Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vibrációs búvárszivattyú
 
Témaindító: Pixi, idő: Jún 24, 2012
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 14
(#) warez hozzászólása Ápr 13, 2015 /
 
Üdv. Érdeklődnék, hogy ezekhez az orosz búvár és másaikhoz hol lehet beszerezni alkatrészeket? Gondolok itt gumi és gumírozott alkatrészekre.
(#) warez válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 13, 2015 /
 
Igen. Sőt szinte minden féle képpen már, de nem jutottam redményre. Azért is érdeklődtem itt. Hátha több szerencsével járok.
(#) zolika60 válasza warez hozzászólására (») Ápr 13, 2015 /
 
Mondjuk elég régen vettem ehhez membránt, de akkor a helyi mezőgazdasági boltban sikerült. Egyébként például itt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2015
(#) warez válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 13, 2015 /
 
Köszönöm a segítséget. Erre nem sikerült ráakadnom.
(#) warez hozzászólása Ápr 13, 2015 /
 
Amire elsősorban szükségem volna, az a két félrészt elválasztó gumírozott alumínium tárcsa.
(#) ezermester1 válasza sirály12 hozzászólására (») Máj 3, 2015 /
 
Lehet szabályozni pld: porszívó fordulatszám szabályzó elektronikával. Nekem kiválóan működik már 1 éve.
(#) MIKE-48 hozzászólása Jún 4, 2015 /
 
Beállítási kérdésem lenne az ELPUMPS VP300 szivattyúhoz. Van egy ilyen, néhány éves eszközöm, amit tavaly a fórumon korábban leírt értékekkel (4 mm +0,5 a vasmagnál, 1,5 mm a membránnál), beszabályoztam, és kitűnően működik.

Ismerősöm is vett egy ilyet, de gyenge teljesítmény (kb. 500-600 l/perc 12 méterről) miatt kétszer is javíttatta garanciában, de nem lett jobb. A szerviz szerint ennyit tud. Közben lejárt a garancia, és kérte, hogy állítsam be úgy mint az enyémet.

A membrán hézag pontos volt, azonban a vasmagnál 6 mm a hézag. Lehetséges, hogy időközben változtattak ezen, vagy ennyire el van tolva gyárilag? Sajnos nem tudtam továbblépni, mert a 14-es menetes száron lévő anyát a 22-es kulcsommal meg sem tudom mozdítani. Nem rozsdás, csak szerintem valamilyen biztonsági anya lehet, "hatalmas" erővel meghúzva.
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2015
(#) pallaci válasza MIKE-48 hozzászólására (») Jún 4, 2015 /
 
Ha 500-600 l/perc 12 méterről a teljesítménye, akkor az egy csoda szivattyú.!
Akkor ehhez nem szabad hozzányúlni, a tűzoltók is megirigyelhetnék.(gondolom /óra)
Komolyra fordítva a szót a vasmagnál a 6 mm nagyon sok, 4.mm az ideális.
A tengelyt tedd le egy fém lapra pl. -satura- és az anyákat kalapáccsal ütögesd meg, minden lapját ,valószínű meg fog lazulni,jól össze van kontrázva, kettő kulcsal széjjel tudod őket szedni.!
(#) MIKE-48 válasza pallaci hozzászólására (») Jún 4, 2015 /
 
Köszönöm szépen, a mértékegységgel valóban elszálltam a világűrbe ))
Egyébként ennél nem ellenanyás megoldás van - én is arra számítottam - hanem csak egy darab jól megtermett anya. Nem vagyok fémes hozzáértő, azt látom hogy a hatlapú rész felett egy kb. csonkakúp szerű toldalék is van, a menetes részen (belül) meg egy vékony kék színű gyűrű is látszik. Próbálkozom majd a javasolt módszerrel.
(#) granpa válasza MIKE-48 hozzászólására (») Jún 4, 2015 /
 
Ez ú.n. biztonsági, önzáró anya. Nem irigylem a szenvedésed, ennek nem használ a körül ütögetés. A műanyag 'önzáró' szinte beleheged a menetbe.
(#) KTobi válasza granpa hozzászólására (») Jún 4, 2015 /
 
a meleget és oldószert biztos nem szereti Az ütögetés az anyának használ, utána csak a műanyagot kell legyűrni. Általában ezeket erővel kell lecsavarni, de nem árt minőségi anyagból készült szerszám és elegendő erőkar.
(#) Massawa válasza granpa hozzászólására (») Jún 4, 2015 /
 
Az ilyen anyákat egy határozott rántással lehet elinditani. Ha már megmozdul, akkor nehezen, de simán megy, kivéve akkor, ha az anya fémrésze rározsdásodott a csavarra. Akkor általában csak a szenteltviz segit, mert a rozsdaoldok nem juthatnak oda a müanyag tömités miatt. Ha lehet, akkor felmelegitve kiolvad/kiég a müanyag az anyából utánna egy WD40 segithet. ( amugy ezek az önzáro anyák jok, már több évtizede használom.)
(#) Weisz Ferenc hozzászólása Jún 6, 2015 /
 
Szia Nekem is van egy orosz szivattyum most már odáig eljutotam hogy gyengén jön a viz ha vödörbe teszem .Szerinted hogyan tovább
(#) MIKE-48 válasza KTobi hozzászólására (») Jún 6, 2015 /
 
Valószínűleg meglehetősen különleges eszköz kellene, mert a dugókulcs nem megoldás a kilógó hosszú tengely miatt. Villás- vagy csillagkulcs, esetleg csőkulcs (amiket én ismerek) lehetne, jó hosszú szárral. Ezen kívül még egy masszív satu vagy valami hasonló a befogáshoz.

Nem tudom hogy lehetett gyárilag 6 mm hézaggal megcsinálni a 4 helyett. Pedig még két vékony hézagoló alátét is van a megfelelő helyen, csak még további kellett volna
(#) MIKE-48 válasza Weisz Ferenc hozzászólására (») Jún 6, 2015 /
 
Szia, én csak hasonló gondok miatt néhány szivattyút szétszedő tulaj vagyok, nem szakértő. Ajánlom figyelmedbe ennek a topicnak a 2. oldalán a legalsó hozzászólást (pallaci írta), ahol képeken mutatja a beállításokat. Amennyiben a membrán és a lábszelep hibátlan, akkor a pontos beállítás szinte "csodákra" képes. Remélem az elektromos résszel nincs gond.

A membránt mindenképpen meg kell nézni. Nekem volt olyan, hogy egyik pillanatról a másikra nagyon gyengén jött a víz. Szétszedés után derült ki, hogy a membrán szinte szétrongyolódott, még az is csoda, hogy jött egyáltalán valami.
(#) pallaci válasza Weisz Ferenc hozzászólására (») Jún 6, 2015 /
 
Fórumban a 2.oldalán leírtam az általános beállításokat kb. az szerint próbáld beállítani, sikerülni fog. Leírtam,azt is hogyan lehet megmérni a szivattyú vízhozamát, mielőtt letennéd a kútba,robbantott ábra,rajz is ott van.
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2015
(#) ggergo hozzászólása Jún 16, 2015 /
 
Sziasztok!
Van egy orosz szivattyúm, (azt hiszem a 2. oldal alján láttam ugyan olyat) és 10-15 perc után levágja a biztosítékot...
Van egy másik szinte ugyan olyan, az viszont azonnal levág... Mind a 2 a nagyszülőktől származik, nem tudom hogy voltak használva... Van bármi lehetőség a javításra? Szétszedtem az egyiket, (10 percig működőst) és hihetetlen büdös. Ez azt jelenti hogy leégett?
(#) pallaci válasza ggergo hozzászólására (») Jún 16, 2015 /
 
Ha melegszik, és büdös is akkor 100 % hogy vége.!
(#) MIKE-48 hozzászólása Jún 16, 2015 /
 
Sziasztok!
Egy Elpumps VP300 szivattyúval van gondom. Sokáig működött rendesen, de most hiába volt áram alatt, nem zúg, és a víz sem jött. Szétszedtem és azt láttam, hogy a tekercs-vasmag részen nedves volt. Gondolom annak víznek ott semmi keresnivalója, csak sajnos nem tudom hogyan került oda. A két félrész között van az a vastag gumilap, ami elvben elszigeteli a vasmagos részt, a csavarok jó erősen meg voltak húzva.

Lehetséges hogy a vasmag-membrán közös tengely mentén jut át a víz a gumilapon?

Van esély rá, hogy valamilyen módon meg tudom javítani?

Egyébként kiszárítás után összeraktam, és talán egy percig működött is, de aztán ismét leállt. Azóta nem szedtem szét, de valószínűleg újra lehet benne víz.
(#) KZSOLT1 hozzászólása Jún 28, 2015 /
 
Tisztelt Hozzászólók! Érdeklődni szeretnék h. lenne e v.kinek ötlete mitől lukadhat ki a búvár szivattyú oldala ill. az összehuzató csavarok körül a szivattyú háza. Kb 1 év alatt. Olyan mintha potenciál különbség alakulna ki lent a kútban a víz és a szivattyú között. A szivattyú 3/4 kpe csővel van leeresztve, amin feljön a víz is. KB 17m mély a kút. A szivattyú földelt csatlakozós és az alsó és felső felét külön még össze is földeltem. Ha esetleg lenne v.kinek ötlete mitől lehet ez jó lenne mert már a harmadik szivattyúm ment tönkre.
Segítséget előre is köszönöm Kovács Zsolt
(#) KZSOLT1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 29, 2015 /
 
Köszönöm a segítséget, most gondolkodtam h. kb azóta van a probléma amióta kapcsolós dugvillát tettem rá hogy ne kelljen kihúzgálni. Az meg csak fázis nullát szakít meg.
(#) zako1 hozzászólása Júl 5, 2015 /
 
Sziasztok!

Ma regisztráltam erre a fórumra, ugyanis nekünk is hasonló problémáink vannak, mint amit KZSOLT1 vázolt fentebb.

Rendszeresen "megeszi" a kút a búvárszivattyúinkat a hétvégi házunknál (lásd mellékelt képek). Próbálkoztunk már orosszal, tescóssal, előbb-utóbb mindegyik így végzi. Motorikusan jók, nem zárlatosak, csak éppen kilyukadnak. A kút kb. 15 méter mély ásott kút 2-3 méter vízoszloppal, betongyűrűkkel bélelve, az alja homokos. A szivattyún vastag gumicső van, a távolság a kúttól, ahová a vizet el kell juttatni, kb. 20 méter. Az áramot hosszabbítóról kapja, amely a kútban van összedugva. A szivattyú folyamatosan a kútban van, de az áramot mindig lekapcsoljuk a főkapcsolóval, ha nem vagyunk ott, tehát a szivattyú nincs áram alatt folyamatosan.

Most már ott tartunk, hogy minden használat után kiemeljük a szivattyút a kútból, kifolyatjuk belőle a vizet és szárazon tároljuk. Csak ez azért hosszú távon elég macerás.

Nagyon örülnénk hasznos tanácsoknak, mert így elég sokba kerül az öntözés...
(#) Wegg válasza zako1 hozzászólására (») Júl 6, 2015 /
 
Sziasztok .
Nekem is ilyen orosz búvár szivattyúm volt a fúrt kútba .Kb vagy 20 évig. Igaz én már újra tekertem majdnem az elején és soronként szigeteltem hagyma papírral meg lakkal. Azért váltam meg tőle mert a 20 év alatt kikopott a felerősítő fűl. Gondoltam veszek másikat azt meg neki adtam az ezermester barátomnak. Sajnos azóta is bánom , amiért nem csináltam valami kengyelt neki.
Vettem elpums-ot .De kb 2 év alatt kirohadt az oldala több helyen is .
Felhívtam a gyártót és azt mondták hogy agresszív a vizem .
Azután vettem KÉK színűt .
Azután vettem piros színűt .
Azután vettem színtelent csak simán alumíniumos .
Most valamilyen belorusz gyártmány van lent a kútban de kb 2 hét után eltört a tengelye.
Mivel 2 db vásároltam így most a tartalék van a kútban . Közvetlen a két anya között tört el..
Gyárilag az egyik összeerősítő csavar szó szerint lötyögött. így meghúztam mindet . azok se voltak nagyon meghúzva .
Szóval az első igazi orosz kb Húsz évig ment nálam korróziónak nyoma sem volt .
Ezek a új csodabogarak meg max két év és kirohad az oldaluk .
Nem akarom elhinni hogy agresszív a víz a kútban inkább hajlok arra hogy a gyártók valamilyen olcsó rossz spiáter alu anyagot használnak .
Kíváncsi vagyok hogy ritka dolog ez vagy másnál is sűrűn előfordul a kirohadás ?
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2015
(#) erbe válasza Wegg hozzászólására (») Júl 6, 2015 /
 
Két hete volt nekem is egy ilyen új csoda a kezemben. Furcsállottam az oldalán a fúrókagyló mintákat. Szétszedés után igyekeztem minél gyorsabban összerakni és visszajuttatni a tulajdonosnak, nehogy az erős hegyi levegő megártson neki. A konzervdoboz örök darab ezekhez képest.
(#) kadarist válasza zako1 hozzászólására (») Júl 7, 2015 /
 
Ha a védővezető állandóan rá van kötve, akkor nem csoda, hogy elvándorol az anyag. Válaszd le azt is, ha nem használjátok.
(#) zako1 válasza kadarist hozzászólására (») Júl 7, 2015 /
 
Köszönöm a válaszokat!

Hogyan válasszam le a védővezetőt?
(#) zolika60 válasza zako1 hozzászólására (») Júl 7, 2015 /
 
Kösd ki a dugóból. A kútban úgy sem fogdossa senki. Az eredeti oroszon nem is volt olyan.
(#) kormika hozzászólása Júl 7, 2015 /
 
Sziasztok! Most olvastam a topic elejét, mert be kellett állítanom egy szivattyút, és nem emlékeztem az értékekre. Ott olvastam, hogy sokan megtekercselitek a leégett szivattyút, aztán kiöntitek, és itt került szóba a vákuumban való kiöntés. Házilag azt nagyon egyszerűen lehet kivitelezni: kell egy vastag, lehetőleg szövetbetétes gumilap (pl. szállítószalag), egy megfelelő méretű vascső, és egy legalább 10mm vastag plexilap, amibe beleragasztunk egy kisátmérőjű vascsövet a vákuumcső számára, egy vékony gumilapból kivágott, a vascső átmérőjének megfelelő gyűrű és egy hűtőgépkompresszor. A gumilapra rá kell tenni a vascsövet, a vascsőbe beleállítani a szivattyú alját, feltölteni a szükséges mennyiségű kiöntőanyaggal, a vascsőre rá a tömítőgumi, arra rá a plexilap, hűtőgépmotor elindít, és a vákuum máris megteszi áldásos hatását. Én ezt egyik ismerősnél láttam, Ő hobbibúvároknak gyárt lámpákat, és a kiöntést így csinálja.
(#) hape60 hozzászólása Júl 29, 2015 /
 
Sziasztok! Az Elpumps-ról egy negatív vélemény: tavaly vettem egyíet, a gar idő lejárta (1 év) után 2 héttel megadta magát. Szétszedtem, a fénykép szerinti törés a mozgó részen.. szerintem egyértelműen anyaghiba. A gyári szervíznek írtam, természetesen semmi válasz.
A szivattyú télen nem ment, össz. üzemidő kb 30 óra...ennyit a tecsós szivattyú is tud, harmad áron.
Pozitívum, hogy alkatrészt lehet hozzá kapni, a törött, szerelt mozgórészt 4700Ft-ért a pécsi szervízben megvettem, beállítottam a légréseket (a fórum elején írtak szerint) , működik a dolog. Miért nem tudta ezt az Elpumps szervíz is megcsinálni? Kapott volna egy piros pontot, így meg egy nagy feketét
(#) Wegg hozzászólása Júl 30, 2015 /
 
Sziasztok .
Az enyém is ugyan így járt de két hét után .Belorusz gyártmány . Vétel után szemrevételeztem .És azt vettem észre hogy a 4 db összeszorító csavarból az egyik lötyög. Így meghúztam mind a négyet egyenletesen a köztes gumi lap pedig szépen lapult össze .
Valahol olvastam hogy ha így olyan közelségbe kerül akkor összeüt és eltörik . Én ezért azt javasolnám másoknak ha ezután állítják be a hézagot hogy inkább nagyobb legyen mint kisebb, a hézag.Amikor vettem akkor mindjárt 2 db-ot vettem így már nincs tartalékom . De olyan csavar az kellene az biztos . Még arra is gondoltam ,mivel 2 db anya volt a tengelyen lehet hogy a kontra anyát nagyon meghúzták . Szinte a szakítás határára .Vagy nem is tudom de mint konstrukció jónak ítélem csak a kivitelezés SZ R.De nagyon SZ R.
Következő: »»   9 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem