Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fejhallgató erősítő
Lapozás: OK   141 / 144
(#) btamas81 válasza lobbooo hozzászólására (») Nov 30, 2023 / 1
 
A Lehmannhoz, vagyis általánosan a legtöbb füleserősítőhöz. Talán silent dead man a neve ennek a tápnak.
A szűrés egy dolog, az oké. De ekkora pufferek PA erősítőkben vannak, de mondom hülye vagyok hozzá.
Csak feltűnt, hogy a diybe az a módi hogy annyi puffer kondi amennyi a dobozba befér. Egy gyári PA erősízőbe 2x300wra meg 2x10000 oszt csókolom. Nekem fura.
(#) lobbooo válasza btamas81 hozzászólására (») Nov 30, 2023 /
 
Ha megnézed a komolyabb gyári fejhallgató erősítők belsőjét, abban is fellelhetők a nagy kondik. Egy komoly gyári erősítőben szintén sok sok kondi van. Az én duál monóm is 2x2db 22 000µF-os kondenzátort kapott a 400W-os 4db szekunder tekercselt tekert toroid mellé, 2x25A-es diódahidat, úgy hogy 2x90W 8ohm, és 2x135W 4ohm, de nem is fogy el belőle a szufla és 0-24 bírja ha kell, mert a hűtése is ezen elvek mentén készült.
(#) mcc válasza btamas81 hozzászólására (») Dec 1, 2023 / 2
 
Mert a gyári PA erősítőt el kell tudni adni. Lényeges a nyereség...
Amúgy pedig nem minden a mennyiség. Nekem is volt a 2*60W/8ohm végfokomban 176000µF puffer, de ettől nem szólt jobban.
(#) mek-elek válasza btamas81 hozzászólására (») Dec 1, 2023 /
 
Ez egy olyan dolog, hogy mindenkinek megvan a maga elképzelése. Nincs értelme egymást győzködni dolgokról. Ha olvastad visszább, találhatsz indokot a nagyobb kapacitás előnyeire. De akit a hangzásrészletek nem igazán érdekelnek, az mért költene rá többet... No meg egy nagyobb puffer azért szerencsésebb több darabból, mert gyorsabban tölt, és gyorsabban adja le a kapacitását. Hogy az meg mire jó? Hát akinek erre nincs rendszere, "füle", felvétele, annak semmire.
(#) teddysnow hozzászólása Dec 1, 2023 /
 
Ez a pufferes kérdés nem inkább arra irányult, hogy a 78xx sorozat tolerál-e ekkora méretű puffert a kimenetén?
(#) mek-elek válasza teddysnow hozzászólására (») Dec 1, 2023 /
 
Ha a szokásaimat veszem alapul, nem használok stabokat az építéseimben, kivétel az EWAmp-ME tl431-e. A biztiket csak primér oldalra teszek az említett okok miatt.
(#) mcc válasza teddysnow hozzászólására (») Dec 1, 2023 /
 
Esetleg bekapcsoláskor rövid időre aktiválja a rövidzárvédelmet. Ha már feltöltődött, utána nem gond.
(#) Karesz 50 válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 1, 2023 / 1
 
Ennek azért nekifuthatnál még egyszer:
Idézet:
„No meg egy nagyobb puffer azért szerencsésebb több darabból, mert gyorsabban tölt”

Aztán pedig ennek: (Annyit segítünk, hogy az "és" és az "a" helyes a mondatrészben).

Idézet:
„és gyorsabban adja le a kapacitását”
(#) mateatek válasza teddysnow hozzászólására (») Dec 1, 2023 /
 
Nem tolerálja. Egyébként, valamelyik topikban, ha jól emlékszem Pucuka kifejtette, hogy miért elég oda csupán 100 nF.
(#) Karesz 50 válasza mateatek hozzászólására (») Dec 1, 2023 /
 
Miért ne tolerálná?
...Aztán megnéztem miről van szó... : ) 2 mF azért tényleg sokkk. 100 µF-od még szokás használni.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2023
(#) compozit válasza teddysnow hozzászólására (») Dec 1, 2023 /
 
Azért ez a megoldás sem az igazi. Nézd az eredeti rajzot. A bemeneten van egy erősítő, ami az egész elrendezés kimenetéről van visszacsatolva. Ennek van egy adott mértékű torzítása, amit a második erősítő megkap a bemenetén, a kimenetére meg még hozzáteszi a saját torzítását is. Ez azt jelenti, hogy a kimenetre kétféle torzítással terhelt jel kerül. Szóval, ez nem nagy probléma, de létezik.
Ha kiiktatjuk az első erősítő kimeneti 51 ohmját, akkor egy sima erősítőt kapunk és feleannyi lesz a torzítása mint az eredetinek és feleannyi áramot is fog tudni. Cserébe sokkal gerjedékenyebb lesz, ezért került be a kimenetre az LR kör. Persze, biztos lehet máshogy is kompenzálni, így 5 nF kapacitív terhelést is elbír, nagyjából semmilyen jellemző nem változik.
Viszont, azt meg lehet tenni, hogy marad az első és második erősítő és a másodikkal tulajdonképpen párhuzamosan kötünk egy harmadikat, így az alacsonyabb torzítás megmarad, de kétszer akkora árammal terhelhető a kimenet. Valójában csináltunk így egy nagyobb áramú erősítőt, szóval semmi különös.
A TL071 egyébként nem túl jó erre a helyre, 20kHz-en a THD 0,00047% ( ami azért nem rossz... ), jobb erősítőkkel Pl: OP37 ez 0,00005% körüli, 6V-os kimeneti jelnél, 300 ohmra. Esetleg jó lehet még a TL074, az kisebb THD-t produkál, mint a 071 (?). KD mester szerint a Thomson TL074-nek van a legszebb hangja, hát ez szubjektív.
Persze, a füles impedanciájához kell méretezni a maximális kimeneti feszültséget- ettől függ a tápfeszültség, meg a kimeneti áramot, ettől meg a második erősítőnek a darabszáma. És célszerű megnézni, hogy vajon mekkora az opampok disszipációja...
A fenti értékek csak szimulátorban mért értékek. Lehet, hogy nem tükrözik a valóságot, de iránymutatónak nagyon jó.
Ha már a szubjektivitásról esik szó, akkor olvastam a Purify és valami komolyabb A/B osztályú végfok hangzásbeli megítéléséről. Azt írták, hogy a PWM-ben kevesebb volt a mélyhang, a teória az volt hozzá, hogy egy PWM erősítőnek kisebb a belső ellenállása ( magasabb a damping faktor ) , ezért az jobban megfogja a hangszórókat a mély hangoknál. Ha ez igaz, akkor meg lehet növelni egy erősítő belső ellenállását, vagyis lecsökkenteni a Df-t, legalábbis ki lehet próbálni ezt az elméletet.

Füles4.png
    
(#) reloop válasza mateatek hozzászólására (») Dec 1, 2023 /
 
A feszültségstabilizátor felfogható egy visszacsatolt erősítőnek és mint ilyennek van fázismenete. Ha a fázistolás meghaladja a 180°-ot kíméletlenül gerjed. A stabilizátor kimenetére kötött kapacitás elősegíti ezt az állapotot.
(#) compozit válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 1, 2023 /
 
Szerintem, a 100nF akkor elég, ha az ic sima, egyenáramot kell, hogy szolgáltasson. Arra kell, hogy az ic ne gerjedjen. Ha a felvett áram időszakosan nagyobb, mit az ic áramkorlátja, akkor kell több kondi a kimenetre. Meg, hogy még kevesebbet hullámozzon a feszültség, mint ami az ic-ből egyébként kijönne.
Egy példa:
Van a fiókunkban egy 100A-es BJT és meg akarjuk állapítani, hogy mennyi a töltéstárolási ideje kikapcsolás után. Ha van egy 15 V/1 A-es tápunk, akkor a kimenetre kötünk annyi kondit, hogy ne nagyon csökkenjen le a feszültsége 100A terhelésre. Ezt úgy lehet megcsinálni, hogy a tranyót csak nagyon keskeny impulzusokkal vezéreljük, tehát, az átlag felvett áram férjen bele az ic áramába. Aztán a szkóppal máris lehet nézegetni mindenféle paramétert. Tárolási idő, áramerősítési tényező, statikus szaturációs feszültség, dinamikus szaturációs feszültség, meg egyebek. Ilyenkor a tranyó célszerú terhelése egy néhány menetes fojtó, így az áram fűrész alakú lesz.
(#) Karesz 50 válasza compozit hozzászólására (») Dec 1, 2023 /
 
Idézet:
„Azt írták, hogy a PWM-ben kevesebb volt a mélyhang, a teória az volt hozzá, hogy egy PWM erősítőnek kisebb a belső ellenállása ( magasabb a damping faktor ) , ezért az jobban megfogja a hangszórókat a mély hangoknál.”


Erről megint hosszas vitát lehetne nyitni. Ugyan mitől lenne nagyobb DF-a a PWM-nek?
A szubjektíven kevesebb mélyhang mindig a rossz tranziens átvitel következménye.
A PWM-nek sokkal kisebb a sávszélessége és "kevesebb darabból rakja össze" a magas hangokat, mint az analóg, mert hát az analóg az analóg módon. Akár nulla, vagy negatív is lehet egy analóg végfok kimeneti impedanciája a hangfrekvenciás sávban. Megmagyarázzák, hogy ami rossz, az miért jó.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2023
(#) compozit válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 1, 2023 /
 
Lehetséges, bár én egyáltalán nem a saját véleményemet írtam le, azt sem írtam, hogy ez jó, vagy rossz, azt írtam, hogy ki lehet próbálni.
Vitatkozni, meg pláne nem szeretnék, veled biztosan nem, hiszen én " nem értek az erősítőkhöz ".
(#) Karesz 50 válasza compozit hozzászólására (») Dec 1, 2023 /
 
Ez megint nagyon bonyolult. Kapcsolása is válogatja. A stabilizátor kimeneti impedanciájától, jelemelkedési sebességétől, meg Isten tudja mitől függ még, hogy begerjed-e nagyobb kapacitív terhelés hatására, vagy sem. A 78xx-ek kimenetét gyakran simítják 1-200 µF-os szűrőkondikkal. A diszkrét staboknál kapcsolása válogatja, hogy mit lép az ilyen utólagos szűrésre.
(#) Karesz 50 válasza compozit hozzászólására (») Dec 1, 2023 /
 
Láttam, hogy nem a saját véleményed írtad le és nem téged kritizáltalak, hanem azt, aki ezt így leírta.
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
November 3-óta sok minden történt. Egy közös volt bennük, hogy kitartást igényeltek az aprólagos dolgok.

Zárás előtt
Zárás előtt még egyszer át gondoltam a dolgot, hogy elfelejthessem az elkészülte után. Igaz, még a DAC fokozatát majd jövő év elején átépítem szintén a paneltől elhatárolódás elve szerint, de ezt, és a dobozkészítést leszámítva zárnám az EVAmp-ME módosítását.
Na persze mindenféle dolog cirkált a fejemben, hogyan lehetne még jobbá tenni, ezzel üldözve mentoromat… A végén, amire rábólintott, és nekem is megnyugvást jelentett, maradt a zárlat elleni védelem. Ugyan járt az EVAmp-ME-n millkós füles, de az emberben ott motoszkál, hogyha valami csoda folytán kerülne egy felsőkategóriás füles (1M ±200E), amit éjjel-nappal gyötörnék, és egy alkalmi rövidzár kerülne a hallgatócsatlakozó tájára, majd a fülesre, ami ebből következik... Szóval jobb a biztonság, azaz a kimeneten mondjuk egy 22 ohmos ellenállás fixen a Canamphoz hasonlóan.
Így az EVAmp kapcsolása, annak is a vége, terveim szerint elcanamposodik. Azaz kicsit átalakul a visszacsatolás is ezáltal. Módosítanom kell a visszacsatoló kondi paneljeit is az új értékek szerint mivel 22µF helyett 10µF az új visszacsatoló kondi értéke.
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2023
(#) Karesz 50 válasza teddysnow hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
És ez, hogy tetszik? Gondolatébresztőnek. Nem biztos, hogy jó, de érdekes. Most találtam.

Head Amp.JPG
    
(#) teddysnow válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 7, 2023 /
 
Köszönöm nézem. Átrajzoltam egytáposra, én egytápos vagyok. Valószínű, hogy meg is építem majd, mert ez a mostani, Texas Instruments félének nem tetszik a hangja. Még hallgatom, hétfőn jönnek műveleti erősítők, meghallgatom azokkal is, beszámolok róla, hogy mi a bajom vele.
Köszönöm, ütemezem.

K50.JPG
    
(#) Karesz 50 válasza teddysnow hozzászólására (») Dec 8, 2023 / 1
 
Ezt a Technics Class AA kapcsolás, a Sandman-féle híddal (ha jól tudom). A lényege, hogy az első opamp kimeneti árama a terhelő impedanciától függetlenül állandó és nagyon kicsi - ha a híd elemei jól vannak megválasztva. A "nagyon kicsi" itt azt jelenti, hogy az első opamp "A" osztályban dolgozik, néhány uA kimeneti árammal.
Persze ügyelni kell arra, hogy csak a második opamp dolgozik rá a terhelésre (plusz a visszacsatolókör ellenállásaira), tehát nem fogyhat el az árama teljes kivezérlésnél sem.

Mivel invertáló a kapcsolás, ebben a beállításban 1.2k a bemeneti ellenállása 10uF*1.2k=13Hz (-3dB). Első opamnak olyat típust kell választani amelyik nem érzékeny a magasabb impedanciás meghajtásra, talán valami jFET bemenetűt. Amúgy is érdemes külön választani a két opampot, hogy ne legyenek közös lapkán. A kimeneti opamp ne fűtse a bemenetit.

Tehát nem ártana még átgondolni ezt az egészet, de egy próbát talán így "nyersen" is megér(-demel) ez a kapcsolás. Főleg, hogy nem nekem kell foglalkozni vele : )
(#) teddysnow válasza teddysnow hozzászólására (») Dec 15, 2023 / 1
 
Befejeztem a kimenőáram duplázó, Burr-Brown OPA fejhallgató erősítő tesztelését. OPA1602-vel kezdtem, mert 5532-n kívül csak abból volt két darab itthon. Első benyomás, hogy harsány a közép tartomány teteje. Lányom végezte a bejáratást, néhány nap után szelidült, de idegesítő maradt. 5532-vel jobb lett a mélye, így nem volt annyira kiugró harsogása. Amikor EQ-val a 6kHz-et 4-5dB-el csökkentettem, megjött az a "na végre" érzés, de ezzel az erővel bármit be lehetne EQ-zni.

Itt a fórumon a hőseim mindent is megmérnek, így én is próbálok tudományos lenni
Elővettem a REW-et és a program szerint (már amennyire kezelni tudom) alacsony a torzítása. A 1602 kép eredményeiből ki kell vonni a hangkártya eredményeit, amit a hangkártya ki és bemenetének összekötésével kaptam.

A türelmem ott ment el, amikor megérkezett a várva várt OPA2134. Egy volt itthon. Hernan Cattaneo-val kezdtem, hogy halljam a mélyeket és rögtön zizgett valami csak baloldalon. Konstans, nem hangerő függő. Na mondom valami biztos kontakos, Végig igazgattam a csatlakozókat, levettem az erősítő tetejét, mozgattam, tapogattam, de semmi. Stabil. Akkor felcseréltem az OPA-kat jobb és baloldalon. És a hiba átment a jobb oldalra. A régebbi vásárlásból való 2134-em hibás vagy nem tudom, mert egy másik erősítőben ilyet tapasztaltam.

A karaktere maradt ugyan olyan harsány. A HDtracks.com ingyenes albumján a Blues Company énekese továbbra is süketítően sustorog. Mérgemben visszatettem a régi MosFET-es A-osztályúmat és visszaállt a béke. Azóta is azt hallgatom, pedig nem a kedvencem

Úgy hogy BONTÁS!
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2023
(#) mek-elek válasza teddysnow hozzászólására (») Dec 18, 2023 /
 
" pedig nem a kedvencem". Megkérdezhetem, hogy mi bajod vele? Mert most éppen az utóbb átépített HC-TB-ME-t hallgatom a K701-emmel, és nem kellemetlen.
(#) teddysnow válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 18, 2023 /
 
Kissé karcos a hangja, régen pont ezért szerettem a Mosfet-es erősítőket, és a szőrős mélyekért, most nem jön be. Ha az ugyan ilyen kapcsolás technikájú erősítőm, sima tranzisztorral számomra a 100%, akkor a Mosfetes a 99.
(#) mek-elek válasza teddysnow hozzászólására (») Dec 18, 2023 /
 
Érdekes amit írsz... Elvileg a FET-es végfokoknak lágyabb hangúnak kellene lenni. Viszont ezt nem lehet magában vizsgálni. Mindenképp rendszerben gondolkodnék. Mivel az erősítő előtt, és után is vannak meghatározó dolgok. Egy felvétel milyensége alapvető, de a hallgató lépességei, illesztettsége is meghatározó. És még kérdéses a hallgatónál a dinamikus terhelhetőség is. A bejáratottságáról nem is beszélve. Az AKG igen sértődős, ha mellőzik. Tud olyan lenni a hangja, mint egy nő bosszúálláskor. A becsatoló kondi milyensége is alapvető, meg persze ezer más dolog... Én még nem találkoztam rossz OPA 134(2134)-el. Nem egy Burson, de nálam elmegy. Persze megint említem a rendszert, illetve az adott építés milyenségét. Épp most filozofáltam kedves Mentorommal a visszacsatolás bonyodalmairól. Merthogy, ha hangerőt növel az ember, a mai felvételek esetében könnyen túllövődik a cucc. Vagyis a kisebb hangerő nagyobb jó minőségű dinamikát tesz lehetővé a visszacsatolás adott szabályzásával. És persze itt megint kérdéses a hallgató viselkedése nagyobb dinamika esetén. És persze a dinamikához kell a megfelelő táp is.
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 20, 2023 /
 
Most már mással is kell foglalkoznom, de tartok, ahol tartok az EVAmp-TB-ME átépítésével.
Mint írtam a vége biztonsági okokból a Canamp-é. Az érthetőség okán, a 7002-es duálfet tokozása miatt alkalmas 180 fokos elfordítással való használatra. Ekkor a két FET helyet cserél. Ezt alkalmaztam a baloldalon, kedvezőbbnek vélve. A VCSK panel alkatrészbeszerzési okokból ideiglenes kivitelezéssel készül majd, és sikerült Fairchild 9610-hez jutnom. Kíváncsi vagyok, hogy jelent-e hangzásbeli különbséget a Kínaihoz képest.
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 20, 2023 /
 
Rajzhiba a potméternél javítva.

EVAmp 01.jpg
    
(#) Alkotó válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 20, 2023 / 1
 
Ellentmondást látok az IC foglalat, és az egyébként példa nélküli építési koncepciód között.
Kerülöd a panelen történő rézfólia vonalvezetéseket, sőt még forr-szemek helyett is speciális átvezetőket használsz, de nem riadsz meg a foglalat alkalmazásától.
(Megjegyzem professzionális eszközökben a nyomtatott áramköri paneleket előszeretettel használják, de foglalatokat nem látni bennük.)
Egy foglalat, legyen az akár a képeid szerinti "precíziós típus", biztosan jelent minden egyes lábnál egy valamekkora átmeneti ellenállást. Azt nem tudom ennek vannak-e kedvezőtlen hatásai, de több kockázatot látok benne mint az általad következetesen elkerült műszaki részletekben.
(#) Gafly válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 20, 2023 /
 
Szerintem "normális" ember nem tesz végleges áramkörbe sem integrált áramkört foglalatba, sem trimmer ellenállást.
(#) mek-elek válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 21, 2023 /
 
Kedves dolog az aggódásod! Ehhez két dolgot említenék. Ez a harmadik a sorban, azaz a HC-TB-ME, és az átépített RIAA korrektorom utáni, amik pozitív hozadékot mutattak. Mondhatnám e építési módszernek van tapasztalati háttere. A másik képekkel illusztrálva, ha nekik jó, talán nekem is...
Következő: »»   141 / 144
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem