Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Hahó!
Tekert már valaki EL84 SE-nek kimenőt? Felkutattam az internetet, de nem igazán találtam tervet hozzá.
Azért van erről irodalom.
Szeretnék egy kimenő trafóval kapcsolatban kérdezni. Kicsit amatőr vagyok csöves erősítő építésében, de szeretnék összepakolni egy PCL86 SE-t. A lényeg, hogy most akadt egy kimenő trafóm, amit (ha helyes az infóm és a kapcsolási rajzom) egy PCL86 hajt 235V-ról.
Amit nem nagyon értek: eddig azt gondoltam pl az elektroncsőn levő rajz alapján, hogy a primer tekercsen az 5k Ohm simán, ha mondjuk rámérek egy DMM-el és 5k-t mutat, a szekunderen meg mondjuk 4 vagy 8 Ohm-ot... no most ezt a kimenőt megmérve a primer 361 Ohm, a szek pedig 0,4 Ohm. Előfordulhat, hogy ez egy rossz kimenő, vagy a gyári trafókon/képen megadott érték az impedancia és DC-n mérve azok is mást mutatnának?
Amit mértél az a huzal DC ellenállása. 5K/8R az váltakozó áramúlag van értelmezve. Ez az impedancia áttétel. A kimenőd valószínűleg jó.
Van ám kimenőtrafós topik is.
A kimenőtrafó ellenállását multiméterrel mérve, megmérted a feltekert huzal ellenállását. Az az 5 kohm, és 2 - 6 ohm, az impedancia, váltóáramú ellenállás, többnyire az átviendő frekvencia sáv közepén mérve. Ez a hangfrekvenciás sáv esetén 1 kHz. Multiméterrel egyenáramú ellenállást mérsz, gyakorlatilag csak annyi infót ad, hogy szakadt-e a vezeték, vagy nem. Ily módon az áttételét sem tudod megmérni, hagy a trafő a 4 ohmot hány ohmra transzformálja át, a másik oldalra. Mert ugye, a trafó transzformál, feszültséget, teljesítményt, és ellenállást is. A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2017
Elnézést a nem jó topik választás miatt!
Köszönöm a választ mindenkinek! Gondoltam, hogy a Z lesz a megoldás, de mondom inkább előbb a kérdés mint a füst.
Megtetszett ez a kimenő tekercselési utasítás, ha jól emlékszem van is EI82-es magom. Hangminőségre mit produkál ez a terv?
Ez alapján készítettem 2 párat belőle. Az egyik Galgahévízen, a másik Gellénházán teszi a dolgát. Mindenki nagy elégedettségére. Egyedül a teljesítmény, ami néha hiányzott.....
Idézet: „"Hangminőségre mit produkál ez a terv?"” A terv semmit sem produkál, egy SET-nek leginkább olyan lesz a hangja, amilyen alkatrészeket és alapanyagokat használsz. Amilyenre megépíted. A terv sem lényegtelen, ha vannak benne alapjaiban elbaltázott dolgok, melyek különösen fájóan "köszönnek vissza" a hangzásban. És a hivatkozott kapcsolásban akad ilyen. A szakmai nonszenszről nem is beszélve, miszerint UL megcsapolással 4W-ra számíthatnánk. Amit nyernénk a réven, visszacsatolás nélkül kb. elveszik a nagyobb belső ellenálláson. És ezzel nem azt mondom, hogy maradj a trióda bekötés mellett... ennél a csőnél súlyos kompromisszum.
Idézet: „Bizonyára a vágásnál, síkköszörülésnél a mágneses tulajdonság javulhat. Vagy nem...?” A "hiperszil" megnevezés a Si-trafóvas hagyományos hengerlési + hőkezelési technológiájával elérhető maximum feletti permeabilitást takarja, mely fizikailag az erőteljesen anizotróp kristályszerkezetnek köszönhető. Ebből a szempontból a műveleti sor gyenge pontja az ipari darabolás és köszörülés...
Köszönöm a választ! Sajnos még a vasmag méretekkel nem igazán vagyok tisztában. A magom egy csöves tv sorkimenője és pont akkora mint egy hagyományos EL84 SE kimenő. Bővebben: Link A mellékelt kép után ezek a méretei:
a = 6 cm b = 4 cm c = 3 cm d = 2 cm e = 4 cm f = 1 cm Akkor ez most hányas számú EI magnak számít? A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2017
Rosszul kerestél...
Ezt olvasd át: Plachtovics EL84SE Ebben van tekercselési leírás EI és hipersil magra is.(EL84SE-hez) A régi csöves TV kimenőkbe ne tegyél energiát, nem érdemes. Játszani, kisérletezni jó, de sem kimenőteljesítmény, sem hangminőség nem várható tőle.
EI 60
Idézet: „Bizonyára a vágásnál, síkköszörülésnél a mágneses tulajdonság javulhat. Vagy nem...?” Remélem mindenki észrevette, a kérdésem költői volt... Mindezek ellenére a 4 garnitúra SM85a VAC vasamon is kipróbálom, hallok-e különbséget a lemezelt változathoz képest. Ami - mit hallok - semmit sem jelent.
Már több erősítőt is meghallgattam, amiben hipersil mag volt a kimenőtranszformátorban,
és nem mondhatom hogy nem volt jó. Az én fülem nem tudott különbséget tenni egy másik, hasonló felépítésű, de M magos kimenővel épített erősítő hangja közt. Szerintem a mai technológiákkal már profi magokat gyártanak, a vágás és a köszörülés sem lehet probléma. A VAC magok pedig szerintem elég jók kimenőnek. (Szép csíkos,és gyárilag jelölve vannak a mag párok, nem a semmiért.) Ha van ilyen vasad, tekerd meg, nem fogsz csalódni.
A ferdén csíkosról úgy tudom a jobb, vagy vékonyabb a lemezelése, nem tudom, nekem simán az illesztés környékén merőlegesen 1-1 ezüst csík van.
Megcsinálom, mert az M85a-val egyező a cséve méret. Könnyen össze lehet hasonlítani, mindegyikból lesz egy pár elkészítve. Kíváncsi vagyok, mérés, hallgatózás mond-e valamit számomra.
A "mezei" VAC N2 készlet háromféle festéssel készült, a gyári dobozokon mindegyiket 0.3mm-esnek írták. Vékonyabb szalagból készültet Magyarországon elvétve használtak fel, a 0.05-ös pedig világszerte is ritka, mint a fehér holló, alighanem az egykori ára miatt.
Hálás köszönet!
Idézet: „Mindezek ellenére a 4 garnitúra SM85a VAC vasamon is kipróbálom, hallok-e különbséget a lemezelt változathoz képest.” Várjuk. Végül is a puding próbája az evés.
Idézet: „A "mezei" VAC N2 készlet háromféle festéssel készült, a gyári dobozokon mindegyiket 0.3mm-esnek írták. Vékonyabb szalagból készültet Magyarországon elvétve használtak fel, a 0.05-ös pedig világszerte is ritka, mint a fehér holló, alighanem az egykori ára miatt.” És mi a mondanivaló??
Előzmények elolvasása, megértése, és lőn világosság.
Mint az előbbre betett képen is látszik nem ugyanaz a tekercsek menetszáma a sima E-I magon és a hiperszilen! Így az összehasonlítás sima átlemezeléssel nem adhat megfelelő eredményt. Azért erre is figyelj, ha meg akarod hallgatni.
Ami adatokat én találtam, mindkettő hipersilre vonatkozik. Szerintem már csak azért is eltérnek, mert méreteltérések is vannak SM74 - SM85A. Fenti példában meg jelentős méreteltérések vannak, 7,5 cm2 vs 4,5 cm2 ! Viszont az én esetemben "csak" a vas minősége változik, M85A és SM85A egyazon keresztmetszet.
Nyilván nem lehet azonos menetszámmal dolgozni, mert a hiperszil és az EI/M mag permeabilitása és gerjeszthetősége jelentősen eltér. Hiperszilnél 750 körüli, M/EI magnál 400-450 körüli u0-lal (mü-null) lehet számolni. M/EI mag B=4-5000Gs-ig gerjeszthető, hiperszilnél, audio (nem gitár) erősítőben 9-10 000Gs-ig fel lehet menni. Az egyszerűsített képletekkel azért kell óvatosan bánni, mert azok nyilván mindig fix u0-lal és B-vel számolnak. (Legtöbbször u0=450 / B=5000Gs)
Ha mindkét-féle vasmagot a neki megfelelően méretezett tekercseléssel látjuk el, nem lesz nagy különbség egyik javára sem.
Nem csak a menetszám a fontos, hanem az illesztés betartása, impedanciák, ellenütemben(PP-végfok) a tekercs-ellenállások szimmetriája is fontos. SE végfoknál is fontos a tekercs-ellenállások viszonya, %-os veszteségük kb. azonos legyen, akkor lesz optimális a hangzása. (Némi eretnekség: EL84-es végcsőhöz egy Puskás hálózati transzformátor, 2x9V/2x115V/25-30VA-es méretben, egész jól működik. ) Üdv!
Nyilván, persze. Nem is volt szándékomban teljes méretezési és kivitelezési leírást adni, csak a "Miért nem lehet egyszerűen egy tekercselési tervet egy-az-egyben átvinni egyik típusú magról a másikra?" kérdés alapjait akartam tisztázni.
Minden trafó fog működni, aminek egyébként kb. megfelelő az áttétele úgy 6-8kHz-ig, némelyik 10-ig is.
Egy hiperszilnek lessz baja ha kisebb gerjesztésre van igénybevéve? Azt hiszem nem akkor ha M vasra készült menetszámokat tekerek rá azt miért rossz?
Azért "rossz" mert a két vas anyaga,mágneses tulajdonságai ,(permeabilitás, stb)
eltérőek, ezért menetszám számításkor is teljesen más adatok jönnek ki hypersil-re,és sima M vagy EI vasra. A kisebb gerjesztés a hatásfokot is befolyásolja, szóval nem olyan egyszerű a trafó téma, mint elsőre gondolnád..... |
Bejelentkezés
Hirdetés |