Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Van erre gazdaságos megoldás?
Na akkor szakszerű leszek.
![]() Én írtam a profilomban hogy lelkes vagyok ,de nem szakember. Sorry!
Igen van, mégpedig az, hogy elviszed megtekercseltetni.
A hova vigyem kérdésedre pedig, oda ahol gyártották, a hogyanra pedig a posta a válasz. ![]()
Igen, bár ez nem éppen gazdaságos megoldás.
Jó. Akkor teszel fel hirdetést, hogy "ki tekercselné meg ingyen a hangszórómat," és vársz.
Üdv mindenkinek!
Egy gyors kérdés: Ha változtatom egy doboz geometriályát, pl. felezem a szélességét, duplázom a magasságát, de ugyanazzal a mélysugárzóval, ami az eredeti méretű dobozban van, változik-e a hangképe? A mélyhangszóró már nem az eredi! Egy 13 cm-est 16 cm-re cseréltem. A hangszóró méretnövelésével járó következményekre ne térjünk most ki. Ezt az infót azért írtam csak, hogy ne kerüljön figyelembe vételbe az, hogy az adott hangszóróhoz lett tervezve a doboz.
A Hi-Fi-ben minden számít.
Valamennyit legalábbis, minden apró részlet. Ha zárt dobozról van szó, és a belső térfogat összességében nem változott, akkor a változást nem hiszem hogy érezned kéne. Ha bass-reflex a doboz, akkor teljesen más a helyzet, valószínűleg más lesz, nagyobb az esélye hogy rosszabb lesz, mint hogy jobb. De amúgy meg én annyira nem értek hozzá, majd megmondják neked az okosok. ![]()
Korábban foglalkoztam vele , és egy progi is készült amivel lehet optimalizálni a rossz belső oldalarányok okozta anomáliákat. A hatását nem sikerült modelleznem.
Bővebben: Link
Valamikor itt írtam olyat a topikba, hogy Sony 637-es magas(sugárzó)hangszórót nem javaslom két utas összeállításba.
Most újra elővettem, egy 6"-os mély(sugárzó)hangszóróval társítottam, másodrendű váltóval, és egész jól szól. Terhelést is bírja. Középen egy kis hiányt érzek, de tűrhető az összeállítás, kompromisszumokkal ugyan, de hallgatható. Csak célszerű magasabb rendű ( másod vagy harmad ) váltót összerakni hozzá. Meg esetleg aki igényli, egy L-pad csillapítás végett. Nálam 1,5 µF kondi és 0,4 mH tekercs társaságában üzemel. A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2015
Sziasztok!
Van egy pár Menüett B11-es hangsugárzóm. Elég öreg darabok, pár évig kihasználatlanul álltak. Ennek következtében a mélyközép hangszóró gumipereme elkezdett lebomlani, és darabokban esik ki a hangszóróból. Javítani szerintem (nekem) nem érdemes, ezért cserélni szeretném a mélyközép hangszórókat. Ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem: 1. Ha cserélem a hangszórót, akkor elképzelhető, hogy zártról reflexé kéne alakítani a hangsugárzót? 2. Ha csak 8 Ohm-os hangsugárzó kapható ebben a mérteben, akkor arra is cserélhetem? Meg egy komplikáltabb kérdés: a hangsugárzó maximum zenei eljesítménye 22w, de a hangszórók egyikén sincs feltüntetve, hogy azok mekkora teljesítményűek. A hangsugáró impedanciája 4 Ohm, a hangszóróké is 4-4Ohm (2 utas a hangsugárzó). Honnan lehetne kiszámítani a mélyközépek teljesítményét? Baj ha nagyobb teljesítményűre cserélem? A mélyközépen lévő matricát mellékeltem,.hátha valaki rájön belőle valamire. A segítséget előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2015
Igen, ez az eredeti hangszórója. 15W . ( HA12/1114 )
A pontosítás végett, tudom a címkére ez van írva gyárilag, de HA12,5/1114 a pontosabb. Ha 8 ohmosat szeretnél, HA12,5/1118 ( 1544-528 ) a jelölése. Egyébként, ha megnézed, ebben gyárilag 8 ohmos a magas.
Biztos, az eredeti a hangszóró. Én nem 8 Ohmosat szeretnék, hogy a hangsugárzó megőrizze eredeti tulajdonságait. Csak az a baj a cserével, hogy ebben a méretben nincs 4, csak 8 Ohmos. Ekkor gondolom a hangsugárzó teljes impedanciája is 8 Ohm-ra változna, de az erősítő, amihez használni szeretném, az 4 ohmra van tervezve. Tehát vagy egy ugyanilyen, vagy egy csereszabatos hangszóra lenne szükségem. De akkor ezek szerint 15 W-os darab kéne.
Az erősítőnek semmi baja nem lesz attól, hogy magasabb impedanciájú hangszórót üzemeltetsz róla, sem attól nem lesz, hogy nagyobb terhelhetőségűt.
A váltó keresztezési frekvenciái csúszkálhatnak el, de nem hinném, hogy nagyon szembetűnő lenne a hiba. Amilyen régi a berendezés, valószínűleg már így sem az eredeti értéküket tartják a kondenzátorok amik benne vannak.
Igen, tudom, hogy eredeti, mert nekem is van ilyen hangsugárzóm. Akkor pedig azt javaslom, amit én is tettem, megjavítottam az eredeti hangszórót és visszatettem. De ha mégis vásárlás mellett döntesz, nyugodtan beleteheted a 8 ohmosat. Ettől nem lesz az erősítődnek semmi baja.
Fordítva lenne a baj, ha 4 ohmos hangszórót illesztenél 8 ohmos erősítőhöz. A benne levő REMIX fóliakondenzátort nem érdemes cserélni. A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2015
A REMIX kondenzátor tipusa 2µF/250V .
Nem tudom te hogyan javítottad, meg hogy mennyire volt rossz állapotban. Nekem ebben semmi tapasztalatom nincs. Az enyémnek a gumipereme az olyan 3-4cm-es darabokra tört, majd be a membrán elé, és a dobozba is került egy adaggal. Konkrétan nincs is semmi pereme a hangszórónak. A lehullot darabok felülete meg teljesen ki van rücskösödve, meg tiszta merev. Pedig nem is volt bőgetve, mindig csak szobahangerőn szólt. Ezt szerintem már nem éremes javítani.
De igen lehet és érdemes, másik membránszélt kell rátenni. A régit óvatosan levenni, alaposan letisztítani.
Itt rendelhetsz másik membránszélt: Bővebben: Link Ha telefonon felhívod őket, úgyis tudsz rendelni, szívesen segítenek, csak meg kell adnod a hangszóród típusát. Ebbe a típusba negatív membránszél kell. A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2015
![]() A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2015
Már nem fértem bele a szerkesztési időbe...
Tehát, ha eredetileg a magas 8 a mélyközép 4 ohmos, annak tervezési oka van, így kompenzálták a magashangszóró nagyobb érzékenységét, már csak ezért is érdemes lenne megtartani az eredetihez közelítő impedanciát. Másrészt, kis teljesítményű erősítőknél érdekes lehet a terhelőimpedancia, mert ha 4 ohmon mondjuk 15W a kimenőteljesítmény, 8 ohmon maximum 7,5W vehető ki belőle.
A régi leszedésével nem volt gond, kiszedtem a hangszórót a helyéről, a perem maradéka meg ott maradt.
![]() Nem gondoltam volna, hogy még lehet külön membránszélt kapni. Az egyik hangszóró porvédője viszont ilyen. Lehet hogy egyszer folyadékot kapott?
Azt is kicserélheted, 39 mm-es fényes . Ezt is meg tudod ott rendelni. Jó kis doboz, érdemes megmenteni eredeti formájában.
![]() Amit az előbb átküldtem képet a hangszórók elejéről, az ennek a "nagytestvére" a B22-es tipusú Videoton hangsugárzó. Azon kisebb a porvédő. ( 422, és 425-ös kép) HA12,5/1118. A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2015
A ragasztásuk ezeknek mennyire kényes? Hogy szedjem le a porvédőt, hogy ne károsítsam a tekercset? Mivel ragasszam a peremet és a porvédőt?
![]() Ragasztónak jó lehet a palmatex.
Köszönöm! De a porvédővel hogy bánjak? Mivel alatta van a tekercs, ezért gondolom nem lehet csak úgy levágni.
óvatosan egy szikével el tudod távolítani a tekercs ettől még nem sérül meg.
Na majd ha meglesz ami kell, akkor írok, addig úgyis elfelejtem. Köszönöm a segítséged!
Talán segít, ha először több darabba vágod, és cikkenként eltávolítod.
![]()
Sziasztok
Segítséget szeretnék kérni, hangsugárzó doboz építés előtt állok, és nem tudom hogyan kezdjem el. A doboz 40 literes és a méretek már adottak és az elrendezés is megvan már, csak ott akadtam el hogy hogyan is csináljam meg itthon házilag valami egyszerű módon a dobozt úgy hogy szépen is nézzen ki. Tippek és ötletek is jöhetnek csak ne legyen túl bonyolult otthoni szerszámokkal megoldható legyen. Ha valaki tud a lépésekről képeket is küldhet. Előre is köszönöm a segítséget.
Dekopír fűrész, párhuzam szorító. Én a köbgyök kettes oldalarányt javaslom.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |