Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Például az általad ajánlott műszer minőségben és tudásban jobb mint ez?
MX 25 328 Digitális multiméter 5az1-ben Kijelző: 4 digites DC V: 0,1mV – 1000V AC V: 1mV – 700V DC A: 0,1µA – 10A AC A: 0,1µA – 10A Ellenállás: 0,1Ω – 60MΩ Kapacitás: 10pF – 300µF Frekvencia: 0,01Hz – 1MHz Kitöltési tényező: 0,1% – 99% Hőmérséklet: -55°C – 1000°C Min - Max adattartás relatív mérési mód Dióda teszt Folytonossági teszt Hangjelzés Adattartás Háttérvilágítás Automata kikapcsolás PC-re csatlakoztatható /USB kábellel/ Tartozékok: Maxwell szoftver, USB kábel, banándugós hőmérőszonda, banándugós krokodilcsipesz, műszerzsinór Hangjelzés Úgy látom, ez tud induktivitást is mérni, árban ugyanott van nagyjából, de nem tud true RMS-t, legalább is a felsorolt tulajdonságok alapján! Vagy ez a true RMS funkció alap és az én jelenlegi készülékem a MX-25 201 is tudja már ezt, csak ki sem írják? 3 1/2 digites DC V: 0,1µV-1000V AC V: 1mV-750V DC A: 100nA-20A AC A: 10µA-20A Ellenállás: 0,1Ω-20MΩ Tranzisztor teszt hFE Dióda teszt Folytonossági teszt Kapacitás: 1pF-20µF Hőmérséklet: -40°C-+1000°C Hangjelzés
Jó kis multiméter.
Megértem a problémádat, mert ezen néven sokan, és sokféle multimétert árulnak, teljesen más külalakkal és képességekkel. Igazán olyan használati utasítást én sem találtam, ami a csatolt képhez társítható lenne. Azért az internet segít: The NCV Function Idézet: „The NCV function on a multimeter measures the resistance of non-conductive material. This means that if you want to find out the resistance of a cat, you will first have to get one to hold still for a reasonable amount of time.” Magyarul körülbelül ennyi: A multiméter NCV funkciója nem vezető anyagok ellenállásának mérésére szolgál. Ha egy macska ellenállását akarjuk meghatározni, elsőként egy olyan példányt kell beszereznünk, ami elegendő ideig nyugton marad. Massawa mesternek szerintem igaza van, elsősorban abban, hogy neked kell próbálgatással kitalálnod, hogy hogyan működik a műszered. Másrészt én is arra jutottam, hogy: NCV az "fázisceruza" lehet, NCV REL pedig "relatív mérés", azaz mérsz valami, lenullázod, és ahhoz képes méri hogy több, vagy kevesebb. Mondjuk ellenállás válogatás, feszültségesés, stb... REL
Miért lenne értelmetlen? Az a szám egy relatív pontosságot takar, ugyanúgy mint a drágább műszereknél, de ez nem azt jelent, hogy attól ne lenne pontosabb. Pl. a Keithley ami nekem van, annak ugye az alap pontossága 0,015%, de oda van fölé írva, hogy 1 év, meg hogy 18 és 28 fok közötti hőmérsékleten. A másik oszlopban meg ott van, hogy 24 óra, 22-24 fok között, 0,006%.
Az Aneng-el épp azért példálóztam, mert többet tud mint ami meg van rá adva, hogy ezt meddig tudja azt majd 1 év múlva megmondom. A lényeg, hogy arra a 0,5%-ra eltérhetne 10V-on 50mV-ot, az még a tűrésen belül van. De nem tér el, a 10V-os referenciára 10,00V-ot mutatott az első mérés alkalmával is, meg annyit mutat hetek elteltével is. Itt már csak az a kérdés, hogy mennyit fog mutatni 1 év múlva, meg mennyit mutatna mondjuk 10 vagy 35 fokban. Ugye, mint már arról volt szó párszor, nem mindenki akar Fluke-t venni, vagy akarna, csak nem telik rá neki. A Keithley-t én is csak azért vettem meg, mert használtan ki lehet néha fogni szinte jelképes áron (gondolom a kora miatt). És annyira megtetszett, hogy mindjárt vettem is belőle még egyet, remélem a héten meg is jön.
Idézet: „Nagyon sokszor nem az abszolút pontosságra van szükség, hanem a felbontásra relatív méréshez” Idézet: „... akkor is kellhet a felbontás és pontosság.” Akkor most kell a pontosság vagy nem? Véletlenül nem ismetlöképességre gondolsz?
Nagyon sokszor nem az abszolút pontosságra van szükség, hanem a felbontásra relatív méréshez. Nagyon egyszerű, de gyakori példa. Zárlatot keresel mondjuk egy NYÁKon. Megtáplálod és lépkedsz végig rajta. A vezetősávokon eső kis feszültségesést detektálva be tudod határolni a zárlat (mondjuk egy zárlatos szűrőkondi) helyét. Itt szükség van arra, hogy uV különbségeket mérj, amihez ilyen műszer kell.
Másrész kalibráláshoz eleve kb. egy nagyságrenddel jobb műszer kell, ha házilag kalibrálod a 3–4 digites kézi multikat, akkor ilyen kell. Harmadik dolog, amikor nem feszültséget mérsz, hanem ellenállást, áramot egy söntön, termoelemet, stb. akkor is kellhet a felbontás és pontosság.
Analóg nem horror árban? Tessék: Bővebben: Link
Bocs, de ezt nem bírtam kihagyni. Egyszer rendeltem egy ilyet kiváncsiságból, azóta is ha röhögni támad kedvem csak előveszem... Kapacitás és induktivitás mérésére egy LCR* simán jó Kínából 10 dodóért, jobb mint a multik, de az 1800 Ft-os multit nem venném meg. 5-10e Ft környékén lehet viszonylag robosztus multikat venni, persze az aneng/voltcraft/uni-t se egy Fluke vagy egy Hioki, de azért klasszisokkal jobb az 1 hurkapálcás szemetekhez képest. Analóg, jut eszembe: volt 1-2 éve egy kattanásom, hogy veszek pár relatív leharcolt, de működő orosz (szovjet) analóg multit, aztán kipofozom majd őket, és milyen jó lesz használni. Na addig eljutottam, hogy megvettem, de azóta is állnak a szekrényben. Pedig működnek, csak valahogy ha használni kell, akkor mindig egy digit multi kerül a kezembe...
Előbb kérdés volt, hogy Fluke-ot szabad-e venni. Pont most jött ki egy kicsit hosszú, de tanulságos videó a nagy multiméter tesztelő Joe Smith-től.
50,000 Cycle Multimeter Rotary Switch Life Test, Part 1 Megnézi mi lesz különböző multiméterrel, ha ötvenezerszer átfogatjuk az üzemmód váltóját. Röviden összefoglalva: az olcsó kínaiak szétesnek, miközben a relatív olcsó Fluke-on szinte meg sem látszik.
Ezt a felbontást tényleg tudja, az AD chip ES51922 felbontása 22000. relatív mérésre jó lehet.
Sziasztok!
Szeretnék venni egy "hordozható" multimétert, de a részletek elvisznek az erdőbe.... Nincs szükségem nagy feszültségek mérésére és a nagy áramerősséget is kerülöm. Eddig az egyetem FLUKE műszereit használtam, de az áruk már tűréshatáron kívül esnek. Olyan multimétert keresek, ami relatíve sokoldalú és örülnék, ha a méréshatárt automatikusan beállítaná. Minél több dologra tudom használni, annál jobb. Kisebb projektekben veszek részt, ahol szenzorokkal szerelünk fel járműveket, gépeket, épületeket. (Nem ez a munkám.... így nem akarok sokat befektetni). A maximum, amit erre a célra elköltenék az 25e Ft. Mit ajánlanátok, ami már bevált nálatok? A válaszokat előre is köszönöm.
Szerintem jók, ha nem is abszolút érték mérésre, hanem egymáshoz viszonyított relatív érték mérésére.
Mondok egy példát: meg kell állapítani egy feszültségforrás belső ellenállását. terhelés alatt mérve 3.00002V értéket mérsz, terheletlenül pedig 3.00008V -ot. Ugyebár senkit nem érdekel ekkor a 3V valóban 3 és nem csak 2.99, de az igen hogy 0,00006V különbség volt a mérések közt..! Ezt egy sima 3½ digites műszer nem mérné meg, hiába ugyanolyan pontos mindkét műszer.. A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2015
Baromira nem mindegy hogy mennyibe kerül. Pénzből élek én is és a család is. (Mint említettem, karácsonyi ajándékként dobna rá össze a család.)
A felhasználása relatíve széleskörű lenne. Nyákok / panelek mérésétől egészen 230V/400V-os villanyszerelési munkákig. Alapvetően munkaeszköz lenne. Lehet bután hangzik, de használni tudom a multimétert, de nem értek hozzájuk technikai megoldásaik oldaláról. Messze nem mélyedtem el bennük annyira hogy specifikáció szinten átlássam melyik milyen tudásszintet képvisel. Mint írtam egy Fluke-ot szoktam kölcsönkérni ismerőstől (Fluke 87 V - elég régi darab), azzal például nagyon elégedett vagyok. Egy azzal ekvivalens tudású műszer nekem már bőven megfelel. (De nem zavarna ha többet is tudna.) Fontos hogy mondjuk egy frekiváltó kimenetén tudjak frekit mérni és ne dögöljön bele a műszer, ha közben üzemi feszültség van. Vagy másik példa: termisztor aktuális ellenállás értéke üzemi körülmények között. És a legfontosabb, az emberi hülyeség, dugaljra rámérés ellenállásmérés üzemmódban . Az meg hogy egy műszer belülről hogy néz ki nekem tervezéstechnikailag nem mond semmit. Sajnos. Ha valamit kifelejtettem, akkor válaszolok a további kérdésekre. Ja igen a szabványos túlfeszvédelemre szükség lenne (min. Cat IV 600V), mert hiba keresésre is használnám a ketyerét. Soha nem lehet tudni milyen fesz jön szembe velem és hol. A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2015
USB méréshez lehet, hogy a legjobban akkor jársz, ha csinálsz egy kis "közdarabot", aminek a "bemeneti" és a "kimeneti" oldalára is olyan csatlakozókat teszel, amik relatíve könnyen forraszthatók, tehát pl a bemenete legyen egy olyan, ami a nyomtatókon szokott lenni. Az ha jól tudom az "USB-B aljzat" névre hallgat, és akkor a töltőből/áramforrásból, egy nyomtatókábellel csatlakozol ebbe az adapterbe, és a kimenete pedig legyen egy olyan aljzat, ami a PC-ken, meg a cserélhető kábeles USB töltőkön is van, ha jól tudom, az az "USB-A" típusú csatlakozó... és akkor ebbe csatlakoztathatod a normál töltőkábelt...
És közé pedig egy megfelelő értékű sönt kell csak, és akkor azon sima multiméterrel meg lehet mérni az átfolyó áramot... vagy akár szkóppal is meg lehet nézni, hogy az áram időben hogyan változik esetleg... Az egész elkészíthető pl egy darab próbanyákon, pl ilyenen: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2015
Erre még, amit itt írtam, akkor beteszem:
Szóval amúgy még arról (is) szól a dolog, hogy az előlapi feliratoknak (biztonság) szempontjából mennyire lehet hinni.. A Fluke-nak valószínű eléggé viszont ott is többféle műszer van (többféle áron, valószínűleg annak (is) megfelelően), CATI/II/III/IV besorolásokkal... az UNI-T-re is vannak írva ilyesmik, csak kérdés azok mennyire igazak...(erről szólt pl a beszélgetés jórésze a linkelt külföldi fórumon) nekik is van elvileg pl külön UL Laboratories-által tanusított műszerük, viszont a 61E alapból pl nem ilyen.. A Brymen-nek több műszere is UL tanusított, ahogy nézem a BM805-ön viszont ilyen "plecsnit" nem látok ez persze nem jelenti azt, hogy rossz, az adatlapjában IEC és egyéb szabványokat említenek, amiknek "megfelel", ha a gyártó többi cuccát megnézzük, meg ennek a belsejét is, akkor eléggé valószínű, hogy ezt el lehet hinni a gyártónak... A Fluke-ból amúgy pl a 17B az olcsóbb jóval, mint az itthon is kapható 115/116/117, azokhoz hasonló tudású, viszont, ha pl a neten megnézed többhelyen is írják, hogy a kínai belpiacra készített műszer, amit elvileg nem is adhatnának el máshol, az ebay-en azért lehet venni belőle és a neten vannak tesztek is róla, a belsejéről is, tényleg masszív, de pl CATIV 1000V-ot azért nem tud azt a Fluke-nál is a drágábbak tudják, tehát a "masszivitás" az relatív... Viszont, hogy mechanikailag meg melyik mit bír, pl egy asztalról leverést, az meg egy tök másik dolog... az UT61-es széria is pl egészen "össze van rakva"... tehát ilyen szempontból lehet azok is teljesen jók... Mondjuk ebben a BM805-ben az lehet jó, hogy egy külön gumitokban van - ami elvileg nem gumi, csak valami gumiszerű műanyag konkrétabban.. mondjuk a tok, hogy "levehető", így akár ki is eshet belőle, az anélkül meg "sima műanyag" műszer, amíg a 61E "beépített" védelme, nem levehető
Azt írod, hogy hasonló árban keresel még esetleg, viszont nem tudjuk te mennyiért vennéd, azaz leginkább az a kérdés, hogy itthonról vagy az ebay-ről (esetleg más hasonló helyről) akarod-e venni?
Amúgy én az Uni-t re szavaznék, bár ez szubjektív... van olyan jóval drágább cuccuk is, amiben csináltak pl olyan bakit, hogy a 10A-es aljzathoz vezető vezetősáv van kifúrva teliben és ott van csavarozva a panel a dobozhoz (UT71E), bár ezt valami másik nyák-revízióban már "javították"... de ezen kívül van sok multiméterük, amik az itteni hozzászólások alapján is, meg netes leírások alapján is jól működnek, tehát összességében egészen pozitív dolgokat lehet hallani róla... Meg amúgy megnézve (bár ez a típus a kezemben nem volt még), kép alapján relatíve külsőre masszív kivitelnek tűnik.. Amúgy a Vichy meg egy "egy multiméteres gyártó", és úgy hirdetik a cuccait az ebay-en (persze gondolom nem a gyár, hanem különböző eladók), hogy "compared to Fluke .....) azaz ha pl valaki Fluke-ot keres, akkor ezt is kidobja a kereső... persze a Fluke-hoz köze sincs (Persze az Uni-t nek se, de nem is "átverős" kiírásokkal akarnak vevőt fogni) A Vichy nekem inkább "Maxwell-szerűnek" tűnik, kivitelben amúgy... Amúgy itt egy videó a belsejéről: Bővebben: Link De tudásban valószínűleg egyik se tud semmi extrát, vagyis mindkettő "sima" multiméter, használod amire vetted és jólvan Ja viszont a Vichy automata méréshatárváltós, amíg az UT58 pedig kézi... Vagy amúgy hasonló áron Uni-t UT139C ? Ez true-rms meg relatíve új, a fotók alapján gumírozott tokban, a bemeneteken a védelmi alkatrészek "masszívabbak", mint a régebbi uni-t modellekben (vagy akár mint a Vichy-ben) Bővebben: Link -persze a hasonló ár tényleg attól függ, honnan akarod venni, bár pl Vichy-t nem tudom itthon árulnak-e.. A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2015
Kapacitás és induktivitásmérésre egy különálló LCR mérővel lehet jobban járnál... ha azt nem nézed, akkor jóval többféle multiméter közül válogathatsz... akár egy egyszerűbb multiméterrel, és mellé egy ebay-ről vett RLC mérővel, vagy egy itthonról vett vagy épített "alkatrészteszterrel" vagy LCM3-mal...
Amúgy azok közül, amiket írtam, az UT61E-ben, meg a BM805-ben van kapacitásmérés (220000u, és 3000u)... digitek 2843R-ben is 4000uF, UT210E 20000uF... Hőmérő az ut61e-ben nincs, de amúgy, ahogy bankimajki is írta, az az egyik legjobb ár/érték arányú műszer, amit mostanában kapni lehet (4,5digites felbontás, adatlap szerint is jó pontosság, amit úgy tűnik ténylegesen is tud, relatíve nagy sávszélesség, papíron is 10kHz, amit én láttam élőben példányt az ténylegesen kb. 100kHz-ig mért szinuszos feszültséget, akkor ez pc-re köthető, rengeteg "utángyártott" szoftver is van a gyárin kívül, ami támogatja, a hőmérőt amúgy én nézegettem, hogy mit lehetne tenni azért, hogy legyen benne - ugyanis nekem is szimpatikus ez a műszer ) és arra jutottam, hogy pl egy ilyen: AD597-panel vagy hasonló 1ic-s hőelem-->mV átalakítóval megoldható a dolog... és akkor pl a pc-n hőmérsékletszabályzási görbéket lehetne felvenni a műszerrel (a pc-s kapcsolat amúgy nem tudom ezen kívül másra mennyire hasznos, mert másodpercenként asszem 2 mérést tud, hőmérséklethez viszont ez valószínű pont elég is...) Az UT139C (az előbb elírtam, B-t írtam), viszont 2 ceruzaelemről működik, van benne hőmérő is, pc-re nem köthető, a bemeneti védelme úgy tűnik jobb, mint a 61E-nek, meg még valamivel olcsóbb is... az UT210E-ben van egy 2/20/100A-es méréshatárú AC/DC lakatfogó is, szintén kb 10eFt-ért... A BM805-meg az adatlapja szerint 6,5kV-os tranziensekig véd, hőmérő nincs benne, kondimérés van, masszív kivitel, M.o-i garancia egyszerűbben érvényesíthető rá Egyéb paramétereket meg nézegesd meg, hasonlítgasd össze... lehetne ezekről már majdnem egy könyvet is írni A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2015
Próbáld meg a műszer 10/20A-es állásában... Nekem az a tippem, hogy a műszer feszültségesése miatt csökken annyit a feszültség, ami a ventilátor forgásában már észrevehető, de ez csak egy tipp.., vagy az is lehet, hogy még van valamilyen bizonytalan csatlakozásod is,és annak az ellenállásán is esik relatíve sok feszültség...
Egyébként milyen típusú a multiméter, amit használsz?
Vagy vegyél egy olyat, amit itt a kolléga fentebb linkelt UT-136B, bár az itthon lehet nem is kapható, szóval csak a neten keresztül lehet beszerezni... az is automata méréshatár váltós, amúgy a többi funkció relatív mérés meg min max meg ilyenek a kérdés, hogy megérik-e neked azt a plusz X ezer forintot... sőt lehet az az automata méréshatárváltás se létszükség, van amelyikben amúgy is lassú állítólag... meg az automata kikapcsolás amúgy néha zavaró is lehet, van amelyik mérés közben is kikapcsol... de ha meg úgy gondolod hajlamos lennél bekapcsolva hagyni, akkor tényleg egy jó dolog
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy a relatív mérési funkciót Ti szoktátok használni, esetleg mennyire fontos? Köszönöm! Gyula
Nekem olyan van, mint az AX18B, de nem úgy hívják, hanem így: Maxwell MX-25328
Valószínűleg ugyanaz a belső, csak más a szitázás a dobozon. Megvan vagy 3 éve, eddig még semmi gond nem volt a mérési funkciókkal. Apróbb problémáim vannak azért vele: - A hőszenzor elvileg 1000 fokig mér, de gyakorlatilag már 300 fokon szétolvad az érzékelőnél lévő zsugorcső, amitől elég tré kinézete lesz, ráadásul a szanaszét álló burkolat szálai akadályozzák a mérést, mert a takarásuk miatt nem lehet normálisan pozicionálni a szenzort. Kerestem már hozzá normális nyeles pálcikás hőmérőszondát, de minden boltban azt mondják, hogy kínlódik a gyár, nincs szállítás. Esetleg, ha valaki tudja, mivel helyettesíthető a gyári, szóljon, legyen szíves - van ugyan standby funkció, ha bekapcsolva felejtenéd, de attól, hogy a kijelzőt kikapcsolja 10 perc után, ugyanúgy lemerül az elem másnapra. - a PC szoftver érzékeny arra, hogy induláskor már a multiméteren aktív legyen a PC link, különben nem látja a mért adatokat a számítógép. Ez igaz arra is, ha kikapcsolod a multit, mert egy ideig nem kell, bekapcsolás után a szoftvert is restartolni kell. - Freki mérésnél ha nem szabályos a jelalak, pl a nullátmenetnél "zizeg" a görbe, meghamisítja a mérést. Mondjuk ez a nem állítható trigger szint miatt van, mégsem szkópról beszélünk. -kicsit lassú az auto méréshatárváltás, de meg lehet szokni De hogy előnyökről is legyen szó: - a kábelek jó minőségűek, hajlékonyak fröccsöntött törésgátlóval, bár a mérőtűk lehetnének hegyesebbek. - a relatív méréssel ki lehet küszöbölni a mérőszondák kapacitív/rezisztív tulajdonságait - a min/max/hold funkció nagyon hasznos, jól használható, szintúgy a háttérfény, bár az nekem kicsit erős. - a pc szoftver másodpercenként 3 mintát vesz, excel formátumban menthetők a mért adatok, utána már lehet grafikonozni, stb - a beállítótárcsa mindkét végállása off, így nem kell végigdarálni az összes kattanást, ha pl hőt mértél és kikapcsolnád, ráadásul az érintkezőlap is egyenletesebben kopik a belsejében. (később jönnek a kontakthibák). Mondjuk egy power gomb is elfért volna... - a szakadásvizsgálója azonnal sípol, ha rövidre zárod, nincs késleltetés, mint néhány más típusnál. Ez akkor hasznos, ha kis kapacitású elkót áramkörben szeretnél gyorstesztelni, és hozzáérinted a szondákat a kivezetéseihez, egy rövid sípot kell hallanod, amíg feltöltődik, utána elhallgat. A késleltetve sípolóknál ez nem megy, mert mire sípolna, már nem sípol - az elemzabálós hírekkel ellentétben nálam egészen sokáig bírja egy 300 forintos aldis elemmel is. - a PC link optikailag leválasztott, tehát nem fog szikrázni az USB A multiban egy infra led villog, amit az usb kábel csatlakozóban egy fototranyó érzékel. Ha meg tudod fejteni a protokollt, más adatgyűjtő egységet is építhetsz a PC-hez ezzel a kábellel. Most ennyi jut eszembe pro és kontra, ha konkrét kérdésed van, szívesen válaszolok ezzel a típussal kapcsolatban.
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni DMM vásárlása terén. 2 típust néztem ki MX-25210 True RMS MX-25328 (relatív mérési mód) Melyik lenne a jobb választás? (Egyáltalán mit jelent ez a "relatív mérési mód?) Köszi.
Nem kell nagy pontosságú szkópméter...
Az általad említett összegből nem csak egy műszert lehet venni, hanem egy kisebb amatőr labort is össze lehet hozni... Hobbi és egyszerűbb szerviz feladatokra nincs szükség pl.: 1: a profi műszerek abszolút pontosságára (a relatív mérés szinte mindig fontosabb), 2: a profi műszerek gyorsaságára (bármilyen egyszerűbb szkóp mellett) Igazából a fenti két dolog az, ami miatt veszettül drágák (túlárazottak) tudnak lenni a Fluke és kategóriájában lévő műszerek, ugyanakkor funkciókban viszonylag szegényesek, főleg egy hobbista számára (mivel nála nem sorakoznak a polcon a drága mm mellett a még drágább célműszerek).
Aha, kicsit el voltam tévedve, a true RMS a bármilyen jelalaknál mért valós effektív értéket írja ki!
A relatív mérés meg innentől magától érthetődik, azaz viszonyított mérés. Köszönöm a segítségeket!
itt a magyar nyelvű leírás a VC270-hez. Megtalálod benne a relatív mérés leírását is.
https://search.mywot.com/redirect/2490a594851f83549b727233b2c5b7a4
Röviden: sehogy. A mérési módszer nem választható, vagy átkapcsolható - még drága műszereknél sem. A relatív mérésnek meg ehhez végképp semmi köze nincsen.
Konkrétan a VC270-es gépkönyvet most nem tudom átfutni, de itt egy máski műszer gépkönyvéből kiollózva a REL (relatív mérés), a lényeg ebből megérthető:
"A műszer egyik tulajdonsága a relatív mérési mód, amikor a mérés folyamán először egy referencia jelet mérve majd a REL gombot megnyomva az éppen mért értéket tekinti majd a műszer 0 szintnek. A kijelzőn ekkor a REL felirat jelenik meg és ezen túl, ehhez viszonyítja a mérendő értéket. A REL gomb újbóli megnyomásával a funkció kikapcsolható. Ezt a funkciót mindhárom alapmérési funkcióban használható." Remélem tudtam segíteni. Szép napot!
Örülök, hogy sikerült továbblépned hát a műszerrel kapcsolatos konkrét dologban nem tudok segíteni, lehet a kolléga mondanivalójában van valami, aki azt írta, hogy xp-ig működik, esetleg próbáld ki ott, és aztán ha ott jó érdemes esetleg win7-en is kísérletezni, bár nem írtad, hogy te milyen oprendszer alatt próbálkozol...
A serenum.sys hát az lehet kéne, ha a driver hivatkozik rá, de esetleg keress rá a gépen, lehet ez a windows része, és onnan szedi elő... esetleg lehet, hogy még annak a verziójával lehetne szórakozni... pl a win7 amikor megjelent, egy csomó scanner, lényegében az összes olyan, amihez nem volt direkt win7 driver nem működött... egyszerűen nem ismerte fel az eszközt telepítéskor, a neten rengeteg infót találtam róla, HP, EPSON scannerek közül is volt sok ami nem ment, egy ismerősöm relatíve olcsó, nem igazán ismert márkájú scannerénél merült fel a dolog, aki aztán vett végülis egy újat, amihez már volt win7 driver, így kipróbálásra nem került az ötlet, de elvileg a neten arra a megoldásra bukkantam, ami állítólag többeknek bevált, hogy a twain rendszer saját win-es dll-jét ki kell cserélni a win7 RC változatban lévő dll-jére, és azzal állítólag működtek ezek a scannerek simán ezután... lehet itt is valami ilyesmi verziócsere segíthet... (ha egyáltalán ez a serenum.sys okozza a hibát)
A feltételednek, szinte bármelyik multiméter megfelel van olyan viszont, amelyik nem csipog, csak kijelez, mint ha Ohm mérő lenne csak, ezt nézd meg, egyébként a funkció neve szakadásvizsgáló funkció...
Talán annyit csinálj, hogy olyan helyen vedd meg, ahol ki is tudod próbálni azt a konkrét darabot, nekem pl van egy még csak nem is legolcsóbb Uni-T UT50E, ez webáruházas rendelés volt, az első hibás volt, visszaküldésért fizetni kellett, a másodiknak meg gyárilag szakadt volt a mérőzsinórja annyiból vettem egy zsinórt amennyiből vissza lehetett volna küldeni cseréltetni... De amúgy az UNI-T műszerei nem rosszak, a Maxwell se rossz, kb ez a két nagy gyártó van... ami sokféle műszert gyárt... és relatíve olcsók is vannak köztük... Pl a másik multim Maxwell mx25-112 valószínű pont megfelelne minden feltételednek, jól is mér, olcsó is, viszont lehet már nem lehet kapni...
Szia!
Eredeti Fluke, minőségi belső, masszív felépítés. De szerintem jobban megéri a 17B, ami nem sokkal drágább, és van benne freki, kitöltési tényező, relatív, és hőmérséklet mérés is. És van hozzá hőmérő szonda is.
Otthonra kell, de láttam már párat, és olvastam is, ami egész voltokkal mér mást, és ami nem nagyon akar konkrét értéket adni, még ellenállásban sem, csak ingázik feljebb-lejjebb. A nem drága, az nem annyira relatív, mert ha úgy nézzük, hogy van olyan műszer ami ezeket tudja olcsóbban, és biztos tudja egy nagyon drága műszer is, engem az olcsóbbak érdekelnek. A pontosság annyira számít, hogy minden olyan alkatrészt be tudjak azonosítani, amin nincs érték. Jó, nem mindent, csak C;R;L-re gondoltam, de a kis értékűeket is. És azért írtam, hogy ami bírja a strapát, mert olvastam olyat, hogy valaki véletlenül rosszat mért vele, és vége is lett. Nem akarok véletlenül sem rosszat mérni, de nyugodtabb lennék, ha kevésbé kéne féltenem.
Üdv!
Persze hogy tudnánk ajánlani ilyen multimétert ha ezek a szavak konkrét dolgokat jelentenének! Az hogy pontos az nagyon relatív, mérlegelni kellene hogy mit szeretnél mérni vele mert ha csak otthonra kellene és nem laborba akkor bőven elég 1%-os pontosság amit általában minden műszer teljesít. A másik megfoghatatlan dolog az hogy neked mi az ami nem drága, ez megint felhasználási terület és pénztárca kérdése. |
Bejelentkezés
Hirdetés |