Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása

Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   64 / 184
(#) CHZ válasza vikgfk hozzászólására (») Szept 23, 2014 /

Tomi94 jól írja, fészek felső oldalén lévő kapcsolók között találod azt a kapcsolót ami a kazetta behelyezését érzékeli. Ezt nyitott ajtónál könnyű megkeresni, ha megnyomod picit akkor jelezni fogja a kazetta betételét . Tisztogasd meg és jó lesz.
(#) Dev2000 válasza Tomi94 hozzászólására (») Szept 23, 2014 /

Nagyon köszönöm a választ Tomi94 !
(#) vikgfk válasza CHZ hozzászólására (») Szept 25, 2014 /

Köszi Befújkáltam kontak60-al és szuperül megyen.
(#) zappa hozzászólása Szept 28, 2014 /

denon dr-210 es deck nyiszorgásának mi lehet az oka,nem a kazetta és néha-néha csinálja csak és nem zavar be semmibe csak idegesítő.
(#) CHZ válasza zappa hozzászólására (») Szept 28, 2014 /

Szerintem a kuplung, jobboldali felcsévélő orsó meghajtása.
(#) zappa hozzászólása Szept 28, 2014 /

Tisztelt CHZ.Köszönöm a választ a denonra,esetleg tudja-e,hogy mennyire bonyolult ennek a javítása és hol és vajon mennyibe kerül,mert a szakszervízből 12000+áfát írtak Pestről.Esetleg így el tudom-e adni,mert nincs igazán kihasználva.üdv.zappa
(#) ratyi hozzászólása Szept 29, 2014 /

Sziasztok!
Van nekem egy Nakamichi BX 125 E.
Az a probléma vele hogy felvételnél/másolásnál egy olyan zaj kerül a szalagra ,mint amikor egy mikrofonba bele-bele fújkál a szél.
Nem tudom másképpen leírni,de ehhez tudnám a legjobban hasonlítani.
Nem folyamatos csak bele-bele zörren hol az egyik,hol a másik oldalba.
Nem tudom hogy valaki találkozott e már hasonló problémával.
Nekem ötletem sincs,meg annyira nem is értek hozzá.
(#) megott válasza ratyi hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

Első körben takarítsd meg a felvétel lejátszás kapcsolót, utána ellenőrizni kéne a jelútban lévő kondikat, de előbb egy alapos takarítás kéne neki!
(#) megott válasza zappa hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

Ha rendesen megcsinálják akkor nem sok érte, de rendesen már sehol sem csinálják meg mivel nincs gyári csere alkatrész. Ha hobbiból csinálja meg neked valaki akkor meg rémesen sok érte!
(#) CHZ válasza ratyi hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

Szia!
Csinálj levett bemeneti hangerővel, jel nélkül felvételt, ha így is hallatszik a jelenség, akkor a törlő oszci hibája lesz.
(#) megott válasza CHZ hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

Én azért megnézetném az RL301-es relé kontaktusait is
(#) ratyi válasza CHZ hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

Csináltam már felvételt mindenféle változatban,de a jelenség megmaradt.
(#) Tomi94 válasza ratyi hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

Három éve hasonló problémám volt egy Marantz deckkel, nos sok mindent megpróbáltam (itt is volt több ötlet), de nem sikerült kideríteni az okát. Amit nem sikerült megoldani, de szóba jött még, az a kombináltfej demagnetizálás volt, ha van rá módod próbáld meg. Csatolom az akkori hangmintát, hogy kiderüljön, azonos-e a hibajelenség, vagy félreértettem.

zaj.mp3

(#) ratyi válasza Tomi94 hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

Hasonló,csak sokkal durvább

Tehát jel nélkül is megmarad a zaj, jól értem?
Akkor az oszcit kéne megnézned, megmérni milyen frekin rezeg, szkóppal a jelalakot is érdemes lenne ellenőrizni.
(#) ratyi válasza CHZ hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

igen,jel nélkül is van,és sajnos itt minden felszereltségem megáll.
Se szkóp,se mérés
Lelkes amatőr vagyok,semmi több.Egy fej,vagy alkatrész cseréktől nem ijedek meg,csak a hibaforrásokat nem találom,ha nem egyértelmű.

Mérés és kapcsolási rajz sokat segíthetne, a törlő oszci hibát saccolom, elképzelhető, hogy nem megfelelő frekin megy, vagy nagyon torz a jelalak.
Próbára kösd le a törlőfej vezetékét és így készíts jel nélkül felvételt, üres szalagra.

Kapcs rajz van, szkóp van csak éppen Miskolcon vagyok
(#) CHZ válasza megott hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

Akkor van esélyed, hogy a megtaláld a hibát.
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2014

Nem inkább csak torz és frekihiányos lenne ha nem menne a törlőoszci? Zajosodás szerintem valamelyik kondi hibája lesz pl a törlő trafó középkivezetésén. Valamint a tape selectorokat (kapcsolókat) is meg kéne nézni.

Ja, csak Ratyi kartárs van ki tudja merre
(#) ratyi válasza megott hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

Rendben.
Ki fogom próbálni,és ha ott a bibi,akkor egy beállítás kell ,vagy egy csere esetleg?
Én meg a szomszédban: Pesten
(#) ratyi válasza megott hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

Megkapcsolgattam,huzogattam mindent,mert először valami kontakt hibára tippeltem.
(#) CHZ válasza megott hozzászólására (») Szept 30, 2014 /

Idézet:
„Nem inkább csak torz és frekihiányos lenne ha nem menne a törlőoszci?”

Nem állítottam, nem is utaltam arra, hogy az oszci állna, biztos működik, de lehet, hogy nem megfelelő frekin, vagy nagyon torz jelalakot produkál. Ezt kondi hiba is okozhatja, ha a tápfesz szűrése nem megfelelő, akár bekerülhet az oszcillátor jele a felvevő erősítőbe is, ez is okozhat gondokat. Elsőre én a törlőfejet kötném ki, így próbálnám, majd az oszcit is kikapcsolnám, ezzel kideríthető lenne, hogy valóban itt van-e a probléma.
(#) megott válasza CHZ hozzászólására (») Szept 30, 2014 /

Ez így tényleg kimerítőbb (megfontoltabb) körüljárása a hibának, ezek szerint nem ma kezdted te sem!
(#) PeachMan hozzászólása Szept 30, 2014 /

Üdv Urak.

Szereztem egy mazsolakoromból oly kedves Pioneer CT-506 magnót. Néhány apróbb szíj csúszik, de kis pucolás után mechanikailag tűrhető állapotban van jelenleg. Teszt jelleggel próbáltam felvenni és lejátszani vele. Azt figyeltem meg, hogy a jobb csatorna halkabb. Kipróbáltam, hogy egy régi számítógép kazettáját tettem bele, ami elméletileg mono lévén mindkét oldalt egyformán hajtaná. Itt már észrevehető, hogy halkabb picit. Ha pedig fel is veszek vele és lejátszom azt, akkor jobban érzékelhető. Kevesebbet vesz fel és kevesebbet is játszik le a jobb oldalán. Összeadódik valahogy a csillapítás. Másrészt érezhetően kevesebb a magas is benne. Míg a bal fele ugyanazt a magasat adja vissza, addig a jobb fele tompább. Létezik, hogy fejprobléma?

Arra gondoltam, hogy a fej kábelén összekötném óvatosan a bal és jobb csatornát egy próba erejéig csak azért, hogy kiderüljön tényleg fej gond vagy elektronika. Arra számítanék, hogy fej gond esetén összekötve egyforma lenne mindkét oldal, míg elektronikai gond esetén különböző maradna. Ez használható ötlet lehet esetleg?
(#) Tomi94 válasza PeachMan hozzászólására (») Szept 30, 2014 /

Szia!
Akár a monosítás is járható út, de amúgy korrektebb volna simán felcserélni a két fejmag vezetékét (akár a panelon, ha nem műanyag csatlakozós, hanem forrasztott). Ha fordul, akkor elektronika; ha marad, fejprobléma. Egyébként első körben megtisztítanám tisztaszesszel a fejeket, és a nyomógörgőt, esetleg Kontakt Spray kezelés a felvétel-lejátszás üzemmódváltójának. Fejrés-beállítás is befolyásolhatja, igaz csak kismértékben.
A műszereken látszik a szintkülönbség? Ha együtt mozognak, akkor inkább csak a magashang nem ugyanolyan a két csatornán, de ez fülre elég becsapós tud lenni, olyan mintha halkabb is lenne a tompábban szóló oldal..
(#) PeachMan válasza Tomi94 hozzászólására (») Szept 30, 2014 /

A panelra érintkező tüskék vannak téve, azokra van forrasztva a fej kábele. Próbából már összekötöttem őket. Egyformán gyengébb lett a magas most mindegyik oldalon, de nem olyan módon, mint előtte a jobb oldalán. A kivezérlésmérő most együtt is ugrál.

Eddig a jobb oldal kivezérlése folyton kevesebb volt, mint a bal. A teljes jobb-bal felcserélés azért volna macerás, mivel a kombináltfej mindkét oldala 1-1 2eres+árnyékolás kábelen érkezik a panelhez. Azaz mind a 2x3 eret kellene felcserélnem.

Az üzemmód váltónak nem tudom miként tudnék kontakt spray-t fújni. Olyan panelba forrasztós soklábú nyomógomb.

A fejek már meg vannak tisztítva. Fényes, de pici kopás látható rajta, a körmöm gyengén, de bele tud akadni. Láttam már kopottabb fejet is, de ez sem tűnik újnak.

Van itthon 2db jó állapotú fej, de azok az Unitra minitorony magnójából valók. Nem biztos, h passzolnának.

Fejrés beállítás alatt mit értesz? A fej pozíció állító csavar állítását?
(#) CHZ válasza PeachMan hozzászólására (») Szept 30, 2014 /

Számomra egyértelműnek tűnik a fejhiba.
(#) Tomi94 válasza PeachMan hozzászólására (») Szept 30, 2014 /

Ha monósítod, és erre egységesen gyengül a magashang, akkor azimuthiba (fejrés merőlegesség állítás szükséges). A kapcsolónak meg egyik oldalán befújod, megdöntöd a másik oldalra a készüléket, és párszor átmozgatod. De egyébként így egyre esélyesebb a kopás is sajnos.
Következő: »»   64 / 184
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem