Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp javítása

Témaindító: burkus, idő: Jún 19, 2006
Lapozás: OK   81 / 119
(#) Lev23456 hozzászólása Máj 25, 2015 /

Na megvan! Később még töltök fel egy képet! egy ilyen típusú alkatrész szált el: ZA 14U40 kettős dióda amit mondtál is pittti! Ez akkor off?

Kimértem az alatta lévő ellenállásokat azoknak viszont semmi baja!

eredmény!:
(#) pittti válasza Lev23456 hozzászólására (») Máj 25, 2015 / 1

Igen, ez egy 16A 200V-os Dual Schottky dióda. Bármelyik, paramétereiben azonos típussal helyettesíthető (bár a 16A egy kicsit karcsú, én legalább 20A-s diódát tennék oda!).
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2015

És elméletben jó lesz ez neki? utána elindul vagy más hibák is jelentkezni fog?

(#) pittti válasza Lev23456 hozzászólására (») Máj 25, 2015 /

A dióda egészen biztosan jó lesz bele. Hogy indulni fog-e? Nem vagyok sem jós, sem látnok - de ha egyéb hibája nem lett a „balesetkor” akkor indulnia kell.

Neked is mint az előzőeknek: mérés - indítás próbalámpával...

Oké! Azzal csinálnom mindenképp kösz
(#) david10 hozzászólása Máj 31, 2015 /

Sziasztok,van egy "Intex Action IT-20F1BC" tipusú tápom,amit a Li-Ion akku töltőjéhez vettem,aminek csak a 12V-os részét használom.
Régebb is PC táp adta a töltőnek a 12V-ot,de a régi tápból sajnos alkatrész lett.
Az Intex táppal kb. 4-szer töltöttem fel az akkut,az ötödik töltésnél valami benne puffant,és most nem kapcsol be,hiába testelem le a zöld szálat.
A biztosíték,és a kondik szemmelláthatóan rendben vannak.
Hol kezdjem el a hiba felderítését?
A válaszokat előre is köszönöm.
(#) pittti válasza david10 hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Idézet:
„...A biztosíték,és a kondik szemmelláthatóan rendben vannak”

Számtalanszor le lett már írva hogy egy hibás tápegységet nem „szemmelverünk”, hanem lépésről lépésre végigmérünk. Első a készenléti kör, utána a primer oldal, végül a szekuner oldal. Szakadást, vagy zárlatot kell keresni elsősorban a félvezetőknél.

(a „puffanás” egyébként kondenzátorra utal, sajnos tönkre tud menni úgy is hogy felűlről nem látszik semmi - alul nyílik ki)
(#) simonpon3 hozzászólása Jún 2, 2015 /

Üdv mindenkinek!

Egy hónappal ezelőtt írtam arról hogy nálam betegeskedik egy ATX Zalman tápegység. A probléma az volt hogy el sem indult, tanárommal pedig méregettük hogy hol lehet a hiba.

Kiderült hogy a szekunder körben volt a gubanc amit egy 20 forintos, 47µF-os elkó cseréje oldotta meg. Fő érdekessége hogy a kiszerelt elkó 43µF-os volt (50 voltos kondi)

Miért kezdett úgymond süllyedni az értéke? Talán nagyobb feszültséget kap?
(#) david10 válasza pittti hozzászólására (») Jún 2, 2015 /

Megkerült a hiba:Az egyik tápszálat csak az olvadt müanyag tartotta.
Köszönöm a segítséged!
simonpon3:A hőmérséklete a tápnak rendben van? Nem melegedik túl?
(#) Lev23456 hozzászólása Jún 6, 2015 /

Sziasztok! Valakinek van ötlete mi lehet egy olyan táppal ami eddig jó volt majd eldurrant! Mi szálhatott el ? mert a nyákon nincs semmi elváltozás és az elkok is sértetlenek :/ kimérve is jó értéket mutatnak.
(#) Lev23456 válasza pittti hozzászólására (») Jún 6, 2015 /

Nekem volt olyan is ami felülről nyílt ki és folyt belőle a cucc
(#) pittti válasza Lev23456 hozzászólására (») Jún 6, 2015 /

Hát - neked sem tudok mást tanácsolni, szépen végig kell mérni a félvezetőket. Primerkör az egyenirányító diódákkal, kapcsolófetekkel, NTC-vel, biztosítékkal együtt, szekunder oldali kettősdiódák, stb. Ellenőrizni az optocsatolót, készenléti körben a diódákat. a vezérlő IC-n ellenőrizni a feszültségeket, szükség esetén cserélni.

Ilyen bőséges hibajelenség leírás (eldurrant) után ennyi...
(#) Lev23456 hozzászólása Jún 6, 2015 /

Köszi Szépen, hát de tényleg ennyi volt egyik napról a másikra, és hirtelen történt, úgy gondoltam az egyik egyenirányító mehetett tönkre megint ezen is de szerintem nem...
(#) pittti válasza Lev23456 hozzászólására (») Jún 6, 2015 /

Hát igen, minden úgy szokott tönkremenni, hogy „az előbb még jó volt”!
Készenléti 5V sincsen? (a biztosítékot legalább megnézted?)
(#) Lev23456 hozzászólása Jún 7, 2015 /

A Biztositék jó! készenléti 5V nincs
(#) pittti válasza Lev23456 hozzászólására (») Jún 7, 2015 /

Szakadást keressél a primerkörben, és a készenléti körben.

(Ha ennyi gyakorlatod van a tápegységek javításában, jobb lesz ha elviszed szakemberhez. Feszültség alatt kell mérni, ami hozzánemértés esetén életveszélyes lehet!!!)
(#) Lev23456 hozzászólása Jún 7, 2015 /

Pitti én is tudom hogy ez egy veszélyes üzem ezzel nem mondtál újat! Mellesleg inkább félretettem mert több gondot is találtam rajta nem csak azt az eldurrant alkatrészt!
(#) NooooP hozzászólása Jún 15, 2015 /

Sziasztok!
Átalakítottam egy Codegen 300W-os tápot,KA7500c ic van benne (Chirio régi terve alapján). Néhány napig működött, de rákötöttem egy pwm-et, és elromlott, ha bekapcsolom, forog 1-2-őt a venti, a kimeneten néhány volt megjelenik és leáll. Kicseréltem az összes elkót a primer puffereket kivéve, leellenőriztem a shottkyt, semmi javulás. Az ic 12-es lábon 12,6V, 13-14-esen 5,03V van, a 2-es és a 15-ös lábon leosztott feszültség stimmel. A 8-as és a 11-es lábon 1,46V van, 5-ösön 1,6V körül, 6-oson 3,55V van. A két hűtőborda közötti kis tranyok is jók, égés nem látszik. Kifogytam az ötletekből, szerintetek mi lehet a hiba? Előre is köszönöm a választ!
(#) saca200 válasza kralikandras hozzászólására (») Jún 17, 2015 /

Hello kralikandras én is ezzel a hibajelenséggel küzködök.Nállam is minden táp rendbe van csak a 3,3v helyett 2,65v-van az én tápom HKC USP5550 550w-os.Már a kondik cserélve ujjra scottky diodák panelbol kivéve mérve jók,az én tápom is elindul.De mivel nem találtam rolla rajzot a neten igy eggy kicsit neccesebb a javitása.Kértem már segitséget de elfogadható választ nem kaptam hol keressem a hibát.Üdv:saca
(#) saca200 válasza saca200 hozzászólására (») Jún 17, 2015 /

Nem tudom neked sikerült megoldani a problémát ha igen légyszi segits mit cseréljek benne
(#) NooooP hozzászólása Jún 22, 2015 /

Sziasztok!
Valaki tudja-e, hogy a KA7500c ic cserélhető-e TL494-re? Nem igazodok el az adatlapokon...Előre is köszönöm! Üdv.!
(#) kadarist válasza NooooP hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

Szia!
Csereszabatos a két típus.
(#) NooooP válasza kadarist hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

Köszönöm!
(#) belfi2 hozzászólása Jún 24, 2015 /

Sziasztok.
Egy kis segítségre lenne szükségem. Adott egy Micasa (tudom tudom de elég masszívnak tűnik) 400W táp. Régi de gondolkodom a felújításán.Nos ma észrevettem hogyha a HDD dolgozik úgy halkan sípol a táp.Egyenlőre tanácstalan vagyok. Feszek jók (12A terhelés mellet) kondik látszólag épek, A képe a piros körben lévő kondi ki volt durranva, az ami ott van csak átmeneti megoldás. A zöld körben lévő "tekercs " menete enyhén laza . Halk, hő szabályzott venti.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2015
(#) Macsek71 hozzászólása Jún 25, 2015 /

Sziasztok !

Lustaságból-kényelemből az asztalomon található PC tápjáról működtetném az "irodám" világítását.
1, LEDolvasólámpa 5V~100mA
2, LED-szalag háttérfény 2*20 cm, 12V ~300mA
Molex csatlakozóra szépen ráakasztottam őket, de enyhén pulzál, vibrál a fény. A BIOS szerint ( és multiméterem szerint is) mindkét feszültség ~0,1V ingadozik .

kérdés 1 Pánikoljak, hogy rossz a tápom ?
kérdés 2 Ha 1 nem akkor hogyan tudnám kisimítani a lámpák fényét ?

* mindkét esetben az áramkorlátozás előtétellenállásokkal van megoldva -> a lehető legegyszerűbb megoldás..
(#) belfi2 válasza Macsek71 hozzászólására (») Jún 25, 2015 /

A 100mV ingadozás belefér a főágak . ± 5% tűrésébe. A lüktetést talán nagy kapacitású kondival tudnád kiegyensúlyozni de az vissza hatna a tápra is.Javaslom egy másik táp elkészítését stab kockával.7805 ,7812
Így legalább hiba esetén nem a PC-d áll le elvesztve az adatokat.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2015
(#) Macsek71 válasza belfi2 hozzászólására (») Jún 25, 2015 /

Köszi !

A kondival simítás nekem is eszembe jutott, és én is tartok, hogy visszahatna a tápegységre. Esetleg egy diódával leválasztva ?
Következő: »»   81 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem