Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Sziasztok! Nem annyira muzeális - bár lassan csak idő kérdése. 1989 táján sikerült vásárolnom két egyedi számozású fejhallgatót, amik prototípusok voltak. Az AKG-nál készült, Float névre hallgat. Két darab készült belőle. Az enyém az "One" testvéremé volt a "Two" változat. Sajnos egy "barátom" kölcsönkérte és mintegy 15 év után kaptam vissza a mellékelt állapotban. Csak a zsinórjához adtak egy közel 80 oldalas leírást (sajnos ez már nincs meg). Van-e ötletetek, milyen anyaggal tudnék javítani a külsején? Én számítógép alaplapokhoz használt szürke-fekete szivacsra gondoltam, de hátha van valakinek jobb ötlete. A külső borításokhoz találtam öntapadós filcet is, ami nagyon hasonlít az eredeti változathoz.
Fordított skála volt nekem furcsa, mellette a Tento felirattal. Valamint a forgókondenzátor kialakítása. A fk. trimmerek külön foglalnak helyet a hanggerőpotméter feleltt.
A skála szerintem nem fordított, itt a kép az eredeti, és az utángyártottról is. A Sokoloknak típushibája volt a skálaüveg törés, bármihez hozzáütötték, leejtették rögtön eltörött. Annak idején nem túlzás azt mondani, hogy százszámra cseréltük az üvegeket. Mivel akadozott az import, itthon többen is foglalkoztak az utángyártással, valószínű, hogy egy ilyen cég lógója van a kicserélt üvegen. A forgót valóban cserélték, ez egy orosz Neyva, vagy Orbita forgó amin nem volt gyárilag trimmer, ezért az eredetiről lebillentették és mellette benne hagyták.
Köszönöm a választ! Így világos. A lényeg pedig az, hogy mostmár működik is. A "berhelés" korhű .
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2015
Az enyémek ilyenek. Mindkettő balról jobbra emelkedő frekvenciával hangolódik. Ezek szerint a Tento emblémás utángyártott? De hogy sikerült ezt így fordítva csinálni?
Mindkét fajta volt, attól függ csak, merre tekeredik a dobról a skálahúr.
Folytatom a csőmérőt. Végignéztem a neten a "Vacum Tube Tester" néven futó leírásokat, és nagyjából kialakult fejben a lehetséges kép a műszerről. Kezdődhet az anyaggyűjtés. Feltúrtam pincét, padlást és a régi vackok között találtam (bontottam) is vagy 10 fajta csőfoglalatot, ennél többet nem is fogok rátenni. Ha mégis akadna olyan cső amihez nincs foglalat, hát méréshez összekötöm a levegőben. Hál trafót is bontottam egy régi műszerből, csak át kell tekerni a secunderét a kellő feszültségekre. Ez leginkább megcsapolásokat jelent, hiszen nagyjából egy rádió hál. trafója felel meg a célnak, némi átalakítással. A többféle tervezett előlap megoldás közül most a nekem leg-szimpatikusabbat fényképeztem le, vagyis a hagyományos műszer formát, ezüst-alu előlappal, majdan fekete feliratokkal, fém dobozban szögletes műszerrel, stb. De ha már retró, akkor lehetne a korabeli fél-amatőr megoldás is, kerek műszerrel, fadobozban, bakelit előlappal, mint a 40-es években.
Persze a belseje, meg a kapcsolás az egyforma. Az utóbbi felé hajlok inkább, igaz nem tudom hogyan mutatna a polcon az újabb, modernebb műszerek között, viszont jól illene a régi foglalatokhoz, meg a csövekhez. Még alszunk rá egy párat. Üdv. A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2015
Azé' a bakelitos az igazi, én is ilyet tervezek építeni. Minden van hozzá, csak időm nincs. Itt is van egy rajz, leírás (valamelyik témában; azt hiszem RT-s); azt csinálod?
Nem, a kapcsolás saját kútfőből van, már összekötöttem "gubanc"-ban és kipróbáltam.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2015
Úgy látom, egy ideig ismét lesz izgalmas olvasmányunk. Nekem is a bakelites verzió tetszik. Valahogy jobban illik a csövekhez. Szerintem.
Janó bácsi, hajlandó lennél (kedv, idő, alkatrész, stb. esetén) kettőt is csinálni? Nekem sem hozzáértésem, sem technikai hátterem, sem alkatrészeim nincsenek hozzá...
Hogyan 'bütykölsz', ha "se-se-se"?
Lelkes amatőr szinten. Örülnék, ha saját készítésű műszert használhatnék, de úgy gondolom, egy műszer megépítéséhez, beállításához egy kicsit több tudás, tapasztalat szükséges, mint egy "a múltkor még működött" csöves rádió megjavításához. Mivel elsősorban nem ezzel foglalkozom, sajnos nincsenek év(tized)ek alatt összegyűlt alkatrészeim (pl. csőfoglalatok, mA műszer), nincs megfelelő szerszámkészletem a doboz elkészítéséhez.
Nekem van: fűrész, reszelő, satu, fúró, csavarhúzó, kalapács. Eddig mindenhez elég volt. Persze páka is van: néhány 40-50 éves sk., meg 1db. 40 éves kattogós Weller. Azt a pár foglalatot bontani, vagy a börzéről. Trafóvasat adok, ha megtekercseled; még műszert is.
Sajnos nincs annyi cuccom, hogy kettőre is elég legyen, ehhez is nehéz volt összeszedni a dolgokat. Legnagyobb gond a foglalatok, meg a szép bakelit lemez. Meg azt hiszem olcsóbban kapnál egy készet a neten, mint kifizetni a munkadíjat.
A tekercselést ki is felejtettem. Az egyetlen saját tekerésű trafómat kb. 35 éve csináltam. A felajánlást köszönöm, nem zárkózom el előle, de hogy mikor és hogy egyáltalán, az még kérdés.
OK. Köszönöm, sejtettem. Akkor vagy készen veszek, vagy úgy járok vele, mint a kávák javításával. Annak sem mertem nekiállni, aztán a leírásaid alapján már kettőt megcsináltam.
Az megvolt milyen volt. Ilyen lett. Sajnos sötétebb szivacsanyag kellett volna, de talán legközelebb sikerül olyat is szereznem. A lényeg, hogy használható a Float sorozat első proto darabja a Numero One . Egyenesen az AKG raktárából. Megvan a teljes története is. A hangja - valami félelmetes.
Úgy-e, úgy-e, nem vagy olyan 'elveszett' ember!
Sokat segítene ha a foglalatok nevei sorrendben felkerülnének a kép alá mert sajnos nem mindet ismerem én.
Nagyon tettszik a terv. Milyen műszert keressek hozzá? Nekem is a 2. a szimpi pedig lemezt hamarabb tudnék intézni mint bakelit lapot esetleg keményfa lap lakkozva nem lenne jó alapnak?
Én csak gyűjtöttem, mindegyik nevét nem tudtam kívülről, meg kellett néznem a katalógusban. Eszerint a felső sorban, balról jobbra: 1 USA7 (pl. AK1 keverőcső) 2. Acélcső (pl 11-es sorozat) 3. Kosaras 4. USA6 5.Európa.
Alul: 1. Miniatűr, 2.Novál,(80-as sorozat) 3.Rimlock (40-es sorozat) 4.Loktál. (21-es sorozat) 5.Oktál. (pl UY1N) Itt van egy kép, még tervezés közben, ezen jobban látszanak. Persze van még egy csomó fajta foglalat, de nekem nincs belőlük. Azt hiszem ezek a legfontosabbak. Lehet hogy az USA 6 helyett kosaras 5-ös dióda foglalatot teszek, még majd kitalálom. A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2015
Ja és a műszer anód, illetve fűtő áramot fog mérni, bármilyen Deprez műszer megfelel, nem kritikus az érzékenysége.
Köszönöm a választ.
Közben én is nézelődtem és ezt találtam :
Ez a számozás nekem elég furcsa.
Alaposabban nézegetve pld. a noval nekem nem stimmel. Az oktal is elég furcsa. Mit szóltok rossz a kép amit találtam, mert akkor töröljük.
A számozás tetszőleges, csak kell egy kis táblázat majd, hogy az ember tudja mit hova kötött. Én a Magyari zsebkönyv után fogom beszámozni.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2015
Folytatom a csőmérőt.
Az elmúlt 3 nap intenzív melóval telt, látástól mikulásig. Megcsináltam a trafót, kivágtam, kifúrtam a bakelit lemezt és hajtottam egy kis panelt is alu lemezből. Ebből a legnagyobb munka a bakelit lemez kifúrása volt. Tapasztalataim szerint van jó, meg silány minőségű lemez is, hát nekem az utóbbi jutott. Ez tulajdonképpen bakelit lakkban préselt papír, nagyon nehéz szépre fúrni, mert a fúrótól kiszálasodik, a peremét felnyomja meg kitépi a felső réteget, tehát ronda meg vastag lesz a széle. Még legjobban a fa körkivágó vált be, csak annak meg nem volt megfelelő mérete, ezért még minden lyukat utána kellett csiszolni villanyfúróba fogott köszörűvel. A reszelő itt is használhatatlan, a már írt okok miatt, és persze állandóan vigyázni kellett, nehogy össze karcolódjon. Egy teljes nap ment rá, nem vállalnám még egyszer. Előkészítettem meg felfogattam a Yaxley kapcsolókat is, a szélső a műszert fogja átkapcsolni, komplikált lesz a bekötése, ezért kell 4 tárcsa rá. Közben kedves kollégám elkészítette a tápegységek nyomtatott áramköreit is, azokat is fel kell még rakni távtartókkal. A műszer söntjeinek kikísérletezése is vissza van még. Aztán jöhet a bekötés, rabszolga meló lesz, csak a foglalatok összekapcsolásához kb 70-80 vezeték kell 150-160 bekötési ponttal. Meg a trafón is 20 kivezetés van, amit a három kapcsolóhoz kell bekötni. Hát eddig ennyi. A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2015
Nagyon pöpec lesz ez, már most nagyon tetszik.
Üdv mindenkinek! Valakinek véletlenül akadna 2db Orion Pajtihoz való gombja amitől értelmes összegért megválna?
Üdvözlet a fórumozóknak!
Már a 180-ik lapig visszaolvastam az itt felgyülemlett mérhetetlen információtömeget, minden elismerésem. Gyönyörű dolgok ezek, még akinek nincs ilyen iránt fogékonysága, azt is beszippantják magukba a képek a felújított csodákról. Amiért írok, az az, hogy már egy ideje megfertőzött az Orion 420-520-820 dobozának stílusa. Ez még nem baj, (sőt) de különböző okokból helyet kell keresnem az asztali számítógépemnek, ebből a kettőből meg adná magát, hogy vandál módon antik rádiódobozba építsem a gépet. Ezt viszont barbár tettnek gondolom... Mégiscsak régi rádió, rosszul érezném magam ha nem eredeti állapotra állítanám vissza, még akkor is, ha a dobozt a kellő tisztelettel kezelném, és a belsejét (akár felújítás után) a megfelelő kezekbe (gyűjteménybe stb.) adnám. Ezért azon kezdtem gondolkodni hogy magam csinálnék egy hasonló fazonú dobozt. El is kezdtem utánajárni, de a lényeget, a falemez ilyen rádiuszú hajlításait el sem tudom képzelni, hogy hogyan csinálták (faipari előképzettségem a "méretes kontár" kategóriába sorol), illetve hogyan lehetne házilag, szegényes szerszámozottság mellett kivitelezni. Már azon gondolkodtam, nem hajlítok, egy darabból faragom ki az íves részeket, hiszen amúgy is furnérral borítom - de csak van jobb módja... Tudtok segíteni abban hogy merre keressek információt? Előre is köszönöm, és mindenkinek továbi fantasztikus eredményekkel teli munkát kívánok!
Szia! Szerintem az alábbi képen látható a titok. A vastagabb rétegelt lemezt hátoldalán bevágásokat ejtünk az utolsó 1-2 rétegig. Lehet hogy nedvesen, de minden bizonnyal alaposan beenyvezve lassan meg lehet hajlítani. Ha készre száradt akkor mehet rá a furnér.
Folytatom a csőmérőt.
Bekötöttem a kapcsolókat, meg a foglalatokat, a szerkezet már működik. Egy EF21-el meg egy EM4 varázsszemmel próbáltam eddig. A műszer az anód áramot méri. Van benne egy kis tranzisztoros oszcillátor, ennek jelét a rácsra vezetve az alsó csatlakozón szkóppal lehet ellenőrizni a rácson (bemenő) és az anódon (kimenő) jelalakot, erősítést, stb. Az EM4-et már regenerálni is lehetett benne, a fűtésre 12V-ot adtam, kb 20 percig, és ilyen lett. Most már "csak" a feliratozás, meg a doboz gyártás van vissza. Üdv. |
Bejelentkezés
Hirdetés |