Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegységgel kapcsolatos kérdések
Lapozás: OK   102 / 176
(#) Kari55 hozzászólása Júl 9, 2016 /

Sziasztok.
Van egy LC500H-12 V2.2 tápegységem, amit ha bekapcsolom, fokozatosan lassul a ventilátora, és kb. egy perc múlva le is áll, és a feszültség is fokozatosan csökken.

A kondik nem látszanak púposnak, és nem is melegszik túl semmi.
(bár nem igazán tapogattam benne semmit)

Hol keressem a hibát.
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2016
(#) hegi hozzászólása Júl 12, 2016 /

Sziasztok!

100V körüli, 2-3A-es stabilizált tápegységre lenne szükségem. Valami olyasmiben gondolkodom, mint a 7805 stabkocka, csak 100V körüliben. Létezik ilyen? Minél üzembiztosabb és egyszerűbb felépítés a cél.

Az graetz-el egyenirányított bemenő feszültséget egy olyan trafóról kapja, mely üresben 140V~, 1-2A-el terhelve 100V~ körül van. Ez a része adott, ez nem módosítható.

Ötleteket előre is köszi!
(#) gerleimarci válasza hegi hozzászólására (») Júl 12, 2016 /

Szia!
Nekem ez a FET-es áteresztő táp (kép jobb alsó része) vált be csöves erősítőnél. A zenerek feszültségétől függ a kimenő fesz. Az eldisszipált teljesítménytől függően lehet, hogy párhuzamosítanod kell a feteket. Hűtőborda is kell majd bőven.
(#) kameleon2 válasza hegi hozzászólására (») Júl 13, 2016 /

Szia ! Felejtsd el a 7805-öt és a társait ilyen feszültségnél. Gondolj bele. 95V-ot kellene eldiszcipálnia 1A-en - az 95W veszteség! Ha pár mA lenne a fogyasztás, akkor az LNK302. 304, 306 sorozatot javasolnám. 60-300mA-ig elegendő. Ha nagyobb áram kell - akkor komoly tápra lesz szükséged és jó nagy hűtőkre. Esetleg olcsó kínai kapcsolóüzemű táp, vagy PC, notebook táp is jó lehet neked, mert azok már 84-86V-tól indulnak, 5V-ot tudják és olcsóak.
(#) dokidoki válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 13, 2016 /

Sűrű estére tekintettel, de félreérted. Neki nem 5 volt kell, hanem 100V , 2-3Amper. Amihez van egy trafója, ami üresen 140V -os, terhelve 1-2 Amper-al ~100V feszültséget ad. A 7805 stabilizátort azért említette, mert olyan egyszerű módon szeretné megoldani mint azzal lehet. Nos nem hogy nem lehet úgy, hanem már a rendelkezésre álló trafó is határeset... 2-3A nem tud leadni, főleg ha 1-2A terhelés hatására leesik a feszültsége oda ahova stabilizálni szeretné.
(#) kameleon2 válasza dokidoki hozzászólására (») Júl 13, 2016 /

Valóban félreértettem akkor. Ez esetben Innen el tud indulni.
(#) CHZ válasza hegi hozzászólására (») Júl 13, 2016 /

Szia!
Ez kell neked.
Áramban kevés, de egy FET vagy tranyó kiegészítéssel jó lehet.

vb408.pdf

(#) hegi válasza hegi hozzászólására (») Júl 13, 2016 /

Sziasztok!

Köszi az ötleteket!
Kicsit pontosítok az igényeken: A tényleges fogyasztás 100V-on kisebb mint 1A. 1A lomha biztin keresztül él ez az áramkör. A 2-3A-t azért írtam, hogy egy esetleges zárlat esetén ez az 1A-es lomha bizti kényelmesen kiolvadhasson a tápegység károsodása nélkül, ugyanis kb 2A körül fog kiolvadni a karakterisztika szerint rövid időn belül. Tehát ezt csak rövid ideig kell elviselnie a tápnak.

A trafótól érkező egyenirányított feszültség ennél a fogyasztásnál 100-110V körül van. De a terhelés elvételekor felugrik 140V-ra is, tehát a tápnak el kellene viselnie a 140V bemenőt is, ha a kimenete nem terhelt.
(#) nandika76 hozzászólása Aug 1, 2016 /

Sziasztok, olyan kérdésem lenne, hogy ezek a tápok miért csinálnak 3 volttal többet mint amit kellene? A váltófesz 15-9 volt és a végén pedig stabil 15 és 8 volt jön ki.
(#) nandika76 válasza nandika76 hozzászólására (») Aug 1, 2016 /

Bocsánat gyorsabban tettem fel a kérdést mint kellet volna.A 3voltos zenerek miatt van amik a GND és a középső lába közt van az ic-nek. Ezeknek ezen kívül mi a szerepük?
(#) proli007 válasza nandika76 hozzászólására (») Aug 1, 2016 /

Hello! Hogy miért csinálnak többet, azt kérdezd meg attól aki rajzolta. Minden estre a zénerrel a 12V-os táp kimenete megemelkedik 3V-al. Vagy is a táp kimenete +-15V. De a váltófeszültségnek 2*14..15V-nak kell lenni minimum. Nem 15 és 9V.
(#) nandika76 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 1, 2016 /

Szia Ez rendben is van a 9 volt az a másik panel 5 voltosának van.
Ez alapján csináltam őket.

Akkor nem tudom mi a gond, és a kérdés. Talán az, hogy csak 1*15V van a trafón? Mert akkor csak a kétszer egyutas kapcsolás a megoldás magasabb búgófeszültség mellett. HA elegendő a 15V-hoz a puffer feszültsége, akkor elnyomja a stabi a brummot. Ha nem átfog lógni a kimenetre.

Nem-nem, külön trafó AC 15-15 volt külön AC 15-9 volt. Az előző a +-12 a második +12 +5.A kérdésem az volt, hogy mitől több mindegyik 3 voltal, de közben rájöttem, hogy a zenerek miatt. A másik kérdés, mennyire kellenek a zenerek a kapcsolásba?

Ha 12V kell csak, akkor semennyire. A stabilizátor, a kimeneti feszültséget figyeli, az OUT és a GND pontja között. És ha kicsi, nyitja az áteresztő tranyót. Ha nagy, zárja azt. Ezért ha a GND pontot megemeled egy zénerrel, akkor a tényleges kimeneti feszültség annyival magasabb lesz. Viszont a stabilizátor veszít a stabilitásából ami olyan lesz, mint maga a zéner stabilitása.

Köszönöm tehát elhagyható teljese, persze egy átkötéssel.
(#) emil47 hozzászólása Aug 10, 2016 /

sziasztok.segitség kell egy kontárnak
12 V 90 A egyszerü táp- nem stabil- épitéshez kérek infot
- trafo- orosz mikro trafo 1200 W megfelelne-e
-dioda esetleg graetz adatok
-puffer mérete? és kell-e
- sokat segitene egy rajz
A táp 12 voltos motort kell hogy meghajtson, ami eddig 6E10 akkuról ment
Köszönöm a segitséget
(#) erbe válasza emil47 hozzászólására (») Aug 10, 2016 /

Kis pontosítást kérünk! Mit hajt a motor, folyamatosan megy-e vagy csak induláskor veszi föl a 90 A-t? Valóban volt használatban egy óriás és dögnehéz orosz mikró, bár belülről sose láttam. A trafója biztos megfelel, de nem ártana kép róla, hogy tanácsokat adhassunk az áttekeréshez. Egyenirányításhoz legcélszerűbb lenne 4 db hegesztődióda. Ha újat kell venned, akkor a KBPC sorozat legkisebb feszültségű 50 A-es hidjából 2 db párhuzamosan.
(#) Ge Lee válasza emil47 hozzászólására (») Aug 11, 2016 /

Ki kell próbálni, de necces lesz a dolog. A mikro trafó közel sincs akkora teljesítményű mint ami a mikrora van írva, azért bírja mert csak rövid időre (1-2 perc) van terhelve. Sosem mértem meg a rajta lévő huzalokat, de kb. 50-60%-át tudhatja huzamosan a ráírtnak.
A másik probléma hogy emlékeim szerint ezek laza csatolású trafók, azaz a szekunder nem a primeren van hanem mellette, így terhelésre nagyobb feszültségeséssel fog reagálni, ezt számba kell venni a szekunder méretezésekor. Aztán ott van még a diódák vesztesége, sok a 4db, ide jobb lenne a 2 szekunder és 2db dióda, vagyis a kétutas egyenirányítás.
(#) emil47 hozzászólása Aug 11, 2016 /

Mehatott erbe és Ge Lee Urak gyors segitőkész reagálása felvetésemre. Küldöm a kért képet,(kérek 1-2 nap időt) valamint a motor tevékenységét. Ez a motor 12 V ? Amper áramával egy USA gyrtmny-ú gatter olajhidraulikáját müködteti. Igazából nem tudom, hogy hány Ampert vesz fel, mert nem tudom mérni (van instrukcio?) Mivel 6E10, vagy ennél erősebb aksival ment, és megy, ugy véltem, nem tévedek sokat, ha 90 Ampert jelölök felvételként. A müködtető aksikat 6-9 hónap alatt kivégzi a rendszer, annak ellenére, hogy a fürész által meghajtott generátor menetközben állandóan tölti.
Ez a konfig. kb 6-8 óra üzemet kibír, de a másnapi munkához hálózati töltésre van szükség.
Az emlitett tr. hiperszil dupla vassal. Egy egy vas kengyelként övezi a tekercset, a pr.és sec tekercs egymáson van.
Mint kértem, 1-2 nap után küldöm a tr képét, és egy régi R. technikából a müszaki adatait, méreteit is.
Tisztelt erbe és Ge Lee urak! Köszönöm
(#) erbe válasza emil47 hozzászólására (») Aug 11, 2016 /

Nem lenne egyszerűbb a 12 V-os motort egyszerű 3 fázisú aszinkron motorra cserélni? Lényegesen olcsóbb, mint akkukat töltögetni, cserélni.
De még az egy fázisú motor is megoldás, ha nincs 3 fázis.
Az orosz mikró még nem a "gazdaságosság" elve szerint készült. Az a trafó annyit bír, amennyit ráírtak.
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2016
(#) emil47 hozzászólása Aug 14, 2016 /

dsc00019.jpg

(#) emil47 hozzászólása Aug 14, 2016 /

sziasztok! a hozzászólásom gyorsan elszaladt. Tehát a link tartalmazza azt a tr méretet, 2X SE 170 a, amiről szó van, bár a méretek néhány mm-el eltérnek. itt a rajzomon kiszámítható a magméret és az ablak keresztmetszet. Továbbra is él az eredendő kérdés,.. 12 volt talán 70- 90 A mellett. Ehhez kérem a segitséget továbbra is
- trafo- orosz mikro trafo 1030 W megfelelne-e
-dioda esetleg graetz adatok
-puffer mérete? és kell-e
- sokat segitene egy rajz
Kedves erbe segitőmnek: Nekem itt 2 paraméternek kell megfelelni .. Feszültség...és amper ... A motor fordulatszáma ebben az esetben fel sem merül. De.... a kollektoros motor f/min sokkal nagyobb, mint a legmagasabb fordulatu asszinkron motoré 2900 f/min. Persze fel lehet sokszorozni freki váltóval. Igy ez a megoldás már kezdetkor elvetélt, a fordulatszám illesztés kivihetetlensége miatt.
Most adatok birtokában kérlek benneteket, nyujtsátok segítő jobbotokat emil47

dsc00020.jpg

(#) erbe válasza emil47 hozzászólására (») Aug 14, 2016 /

Idézet:
„De.... a kollektoros motor f/min sokkal nagyobb, mint a legmagasabb fordulatu asszinkron motoré...”

Ez így nem feltétlenül igaz. Ismerni kellene a szerkezetet, az olajszivattyú gyári adatlapját, fordulatszám/teljesítmény görbéjét. Jónéhány alacsony fordulatú kefés motorral találkoztam. Ekkora teljesítmény mellett nem szokás sokezer fordulattal pörgetni a motort, különösen, ha évtizedes munkára tervezik.
A trafó, mint már korábban is írtam, megfelel és megbízhatóan leadja a kívánt teljesítményt. Hegesztődióda forrást, ha kell, üzenetben vagy emailben írok. Üzletben nehezen beszerezhető, de hirdetésen nyugodtan vehetsz. PL. ilyent:
Dióda hűtőbordával
(#) Ge Lee válasza emil47 hozzászólására (») Aug 15, 2016 /

A fordulatot nem frekiváltóval hanem áttétellel kell nagyobbra vagy kisebbre változtatni. Az említett alkalmazásban nekem eszembe sem jutna 12V-os kefés motorral szórakozni, egy 1kW-os 3 fázisú használt motor nem egy nagy összeg, és az a kefés motorral ellentétben örökös, és a vesztesége is kisebb, meg trafó és akku sem kell hozzá.
(#) jani1987 hozzászólása Aug 22, 2016 /

Normális hogy egy adapter búgjon? Direktbe ráhúztam a hangfalat.
(#) kadarist válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 22, 2016 /

Ha búgásra hajlamos példány, akkor normális.
(#) jani1987 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 22, 2016 /

Ennyi az egész. 1000-es kondi 25V.
(#) granpa válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 23, 2016 /

Legalább még egy 1000µF-os kell bele.
(#) kadarist válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 23, 2016 /

Eddig nem értettem: tehát nem az adapter búg, hanem a rákötött erősítő hangszórója. Máskor fogalmazz egyértelműen!
Következő: »»   102 / 176
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem