Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áramváltó trafóval áram mérés, hogy?
Lapozás: OK   4 / 6
(#) mate_x válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 25, 2013 /
 
Köszi szépen, akkor nem kell a hurok
(#) sirály12 hozzászólása Ápr 25, 2016 /
 
Sziasztok!

ADE7753-hoz szeretnék illeszteni egy hwct 5a/5ma kis áramváltót. Az adatlapját, vagyis amit találtam mellékeltem.
0,25 vagy 0,5V-ot kellene kapnom az ic bemeneténél. Jobb lenne 0,25.

Ezzel a számolóval számoltam is egyet, de 50 Ohm nekem soknak tűnik.
Számoló

Én gondolom rosszul, vagy valamit nagyon elnéztem?
(#) Ivan93 válasza sirály12 hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /
 
Szia! Ha nem tévedek, akkor sima Ohm-törvény: R=U/I -> R=0.25/0.005 -> R=50 Ohm tehát jól számoltál.
(#) sirály12 válasza Ivan93 hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /
 
Köszönöm a segítséget.
(#) Skori hozzászólása Feb 25, 2017 /
 
Sziasztok a linken szereplő áramváltót szeretném felhasználni AS105 (vagy ehez hasonló ebay-en beszerezhető tipust)
Van-e valakinek tapasztalata ilyen áramváltókkal?
Az adatlapja elég szűkszavú, némely hasonló típuséról alapvető adatok is hiányoznak.
50Hz-re szeretném használni, nem kifejezetten mérési célra hanem áram érzékelésre. Azaz nem ellenállással lenne lezárva, hanem 2x2db antiparalel diódával, és a feszültséget figyelném.
Okozhat-e ez problémát, hogy 1V körüli kimenő feszültséggel használnám?
Mivel alaphelyzetben kicsi ellenállással zárják le, és n*10mV-os feszültségek keletkeznek, vagy ez csak a mérés pontossága miatt van így?
Ha a megengedett 30A-nél nagyobb áram folyik át, (pl. 50A) de csak rövid ideig (mondjuk max 10 másodperc) attól károsodhat-e, (vasmag elreped, túlmelegszik stb...) vagy ennyi idő alatt nem lesz probléma?
(#) gerenk válasza Skori hozzászólására (») Feb 25, 2017 /
 
Szia!
Amiket választottál ferritmagos áramváltók, közösített vagy izolált primer és szekunder tekercsekkel.
Mindegyik 20-200 kHz frekvenciákra készült.
Hazai forrásból nem szerezhető be 50 Hz-re hypersil magos áramváltó olyan áttételi viszonyokkal amire szükséged lenne?
(#) Bakman válasza Skori hozzászólására (») Feb 25, 2017 /
 
Miért nem jó az ellenállással lezárt kimenet? Azon is lehet feszültséget mérni. Valószínűleg így pontos. A dióda ilyen esetben nem jó, mert nem lineáris elem. Ha kevés a feszültség, fel kell erősíteni pl. egy műveleti erősítővel.

Szerintem bőven kibírják az ilyen rövid idejű túlterhelést, lévén csak vezeték van benne.
(#) Skori válasza Bakman hozzászólására (») Feb 25, 2017 /
 
Minél egyszerűbb, olcsó passzív áramkör a cél. Konkrétan egy tranyót kellene kinyitnia adott primer áram felett (pl. 0,2A), ugyanakkor ki kell bírnia akár 30...40A primer áramot is. Az ún. master-slave elosztó vezérléséhez hasonlíthatnám - bár nem erre kell, de a feladat hasonló. Ha ellenállással zárnám le, akkor kicsi áramok esetén csak mV-os feszültséget kapnék, amit erősíteni kellene.
(#) Skori válasza gerenk hozzászólására (») Feb 25, 2017 /
 
Van közte kimondottan 50Hz-es tipus is, csak majd kétszer annyiba kerül mint a választott. De az előbb kísérleteztem vele, ez is működik 50Hz-en, csak 1,5V körül betelít benne a vasmag. Most elsősorban az a kérdés, hogy a rövid idejű túlterheléshez mit szól, nem károdsodik-e maradandóan? Pl. némelyik ferrit szét tud repedni ha túl nagy gerjesztést kap? Nem szakad-e meg a vékony szekunder benne? Nen tud belül hirtelen túlmelegedni?

Egyébként miből lehet tudni, hogy ferrit vagy tekercselt lemezes toroid? Az adatlapja nem túl bőbeszédű. A válaszott tipus előnye, hogy kicsi, olcsó, és működik vele az áramköröm. De lehet, hogy kipróbálom az 50Hz-re készült változatát, csak az 768Ft, és árérzékeny a projekt
Az ebay-es áramváltó meg sajna nem érkezett meg már több mint egy hónapja....
(#) sdrlab válasza Skori hozzászólására (») Feb 25, 2017 /
 
Az nem ferrit, hanem nagyon vékony lemezből tekercselt vasmag! Szedtem szét ilyet, onnan tudom. Egyébként ha visszaszámolod az Al értékét, elég nagy jön ki, az is sejteti a vasat...
Ellenállással kell lezárni, akkor tudsz csak érdemben mérni vele. Ha csak diódával zárod le, az kis áramtól is ki fog nyitni már, nem tudsz vele egzaktul áramszintet detektálni.
Elrepedni nem fog a vasmag, csak telítésbe megy, ha nem zárod le elég kis értékkel...
(#) erbe válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 25, 2017 /
 
Elég jól be lehet állítani az áramdetektálást, ha egy ellenállást párhuzamosan kötünk a diódákkal. Egyik dióda lehet akár az E-B is. Az áramváltóknak el kell viselni a zárlati áramokat is, ennek legegyszerűbb módja a telítődés. Onnantól legfeljebb majdnem négyszög a kimenő jel.
(#) Skori válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 25, 2017 /
 
Az AL = 3000.
(#) Skori válasza erbe hozzászólására (») Feb 25, 2017 /
 
Így van, az áramhatárt jól be lehet állítani. Az adatlapon megadott maximális primer áramról (30A) azt nem lehet tudni, hogy azért ennyi mert felette túlmelegszik a trafó, vagy azért ennyi mert felette már eléggé nemlineáris, és nem alkalmas pontos mérésre..?
Holnap kiderül, kipróbálom....
(#) Sebi válasza Skori hozzászólására (») Feb 26, 2017 /
 
Én is használtam hasonlóan, gond nélkül. A primer áram a gyűrűn átbújtatott (1) vezetéken értendő. Én párszáz VA-es motor 3 fázisával kötöttem sorosan, ekkor 15 (!) menet kellett a sorrend-ellenőrző 5V-on működő logikai IC meghajtásához. A lezárás talán 220 ohmos volt és szépen tudtam mérni a felvett áramot is. (A pontosság elegendő volt a hibafelismeréshez.)
Egy készülékben találkoztam a TZ77 típussal, 7 menet primerrel és fesz. kétszerezővel, zener határolással - lezárás nélkül - 12V-os log. IC-t hajtott 150VA-es egyfázisú motort ellenőrzött.
(#) Skori hozzászólása Feb 26, 2017 /
 
Ez az AS105 tényleg nagyobb frekvenciára készült, mert 50Hz-en nem tudok akkora primeráramot áthajtani rajta, hogy a diódák határoljanak a kimenetén (1,2V) A pillanatpákára tettem egy dróthurkot és átvezettem az áramváltón, (100A<) és így sem ment lényegesen feljebb a szekunder fesz. Tulajdonképpen amire kell, arra jó, csak nincs benne túl sok tartalék. Ha lesz rá módom kipróbálok egy kifejezetten 50Hz-re készült verziót. Ha van valakinek hasonló áramváltója: az lenne kérésem, hogy ha teheted, mérd meg nekem légyszi a szekunder induktivitását.
(#) Skori válasza Sebi hozzászólására (») Feb 26, 2017 /
 
Hogy tudtál 15 menetet belepaszírozni abba a lyukba? Amit vettem azon mindössze 5mm körüli a lyuk, az ebay-es tipuson (leírás szerint) 10mm körüli.
(#) Peter65 válasza Skori hozzászólására (») Feb 27, 2017 /
 
Szia!
Néhány megoldásra szeretném felhívni a figyelmed:
1. Ha áramváltó, akkor egy megoldás lehet egy hálózati trafó átalakítása, ami nincs kiöntve. Ha a szekunder tekercset kicseréled néhány menetre, ami ez esetben a primer lesz. De lehet hogy nem lesz jó neked, mert ez biztosan nagyobb méretű, viszont nem fog egyhamar betelíteni
2. Az Aliexpress-en az ACS712 1-2 dollár a darabszám, árambemeneti szinttől függően. Ez kicsi, és általában jól feldolgozható a jele.
3. Lehet kapni digitális Hall szenzorokat (pl.: a Lomexben az SS443A), amit ha beleteszel a mérendő árammal gerjesztett mágnese körbe, akkor már kész is a szenzor. Egy felréselt ferritgyűrű is jó lehet.
4. Régebben egy megoldás volt gerjesztő áram figyelésére, hogy kettő sorba kötött diódán eső feszültséggel egy optocsatolót hajtottak meg. Ez 30A-nél már elég nagy és hűtést igénylő megoldás.
5. Szintén régi megoldás a reed csőves. A Lomexban most is lehet kapni, 1-2 száz forint. 30A-re viszont elég vaskos tekercset kell készítened, és ez csak egyenáramra jó.
(#) dokidoki válasza Peter65 hozzászólására (») Feb 27, 2017 /
 
A harmadik pontnak igen kényes pontja a hall-szenzor, csak un. lineáris fajtájú jöhet szóba. on off típusú szerintem a kívánt feladatra nem lesz jó.
(#) Peter65 válasza dokidoki hozzászólására (») Feb 27, 2017 /
 
Én úgy értettem, hogy áramfigyelés kell, azaz van áram vagy nincs áram, nem pedig mérés. Az on-off típusú is elég jól méretezhető, hogy mekkora áramnál szólaljon meg.
(#) ktamas66 válasza Skori hozzászólására (») Feb 27, 2017 /
 
Nem tudom sorozatgyártásra kell-e, vagy csak egy darab, de nekem ilyen van itthon CR8420-1000-G. Az adatlapja is tanulságos (20A-ig lineáris, a maximum 80A-lehet), ráadásul az enyémen van még plusz 4 menet rátekerve a gyűrűre valami okból.
(#) Skori válasza Peter65 hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
Köszönöm a tippeket!
Sajnos a sima trafó túl nagy. Korábban használtam ilyen megoldást, de most nem fér el.
ACS-t is használtam már, de most passzív áramkör lenne a legjobb, ami kinyit egy tranyót, (nem mérni, csak egy küszöbértékre szeretnék kapcsolni). Jelenleg a 4. megoldást használom, ezt szeretném kiváltani.
(#) Skori hozzászólása Márc 1, 2017 /
 
Kipróbáltam két újabb áramváltót, az egyik elvileg 0,2kHz-től használható. Ennek 50Hz-en is van akkora kimenő feszültsége, hogy ki tudja nyitni a tranyót. a szekunder induktivitása 1,5H körüli.
A másik típus meglepetést okozott, ugyanis 50Hz-re ajánlott áramváltó, viszont a szekunder induktivitása mindössze 33mH körüli, ez gyakorlatilag 10ohm körüli impedanciával söntöli a szekundert. Kicsi primer áram esetén (0,2...1A) csak néhány mV-os feszültséget ad, még lezáró ellenállás nélkül is. Magyarán ezt csak aktív áramkörrel tudnám felhasználni.

Tudna valaki (akinek van) induktivitást mérni, ilyen áramváltón? Érdekelne, hogy melyik mekkora induktivitású (főleg a kínából beszerezhető, olcsó típusok)
(#) aramos válasza Skori hozzászólására (») Márc 2, 2017 /
 
Nem tudom, hogy ezt ismered-e, elég régi és primitív megoldás, de sok esetben jól megfelelt. Csak mint ötlet.
(#) Skori hozzászólása Márc 5, 2017 /
 
Megjött végre a kínai áramváltó. Mostanra beszereztem párféle típust, meglepő de ez a legjobb...
300H a szekunder induktivitása, és több V nagyságú kimenő feszültséget ad (10...15V körül telít be). Azaz ha kb 1V-ra állítom be a lezáró ellenállással akkor teljesen jól használható akár mérésre is.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2017
(#) sdrlab válasza erbe hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
Az elég jól, az nem túl egzakt, ahogy mondtam!
A lényeg, hogy ha csak pn átmenettel zárod le, az a nyitófeszültségig kb a 1:xxxx menetszámú transzformálásnak felelne meg valahol, a feszültség kis áramoktól is az "egekbe" szökik, és csak a pn átmenet nyitófeszültségénél áll meg! Na de ott áll meg 30A-nél is...és mondjuk 1A-nél is. Ezért kell ellenállás is párhuzamosan, hogy akkor is le legyen zárva, amikor a pn átmenet még nem vezet! Így már pontosan beállítható, hány A-nél érje el a nyitófeszültséget...
(#) Skori válasza Skori hozzászólására (») Dec 9, 2017 /
 
A kínai áramváltó szépen teszi a dolgát, de felmerült egy újabb kérdés. 3 fázisú hálózatban szeretném figyelni az áramot. Tehát most sem mérni, csak detektálni szeretném, hogy folyik-e áram. Ez nyilván egyszerűen megoldható lenne 3db áramváltóval, de mivel a detektálás pontos értéke nem kritikus (-50% +200% hiba is belefér), arra gondoltam, hogy mindhárom fázist átfűzöm az áramváltón - persze ez szimmetrikus terhelés esetén nem működne, hiszen nulla lenne az eredő áram az áramváltóban. De mi lenne ha az egyik fázist ellentétes irányban fűzném be a többihez képest?
(#) sdrlab válasza Skori hozzászólására (») Dec 10, 2017 /
 
Idézet:
„De mi lenne ha az egyik fázist ellentétes irányban fűzném be a többihez képest?”


Hát hibajel!
(#) kbhuinfo válasza Skori hozzászólására (») Júl 2, 2019 /
 
Bar regi a tema, azert megkerdezem. Tudnal egy fenykepet vagy kapcsolast felrakni a fenti kinai aramvaltos kapcsolasrol? Elore is koszonom!
(#) Skori válasza kbhuinfo hozzászólására (») Szept 4, 2019 /
 
Mostanában terveztem egy kapcsolást, amihez ismét egy Kínából rendelt áramváltót használtam fel. Konkrétan olyan helyen használatos az áramkör, ahol napelemes, hálózatra visszatápláló rendszer van. Az áramkör feladata az energia irány kijelzése leddel, a hálózati áramot érzékeli és jelzi hogy fogyasztás vagy visszatáplálás van-e, (tehát, hogy a megtermelt energia fedezi-e az éppen működő fogyasztók igényét). A kapcsolási rajz megtalálható itt: Bővebben: Link
(#) bitmixer hozzászólása Márc 24, 2020 /
 
Sziasztok!
Mi értelme van annak, hogy egy max. 60A-ig specifikált áramváltó névleges áramát 10A-ben adják meg? Pl.: https://www.hestore.hu/prod_getfile.php?id=6728
Kis terhelő ellenállásoknál a grafikon szerint végig lineáris... szóval nem értem.
Következő: »»   4 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem