Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Én a régi újságokat, könyveket olvasgatva bámulok, hogy micsoda erőfeszítéseket tettek meg az építők. Pláne az iparilag fejlettebb régiókon kívül. Akkor nem volt internet, a könyvtárakban sem halmozódott a szakirodalom. És alkatrészboltok sem voltak minden sarkon, és az elérhető anyagok minősége, színvonala sem volt még a későbbi, kiforrottabb technikájú korra jellemző. Rengeteg, ma már feledésbe merül ötlet merült fel a problémák megoldására.
Ami még nehézség volt, az ár. Aki rádiót szeretett volna, annak mélyen a zsebébe kellett nyúlnia, még ha maga építi is. És az alkatrészek tartóssága sem volt olyan, mint későbbi időkben. Ma már... ne alkoss, vedd meg! Igaz, hogy a mai technológiák kisipari, pláne házi kivitelezése, mondjuk úgy, lehetetlen.
Akinek ellenvetése van, nyaljon sót. Szeretjük a munkáidat.
Janó bácsi!
Ha tud valami tippet hogy hol lehet még fellelni ezekhez a régi rádiókhoz elektroncsöveket akkor kérnék egy kis segítséget. De előbb még újra fogom tekertetni a hálózati trafóját. Bármi további építgetés csak az után jöhet. Üdv Bence
Javaslom a Puskás börze látogatását csőügyben. Időpontok a Börze témában.
Én is a Puskás börzén, meg a Vaterán szerzem be az alkatrészeket, de szoktam járni vásárokba is, venni egész készüléket donor-nak, amibe meg vannak a csövek. Nem olcsó mulatság, a legutóbbi börzén sikerült 40000 ft-ot otthagynom, az eladók legnagyobb megelégedésére.
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2017
Tisztelt Janó bácsi!
A felújítások publikálását abba ne hagyja! Élvezettel olvassuk a felújítások menetét. Minden tiszteletem az Öné! Tisztelettel madzagos
Janó bá, ne legyen már szűzlány, aki kéreti magát Nem kell foglalkozni senkivel, ez a topik erről szól, meg kell mutatni ezeket a szép régi dolgokat, ritkaságokat. Jó egészséget, hosszú életet, hogy sokáig lássuk még a munkáit.
Folytatom a Sandardot. Ma egész nap ezzel foglalkoztam kb 8 órát. Teljesen lebontottam a panelt, meg az összes alkatrészt. Amit lehetett rozsdaoldóztam, lefestettem, lefújtam. Annyi alkatrész használható, ami a képen van, a többit pótolni, gyártani kell. Volt egy félig kész trafóm, azt is összeraktam a géphez igazítva a feszültségeket. Most minden szárad. Holnaptól egy hétig nem leszek itthon, ha haza jöttem folytatom a felújítást. Üdv.
Felizgat itt minket Janó bá, azt érjük be egy hétig ennyivel.
Alakul szépen.
Nem túl sok minden használható, de legalább szép lett.
Sok sok kitartást és egészséget kívánok!
Méregdrága lehetet akkoriban egy rádió,de ne felejtjük el,a kommunizmusban,80-as években,Romániában egy kétszobás lakás árában került egy videómagnó,ha szines tévé is kellett melléje,akkor egy családi ház ára volt,mind ezeket nyugaton meg lehetet venni egy havi fizetésből.
Én is kíváncsi vagyok arra, hogy a szinte teljesen üres doboz mivel telik majd meg?
Nagy nagy örömhír. Kezd feltámadni a dédszüleim régi Standard rádiója.
Kicsit féltem tőle hogy mi lesz ha nem szólal meg. De magamat ismerve tudom hogy ha valahol van induktivitás és kapacitás akkor ott rezonanciát is fogok találni. Igaz még nem a saját erősítőivel, hanem egy külsővel és demodulátor diódával, de a bemeneti rezgőkör legalább kiderült hogy üzemképes. Még így kb. 84 évesen is.
Szívesen olvasok a felújításairól. Egy-két trükkje máshol is jól jön.
Jó egészséget kívánok!
Igy is lehet megtölteni egy régi dobozt,ha már nincs eredeti konfiguráció,legalább legyen valami ételme,hibrid rádió,URH-val.
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2017
A 449. oldalon (aug. 14.) közreadtam, hogy van egy Népszuper-szerkezetem, idegen (Standard), teljesen tönkrement dobozba építve.
Partnert kerestem, aki üres dobozzal rendelkezik (hogy valamelyikünk összehozzon egy ép Népszupert). Szikravadász csoporttárs ajándékba adta dobozát, nagyon kedves ajánlással ("Úgy néz ki, ezt neked tettem félre tavaly." Itt is megköszönöm szívességét. Elkezdtem a doboz felújítását, az első, durva csiszolás utáni állapotot mutatják a képek. A doboz nincs furnérozva, felülete természetes fa. Hálásan fogadnék tanácsokat gyakorlottabb felújítóktól, hogy innentől milyen eljárásokkal lehetne a legközelebb jutni a rádió eredeti látványához. A sasszi kinézetén is sikerült már egy kicsit javítani. A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2017
Szia! Az én népszuperem dobozát még nem csináltam meg, így látszik, hogy gyárilag nem raktak rá vastag lakkréteget. Valamint nem is volt pácolva, csak lakkozva. Így viszont meg kell annyira csiszolni, hogy ne legyen foltos.
Üdv mindenkinek!
Kérdésem:a régi gépek skálaüvegeit a festett oldalon hogyan lehet tisztitani??Vizzel,alkohollal ugyan szép tiszta lesz,csak eltünik a feliratozás is!Egy Orion332-vel vacakolok,nem tudom hol használták, bányában, vagy lövészárokban,de szörnyű az üveg belülről. Van-e tippje valakinek?Előre is köszi!
Korábban már leírta valaki a fórumon a "száraz" tisztítás egyik lehetőségét. Sajnos, a visszakeresés is fáradságos - meg a tisztítás is
Sajnos csak fültisztítóval a felirat nélküli részeket lehet tisztogatni. Vagy másik üveget kell szerezned, vagy átlátszó fóliára kinyomtatni egy másolatot és azt az üveg mögött elhelyezni.
Kösz a válaszokat,megpróbálok böngészni egy kicsit.Az átlátszó fóliás dolog is érdekelne,hogy tudok
csinálni (csináltatni ilyet?
1. beszkenneled az üveget
2. megszerkeszted, hogy nyomtatva szép legyen 3. kinyomtatod fóliára (boltban kapni nyomtatóba való fóliát lézerhez és tintáshoz is)
Régebben szerettem volna utánozni a munkáidat, de rájöttem, hogy ehhez más szakmát kellett volna választanom anno. Így inkább csak csodálattal nézem a munkáidat, és szurkolok, hogy minél több készüléket tudj felújítani
A módszered sokaknak tetszik, és lehet vitatkozni azon, hogy mitől eredeti valami, de a fizika és a kémia sajnos nincs tekintettel az álmokra... Szóval csatlakozom azokhoz, akik a folytatást szeretnének
Várjuk a folytatást Janó bácsi.
Légyszi ne foglalkozz az "okostóni"hozzászólókkal! Tudom,nehéz,de mi szeretjük a leirásaidat,mert nagyon sok tanulsággal szolgál! A Nagytudásúak meg éljék ki máshol a negativ energiáikat,ne tegyék tönkre a mások örömét. Köszi!
Tisztelt mindenki. Mint írtam múlt pénteken, egy hétig nem leszek otthon. Olaszországba vagyok, és csak a telefon van nálam, erről meg nem lehet rendesen cikket írni. Hét végén megyünk haza, akkor folytatom a felújítást. Üdv.
Szia,
Én éppen egy 946FI-t szépítek. A lelke már kész, a doboza eddig váratott magára. Lányom rádiója, és már bántotta a szememet, hogy a csiszolás után natúr dobozként állt és üzemelt benne a rádió. Kapott egy lenolajos beeresztést (régiesen szólva tüzesítést) ami egy karakteres de nagyon szép fa színt adott neki. Most szárad és jön a lakkozás. Politúr lenne az igazi, de annyira én sem vagyok szakértő, így marad a lakkozás, felcsiszolás és végleges lakkozás. Egy Terta T325-ön is dolgoztam sokat, annak a doboza pácolást kapott lakk előtt, de ez a lenolajos módszer sokkal szebb eredményt hozott. Üdv.: K A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2017
Tisztelt Janó bácsi!
Pihenje ki magát jól! Ha hazaért azután pedig újúlt erővel tudjon belevágni a felújításokba! Addig is jó pihenést kívánok!
Tisztelt fórumtársak! Minden tiszteletem azoknak akik időt és pénzt nem sajnálva megmentenek egy darabka történelmet és segítve másokon megosztják tapasztalataikat! Jómagam idő hiánya miatt kevés felújítást csináltam, de némileg kárpótol ez a fórum. Íme egy padláson fellelt készülék, amiről sajnos nincs sok információm. Talán egy régi telefonos vagy jelző berendezés, esetleg iskolai szemléltető eszköz. Felirat, jelzés nincs rajta. (Mérés, tesztelés hamarosan, ha több információm lesz)
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2017
Ez egy "csengető". Telefon vonal tesztelésre használták a mechanikus központok idején.
Ez egy telefon induktor és egy telefon csengő fadobozban.
Megfelelően összekötve, ha megtekered a kurblit, akkor cseng Az induktor az múzeális darab (ilyenem még nekem sincs). A csengővel gyakran találkoztam annó, ámbár vasdobozban, bakterházak oldalán Ne dobd ki! |
Bejelentkezés
Hirdetés |