Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Dobozolási technikák, műszerdobozok
Lapozás: OK   85 / 88
(#) majkimester válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 5, 2023 /
 
Tény, hogy ez egy nagy helyet foglaló darab, meg nem a szokásos LCD mérethez van. Közben eszembe jutott, hogy RET forgalmaz sok féle keretet, Régen volt MB20 is, sajnos már nincs nekik. Esetleg valami ilyesmit lehetne nyomtatni.

MB20.PNG
    
(#) Alkotó válasza majkimester hozzászólására (») Okt 5, 2023 /
 
Ez is jó lenne, csak itt is jelentős a külső szegély.
Lerajzoltam az első ötletet ami eszembe jutott. Ez a keret semmi mást nem ígér, csak eltakarja azt a nyílást amit a kijelzőnek vágunk az előlapon, és oldalirányból is egy 30°-os (jelentős) letöréssel segíti a leolvashatóságot. Egy szelvényrajzot is mellékeltem amin jelöltem néhány méretet. Természetesen minden pontosan arányos, és az ablakméret az adatlapi ajánlással azonos.
Ezt egyenlőre oda kell ragasztani, de akár még füle is lehet később, sőt ha már van füle, akkor az akár tájolhatja is az alul lévő kijelzőt, stb.
A mostani előlapba is beletettem ezt a mostani "hirtelen-keretet". Nekem tetszik, de szívesen fogadom az építő javaslatokat.
Már csak az a kérdés maradt, lehet-e ilyenből szépet nyomtatni, és ki fogja azt nekem megcsinálni?
(#) mex válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 5, 2023 /
 
UV resines nyomtatóval tökéletes felülete lehet elérni. Filament nyomtató kevésbé alkalmas rá, lehet látni a rétegeket.
(#) majkimester válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 5, 2023 /
 
Ez így jól néz ki, és nem nagy viszont az LCD rögzítését nem oldja meg. A kép amit beraktam azon a keretre lehet csavarozni az LCD-t és tartozott hozzá két fűl is, amivel az előlapra rögzítés is megoldott.
(#) Alkotó válasza majkimester hozzászólására (») Okt 5, 2023 /
 
Igen, igazad van, és egyáltalán nem akarom csorbítani a linkeden lévő keret érdemeit. Talán az egyetlen problémája -amit nehéz megkerülni-, hogy nem lehet kapni.
Az én szüleményem nem old meg mindent, mint azt hangsúlyoztam is. De a cél sem egy univerzális megoldás volt, hanem egy "célnak megfelelő". A rögzítést eddig is megoldotta mindenki, de az előlapi kivágás anomáliáival sokan küzdünk. Erre az egyetlen feladatra tűnik alkalmasnak ez a szösszenet.
Egyébként eszembe sem jutna bárkire ráerőltetni ezt, sőt magam is látok itt-ott jobbító lehetőségeket. Csak azért rajzoltam le, mert nem jött egyetlen saját ötlet, saját gondolat, csak gyári -nehezen reprodukálható- linkeket kaptam.
Ezért próbáltam elindítani egy rajzolgatós irányt, hátha felveszi valaki a kesztyűt, és mutat nekünk másfajta nyomtatható alternatívákat, amik jobbak mint az én rögtönzésem.
(#) majkimester válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 5, 2023 /
 
Ahogy mex írta filament nyomtatóval nem igazán lehet elfogadható minőségben ilyet nyomtatni, a resin jó, de azt is festeni kellene a színe miatt. Egyébként nekem tetszik a terv, és elég ha a kivágás eltakarását megoldja, ha csak ez a cél.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 5, 2023 /
 
Elszomorít a tény, de még időben kiderült. Az LCD kijelzőhöz tartozó adatlapon szokatlanul részletes, méretezett rajz található (ezen is meglepődtem). Ez alapján készítettem a modelleket, majd azokat felhasználva a terveket. Most, mielőtt a végleges beépítésre sor kerülne, megmértem a tényleges méreteket, amik nem estek egybe a rajzon lévőkkel.
A panelkontúr és a furatpozíciók tűrésen belül voltak, de ezen kívül szinte semmi más. Gondolhatnánk, hogy ezek a csatlakozó méretek a fontosak egyedül, de a panelen belül a kijelzőegységnek sem a mérete, sem a pozíciója sincs jó helyen, és a rajta lévő kivágás is lényegesen kisebb mint a megadott, azaz egy "jó helyen lévő" ablaknyílás esetén az információs ablak elcsúszna.
Másik anomália a magasság, mert a valóságban minden alacsonyabb 1,5 mm-el mint az adatlapi megadás. Ez azért lett volna probléma, mert ha a névleges méret alapján készülnek a tartóbakok, akkor ennyivel hátrébb került volna a kijelző, hagyva egy nagy rést az előlap és maga között.
Tehát kell egy helyes méretű modellt is készítenem, amivel ellenőrizni tudom mit, mennyivel és milyen módon kell módosítanom a helyes felfogáshoz és peremgyártáshoz.
Tanulság: jó ha van adatlap, de nem árt ellenőrizni a tényeket.
(#) ktamas66 válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 6, 2023 /
 
Én egy sima plexi lapot martam bele. Ha szép a reszelés belül van a pereme, ha nem, kívül. Bővebben: Link
(#) JZoli válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 6, 2023 /
 
Esetleg egy ilyen tok nem lenne jó? Egy kis felületkezelés, festés talán segítene abban, hogy normálisabban nézzen ki. Illetve a második, csak egy vékony keret. Azt én már többször használtam.Bővebben: Link, vagy ez: Bővebben: Link
(#) Alkotó válasza ktamas66 hozzászólására (») Okt 6, 2023 /
 
A plexis takarást én is használom hosszú ideje, 7 szegmenses világító kijelzők elé. Itt látod nálam ez hogyan néz ki a valósgában (link1, link2)
Azért nem gondoltam most rá, mert a világító LED-es kijelzőknél éppen az volt a célom, hogy eltakarja a nem világító részeket, eleve azt akartam, hogy csak részlegesen legyen áttetsző. Ezzel szemben az LCD apró karaktereit jól akarnám látni, és féltem az elmosódástól. Viszont a te fotódon nagyon jól látszik minden. A kérdés nagyon könnyen eldönthető, mert van ilyen plexiablakom, csak oda kell tennem próbára az LCD elé.
(#) Alkotó válasza JZoli hozzászólására (») Okt 6, 2023 /
 
Sajnos ezek a nyomatok nem elég jók. Próbálják utánozni a "gyáriakat", de nem látom sikeresnek az eredményt.
(#) cua válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 6, 2023 /
 
Azok a nyomatok amiket JZoli linkelt eleg gyatran vannak nyomtatva. Egy atlag 3D printer is joval szebbet tud annal.
Termszetesen a terv(ezes) az elso, a nyomtatas (minosege) pedig csak a masodik lepes
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 7, 2023 / 1
 
Kipróbáltam 3 fajta előlaptakaró plexit. Fotókat mellékeltem.
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 7, 2023 /
 
Pedig különbet is lehet késziteni mint a gyári, sőt a felületet viz alat tükörsimára lehet csiszolni ( smirglivel).
(#) Alkotó válasza Massawa hozzászólására (») Okt 7, 2023 /
 
Esetleg egy sík felületnél lehet ezzel babrálni, de egy bonyolultabb alakos felületet nem tudsz az öntött minőséget megközelítőre csiszolni. Ha elfogadjuk, hogy éppen azért nyomtatjuk mert a test alakja viszonylag bonyolult, akkor túlzónak tűnik elvárni a hosszadalmas utólagos megmunkálásokat.
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 7, 2023 /
 
Ha tul bonyolult az alak, akkor rezines nyomato kell, és akkor utomunka sem kell.
De egy ilyen meglehetösen primitiv dolognál nem tudom milyen extra igényeid lehetnek, amit egy szálas nyomtatoval nem lehet megcsinálni.
(#) kameleon2 válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 9, 2023 /
 
Szia! Én élmart plexi lapot tennék a nyílásba. Igaz ehhez legalább kézi marógép szükséges. a lemarás megegyezik a doboz előlap lemezének vastagságával, akkor síkba kerül, de hátulról nagyobb, így bentről tolható a nyílásba. Hátulról nem látható módon már csavarozható, vagy a kialakított peremnél fogva ragasztható. Vagy akár ugyanazzal a megoldással, amivel a kijelzőt odaszorítod az előlapnak, ezt is közrefogod, mint egy szendvicset. Így a porral sincs gond. Közben látom, hogy már vesződtél vele. Én személy szerint ezeket a kijelzőket nem igazán kedvelem, mert egyszerű ugyan a használata, de nehezen olvasható, ha elmegy a kontraszt.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2023

elolap.png
    
(#) Alkotó válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 9, 2023 /
 
Vannak ilyen előlapjaim, 4 digites 7 szegmenses kijelzőhöz (ezeknek jelentős saját fényük van). Itt teszteltem őket, mennyire átláthatóak az LCD-vel párosítva.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 9, 2023 / 3
 
Kritizálható állapotig jutott a dobozkonstrukcióm. A terveket követve, megcsináltam az egyetlen belső tartólemezt, és ezt, illetve a borítólemezeket óvatosan befestettem feketére. Ettől nem várok sokat, mert részben nem erősségem a festés, másik részben az alumíniumra nem tapad úgy a f esték mint pl. vaslemezhez, könnyen sérül, és leválik. Tanácsolták, hogy sütőben melegítsem meg egy kicsit, mert az jelentősen fokozza a tapadást (ez még nem történt meg).
Az előlapon kívül késznek tekintem a szerkezeti elemeket.
Végeztem egy próbaszerelést, ami alapján most is kényelmesnek érzem ezt a szerelési megközelítést.
(#) bbb válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 9, 2023 /
 
Ha úgy rakod be a nyomtatóba, hogy nem lapjával fekszik fel, hanem valamilyen szöget zár be a nyomtatófelületre, akkor a felület minősége is javul. Ha pedig lefested (filler + alapozó + szín), akkor maradhat simán síkban is, nem lesz csúnya.
Ezt a keretet, ha elküldöd valami értelmes 3D formátumban, akkor próbaként kinyomtatom neked fehér PETG-ből.
(#) bbb válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 9, 2023 /
 
Nem tudom mivel fested az alut, nekem valahogy nem akar róla leperegni a festék... Akrill alapozó + akrill festék spré. A műszerdobozomhoz az érdes hatást ráadásul alvázvédő sprével értem el, s azt fújtam meg utána sima festékkel. Na ott egy kis morzsolódás volt, de ez a festék fajtájából adódik, viszont a felületen nem látod, hogy honnan pergett ki a felesleg. Amióta viszont megkötött rendesen, azóta nincs pergés se, s szép érdes felülete van, ami még csak nem is nagyon karcolódik
(#) cua válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 9, 2023 /
 
Eloxalas szerintem lenyegesen szebb megoldast hoz, bar lehet ez izles dolga
(#) Alkotó válasza cua hozzászólására (») Okt 9, 2023 /
 
Egyáltalán nem cél, hogy gyárinak látszódjon. Az eloxálás nem "otthon-barát" technológia, nem akarok ilyesmivel bíbelődni.
A csupasz alumínium lemez is megfelelt volna, tehát már a szimpla festéssel is szinte túllőttem a célon.
(#) cua válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 10, 2023 /
 
Ez lett volna a masodik kerdesem
Marint, hogy mi volt a baj az eredeti lemezzel. Ez persze megint izles kerdese. En elonyben reszesitem az aluminiumot akar csupaszzon, akar eloxalva, a festeshez kepest.
Lehet ebben az is benne van, hogy regebben egy par festesem messze elmaradt az elvarastol...
(#) btamas81 hozzászólása Okt 10, 2023 /
 
A festéshez. Én festés előtt hőlégfóvóval felmelegítem a festendő felületet, festés, aztán megint hőlégfúvó. Sokkal jobban terül a festék, szinte ráragad a felüleltre, kevésbé hajlamos a megfolyásra, hamarabb szárad, és mintha jobban bírná az ilyen módon festett felület.
Ha nem sprayvel hanem dobozos festékből festek, akkor a dobozt is fel szoktam rakni a rezsóra.
(#) Gafly válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 10, 2023 /
 
Annó mi az alumínium előlapokat trisó oldatban főztük ki. Eltüntette az apróbb karcokat, tökéletesen zsírtalan eloxált jellegű felületet adott.
Hidegen is kipróbálhatod, csak hosszabb ideig tart (mondjuk egy éjszaka).
Festék tapadásának biztosan jót tesz.
(#) Alkotó válasza cua hozzászólására (») Okt 10, 2023 /
 
Bbb, Cua, Btamas81, Gafly!
Köszönöm a felületkezelési tanácsokat, de már túl vagyok rajta. Esetleg még megmelegítem, de ez sem biztos. Persze a bölcsességek hasznosak, mert akár egy következő festésnél, akár más építők hasonló kihívásainál jól jöhetnek az okosságok.
A konkrét eszközzel kapcsolatban nincs túlzó esztétikai elvárásom. Nem dísznek készül, használni tervezem, és hangsúlyosan nem hajszolom a gyári megjelenést (és biztosan nem lesznek rajta angol feliratok). Korrekt műszaki megoldást, kényelmes kezelést, és kellő stabilitást akarok megvalósítani, és minden ami ezen túlmutat, már csak érdekesség.
Az egész "sarokprofilos" gondolat a régi műszerekben látott gyári megoldás maszek kiváltási alternatívája. Azért mutattam meg itt, mert ötletet adhat annak, aki hozzám hasonlóan lát ebben fantáziát.
(#) btamas81 válasza Gafly hozzászólására (») Okt 10, 2023 /
 
Ú de jó, hogy megírtad. Pont a múltkor olvastam, de elfelejtettem miben is kell kifőzni.
Az illető aki írta utána meg ruha vagy ételfestékkel színezte.
(#) btamas81 válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 10, 2023 /
 
Nagyon jó, hogy feltetted. Nekem nagyon tetszik és nem bonyolult megcsinálni. Legközelebb én is így csinálok dobozt.
(#) kameleon2 válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 10, 2023 /
 
Aluhoz nagyon jó a színes elox festék. Illetve én régen hidrogénperoxiddal is marattam, attól olyan szép egyenszürke lesz, illetve maszkolva a maszkolt részeken fényes marad. Pár évtizede csináltam kulcstartót is ilyen technikával. Először drótkefével szálrahúztam, így kaptam egy szép fényes felületet, majd maratás és passziválás után lelakkoztam. A mart felületet még könnyebb festeni.
Következő: »»   85 / 88
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem