Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Zajok és a hallás

Témaindító: Rober_4, idő: Szept 24, 2010
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Rober_4 hozzászólása Szept 24, 2010 /

Sziasztok!
Egyik ismerősöm pár hete említette, hogy évek óta folyamatosan zúg a füle, de nem nagyon tudnak segíteni rajta. Mivel-e témában egy kisebb baleset miatt már nekem is van tapasztalatom, illetve a hangtechnikában is valamelyest jártas vagyok, így tudom, hogy a zaj tulajdonságaiból az esetek többségében következtetni lehet az okra. De akár csak az is segítség lehet, ha pontosan meg tudná mutatni valahogy, hogy igen ezt hallom, ilyen zúgás van a fülemben! (Persze csodákat nem várunk, és nem is akarunk orvoslásba kezdeni)
Úgy gondoltam, hogy akkor igen is kapjuk el, hogy mit hall, valahogy mérjük ki, és tegyük ezt fizikailag megfoghatóvá.
Rögtön gondoltam egy részletesebb hallásgörbe felvételre, ahol azt a görbét venném fel amit éppen meghall, mindezt lényegesebben nagyobb felbontásban, mint azt egy hallásvizsgálatnál megteszik. (Akár 128 ponton 20Hz és 20KHz között) Mivel a fülzúgás elnyomja a hasznos jelet, így nem is az a lényeg, hogy hitelesített-e a műszerünk, hanem az, hogy megkapjuk a zaj spektrumát, amiből letudjuk modellezni a zajt.
A következő körben gondoltam, hogy zajmintákat hallgatunk, és megkeressük, hogy melyik az, amelyik a leginkább hasonlít. És itt akadtam el, hogy nem igazán tudom, hogy milyen zajokból építkezzek. Tudom, hogy többféle zajok léteznek:
(zajok)
Viszont nem nagyon tudom, hogy ehhez a méréshez hogyan kezdjek hozzá?
Tudom, nem elsősorban elektronikai téma, viszont akár hasznos is lehet elektronikai eszközeink (erősítő, hangfal) méréséhez, beállításához. A zajok típusában való eligazodáshoz.
Minden ötletet, tanácsot, kérdést szívesen fogadok ami előrébb viszi a témát!
(#) pucuka válasza Rober_4 hozzászólására (») Szept 24, 2010 /

Orvoshoz kellene fordulni, ha lehet sürgősen. A fülzúgásnak lehetnek fiziológiai okai, vérnyomás, agyi erek problémái.
(#) Rober_4 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 24, 2010 /

Nyugi orvosnál már volt!
Viszont ott nem mérnek normális görbét, és nem is keresik meg tudtommal, hogy mit hall pontosan! Márpedig annak amit hall, jelentősége van...

Az orvosokkal az a baj, hogy mindeki csak a saját területéhez ért. Nem fülészhez kell menni, hanem belgyógyászhoz, aki kikéri a fülész, idegorvos véleményét stb.
Sajnos tudom a menetet. (a végét is)
Szerintem ebben az esetben a görbének nem sok jelentősége van, még ha lenne évekkel ezelőtti referencia. Ráadásul egyáltalán nem biztos hogy tényleg hallja, lehet idegi tevékenység is.
(#) watt válasza Rober_4 hozzászólására (») Szept 24, 2010 / 1

Kell egy eszköz, amivel zajt, illetve hangokat lehet kelteni. Ez lehet egy szintetizátor, vagy egy PC megfelelő programmal. A páciensnek kellene beazonosítani az általa hallott hag jellegét, esetleg úgy, hogy ő kezeli a szabályzó gombokat. Sajnos erre nem nagyon van más megoldás.

Idézet:
„Ráadásul egyáltalán nem biztos hogy tényleg hallja, lehet idegi tevékenység is.”

Én úgy hiszem, hogy az idegi tevékenység esetén, csak azon hangerő fölött történik érzékelés, ami hangosabb attól amin az idegek szólnak, viszont ahol "nincs idegi zaj", ott alacsonyabb hangerőn is történik hangérzékelés. Ezért gondoltam a hallásgörbét nagyon részletesen felvenni.

(Viszont, ha ez nem mérhető akkor neked lesz igazad, és ezért kellene különböző zajmintákat is összeállítani, hogy megtaláljuk)
(#) pucuka válasza watt hozzászólására (») Szept 24, 2010 /

És mi van ha megállapítod precízen, hogy mit hall a páciens? Abból nem biztos hogy meg lehet mondani, hogy mi a baj. Egy MRI, egy fülész szakorvos vizsgálat minimum.

Tehát engem a mérés érdekelne, és annak megállapítása, hogy mit hall.
(#) Rober_4 válasza watt hozzászólására (») Szept 24, 2010 /

Természetesen, én is ezen az úton gondoltam megvalósítani, mivel ez tűnik a legegyszerűbbnek.
A hallásgörbénél egyszerűen szinusz hullámokkal mérnénk, de a zajok összeállításában tanácstalan vagyok.

Persze, azt megteheted, de nem hiszem, hogy beljebb lennél vele. Sajnos még nem igazán világos mi történik az ember fejében. Én csak mondom, hogy orvosokra kell bízni a dolgot.
Az idegi tevékenységet még kimutatni is elég nehéz. Sajnos ezek nem "drótok"
(#) Action2K válasza Rober_4 hozzászólására (») Szept 24, 2010 / 1

Ha csak simán a külső zajoktól van a fülzúgás, akkor aránylag azt mondhatjuk, hogy nem mást hall a paciens, mint azt, amit eddig hallott. Azaz, olyan, mintha a hallott zaj (hang) visszhangozna. Persze nem szó szerint, hanem egy szűkebb spektrumban. Pl irodákban a PC-k zúgásától a 120Hz illetve felharmonikusai a döntőek.
Ezek a zúgások mind alacsony frekisek, de felharmonikusokban gazdag. A diszkókban egy jó nagy, azaz szinte az egész spektrum a tényező. Emiatt tompul is meg a hallás.
(#) Rober_4 válasza Action2K hozzászólására (») Szept 24, 2010 /

Tehát az adott környezetben lévő zajok továbbszólnak az idegekben (agyban), bizonyos frekvenciákon, mint ahogy ezt természetesen is teszik minden embernél, csak itt nem halkulnának el... Ez nagyban befolyásolhatja akár a mérési eredményeket is, (habár nem hiszem, hogy ez lenne), viszont elgondolkodtattál, mivel figyelni kell rá! Köszönöm!

(A hallás tudtommal a fülben lévő izmok hangerőre történő reakciójától tompul elsősorban, és csak ezután jön az adott frekihez tartozó idegsejtek vérellátásának részleges, vagy végleges megszűnése: fülcsengés.)
(#) skero válasza Rober_4 hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Esetleg a barátod körbeírhatná milyen zajt hall pl.: mintha egy méhkas zümmögne vagy mint ha flexelnének stb... Talán megpróbálhatná elutánozni az is előrevinne. Lehetséges hogy lüktető zajokat hall vagy több frekvencián változó zajokat.
(#) watt válasza Rober_4 hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Sajnos nem ismerek olyan programot, amivel zajokat lehet keverni, de javítottam már olyan Korg szintit, mivel csodákat művelt a tulaja. Biztosan találnál programot is, ha utánakeresnél.
Itt meg vannak szintik, effektek
Kérdezd meg őket, biztosan tudnának ajánlani valamit.
(#) Rober_4 válasza Action2K hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

És az agyi "tompultság" miatt is harmadsorban
(#) Rober_4 válasza watt hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Köszi. Az x5 egy kistestvére (05)nekem is volt, viszont szerintem nem igazán zajra találták ki. Van egy pár virtuális szintim, de ebben az esetben szeretném a zajt logikusan összeállítani, akár alap és felharmónikusokból.
A következő hozzászólásban Köbüki említi a fehér zajt, ami talán jó, pláne ha megfelelő sávszűrőkkel még alakítom, ennek előállítását próbálgatom most.

Illetve, ma reggel pihentebben rájöttem, hogy a szinuszos méréshez, mindenképpen hitelesített, vagy frekvenciamenetben korrigált fejhallgató szükséges, különben nem a hallott zajt kapom meg, hanem a fülesem frekvenciaátvitelét.
És lehet, hogy tényleg előfordulhatnak olyan esetek, hogy a hallás minden frekvencián tökéletesen érzékeny, a zajt még is hallja. De ennek megállapítása is nagy segítség lehet az ok tisztázásában.

Most már kíváncsivá tettetek.
(#) Rober_4 válasza Rober_4 hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Végül is sikerült a Goldwave programmal előállítanom egy fehérzaj-mintát.
Természetesen, mint ahogy az a képeken látszik is, nem tökéletesek, magasabb frekvenciákon a mintavételezés miatt, de a méréshez szerintem elegendőek:
(#) Rober_4 válasza Rober_4 hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

A Goldwave állítása szerint egy barnazaj minta:
(#) Action2K válasza Rober_4 hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

Idézet:
„mindenképpen hitelesített, vagy frekvenciamenetben korrigált fejhallgató szükséges”

Igen, viszont ezt házilag könnyű lemérni, s az eredmény is elég pontos.

