Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok
Van nálam egy monitor kapcsolóüzemű tápegysége ami nem akar elindulni. 5V helyett 2.5V-ot mérek és az egyik nagyfeszültségű kerámia kondi kattog. Gondolom rossz a szigeteltsége és átüt. Ha az egyik lábát kiforrasztatom akkor a kattogás megszűnik. Kérdésem, hogy mi üthette ki a kondit vagy csak elöregedett és tönkrement? A C906 -os kondiról van szó, a főtranszformátor előtt helyezkedik el. Kapcsolási rajz a 34. oldalon: Bővebben: Link válaszotokat előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2015
Hali!
Mérd meg a paralel ellenállást és a soros diódát.. nagy ott a tüske, amit ezeknek kell megfogni.. Hátha segít.
Hali!
A dióda és az ellenállásal nincs semmi gond. A diódán nincs szakadás vagy rövidzár, az ellenállás pedig pontosan 100K Ohm. holnap megpróbálom kicserélni a kondit egy újjra.
A 12 volt megvan? Onnan és az 5 voltról is van egy-egy zeneres+ellenállásos egység, ami
az AP431-el ( TL431) visszaszabályoz PC123-on keresztül.. vmi zárlat nincs? Visszafelé megtáplálva leellenőrizheted mindkét DC-t ( 230 nélkül..).
Sziasztok!Kisérletezgetek egy uc3845-el.Az lenne a kérdésem hogy ezeknél a kitöltési tényezöt lehet e változtatni és ha igen akkor pontosan hogy?
![]()
Szia!
Ha már összeraktál egy komplett kapcsolást, a terhelés változtatásával láthatod, hogyan változik a feedback és a comp lábon a fesz és ennek megfelelően a kitöltési tényező. Kísérletezhetsz még az Isense lábra visszavezetett fesszel is ( max. 1 volt ), a kapcsolt fet áramát figyeli.
Esetleg nézd meg az adatlapját...
Nézegettem az adatlapot de kicsit kevéske a nyelvtudásom és igencsak nehéz igy....Nemraktam össze egy "komplett" kapcsolást. A kisérletezés célja az hogy "bizonyos" ferritmagos transzformátorokat megtudjak vele hajtani "maximumon" és ezért kellene az hogy a kitöltést "manuálisan" birjam szabályozni,és amint megvan hogy adott kitöltésen és frekin a trafo a max áramot tudja leadni akkor fogok összerakni direkt a trafohoz "illeszkedö" kapcsolást.Gondolok itt arra hogy pl a 3-as lábra 0-tol 1.5-voltig érkezhet feszültség.Namármot ez ugy müködik hogy 0-voltnál mondjuk 1% a kitöltés 1.5voltnál megy 50%?(ugytudom a 3845-ös pl max 50% kitöltést tud)Mert ezzel már tudok mit kezdeni...
Ha az Rs ellenálláson eléri a fesz az 1 voltot ( Rs x Isource ), leáll az IC.
Ezt kipróbálhatod egy sima tesz áramkörrel is. Ugyanúgy a FB, comp lábakon a fesz eltolásával láthatod, megy vagy nem az IC.. A kitöltést csak a szekunder oldalról tudod kikényszeríteni, különböző terhelésekkel egy adott kimenőfesznél, vagy Uki variálásával, hogy kénytelen legyen az IC ezt kiszabályozni. A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2015
Fogj egy 10k körüli trimmert, két vége a testen illetve az IC tápfeszén, a csúszkát meg tedd a COMP lábra. Ahogy tekered a potit a nulla közelébe úgy kellene csökkenni a kitöltésnek.
Ennél nem próbáltam de az UCC-vel működik, ami elvileg ugyanez csak ellenütemű.
Egyébként adott kapcsolásban, adott trafóval a max. teljesítmény átvitele nem így működik hogy kézzel beállítod a kitöltést. Ha flyback-ről van szó ott meg pláne nem.
Sziasztok!
A Cimopata féle rezonáns tápot újra megépitettem. Új trafóval új alkatrészekkel .Az lenne a kérdésem hogy a primer jelalak jó lesz-e? Leválasztó trafórol megy 160V-ról szekunder oldalra még nincs beforrasztva semmi.Az idöalap 5us és 20V osztás.
Szia!
Köszi hogy segitesz!A lényeg hogy pc táp fö trafot szeretnék meghajtani ugy hogy a 3voltos szekunderen lesz a be-táp a 300voltos primeren meg lessz a ki-táp.Tehát forditva bekötve és meghajtva..555-el sikerült megcsinálnom "belönöm" a frekit és a kitöltést is ugy ahogy nekem kell.Ugyanezt szeretném megcsinálni csak 3845-el vagy ezzel a sorozattal lényeg hogy az áramkör 12voltrol tudjon müködni és a kimeneten "nagy" feszültség keletkezzen. Nemakarom 50hz-es trafoval csinálni,én direkt igy nem "lemezes" trafoval szeretném. Erre kellene valami megoldás...
Nagyjából rendben van.
A rezonancia frekvencia vagy afelett vagy, látszik, hogy majdnem ZVS. A legtutibb az lenne, ha egyik csatornára a félhidat raknád be, és a másik csatornára pedig az alsó FET gate-jét. És mondjuk nagyobb nagyítást (pl 2u osztás) használnál.
Attól függ hogy milyen PC táp trafójáról van szó. Mert általában ezek félhidak, ahhoz ellenütemű meghajtás kell (TL494, UCC, stb.) az 5V-os tekercsekre, a szekunderen (ami a primer volt) lesz kb. 160-170V-od. Ha ilyen akkor az autóerősítős topikban találsz rajzokat.
Van együtemű is, az valamivel macerásabb mert vissza is kell mágnesezni a vasat, ahhoz jó az 555, vagy az UC. De ilyen konvertert inkább ellenütemben célszerű építeni.
Szia.
Megépítettem a tápodat egy az egyben, de már nem tudom hanyadik próbálkozás után sem sikerült beindítani. Próbáltam IRFP460al, IRF 740, IRF840 es FET párokkal, de mind zárlatos lett, ezzel együtt a meghajtó IC is tönkre ment. Külső táppal ment az IC, tehát a 270K ellenállás, illetve a +3,5 menet nincs bekötve. A trafó EI33, működő tápból szedtem ki. Esetleg ötlet, hogy mire figyeljek oda vagy mit mérjek le?? A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2015
Először nagyfesz nélkül meg kellene nézni, hogy az IC rendben működik -e, meghajta -e a FETeket nromálisan, elég -e a holtidő. Ideiglenesen a félhid kimenet kösd le a közösere, így tudod mindkét FET gatejét mérni. Rákötsz 12V-ot, majd végigszkópolod.
Aztán ha ez megy akkor kezdvetben a nagyfesz ágra is be lehet kötni 12V-ot mondjuk 1A áramkorláttal (félhid lekötését szedd ki). Megint végigszkópolod, ekkor már a kimeneten is kell lennie valamennyi feszülségnek. Pepe nyákterve egyrészt életveszélyes, másrészt nagyfrekis szempontból hagy bőven kivánnivalót (pl a FET sorucetől az IC közöséig marha hsoszú a nyákpálya).
Sziasztok!
Szeretnék érdeklődni, hogy melyik kapcsolóüzemű táp topológia dolgozik a legjobb hatásfokkal?
Az, amelyiket meg tudtad csinálni és érted a működését. Aztán úgyis csinálsz egy jobbat. Meg egy még jobbat...
A kérdésedre nincs értelmes válasz, millió dologtól függ.
Szia.Bocs hogy csak most írok de rossz helyre raktam a szkop kábelt és pukk.Ha kijavítom jelentkezek.
Sziasztok! Építettem egy tápot TOP224 illetve TOP223 IC-t felhasználva. Egy IC-t megsütöttem sajnos, de a szekunder oldalakat helyesen bekötve elindult életem első kapcsolóüzemű tápja.
![]() 1. Mi a különbség az N27, az N67, és az N87-es anyagok között? Lehet-e kapni bárhol a Világon sárga ragasztó szalagot amivel gyárilag szigetelnek? Tali Bt-nek írtam, de hetekig szabadságon vannak. Hol lehetne még kapni értelmes ferritmagokat csévéstől? Látom 500 oldalon van a téma kibontva - igyekszem végigolvasni - de ha valakinek lenne javaslata a fentiekre, lekötelezne. Lomiban és HQ-ban semmilyen mag nincs már. Ezt találtam eddig:Bővebben: Link
Szia,ha nem bánod és esetleg nem ismered akkor figyelmedbe ajánlanám a PIExpert nevü progit,ingyenesen le lehet tölteni csak regisztrálni kell.Ez a tiny fly-okhoz a gyári progi.Én ezzel szoktam tervezni,szerintem nagyon jó.Még nyáktervhez is ad kivitelezési lehetőséget.
PI A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2015
Idézet: „Mi a különbség az N27, az N67, és az N87-es anyagok között?” A használható frekvencia tartomány, és a veszteség. Az N27 az 100kHz alatt használható, az N67 és N87 is jól használható 100kHz felett, de utóbbi kb fele annyi veszteséget termek. Sárga szalag sok helyen kapahtó, elsőnek ebay-t ajánlanám, a Talin kívül. RET, TME, Farnell (FDH) itt nézzél körbe. Illetve ajánlanám a kereső funkciót, ugyanis már rengetegszer megválaszoltuk!
Gondolom nem fogsz 100-120kHz feletti frekire tápot építeni, tehát bármelyik mag megfelel, de szerintem N27-et már sehol nem forgalmaznak, attól a Talis M2TNC is jobb valamivel, mert 200kHz-ig biztos hogy elmegy.
A sárga szalag elég drága (van kapton olcsóbban), és ha többféle magot használsz akkor mindegyik mérethez kell belőle venni, plusz a gyűrűhöz nem is tudod használni. Ha nem létkérdés hogy ragasztós legyen, akkor vegyél ragasztó nélkülit, volt nemrég itt az apróban is. Kb. 1800Ft volt 400 méter belőle, az míg élek elég lesz az SMPS trafókhoz. El tudom vágni, így a kisebb gyűrűkre is fel tudom tekerni, 7,5kV-ot szigetel 1 rétegben. Kisebb légréses magból tudok küldeni néhány darabot, de ebben a szokásos 0,3-0,8mm-nél nagyobb, 1,4mm légrés van (E25). Légrés nélkül 2-300W-ra ott a PC táp trafója, feljebb meg lehet használni régi sorkimenő trafók magját is. Ha benézel a hegesztős topikba, hegesztőtrafót is csináltak belőle, 3-4 párat összefogva, és gyűrűként körben megtekerve. Taliéknak hiába írsz, hívni kell őket. Náluk olcsóbban sehol nem kapsz magot.
Szia !
Ha már a szigetelőszalagnál tartunk: EZ megfelelő ?
[off]Szia!
Elmatit-nál bemész és azonnal lehet kapni 1500 Ft körül van. 500Vdc-ig szigetelő és 200°C ig hőálló. A jó múltkor tőlük vettem, jól tapad, nem nyálkás nem nyúlik. Ez mindenkinek szól. Valamiért a honlap akadozik, de egy telefont megér. elmatit A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2015
Az 500Vdc az édeskevés, annyit bír a hagyományos szigszalag is, persze az nem hőálló.
A szigetelésnek úgy jó 2-3kV-os csúcsokat kell kibírnia, mert ilyenek előfordulhatnak. A 3M 1350T-1 az 3,5kV. A 3M 1350F az hasonlót tud. Ekkora tüskék lazán vannak a hálózati a védőföldhöz képest, és a szigetelésnek ezt ki kell bírnia.
Igaz, rosszul emlékeztem. 1-2kV-ot biztosan tud.
Én ilyet vettem (szerencsére 2 éve majdnem feleennyibe került).
Találtam ilyen RM8-as trafókat, de nem tudom az N28 anyagtól mit lehetne várni. Légréses AL315-ös. Azt sem tudom a hangoló rész miképp szól bele a az átvihető teljesítménybe (keresztmetszet). 10-20W flyback kijönne-e belőle, mekkora freki lehetne. |
Bejelentkezés
Hirdetés |