Fórum témák
» Több friss téma |
A harmadik órának is nekifogtam. Ez Is egy Elektronika4 G9.02 régi fajta, 1978 as gyártású. Szép a fadoboza, de szétszerelés után kiderült, hogy hiányos.2db K176IE4 hiányzott ,valamint a kvarc és a trimmerkondenzátor. Az óra egyes cső középső szegmensének a meghajtó tranzisztora hibás volt, illetve volt pár elvágott, vezető a nyákon. Új elkókat kapott, ic foglalatot a hiányzó ic-knek, 32768hz es órakvarcot, 3-30pf trimmerkondenzátort. Volt még egy olyan hibája, hogy a villogó pont alatti vonal csak halványan világított, az előtét ellenállását (15ohm) áthidaltam, így most jó. A csövek működnek, a pont villog, percet, órát lehet állítani, nullázni is lehet, fényerő csökkentés is működik. Viszont az oszcillátor körül még van gond, az óra most azt csinálja, hogy amikor a pont villog, a perc 15-20 percet előre számol. Illetve az 1HZ es jel is csak kb 15 másodperc után indul el mikor bekapcsolom. Remélem sikerül stabilizálni a számlálást.
Mai élménybeszámoló, remélem valaki olvassa! Vittem be.a munkahelyre egy szkópot, megnézni mi zajlik a kvarc környékén. Eleinte el sem indult a 32khz es jel, aztán rájöttem,hogy a trimmer kondival párhuzamos kondenzátort ha megmozgatom akkor beindul az órajel. Átforrasztottam gyorsan,de semmi, ezután megnéztem a panelt ,de semmi baja, megnéztem nagyítóval a kondit, nem e repedt, de semmi. Kiforrasztottam, és kiváncsiságból bekapcsoltam az órát.. hoppá, működik..,kipróbáltam tízszer, mindig elindul a számlálás! Szóval így marad. Szép a jel és 32,76khz a frekvencia, igaz a trimmert hiába tekergetem, nem veszek észre változást. Ezután továbbléptem, a szaladó jelre.Kiderült,hogy az 1hz es jel szép a K176IE5 kimenetén, és a következő ic az IE4 kimenetén már nem jött ki normális jel csak kb200mv on valami zaj. Kiderült ,hogy nem kapja meg a 14es lábon a V+ 8voltot. Mivel kapott egy ic foglalatot és a panel felső oldalán van huzalozva , beforrasztásnál nem futotta be az ón , ezt javítva helye állt a világbéke.Az óra elindul, számlál, beállítható, szuper!
Nekem is van néhány db, még nem vitt rá a lélek hogy hozzákezdjek.
Szia, olvasom én is amiket csinálsz, csak valahogy elmaradt a reakció... De nagyon jó, hogy így haladsz velük! Nekem is ilyen fadobozos van, évekkel ezelőtt raktam rendbe (korábban itt is bemutattam), azóta is hibátlanul teszi a dolgát.
Szia! Szerencsére így könnyű javítani, hogy van hozzá, csövem, KT361D tranzisztorom, K176 IE4 ic, szóval egy kis szerencsém is volt, hogy pl a többi IC jó volt mindegyik órában. Amúgy a háttérben látható Elektronika 6.15-öst is most javítottam, kijelzője nagyon halvány volt és egy nyomógombot kellett megtuningolni rajta. Amúgy más baja nem volt..
Egyébként nem kell hozzájuk sok idő, a 3 órát kb 7-8 óra alatt mértem fel és javítottam meg, persze nem egyszerre hanem meló után mindig mikor volt egy kis időm.
A történet folytatódik, a harmadik 1978as órát, amiből elég sok minden hiányzott , teszteltem és kiderült, hogy naponta kb 10 másodpercet siet. Sajnos a kvarc órajelét, nem tudom pontosan mérni, műszer hiányában.A szkópom csak khz ben írja ki 32,76khz körül ugrál és hiába, tekergetem a trimmer kondit, nem látható egyértelmű változás..
Beállítod az órát és megnézd másnap hogy siet vagy késik e , ezután állítasz a trimmeren picit az egyik irányban (megjegyzed-felírod merre és beállítod az időt ) másnap megint megnézed mit művel és a szerint állítasz rajta (türlemjáték de előbb utóbb eredményre vezet)
Kicsit macerás,de jó ötlet! Pontos frekimérő hiányában marad ez. Köszi
Már 1-2 óra alatt látszik, a napi 10-20 sec eltérés.
Ma ismét próbálkoztam az órával,kicseréltem a kondenzátorokat a kvarc körül, de nem változott semmi. Ugyanis a trimmer állítgatása, semmit nem változtatott az órajelen. Viszont azt vettem észre, hogyha beindul az órajel, akkor torz a jel. Viszont amikor tekergetem a kondit, szép lesz a jel. Szóval fogtam egy 33pf kondit, a trimmer tengelyéhez forrasztottam és lehúztam negatívra. Így szép a jel és állítható a frekvencia. 32766.9 hz et tudtam mérni. Most tesztelem így mennyire lesz pontos. Ja , ebből az órából hiányzott az eredeti kerámia trimmer ezért vettem bele egy 3-30pf Trimmert
Egy nap alatt 4mp késés, az eredmény.Internetes atomórához viszonyítom mindig.
Idézet: 32768 lenne az ideális , cserélj kvarcot ha ezt nem tudod "behúzni" a kellő frekvenciára ... „32766.9 hz”
Szuper, hogy így haladsz vele. Innentől pontosabbra állítani már türelemjáték lesz.
Igen, próbáltam is már, de nem jött be. Ezért visszaraktam az eredetit.A trimmer kondi értékével lesz gond, nincs valakinek egy eredeti?
Azt megnézted, hogy a trimmerkondi min, vagy a max értékénél a pontosabb?
Ha kevés a kapac, tehetsz mellé még fix kondit, ha sok, akkor sorbaköthetsz a trimmerrel fix kondit... 2-3 db bontott órakvarcot tudok adni ajándékba Kispesten, hát azokkal közelebb áll be a freki...
Ezt még nem néztem, ha lesz időm ismét, akkor megnézem. köszi a tippet. Amúgy mennyire szoktak pontosak lenni ezek az órák?
Az attól függ, hogyan lett beállítva. Én az enyémet 20 éve beállítottam a munkahelyen a frekimérővel 32768 Hz -re. Azóta is annyira pontos, hogy sohasem kell állítani, kivéve a nyári / téli átállást, és ha véletlenül a perc gombot nyomkodom az óra helyett. A kvarcon 1 vagy 2 pF kondenzátor kell a mérővezetékkel sorba, érzékeny műszer még a kvarc házán is tud mérni. De tényleg nagyon régen volt. Mindenre nem emlékszem pontosan. A lényeg az, hogy a mérővezeték ne tudja nagyon elhangolni a kvarcot. Ideálisabb talán egy IC láb, amin már felerősített jel van, de lehet, hogy ebben az órában nincs olyan. Valamikor régen még karórákat is hangoltam, 2 pF = pár másodperc / nap késleltetés. Ha nálad feljebb kellene menni a frekvenciával, akkor ki kell dobni, vagy kisebbre cserélni a kondenzátort. Vagy a kvarccal sorba kellene a kondi, mert a kvarccal párhuzamos az lassít rajta. 1 hiteles frekvencia mérő ilyenkor aranyat ér! [off]Ha jól tippelek, akkor 1992 -ben kalibráltam be az enyémet, amikor megboldogult volt főnökömtől örököltem. Azóta 1 év alatt 1 percet se csal. /off]
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2020
Üdvözlet!
Nekem is van egy elektronika 2-08 tip. órám. Olvasva titeket bekapcsoltam 77:77 -et jelez ki. Lenne kapcsolási rajzotok hozzá. Most kicsit több időm van megnézném! Köszönettel: Laxi
Nem találok hozzá kapcsolási rajzot, de nagyon hasonló lehet a 2-06 hoz. https://elektrotanya.com/elektronika_2-06_clock_sch.pdf/download.html
Szerintem amúgy nem megy az órajeled.
Köszönöm a rajzot, a leírást! Majd írom az eredményt! Üdv
Ha a rajzod szerint ez egy multiplexelt kijelzésű óra, hogyan jelenik meg a 77:77 órajel nélkül?
Nem néztem az előzményeket, de mivel azonosak a számok, akár lehet...
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2020
Nem értek a multiplexelt kijelzéshez, illetve ennél a kijelzőnél nem tudom, hogyan működik. Szóval valószínüleg téves volt a felvetésem, a régebbi , direkt szegmens vezérelt órákkal foglalkoztam eddig. Szerinted mi okozza , hogy egyforma számjegyei világítanak és nem számol az óra?
Fogadjuk el Roy_77 által belinkelt rajzot. Meg kellene mérni a K176IE18 11. lábán a feszültséget. Ha multiméterrel méred kb. a tápfeszültség felét kellene mérned, ha jár az oszcillátor.
Keresek LCD kijelzőt egy Elektronyika 2-11 órához, hátha akad valakinél elfekvőben.
Sziasztok! Hozzám került egy B6-403 1980-ból, kicsit megviselt állapotban. Ha bekapcsolom, csak 0-kat mutat, az elválasztó pont se villog, nem reagál az állító gombokra, találkozott már valaki ilyen jelenséggel, mi lehet a baja? Mit érdemes megmérni először? Sajnos az egyik csöve nincs meg.
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2020
|
Bejelentkezés
Hirdetés |