Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Abban nem tudnál segíteni, hogy mi lehet a hibája a panelmérőnek? Már napokat elvesztegettem de nem jutottam semmire nagyon örülnék neki, ha tudnál. Szépen betöltődik, csak sajnos nem mér semmit.
Nem tudom hol keressem a hibát nekem az gyanús, hogy az IC2 3. lába és az AGND között 0V van. A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2016
Ez a megközelítés nem vezet sehová. Nincs kizárva, hogy eredményes lesz, de az csak a véletlen műve.
Lényegesen praktikusabb néhány mérés végezni. A választott kapcsolás -véleményem szerint- elhibázott paramétereket ígér. A 24 V / 5A határok, messze több hőt jelentenek, mint amit egy 2M3055 képes elfűteni. Ráadásul van a tápegységnek egy -szintén véleményem szerint- sokkal életképesebb verziója is, amin sok fórumtárs dolgozott itt, de az alapok egyértelműen Pioneer nevéhez köthetőek. Talán ez a legutóbbi rajz hozzá, és 3 féle panelterve is van, különböző tokozású áteresztőkhöz.
Ezt leginkább Attilától kellene megkérdezned. De látható, hogy a PIC "autozero" finkcióval rendelkezik. Ebben az állapotban a IC2 bemenetét a két Fet a GND-re húzza.
Ha a PIC 14-es lábán 5V van, akkor működik az "autozero". De ha a "Be2" pontra nem érkezik feszültség a sönt felől, akkor is az R38 az AGND-re húzza a feszültséget. A bementi kőrben nincsenek alkatrész értékek. Gondolom azért, mert ha a sönt pozitív vagy negatív ágban van, akkor változnak az értékek. (Én nem olvasok csak írom amit látok. De Te olvassál!)
Üdv,most végeztem a tranzisztorok mérésével és csak a 2N3055 van kisülve,elméletileg másnak nincs baja,esetleg létezik ennek a tranzisztornak egy izmosabb helyettesítője?
Még annyi lenne hogy a tápom ami van hozzá az feszültségben még egyezik,viszont ampert azt többet ad le,ez probléma lehet?
Idézet: Az csak akkor kepes tobbet leadni, ha arra szuksege van a taplalt arammkornek. De ha beallitottad a tapegyegen az Imax erteket akkor legyen barmekkora is a kivanalom a limiten tul nem enged at. „..ampert azt többet ad le,..”
Ha valaki gondolkodik ebayen, vagy bármelyik oldalon azt a kis KIT-ként kapható 24V 3A-es tápot megvenni, és használni számítson rá, hogy nem egy örök életű darab, főleg ha mondjuk kettőt kötnek belőle sorba. Én így jártam vele....
Sorba kötöttem egy másik, de nem ugyanilyen táppal. Nem nagyon tetszett neki, ha a másikat kicsit később kapcsoltam le mint ezt. Persze a másiknak azóta sincs semmi baja.
No igen ... Sajnos ezek a kínai cuccok amúgy sem vehető életbiztosításnak, hát még úgy egy másik hasonló képességű táppal össze házasítjuk...
Még jo hogy az ic-et foglalatba raktad...
Az iskolában pedig ezentúl úgy kellene tanítani, hogy nem csak az amőba, hanem a kínai ic is osztódással szaporodik.
Linkeld be melyik táp volt ez. Érdekelne.
Egyébként nem biztos,hogy a tápegység hibája ha a fordítva rákötött feszültségtől tönkremegy. Ettől sokféle tápegység elromlana. Ilyenre neked kellene figyelni. Jó megoldás erre a problémára, ha minden tápegységed kimenetére kötsz egy 3A-es diódát fordítva. Ez az:? Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2016
Ahhoz, hogy elektronikus tápokat sorba, párhuzamosan kötözgethesd, belső védelemmel kell hogy rendelkezzenek, ez általában nem megengedett manőver. Valószínűleg az olcsón vásárolt moduljaid nem is tartalmaznak ilyet, ezért csak a kis kacsóidat hibáztathatod, de nem az előállítóját.
Bingó, ez az. A kimeneten ott a dióda, nem 3, hanem 1A-es. Viszont fordított tápfeszültségről szó sem volt. Halkan megjegyzem, az IC amit látsz, nem a szabályzóköré, hanem a referencia feszültséget előállító műveleti erősítő robbant fel. Nekem van egy sanda gyanúm, hogy nem véletlenül írják rá: AC24VAC. Na most 24V-ból egyenirányítva tényleg lesz nyers 30V, viszont a táp kimenetén még ha ez meg is jelenik, már közel sem lesz terhelhető, így nálam a táp 26VAC-t kap, ez már is 34VDC, az IC pedig 36V-ot bír. Én tranzinensre gyanakszom a hálózaton. Ha megnézed Alkotó tápját, ott sem a tápon van fent az IC, máskülönben mi nyírta volna ki? Főleg a potméteren, meg még a poti csúszkája előtt is van ellenállás, a többi műveleti erősítőnek meg kutya baja.
Az a baj, ha osztódással, ha nem, de ez a hulladék akkor is szaporodik. Több helyen is megszívatott már gagyisága, egy azon típus, de különböző gyártótól vásárolt műveleti erősítők között is vannak különbségek.
Ha kettő tápot sorba kötsz, és az egyiket kikapcsolod, úgy hogy a fogyasztó is rajta van, akkor a kikapcsolt tápon a bekapcsolt feszültsége jelenik meg fordítva. Gondold végig. Ettől védi meg a dióda. Erre gondoltam amikor a fordított feszültséget írtam.
Lehet nem ezért ment tönkre, de gyanús, mert írtad, hogy az egyiket kikapcsoltad. Lefotózod a panel alsó oldalát?
Lehet, hogy a tönkrement ic a negatív tápot nem a 0V-ról kapta, hanem a negatív segédtápról, és úgy 5V-al többet kap. Ez már átlépheti a 36V-ot.
Holnap lefotózom. A panel alsó oldala mókolva van, 2db SMD tranzisztorral, mivel a tápegységet egy az egyben nem lehet kikapcsolni, ez egy kombinált műszer, így hát ezt úgy sikerült megoldani, hogy 2db trazisztor segítségével a műveleti erősítő bemenetét leföldelem, kvázi ezzel azt elérve, mintha a potmétert 0-ra tekerném. Az áteresztő fokozat is mókolva van, 3db BD249-et kapott, kirakva a készülék hátuljára, bordára. Egyébként igen, ebben igazad van, mármint a fordított tápot illetően, így véleményem szerint ezt is simán ki kéne neki bírnia ha ott a dióda, mert azon csak egyszerűen átfolyik az áram, esik rajta 0,7V, ez még nem tehet tönkre semmit, egyébként kevesebb mint 30mA folyhatott át a diódán.
Megnéztem a rajzot, meg rá is mértem, már kiszedtem az IC-t is. Sajnos nem, 34VDC van rajta, a rajz szerint is így van, de nem fogom így hagyni.
Értem, azért nézd meg szerintem a másik kettőt is, mert a 0V-os kimenethez legalább az egyiknek a segédtápról kell kapnia a mínuszt. Gyanús, hogy nekem is ez a kapcsolás van meg, csak én magam építettem meg. Emellett 20V AC-ról megy ezért belül van a max DC az IC táptűrésében. Kapcsolási rajzot adtak hozzá?
A két szabályzónak van -5V-os tápja. A referencia, ami esetemben felrobbant, az +34VDC-ről megy.
Ja! Ráadásul a sönt után, biztos ami biztos, legyen hibaáram is! A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2016
Kicsit drágállom azt a +36 dollár felárat a kicsi hűtőlapért és a trafóért,mert a panel magában az alkatrészekkel nem egész 8 dollárBővebben: Link
Akkor nekik még rosszabb, lehet hogy már csendesen ők is távoztak az örök vadászmezőkre.
Ennek ott a kapcsolási rajza is Bővebben: Link a 10. oldalon, ez működik nekem is két példányban 6-7 éve gond nélkül. Az viszont a mostani problémától függetlenül érdekelne, hogy egy TL431-el épített referencia nem ad jobb eredményt mint ebben a megoldásban a zener és a műveleti erősítő együttese?
Ja, az nálam 4 mA, már automatikusan vonom le a belső műszer értékéből.
Ne mai szemmel nézd ezt a kapcsolást, mert ez már több mint 30 éves. Azóta nem változtattak rajta semmit. Volt már akkor TL431? A referencia feszültség hiába lenne stabilabb és kisebb zajú az egészet át kellene tervezni, gondolj a 081-es műveleti erősítő zajára, hőfokfüggésére, sebességére..... ..... Ha tennél bele helyette egy korszerűt, begerjedne az egész.
Nem mondom, hogy értem ez miért probléma. A hőfokfüggés még ok, mert kompenzálhatják egymást, de az lassú folyamat (bár így is zavaró). A többi hogyan kavar be? A zaj az gondolom véletlenszerű, így azt hinném minél kevesebb forrása van annál jobb. Pl. sarkított esetben berakunk oda egy ideális referencia feszültséget, amit nem zökkenthet ki semmi. Az a többi rész működését miért zavarja össze?
Van értelme berakni egy ideális referencia feszültséget a zajos és lassú IC mellé? Akkor ezeket is cserélni kellene.... ha meg az IC-t ott hagyod, nem értél el semmit. Gondolj bele, menyibe kerül egy TL431 és menyibe egy zener ... ... meg a többi... ... Azért 10-20 millió darabnál már nem elhanyagolható tétel.
Ez a tápegység a kisfogyasztók, áramkörök, gyors kipróbálására, javítására lett kitalálva otthoni használatra az átlagos amatőrnek. Ez ennyit tud, ilyenek a paraméterei, és több nem is kell, ha csak hobbi szinten űzöd, nem fog tönkre menni. Erről feledkeznek el sokan, és csodálkoznak ha tönkrement. Létezik profi labortáp, de az már nem a 8 dolláros kategória. |
Bejelentkezés
Hirdetés |