, és meg próbálkoznék annak a meg építésével is, hátha az már el indulna?. A kérdésem az hogy a BSS elektronikás rajz jó volna ehhez a programhoz, vagy sem?, és valaki meg építette már ezt a kapcsolást, és mik a tapasztalatai vele kapcsolatban?.
Következő: »»   444 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem