Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Semmi gond, ez a profizmus hátulütője.
Pl. ilyen.
Okéé!Most módosítottam az előző hsz.-t....köszi még egyszer!
Üdv!
Megcsináltam...,vagyis majdnem.Kicseréltem a kondikat 25 voltosra, megvettem a terhelésnek való ellenállást, ahogyan beszéltük.Összeraktam, kipróbáltam és csak maximum 21,5 voltig tudom tekerni és 20 volttól nagyon halkan ciripel.A szabályzásnak egy 2,22k trimer poti egy 3,3k-s ellenállással és egy 10k-s poti van benne.Úgy csináltam, ahogy az alábbi rajzon van.Mit kellene módosítanom, hogy jó legyen? Szerintem a potik és az ellenállás a ludas.....
Hali!
Nem tudom, milyen tápból indultál ki, de én korábban 250-300W tucat PC-s tápokkal kísérleteztem (Acorp, Codegen, Mercury - de majdnem mindegy, mi volt ráírva, egy kaptafára mentek). Szereztem egy pár rossz tápot, megjavítottam őket, és közben mindenfélét kitapasztaltam bennük. Aztán volt, amit átalakítottam úgy ahogy Te is próbálod, kicsit nagyobb tápfeszre, meg volt olyan is, amiben csak a -12V lett rendesen kiépítve, hogy a +/-12V-ról lehessen járatni pl. 24V-os pákát. Én azt tapasztaltam - és ez egybevág a Te mostani tapasztalatoddal -, hogy kb. 19V az, ameddig fel lehet menni az eredeti trafóval úgy, hogy a szabályozás még aktív maradjon. Valahol van is egy LM1876-os erősítőm, ami egy ilyen átlakított, +/-18V-os PC tápról megy. Szóval én nem csodálkoznék, ha nem sikerülne 19V fölé megemelni a feszültséget.
Igen, csak "elméletileg" 30Volt körüli feszt simán ki kellene adjon.Én csak 24Voltot szeretnék.Egyébként ez is egy 300Wattos "csoda".
Mondom, az eredeti kapcsolással, egyszerűen a szabályozásba belenyúlva nem csoda, ha nem megy 19V felé, ez a tapasztalat.
Egyébként nem olvastam vissza, hogy pontosan mihez kell neked a 24V, de nem lehet megoldani +/-12V-tal? Én a 24V-os pákát így használom a mai napig a hőfokszabályozós pákámban, egy megerősített -12V-os PC-s táp +12V-ja és -12V-ja között van a páka.
Idézet: „Igen, csak "elméletileg" 30Volt körüli feszt simán ki kellene adjon” Ezt ki mondta neked? Ez így hülyeség. Akkor próbálkozz graetz hidas egyenirányítással! Így kb 50V-ig tudsz nyújtózni. Gyors diódákat használj vagy schottkyt.
Valamelyik pc táp átalakítós írásban olvastam.
Más megoldás gondolom, nincs.De én most nem fogok 2,5 volt miatt graetz híddal kínkődini és mindent szétdúrni megint, az tuti. Bocsánat a privátért.
Sziasztok.
Próbáltam végigkövetni a szóváltásaitokat, mert nekem is hasonló problémám van. Nekem egy Morex tápom van, amiből egy szabályozható tápot szeretnék. Nekem nincs szükségem több ágra, csak a 12V-ra, amit föltornásznék a maximumra. Így talán kijön belőle 24 volt is, azt ugyan nem tudom mennyire terhelhető, de jó lenne legalább 5-6 A. Nekem nincs szükségem a védelemre, csak nem tudom kiiktatni. Megpróbáltam Amarton barátunk cikke alapján megcsinálni, amit itt tett közzé pár éve, de épp a védelemnél akadtam el. Itt a képe az enyémnek. Beszereztem egy ilyet: Ez már van: Ezzel szeretném kiegészíteni.
Nem értem ez után minek a step down? Ha normálisan megcsinálod a PC tápot, akkor potméterrel tudod szabályozni a kimenő feszültséget minimálistól maximálisig...
Másképp nem lehet. Igazából csak ki kell forrasztani a vastag vezetéket, ami a trafóból jön, ide megy a graetz negatív ága. A jelenlegi dupla dióda közepére meg a pozitív.
Valóban, de ezen már kész a szabályozás a feszültségre, és az áramra is, valamint kijelzést is kapok. gondoltam így egyszerűbb, csak a tápot kell hozzátenni.
Ehhh olcsóbb lett volna két panelmüszer utánna, egy feszültség, és egy ampermérő...
Van több verzió is. Panelműszer...
Tulajdonképpen nem tudjuk milyen problémába ütköztél, de ha a pc tápot átalakítod akkor felesleges a DC-dc konverter és az önmagában nem tud az input fesz-e alá menni, és 6db pc tápot vehetsz az árán. Ha esetleg az a baj, hogy nem találsz meg minden átalakítandót, van arra is megoldás. Bővebben: Link Az én példányaim felmennek 23.5-24 v-ig.
Ez egy step-down. Ezért kellene a pc tápot maxra tenni.
Mondd, hogyan csináljam meg normálisan?
Ha max kitöltésre akarod állítani, akkor kösd az 1-es lábat a testre, és akkor szabályozatlan lesz a táp.
Ahogy itt többen is. Keress a téma képei között, ott van ATX labortáp néven.
Oké, akkor ha netán mégis meg szeretném csinálni ezt a graetz hidas témát, akkor hogyan csináljam?Meg tennéd, hogy láma módban elmagyarázod, hogy a jelenlegi állás szerint, mit kell kiforrasszak vagy eltávolítsak, mi megy a helyére, a trafó kiforrasztott lába csak lóg-e, a két maradék ággal mi lesz, stb...???Úgy, hogy értsem.
Jelenleg az a helyzet áll fenn és azok az alkatrészek jöttek ki és mentek bele, amiket beszéltünk. Lehet, hogy gáz a felfogásom, de ebben a korban már nem változik a helyzet...jó irányba. Bocsesz, ha fejfájást okozok! A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2016
Nincs semmi baj, elmagyarázom.
A többi ág ugye meg van szüntetve? Akkor már csak a trafó kivezetését és a 12V dupladiódáját kell kiforrasztani. Kell négy darab gyors dióda vagy még jobb, ha schottky, legalább 100V 5A-es. Először is beforrasztol belőle kettőtt a dupladióda helyére, úgy, hogy a katódok (csíkos oldala) legyenek középen. Utána a másik kettőt ráforrasztod a két szélső lábra, az anódjaik(nem csíkos) a trafó kivezetésének helyére mennek. És ezzel kész is.
Igen a többi ág meg van szüntetve,ahogyan mondtad.
Egyébként nem lenne egyszerűbb egy ilyet betenni a meglévő MUR2020CT helyett? Mivel mindkettőnek három lába van és a panelon is három furat van ott. Vagy egy másik kész hidat. Ezzel elkerülnénk, hogy további hülyeségeket kérdezzek..... A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2016
Így kösd be a kettős diódákat ha greatz-et szeretnél.
Köszi, de olyat szeretnék, amit könnyen be tudok építeni, nem feltétel a kettős dióda, inkább a kész graetz híd lenne jó, mivel azt fel tudom fogatni a h.bordára.Csak próbálom, a számomra legegyszerűbb megoldást megtalálni.
Ok, ez csak egy ötlet volt...Bár szerintem ezek olcsóbban és könnyebben beszerezhetők - akár bontásból is - mint a Schottky graetz...
Ok!Köszönöm!Még egyszer mondom, hogy a graetz híd nem biztos,hogy feltétel.Csak mivel gerleimarci javasolta, inkább azt építsek és rakjak bele 4 darab diódából, ezért elindult az agyam, hogy meg lehet-e egyszerűbben vagy másképpen oldani, hogy célt érjek már csak a gyakorlati oldal szemszögéből nézve.
A LINKED szuper ötlet kettős diódam van bőven, hid viszont csak egy pár db.
És egy darab kettősdiódából hogy lesz graetz?
Ha találsz kész hidat, akkor az is jó. Szerintem nem halsz bele, ha fúrni kell még egy lyukat arra a hűtőbordára. 4 db schottky, és el van iztézve. Ha meg bontott dupladiódákból akarsz építkezni, akkor inkább közösítsd a szélső lábaikat és használj négyet, akkor dupla a terhelhetősége, mintha hármat használsz.
Egy darabból sehogyan.De van kész híd pl.Csak hangosan gondolkodtam.
Igen, valóban nem halok bele, ha még egy lukat kell fúrjak, viszont jó lenne képen látni, ahogyan meg van valósítva ez a graetz-es téma.Csak azért, hogy lássam,értsem, hogy a gyakorlatban hogyan is kellene kinézzen a tápban.Ha diódákból építek, akkor a hűtőbordát is ki kell vegyem?Egyébként már csak azért foglalkozok ezzel a graetz hidas megoldással, mert begerjedtem rá.A célomat már elértem egy kisebb ellenállással.Tehát kiadja azt a feszt, amit szeretnék és nem is akkora hülyeség, amit olvastam.De ez a graetz híd..........nagyon felpiszkálta a fantáziámat. Meg kell csináljam! A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |