Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm a segítséget, igyekszem be szerezni a szukseges alkatreszeket
A 2 helyett inkább 4 darabot!
Miért kell a lúgot kifőzni a cellákból, ha nagyon nem muszáj? A töltésnél a melegedésre is figyelemmel kellene ám lenni, a 2 akksinál annyira fog melegedni, hogy inkább tönkremegy.
melegedni fog ha 2800as akkut 280al töltök 12 órán keresztül ?
csak kettő darab akkum van A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2013
Automata kikapcsolásra ne számíts. Tölteni biztos lehet, de a töltési időt Neked kell megállapítani.
Két akkura bőven elég lenne 1db. 5 voltos töltő (sőt még tán kissé sok is).
Nekem egy csepptöltős automata akkutöltőm van (még én csináltam valamikor vagy 20 éve) ami kb. 5 V-ról tölti az egyenként bármilyen amperórás akksikat. Aztán a töltés előrehaladtával egy piros LED dióda által szépen le van korlátozva a töltőárama (csak ennek a szinűnek felelt meg a célra a nyitófeszültsége), így nem károsodik az akksi még akkor sem, ha egy egész héten át rajta felejtem. Az 5V-os táp egyenirányítva és két tranzisztoros áramgenerátoros szabályozón keresztül jut a megfelelő helyre, nagyjából úgy 1,8-2 volt - cellánként. Aztán ez leszabályozódik 0,010 A-re és 1,5 V-ra. A lúgos akksik általában 1,2 V-osak, légyen az akár litiumos, akár Li-metálhidrides.. A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2013
Értem eddig azt hiszem...nekem van egy univerzális tápegységem, 4,5 voltot is lehet beállitani rajta, 800mah a kimenet és még rá van irva hogy 9va...nos ha egyszer én rákötöm a két akkura ezt csak egy elenálással amivel beállitom a 280mah-t akkor nem lesz bajuk ?
Rendben,ezekszerint akkor annyira nem komoly a töltő.
Multiméterrel tudom valahogy nézni hogy mikor szedjem le a töltőről? Idézet: Ezt nem lehet így kijelenteni. Nem ismerem ezt a típust, nem tudok véleményt mondani róla. NiCd akkumulátorhoz jó lehet.„akkor annyira nem komoly a töltő.” A NiCd és NiMH akkumulátorok más töltési algoritmust igényelnek, többek között ezért sem szerencsés más kémiájú akkumulátort rakni egy készülékbe. Ráadásul a fúrógép az, ahol jobban teljesít a robosztusabb NiCd. Jobban elviseli a túltöltést, nagyobb áramot tud leadni. Ha akkupakkod van, akkor egy idő múlva elmásznak egymástól a cellák. Az összteljesítmény fokozatosan romlik, hacsak nem töltöd (legalább időnként) cellánként. A NiMH akkumulátoroknál egy enyhe feszültségugrás, majd csökkenés jelzi a töltés végét. Ezt egy elektronika tudja figyelni, multiméterrel folyamatosan figyelve elég macerás. Ha a cellák elkezdenek jelentősen melegedni, a töltést be kell fejezni.
Helló fiúk!
Nektek erre van szükségetek. Kerülgethetitek e témát, (ismerős nekem is ez a magatartás), az U2400-as egy szerb újságban jelent meg, elég rég, abban az időben el is készítettem. Ha itt lennétek közel, tudnék ic-t adni. Mindent tud: 1-12 cella 1-14h töltés-ürítés, utánna kikapcs. csepptöltésre, mindent tud amit analóg technikával elérhető. Az U2403-ast nem csináltam meg, az sokkal egyszerűbb. Ez is ugyanaz csak kevesebb cellára, csak nem ürít. Mindent tud amit analóg technikával elérhető. Sok sikert!
Ácsi! Az időzített töltésnek csak akkor van létjogosultsága, ha ismert töltöttségű, egyforma állapotú cellákból álló pakkot töltesz. NiCd esetén kisebb a gond, de megvan az esélye, hogy a gyengén teljesítő cella hamarabb megadja magát.
Neked küldöm ezt a linket. Bővebben: Link
*Én meg kivettem 5 entert. A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2013
Csak belebotlottam eme hozzászólásba. Nem lehet, hogy a felfelé levő két darabot nem számoltad hozzá? Mert épp most szedtem szét 9,6 V-os Faust akkucsomagot, 6+2 darab, és egy 12V-osat, az meg 8+2 db. Hat vagy nyolc alul a széles részen, és még kettő felfelé a csatlakozós nyúlványon.
Üdv mindenkinek!
Adott egy morzsaporszívó,benne 3 db akkucella, ez 3,6 V. Lehetséges hogy a gyári töltőadaptere tudja ezt megfelelően tölteni, pedig csak 2,3-2,4 V -ot ad ki???
Üdv mindenkinek!
Amatőr kérdés, de ez mibe való konkrétan? Klikk Találkozott már valaki ezzel a gyakorlatban? Van 3 ilyen egységem is, szerintem teljesen újak, raklapos terméket vettem, azok között volt. Ára az látom van de, hogy igény is-e, azt nem tudom. Szívesen továbbadnám, jóval barátibb áron ha megtalálnám a célcsoportot. Érdemes egyáltalán őrizgetnem? Válaszokat előre is köszönöm!
Üdv.
Szerintem inkább a helyes töltőáram beállítása a lényegesebb. Ha ezzel eléri az akkupack a töltöttségi szintet ami olyan 4,2V, akkor lehet teljesen feltöltöttnek tekinteni az akkupackot. ..a feszültséghez párosul az áram is, szóval nem a terheletlen adapter feszültségét kell nézni, hanem ha az rá van kapcsolva az akkupackra a helyes polaritásokkal, és helyes töltőárammal töltőd a packot, akkor a 4,2V feszültség elérésekor kell lekapcsolni a töltést az akkupackról. Mekkora kapacitású az akkucella?
Bárhova jó lehet, szét is szedni az egységet, ha valakinek van ponthegesztője, akkor újra össze lehet rakni egy új packot ezekből az akkukból.
Hogy mibe volt? Háttt.. :/ Talán valami akkumulátoros nagy, vagy kisgépben, azoknak kell ni-cd, akku. ..de inkább egy 24V-os elektromos biciglire tippelnék, igaz annak meg már kevés a 7000mAh. Rakd fel ide apróba, vagy egyéb aukciós oldalakra, én személy szerint örülnék neki, de te gondolom ingyen nem adnád oda. ..vannak boltok, ahol ipari akku cellákat lehet vásárolni, ott 7000mAh-es cellát nem nagyon találtam, így szerintem ritka darab. UI: ...de még szünetmentes tápba is kiválló, sőt szerintem abba lehetett inkább.(bár a szünetmentesekben inkább ólom akkuk vannak) A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2013
A téma címében lévő akkumlátorokról szeretném ha bővebb ismereteket megosztanánk egymással, mert a cella feszültséget nézve elég érdekes a dolog. Érdekelne a más akkutöltőkkel való kompatibilitás, élettartam, előny-hátrány a Ni-Mh és a Ni-Cd akkukhoz képest.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2013
A NiZn nem igazán érdemli meg, hogy foglalkozzunk vele - az öregedés okozta kapocsfeszültségcsökkenés és a alacsony ciklusszám miatt.
Saját töltőt igényel, ami további hátrány.
Sziasztok.
Szeretnék a mellékletben szereplő AccuPack-hoz egy töltőt készíteni, (az eredeti eltűnt) ami egy LED-el jelzi az akku csatlakoztatást, egy másikkal pedig a töltés végeztét jelzi. Milyen, egyszerű kapcsolást ajánlanátok? Köszönöm
Hello!
Kaptam egy Bosch akkus fúrót, de töltőt persze nem adtak vele. 12V-os 1,4Ah-s az akkuja, tudnátok egy töltőt linkelni hozzá, amit meg lehet építeni, és nem túl bonyolult?
Van valakinek tapasztalata a NiZn akkukról? Önkisülés? Nagyáramot ( pl szerszám gépek ) hogy birják stb. A töltésüknél elég egy töltési végfezsültség limit -1.9V/ cella? Praktikus lenne az 1.6vos névleges cellafeszültségük miat.
Sziasztok!
Előre is elnézést kérek a láma kérdéseimért: elektronikai kérdésekben teljesen járatlan vagyok. Adott 4 db NiZn akkumulátor (2 db AA-s és 2 db AAA-s), melyeket egy Voltcraft Charge Manager 410 töltővel szerettem volna "gatyába rázni". Az AA-s akkumulátorok 2500 mWh-ak, az AAA-sok 900 mWh-ak. A töltő SLOT1 és SLOT2 helyére kerültek az AA-s akksik, a SLOT3 és SLOT4-be a kicsik – majd ráindítottam az összesre egy "Set Alive"-ot (töltés-merítés-töltés-merítés-töltés). A végeredmény az alábbi lett: SLOT1 (AA, 2500 mWh, 1,6 V) Charge Capacity: 1781 mAh x 1,6 V = 2849,6 mWh Discharge Capacity: 1265 mAh I=1,853 V SLOT2 (AA, 2500 mWh, 1,6 V) Charge Capacity: 2223 mAh x 1,6 V = 3556,8 mWh Discharge Capacity: 1453 mAh I=1,855 V SLOT3 (AAA, 900 mWh, 1,6 V) Charge Capacity: 378,4 mAh x 1,6 V = 605,44 mWh Discharge Capacity: 349,9 mAh I=1,828 V SLOT4 (AAA, 900 mWh, 1,6 V) Charge Capacity: 220,3 mAh x 1,6 V = 352,48 mWh Discharge Capacity: 208,3 mAh I=1,819 V Kérdéseim a következők: Ha jól matekoltam, a SLOT1 és SLOT2-ben lévő akksik igencsak combosra sikeredtek (114%-ra és 142%-ra a 2500 mWh-hoz képest). Hogyan lehetséges ez? Ugyanakkor a SLOT3 és SLOT4-ben lévő AAA-s akksik nem teljesítettek valami jól (67% és 39%). Mit lehet velük tenni, hogy több kakaó menjen beléjük? Valamennyi akksi durván 3 éves és alig volt használva: szinte csak pihentek. A válaszaitokat előre is köszönöm, A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2015
A te számítási módszered a használhatóságot nem nagyon tükrözi, az a lényeg inkább, amit kiírt a töltőd: a SLOT1 -es akkuba 1781mAh-t tudott beletölteni és csak 1265mAh jött ki belőle tehát durván 71%, ami egy alig használt akkunál igencsak rossz érték. A SLOT2 akku még ennél is rosszabbul teljesített, ő csupán 65%-ot tud visszaadni. A SLOT3 és SLOT4-es akkuk már jobbak, 92% és 94%-os teljesítménnyel, ami szinte új akkura vall. Nekem még nem régóta vannak ilyen akkujaim, és nem is lessz több a jelenlegi 4 db-nál, nekem nem jöttek be. Lassan 10 éve töltök már ceruza akkukat olyan töltővel, ami kiír mindent, még anno nagybátyám hozta nekem az USA-ból, és a mai napig rendszeresen adnak ki hozzá szoftverupdate-et. Összesen 36db ceruzaakkum van a nagyon márkástól kezdve a gagyi tecsósig és általánosságban elmondhatom, hogy amit ráírnak, azt csak ritkán tudják az akkuk, pl a 2400mAh-s Eneloop akkujaim vadiújonnan 1900mAh-t tudtak, viszont kisütéskor 1850mAh-körül teljesítettek. Nekem Conrados NiZn akkujaim vannak, elvileg 2400mAh-ak töltéskor csak 1900mAh körül megy beléjük delej, kisütéskor szerintem siralmasak, jó, ha 1000mAh kijön belőlük.
Köszönöm szépen a segítséget!
Úgy tűnik, kicsit eltájoltam magam a számolgatással. Akkor ezek szerint az akksikra írt delej mértéke csak egy lehetséges elméleti maximum. Amúgy ezek is Conrad-os akkumulátorok: együtt vettem tőlük anno' a Voltcraft töltővel. Üdv.: merkur555
Udv!
A nikkel-kadmium akkumlatorok toltesehez milyen elektronika kell, ha kell? Elore is koszonom!
Üdv a csapatnak!
Van egy BRG MC-503 akkutöltőm, amiben 1 toroid trafó. és 3 töltőpanel van. Szeretném a paneleket akkus ( Ni-Cd ) csavarhúzó töltőjének használni. Tud-e valaki segíteni ezen tipusú töltő kapcs. rajzával, vagy működési leírásával. Csak tölt, vagy kisüt, és tölt? Valamint értelmezni a 3 lLED ( vörös-zöld-sárga) jelentését. Köszönöm
Ez úgy működik, hogy ha piros, akkor tölt, ha sárga akkor kisüt, és mér (azaz komparál) ha a mérés értéke a kisütés terhelés alatt meghaladja a 13,8 V -ot, átvált zöldre, jelezve, hogy az akku feltöltve. A komparálási szintet egy belső trimerrel állíthatod. Mind a három egyforma panel. Lehet állítani a max töltőfeszültséget is.
Én is ilyet használok mindenféle akkuk töltésére, jó a csavarozó gép akkujának töltésére is. Az eredeti 503 -as rádió akkujában 10 db AA cellát töltött. A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2017
|
Bejelentkezés
Hirdetés |