Idézet:
„a hallás minden frekvencián tökéletesen érzékeny, a zajt még is hallja”

A mérés lényege nem az, hogy megszüntessük a zajt (az már gyógyítás:dizzy, hanem az, hogy tudjuk a jellegét.
(#) Rober_4 válasza Action2K hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

Igen, úgy döntöttem, hogy veszek egy fehérzajmintát, és arra teszek egy sávszűrőt, aminek a frekvenciáját, és a jósági tényezőjét is tudom változtatni, így megkereshetjük azt a hangot ami leginkább hasonlít a hallott zajra. A (kxprojekt-driverben van is fehérzaj-generátor, illetve sávszűrő, délután kipróbáltam, egész jó.)

Ez a program nem igazán a legjobb, de esetleg érdekes lehet, szerintem még találok jobbat:
Bővebben: Link
(#) Tápos Lajos válasza Rober_4 hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

Esetleg egy RAT-31DL (100km-re...) vagy mobiltorony közelében él,azt kéne esetleg kikapcsolni
(#) Rober_4 válasza Tápos Lajos hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

Érdekes meglátás, megkérdezem!
(#) Rober_4 válasza Tápos Lajos hozzászólására (») Szept 29, 2010 /

Megkérdeztem, nem lakik antenna közelében.
Viszont mondta, hogy az alapzajon kívül, még bizonyos hangerő fölött be szokott sípolni a füle. Ez hihetetlennek tűnne, ha nem tudnám, hogy az én jobbik fülem is torzít, egy bizonyos decibelen túl, egy erős zajártalom utóhatásaként, bár elég sokat "gyógyult" az elmúlt 15 évben. Az enyém inkább recseg mint sípol. Én ezt felfogom egy "jótanácsnak" a szervezetem részéről, és az ilyen hangerejű helyekről mielőbb távozom...

Sajnos csak a jövő héten fogok mérni, de az eredményeket mindenképpen közzéteszem, hátha egyszer más is jár ilyen cipőben, úgyhogy nézzetek még be ide!
(#) Action2K válasza Rober_4 hozzászólására (») Szept 27, 2012 /

Szia! Mi a helyzet így 2 nap híján 2 év távlatában?
(#) Rober_4 válasza Action2K hozzászólására (») Szept 27, 2012 /

Hát igen, jócskán eltelt a jövő hét életem zűrzavarában...
Végül is nem végeztük el a mérést azóta sem, az esély rá meg tart a 0-hoz.
Viszont ha valakinek hasznos még ez a topik, nyugodtan írhat ide!
(#) teddysnow hozzászólása Szept 27, 2012 /

Sziasztok

15 éve nálunk az egész iskolának kötelező volt az éves orvosi vizsgálat, Pesten a Kertész utcában. Egyszer csináltak ott egy teljes hallás vizsgálatot. Egy '56-os tankos fejhallgatót kellett felvenni és a néni egy egyszerű ruszki hanggenerátort tekergetett. Arra már nem emlékszem, hogy váltott volna szinusz és négyszög között.
(#) Rober_4 válasza teddysnow hozzászólására (») Szept 28, 2012 /

Biztos, hogy szinusszal mérnek. Ha jól emlékszem 250 500 1khz 2khz 4khz és 8 khz-nél fokozatosan hangosítják a jelet, ahol hallod ott jelzel, ezt jelölik a diagramon.
Gondolom a fejhallgató átviteli görbéjét megfelelő korrekcióval korrigálják...
(#) Action2K válasza Rober_4 hozzászólására (») Szept 28, 2012 /

Itt egy audiogram, ez egy jó hallás eredménye.

audiogram.png

(#) sashju hozzászólása Feb 4, 2015 /

Segítséget kérek!

A linken olvasható a zaj általi szenvedések sorozata:
Bővebben: Link

És még mindig nem tudjuk, mi okozza.
Sokunk nehezen viseli el.

A zaj itt hallható:
https://www.youtube.com/watch?v=7FMkbAqQE7c

Minden segítséget, illetve ötletet köszönünk.
Üdv.: Judit
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2015
(#) kaqkk válasza sashju hozzászólására (») Feb 5, 2015 /

Csak a lakásban hallod vagy kint az utcán is ?
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem