Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RC távirányítás modellekhez
Lapozás: OK   35 / 48
(#) Kovabe válasza toma3757 hozzászólására (») Aug 4, 2013 /

GYárilag ki van alakitva az 5-ös, 6-os csatorna csak nincs rácsatlakoztatva semmi. Egy kapcsoló illetve kettö darab ellenállás (5k körüli) kell és mint egy feszültségoszot kell bekötni. Mi is etetöhajóhoz használjuk amiben van elöre-hártamenet, jobbra balra, ajtonyitás, horogbehúzó és még egy világitáskapcsoló is. A keveredés elkerülése érdekében pedig mind külön csatornán.
(#) gerenk hozzászólása Szept 6, 2013 /

Sziasztok !
Kérdésem lenne hozzátok.
A csatolt képen egy VARIOPROP adó rajza látható, a végerősítő tranzisztor kollektor
körében levő 10 mikrohenry értékű rf. fojtóval párhuzamosan van kötve egy 620 R ellenállás.
Kérdésem mi a szerepe, nem elég a fojtó ,annak gyakorlatilag pár tized ohm az ellenállása.
Szerepe az rf jel elválasztása a tápfeszültségtől, a párhuzamos ellenállás ezt nem rontja?
(#) pucuka válasza gerenk hozzászólására (») Szept 6, 2013 /

Az az LC tag a T104 tranzisztor munkaellenállása, pontosabban impedanciája. Az egyenáramú munkapont beállításánál nem számít, mert azt rövidre zárja a fojtó egyenáramú ellenállása, a vivőfrekin padig a 620 ohm érvényesül. A 10 uH impedanciája azon a frekin jóval nagyobb, mint a 620 ohm, bár nem számoltam utána.
(#) gerenk válasza pucuka hozzászólására (») Szept 6, 2013 /

Köszönöm a segítséget.
Ezek szerint váltakozóáramú szempontból a vivőfrekvencián a fojtó impedanciája nagyon sok, ezért szükséges a párhuzamos ellenállás, vagyis ez a T104 munkaellenállása.

Úgy van.

Viszont láttam több adó kapcsolást ahol nincs csak a fojtó, akkor csökken a teljesítmény ?

Lehet fojtó is magában, ilyenkor vagy a terhelés maga a munkaellenállás, vagy a fojtó nem fojtó, csak induktív impedancia. Rádió frekvenciákon egy erősítő fokozat kimeneti impedanciája többnyire kapacitív, és ezt lehet pl. kompenzálni induktív munkaellenállással. Ha ez sikerül, akkor ohmos lesz a kimenő impedancia, amit könnyebb kezelni.
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2013

Ez a a megoldás amikor a végtranzisztor közvetlenül a PI szűrőre dolgozik ?
(#) pucuka válasza gerenk hozzászólására (») Szept 6, 2013 1 /

Igen, de a PI szűrő nem szűrő (első sorban) hanem impedancia illesztő.

Igen tudom, az antenna impedanciát illeszti a végfok impedanciához, de általában
így említik.
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2013
(#) pucuka válasza gerenk hozzászólására (») Szept 7, 2013 /

Lehet olyan kialakítású is, hogy egyben harmonikus szűrő is. Ilyen a Collins szűrő.
(#) gerenk hozzászólása Szept 22, 2013 /

Modell elektronikát építők figyelmébe ajánlom az alábbi összefoglaló könyvet.
Gyakorlatias, az építésre koncentrál, fejezetenként tárgyalja a kódoló, dekódoló,
adó és vevőáramköröket, szervó elektronikákat.
Kapcsolási rajz, NYÁK rajz és építési leírás is található benne.
Egyetlen szépséghibája hogy orosz nyelvű, a kapcsolásokban alkalmazott félvezetők
legtöbbjének van itthon is beszerezhető megfelelője.
(#) SzT3 hozzászólása Jan 21, 2014 /

Sziasztok!
Eléggé ük a topik de azért szerencsét próbálok!Kicsit összetett a kérdésem ezért részekre bontom!
Modellezésben otthon vagyok de eddig csak gyári adó vevő vel volt dolgom most egy kisérlehez kellene az alábbi "dolog"

Modell irányításnál használunk ugye egy adót és egy vevőt! van 3-4-7-8-9 stb stb csatis verzió... és különböző frekiken!
Ha jól tudom valahogy úgy néz ki hogy a távirányítóba az irányító karok és kapcsolók hatására ppm jel jön létre ezt küldjük az adó modulba ezt a ppm jelet veszi a vevő és a ppm jelnek megfelelően kitéríti a szervókat!? Eddig gondolom jó!
Van sok megoldás hogy a ppm jelet nem a távirányító adómoduljába küldik, hanem 27-72 vagy 430 MHzs rádiókba ( motorolla stb stb) igy nagyobb kimenő teljesítményt lehet kapni Igaz itthon tiltott de 72 megán is és 430 on is bizony szépen repkednek már 30-50 km-t!

Ami a kérdésem lenne :

1. Hogy lehet illeszteni ezt a ppm jelet ilyen adóba láttam megoldásokat minimál alakatrészes de közelről nem tudtam megnézni!hang bemeneten??? van 72es és 430-as rádióm is programozni is tudom csak a csatolását nem tudom!

2. A topikot olvasgatva láttam különböző irányító chipeket ( amikről eddig én nem is tudtam ) megoldható e hogy ezt a ppm jelet nem egy meglévő távirányítóból legyen levéve, hanem úgymond építeni egyet (nem kell egyik csatornának se potisnak lenni, csak 0% és -100% +100% kell, tehát középállás és teljes jobbra kitérés teljes balra kitérés) egyszerűbbnek tartanám mint mondjuk egy meglévő távomat szétszedni és arról levarázsolni a ppm jelet!

Első körbe ennyi de még átnyálazom a topikot még egyszer hogy okosodjak!

Köszönöm!
(#) gerenk válasza SzT3 hozzászólására (») Jan 21, 2014 /

Ezek az engedélyezett modellirányító frekvenciák Magyarországon. Ezektől és a megengedett adóteljesítménytől
nem szabad eltérni. Az általad említett Motorola és egyéb kommunikációs adó-vevők ezeket a sávokat nem használják, érthető okokból.
(#) gabor64 hozzászólása Ápr 1, 2014 /

Hello!

Kaptam egy Nikko rc autót, sajnos nem működik az elektronika. Az akku jó, a vevő kap feszt, a meghajtó kap feszt, a távirányító jó, de nem megy se a kerékmeghajtás se a kormányszervó. Frekvencia 4o mhz. Kerestem a nikko oldalán de nem találtam semmit a vevő azonosítója RR121o, a motor meghajtó DRo21o. Az autón és a távirányítón azt írja, hogy item no. rdc-14oo6o. Kérésem, ha valakinek van rajza vevőről vagy ötlete, hogy hol kezdjem a hiba keresést, nagyon megköszönném.
(#) Massawa válasza gabor64 hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Ha visszalapozol néhány oldalt mindent megtalálsz.
(#) gabor64 válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Végigolvastam az egészet de nem találtam semmit. Illetve majdnem semmit.
(#) velence hozzászólása Ápr 3, 2014 /

KedvesFiúk,
Egy olcsó RC távirányító adó javitásához kérnék segítséget. Kimértem, hogy az adóban lévő, felirat nélküli kóder IC hibás. A kimenetén lévő kódsorozatból csak az első potinak van hatása, a többin akár hová csavarom, a hozzátartozó impulzus hossza változatlan. Úgy tünik, ez az a tipusú kóder, amit CD4017-ből lehet építeni. Mivel az IC 4 és 11 lába a két tápfesz, akár egy TL074 is lehetne, de ha a bekötését próbálom kielemezni, semmi értelmes müködést nem tudok azonosítani. Mikrokontrollerből csak egy texas instrumens tipust ismerek 14 lábú tokban, annak viszont az 1 és 14 lába a táp. Ebből gondolom, hogy ez egy erre a célra készült IC. KÉRDÉS: ismeri e valaki, és ha igen, valahol lehet e ilyet venni?
Köszönöm a türelmeteket, Tombor J. HG5TMB

RC_adó.pdf

(#) gabor64 válasza gabor64 hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

Hello, képet is készítettem a vevőről:
(#) gerenk válasza gabor64 hozzászólására (») Ápr 3, 2014 / 1

Mit szeretnél tudni róla ? 40 MHz supreg vevő cél dekódolóval. Csatornaerősítők az IC.-ben
vannak. 5 csatorna, tanulmányozd az adatlapját.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2014

PT8A978P.pdf

(#) gabor64 válasza gerenk hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

Köszi szépen! Tulajdonképpen az a bajom, hogy, mivel életemben most látok először kibontva ilyesmit és lévén, hogy ez nem működik, nem tudtam, hogy miként fogjak hozzá a hibakereséshez. Mivel sem a hátsó motor sem az első szervó nem működik kilogikáztam, hogy csakis a vevőegységgel lehet a gond.
(#) gerenk válasza gabor64 hozzászólására (») Ápr 3, 2014 / 1

Két részből áll a vevő 1. rádiócsatorna 40 Mhz-re, 2. dekódoló +szervóerősítő és meghajtó
áramkör.
A rádiófrekvenciás csatorna hibakereséséhez és javításához komolyabb felkészültség és műszerezettség szükséges. A dekódoló és szervó áramkörök kevesebb tudást igényelnek.
Első feladat a tápfeszültségek ellenőrzése.
(#) gabor64 válasza gerenk hozzászólására (») Ápr 4, 2014 /

A tápfeszültségek rendben vannak, a dekódoló áramkörök kimenete O bármit kapcsolok. A szervó áramkörök működnek, kipróbáltam őket. Készítettem egy műszert az adó kipróbálására, germánium diódával és miliamper mérővel de nem mutat semmit. Itt megáll a tudás. Közben felvetődött egy másik kérdés, ha valamelyik IC a vevő vagy adókörből kiment, lehet e kapni valahol ilyesmit vagy hagyjam a fenébe az egészet mert úgysem pótolható. Legalábbis nem éri meg a kínlódást. Az általam ismert elektronikai bolt nem tart készleten ilyen típusú áramkört.
(#) gerenk válasza gabor64 hozzászólására (») Ápr 4, 2014 /

Lássunk egy-egy fotót a panel mindkét oldaláról. A rádiócsatorna ha csak egyszerű szupreg
vevő nem tartalmaz IC.-t csak egy vagy két tranzisztort. A dekódoló IC. másik játékból kitermelhető, a lomisoknál fillérekért hozzá lehet jutni.
(#) gabor64 válasza gerenk hozzászólására (») Ápr 11, 2014 /

Itt fennebb van a két fotó a panelről. Ha esetleg valamelyik részét jobban ki kell emelni, akkor készítek alaposabb fotót!
(#) gerenk válasza gabor64 hozzászólására (») Ápr 11, 2014 /

Elég a fotó, már megírtam róla amit tudni kell. A dekódoló IC némi ügyeskedéssel és kellő tapasztalattal cserélhető más tipusra is pl. PT2272 vagy RX2 de akkor az adóban is cserélni kell a kódoló IC.-t pl. PT2262 vagy TX2. Talán a második széria jobban alkalmazható.
(#) solan98 hozzászólása Ápr 18, 2014 /

Sziasztok. Kezdő elektronikus vagyok nagyon szeretem a rádió vezérlést és a modelleket tudnátok egy 4 csatornás vagy akár milyen adó vevő kapcsolást küldeni ? És meg kérdezhetném hogyan is működnek ezek a rádiós kapcsolások?
(#) zolika60 válasza solan98 hozzászólására (») Ápr 18, 2014 /

Épp az előtted levő hozzászólásban kéne megnézned a PDF-eket.
(#) gerenk válasza solan98 hozzászólására (») Ápr 18, 2014 /

Szia!
Igen érdekes és szép területét választottad az elektronikának. Két dologgal kell megismerkedned. A vezérléssel és a rádiócsatornával. Az elsővel kezd az a könnyebb.
Ehhez küldök Neked egy könnyen megérthető irodalmat. Jó olvasást és kísérletezést.
(#) GPeti1977 válasza solan98 hozzászólására (») Ápr 18, 2014 /

Ne haragudj de vegyél egy kész távirányítót ezt sejtem a hozzászólásod alapján. Amit itt linkeltek őskövületeket azzal nem fogsz repülőt irányítani. Kezdőnek ezt ajánlom, de még olcsóbban megveheted a Hobbykingről is. Bővebben: HKT6A
Nekem is ez van és lehet tunningolni.
Nekem van saját építésű távirányítóm 35MHz ppm, illetve 433MHz openLRS rfm-22b rf modullal de ne ilyennel kezd.
Következő: »»   35 / 48
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem