Fórum témák
» Több friss téma |
Megkérnélek, hogy átgondoltabban írd meg a hozzászólásaidat!
Rendben, hogy van mod. kérelmi gomb, de nem egy főre találták ki.
Szégyenlem magam, hogy ennyi következettég nem volt bennem, most jutott eszembe, hogy a müverősítőt meg lehet táplálni a végfok feszültségéről, úgy, hogy kap egy-egy áramkorlátozó ellenállást. Ha számításaim helyesek, 2-3K ohm erre elegendő is.
A héten ki akarom próbálni a híd kapcsolást is! Volt már dolgom ezzel az erősítővel követlen és közvetetten is nem egyszer. Ismerem a hangját, tudom mit tud, szereti ha meg van hajtva, van benne dinamika! De más hangok is helyükön vannak. Táppal bajban vagyok, de majd csínján hajtom, és valószínű versenyt fog melegedni a trafó és a borda! Én úgy voltam, hogy nem kell ennek akkora borda, hisz ipari környezetben gyártott ilyen végerősítőjű berendezéseknél mindig azt tapasztaltam, hogy nem vitték túlzásba. (hifi, 5.1) Ne engedjük megvezetni magunkat!! Kell neki jócskán! Ha nincs elég nagy bordánk, akkor segítsünk rá ventilátorral. A híd kapcsolást a zenegépes hűtőtömbnél én 4db pc táp ventivel fogom hűteni, mert 4x áram már igen csak fűteni fog! Úgy tervezem, hogy 2-2 egymásra rakva, reloop vezérlőjét megkapva.
Hali!
Nagyon tetszik! Megkérdezhetem, hol lehet ilyen epikus dobozt szerezni?
A műveleti erősítő táplálást a végfokról úgy tudod biztonságosan megoldani, ha az előtét ellenállás mellett Zener-diódákat is alkalmazol. Ennek részben a feszültség határolása, részben a szűrése miatt van elengedhetetlen szerepe.
Valóban, hiszen volt is téma nemrég!
Az a baj, hogy nincs zénerem készleten, ha csak egy döglött pc tápból esetleg tudok menteni!
Ma szinusz jellel kipróbáltam az erősítőt. Oszcilloszkópon nézve, 1kHz. A jel alakja nem torzult teljes kivezérlésnél. Gondolom ez azt jelenti, nincs torzítás. +-33voltot kap a két TDA7293. A műterhelés egy 100 W 8 Ohmos ellenállás volt. Elég hamar felmelegedett. Egyenáramot nem mértem rajta, váltóban 19,1 V volt az egyik, 19,7 V a másik csatorna. Hogyan tudom kiszámolni ebből a leadott teljesítményt?
Mit értesz "teljes kivezérlésen". Helyes értelmezésnél ez éppen akkora bemenő jelet tételez fel, aminél még éppen nem torzul a kimeneti jel (de semmiképpen sem azt az állapotot mikor megakad a poti, mert akkor még egyáltalán nem biztos, hogy elértük a kívánt szintet, vagy esetleg éppen rég túlléptük már azt).
A teljesítményt (többek között) megkapod, ha a kimeneti feszültség négyzetét elosztod a terhelés ellenállásával. Ebből adódóan, kisebb terhelésen elvileg nagyobb lesz a teljesítmény, de ezért nagyobb áramokkal kell fizetni (amit vagy tud az erősítő/tápegység, vagy már károsodik tőle). E miatt nem lehet korlátlanul csökkenteni a terhelő impedanciát.
Laptopról, jelgenerátor programmal adtam a jelet. A potmétert koppanásig tekertem fel. Ezek szerint maximális hangerőn 8 Ohmon 48 W, 4 Ohmon 76 W a kimenő teljesítmény. Szinusz jellel.
Köszönöm a segítséget!
Nem tudtad teljesen kihajtani az erősítőt, ha nem láttál torzítást. Adj neki nagyobb bemenő jelet. Tekerd a potit, amíg látod, hogy torzít a szinusz, majd tekerd vissza oda, ahol még tiszta. Ekkor vagy maximumon.
Ennyi jött ki a laptopból. A program "Jelgenerátor v1.8" Hogy tudnék nagyobb jelet adni neki? A 2.-14 lábak között lévő 22k ellenállás 33k-ra történő cseréjével? Esetleg 47k? Ezzel növelem az erősítést. Meg a torzítást, ami elvileg még nincs.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2015
Szia! Húzd fel valamennyi szoftveres hangerőszabályzót, vagy használj előerősítőt.
Minden maxon van. Holnap összedobok valami előfokot.
A 4db végfokomból csinálnék egy 2.1-et. Tudom többen is csináltak már ilyet. Tudnátok mutatni valami bevált dolgot?
Semmi extra nem kell hozzá, az egyik sztereót hidalod, és egy alul áteresztő szűrőn vezérled meg, a sztereó meg lehet szélessávú, vagy sávszűrt. Ami vélemlnyem szerint nagy kár lenne, mert pont egy jó tulajdonságát dobnád sutba, a fetes végfok jó mély átvitelét.
Hídhoz és minden máshoz meg van minden bevált dolog itt a topikban, tessék visszaolvasni!
Szia! Nekem ez vált be.
Reloop gondolatához csatlakozva, az ő rajzához magam is készítettem egy paneltervet (mellékelve). A kapcsolás önmagában megoldja a két front meghajtását, a SUB frekvenciavágását, és a hídhoz szükséges fázisfordítást is.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2015
Köszönöm! Ez szimpatikus!
Gondolom, ez a rajz SL-ben készült. Látom pár forrszem csonkolva van, hogy meglegyen a kellő távolság a vezetősáv többi részétől. Ezeket egyesével csinálod?
Egyszer megcsináltam, és most már csak pakolászom őket (ahová ilyen kell). Véleményem szerint sokkal elegánsabb megoldás, mint a szem méretét csökkenteni.
A jel gng és a táp gnd egy 10k ellenálláson kapcsolódik, nem közvetlen?
Egyik hsz-edben említel egy 22k ellenállás kiiktatását. Ez a 3, 1 kivezetések közti ellenállás, vagy a híd plusz visszacsatolása? Mindkét ellenállást láttam 22k és 27k értékben is, vagy szinkronban vagy külön, és olyat, ahol opcionális volt a kiegészítő visszacsatolás. Ennek a vcs-nek mekkora jelentősége van?
A táp és a jelföld között az éleszthetőség miatt van bent ellenállás. Mivel minden test a csillagpontból indul, össze lesznek azok galvanikusan kötve mikor kész az erősítő. Így földhurokmentes.
A visszacsatolás mértéke, impedanciája, frekvenciamenete mind fontos tényező. Ha úgy lenne időm mint ahogy nincsen, írnék egy összegzést az eddigi TDA7294 kísérleteimről.
Bízunk abban, hogy valamikor lesz és megírod azt az összegzést! Sokunknak lenne nagy hasznára!
Ma neki láttam a híd összeállításának!
Visszaraktam az LM-et, és elvégeztrm a 3-6 kivezetések közösítését. Még hátra van a 2-5 kivezetés közösítése, testre húzása, valamint az LM kap egy zéneres stabilizálást a panelon. A kiegészítő visszacsatolás próba kérdése, változtat-e a dinamikán?
A hídba kötött végfok 4ohm -os hangszoróval, kb 2×27V DC-ről hajtva mennyire jó vagy rossz párosítás?
A hídra kötött 4 ohm, olyan mint a szól kimenet 2 ohm-mal terhelve. Egyrészt nagyon rossz hatásfokod lesz másrészt kritikus értékben terheled az IC-t Bővebben: Link
Akkor mit javasolsz? Az a baj, hogy normális mélyládát csak autósba láttam.
A híd kimenetén nálam egy jutányos árú SAL SRP 2030 egészen elfogadhatóan teljesít, az 8 ohm-os.
Használhatsz két 4 ohm -os hangszórót, egyet-egyet kötve a szubnak szánt csatornákra Bővebben: Link A kész autós mélyládák a helytakarékosság miatt nem mennek igazán mélyre, nagyon nem ácsingóznék utánuk. Idézet: Ezt kifejtenéd? Nem igazán értem. „a helytakarékosság miatt nem mennek igazán mélyre”
A gyártók igyekeznek minél kevesebb helyet elvenni a csomagtartóból, a kis doboztérfogat korlátozza a hangfrekvenciás sáv aljának intenzív lesugárzását. Amíg ennek az utasfülkében, a speciális körülmények között csekély a hatása, addig ugyan-ezen hangsugárzó a lakásban, vagy más nagyobb térben bántóan kopogó mélyeket bocsájt ki.
Már amelyik, a JL és Phase Linear , JBL komolyabb hangszórói biztos nem.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |