Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orsós magnók
 
Témaindító: Rober_4, idő: Feb 6, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 113
(#) tatabike válasza mp3maker hozzászólására (») Feb 7, 2010 / 1
 
Jó kérdés ez a demagnetizálás. Nálam tutira nem volt, 5 éve van a készülék a tulajdonomban. Előtte sem hiszem, hogy volt ilyesmi szervizelés rajta, laikustól vettem. Ez amúgy hogyan végezhető el? Jobban mondva, házilag megoldható?
(#) DuMatyi válasza tatabike hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Amennyire én tudom, egy másik kopott magnófejjel vagy egyéb tekerccsel végezhető, ami nyitott mágneskörű és kilépnek belőle az erővonalak. Hanggenerátor teljesítménykimenetről 1 kHz es jelet bele kell vezetni, és amilyen közel lehetséges, olyan közel csatolásba tenni a lemágnesezendő fejjel.
(#) oldman hozzászólása Feb 7, 2010 /
 
Ha valakit érdekel a mellékletben egy DIN szabványú mérőszalag leírása és paraméterei.
Gyakorlatilag minden szükséges infót tartalmaz.

A múlt század '70-es éveiben használtuk.
Anno bécsországból lehetett megrendelni de kevesen adtak félhavi fizetést egy példányért.
(#) l48 válasza rewox hozzászólására (») Feb 7, 2010 / 1
 
Nagyon kiváncsi lennék arra, hogy ha ma gyártanák ezt a "csodaszert" mennyi lenne az ára. Elképesztő mechanika és minden porcikája javitható 20 év után is. Nekem egy GX 4000 Akai-m van szinte új állapotban, nagyon vigyázok rá.
(#) burgdavid válasza DuMatyi hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Van ennél egy jóvan egyszerűbb megoldás. Pillanatpákát közel helyezed, majd bekapcsolod, és szépen lassan eltávolítod a fej elől.
Nekem eddig még mindig bevált. A fej kivezetéseit célszerű a demagnetizálás idejére rövidrezárni.
Igaz nem orsós kérdés, de nincs valakinek elfekvőben kalibrációs kazettája?
I48: nekem is van egy GX4000-m, szintúgy hibátlan állapotú
(#) elektrorudi válasza rewox hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Mert miféle készülék ez ?
Így első ránézésre, egy riporter magnónak gondolnám a '70-es évekből...
(#) mp3maker válasza tatabike hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Egy kis segítség a demagnetizáláshoz.
(#) Rober_4 hozzászólása Feb 7, 2010 /
 
Nekem egy Akai4000Mk2-esem van. A 90-esévek közepén szereztem meg. Sajnos szalagom nem volt, hozzá, illetve kaptam valakitől régi polimer szalagokat. Azok olyan régiek voltak, hogy széttörtek a befűzéskor, ráadásul homoksárga színük is elárulta, hogy nem leszek lenyűgözve tőlük.
Majd vettem, körülbelül 1000 forintos áron normál szalagot, ami már színre is illatra is jobbnak tűnt, bár még így is irigykedtem a videó-kazetták szalagjainak kinézetére.
A magnót eredeti fejekkel nem nagyon használtam, hanem beleválogattam két kompakt szedőfejet, melyet egy nyáklemezre rögzítettem, és az eredeti csavarokkal, három ponton állíthatóan, szereltem fel az eredeti fejek helyére. Majd ezeket toltam el úgy, hogy négy sávot tudjon egyszerre lejátszani a magnó. A fejeknél levő kapcsolónak voltak szabad érintkezői, így valahogy megoldottam, hogy ha törölni nem is, de felvenni tudtam sávonként. (Persze az eredeti fejeim is megvannak, bármikor visszaköthetők) Ha akkor tudok szerezni, egy olyan törlőfejet amivel negyedsávonként tudok törölni, lehet, hogy még ma is használnám a magnót. Így csak mágnessel tudtam jól törölni.
Egyébként volt neki, egy nagyobb testvére a Gx4000Ds. Mivel ennek, lényegesen jobb paraméterei voltak, és lejátszóelektronikája csak néhány alkatrész értékében különbözött, ezért átalakítottam ezt a gx-ével egyenértékűre. A hangja érezhetőbben tisztább lett.
Lefényképeztem a magnót, a fejcserére koncentrálva. (A valóságban ettől azért lényegesen szebb)
A törlőfej azért áll ferdén, hogy két negyedsávot egyszerre tudjon törölni.
(#) Rober_4 válasza Rober_4 hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Mindkét típus teljes leírása, kapcsolási rajza megtalálható a Csabai Dániel 1980-as Magnósok évkönyvében.
(Látom közben mások meg rendelkeznek is Gx4000-el :rinya: )
(#) tatabike válasza elektrorudi hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Ez egy Nagra, korának egyik csúcs orsós magnetofonja. Professzionális szintű felvétel és lejátszás, sok szolgáltatás, ennél csak szinte a kimondottan stúdióba készült gépek tudnak többet...
(#) tatabike válasza mp3maker hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
:worship:
(#) szamóca válasza l48 hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
A Nagra-k, Revox-ok már annak idején is hihetetlenül drágák voltak. Pl. egy Revox B77-ért 81-ben 60 000Ft kellet adni,(havi 2800 mellett.) nem beszélve egy komplett B-s toronyról, ami akkori áron egy Merci ára volt.
(#) szamóca válasza DuMatyi hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Nos a nem profik közül, ez a grundig az első amivel volt szerencsém találkozni. Ilyenek voltak az iskolákban rendszeresítve anno a 60'-70' években. csövek:EF86 EF83 ECL86 ECC81 EM87
És volt rajta varázsszem is, ami még mágikusabbá tette.

tk125b.jpg
    
(#) tatabike válasza szamóca hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Igaz, viszont némelyikre adtak 30 év garit...
(#) Action2K válasza tatabike hozzászólására (») Feb 7, 2010 / 1
 
Idézet:
„Nyoma sincs annak az idiótaságnak, mikor a gagyi DVD-n megnyomsz egy gombot, mire az egész készülék 3 centit hátracsúszik a polcon....”

Hogy ez mennyire ismerős.

(#) szamóca válasza Action2K hozzászólására (») Feb 7, 2010 / 1
 
Egy öreg bácsinak mikor mutatták a műanyag kvarcórát, ami mindent tudott.
Csak annyit mondott rá, "Ez nem ér semmit, hiszen még súlya sincs!"
(#) Action2K válasza mp3maker hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Köszi! Értékes információ.
(#) sityu válasza Rober_4 hozzászólására (») Feb 7, 2010 / 1
 
Szia Robi. Óriási ötletnek tartom ezt a topikot,még a szemeim is elhomályosodtak ezeket a gépeket látva. Én is jártam ott az Isten háta mögötti kis faluban a magnómúzeumban,ami szerintem rászolgált a világhirre.Én is nosztalgiával gondolok azokra az időkre,a kis hordozható Teslára aztán a többire bezárólag az AKAI 4000 GX-re.Sajnos ezekből egysem maradt a tulajdonomban.Sajnálom is,de nagyon.Ezért is örülök ennek a kiváló ötletnek, mert a hangászattal foglalkozó fiatal barátaink is megismerkedhetnek ezekkel régi gépekkel,némelyik mechanikailag emlékeztet egy finommechanikai szerkezetre. Minden érdeklődőnek szivemből ajánlom,látogasson el ebbe a kis nógrádi falucskába.Cim a neten,pl.autó előnyben.Az érdeklődő fórumozók akár közös látogatást is szervezhetnek jármű hiányában.Üdvözlettel Sityu.
(#) tatabike válasza sityu hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Nyáron menjünk el oda bringával...megszervezem.
(#) tatabike válasza Action2K hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Nocsak, Te is évente dobálod ki a DVD-ket...?
(#) DuMatyi válasza sityu hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Van egy ilyen topic-unk : Elektronikai, rádióamatőr kirándulások és üzemlátogatások szervezése. A látogatáshoz örömmel csatlakozom!
(#) Rober_4 válasza sityu hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Az ötlet, nem csak egyedül az enyém, de köszönöm a pozitív visszajelzéseiteket. El is bizonytalanodtam, hogy kit jelöljek meg "megoldásként". Szerencsére beszélgetős a topik.
Viszont lenne egy kérdés a részemről. Felmerült több helyen is a résállítás szó, és ezzel nem nagyon tudok mit kezdeni, hogy pontosan mi is ez? Gondolom, természetes, hogy a fejnek merőlegesnek, illetve párhuzamosnak kell lennie a szalaggal, és annak azon végig kell futnia. Viszont sok szakirodalom jelzi, hogy a felvevő fejeknek általában nagyobb(8μm), a résszélessége, a lejátszónak kisebb ( 1μm), tehát ezeken nem lehet változtatni. Viszont gondolom ezeknek a réseknek, minden szalagon ugyanott kell futniuk...
(#) joci hozzászólása Feb 7, 2010 /
 
Nagyon örülök a témakörnek, én is az orsós magnók megszállottja, gyűjtője, szervizelője vagyok. kb. 10 készülékem van, a Tesla, BRG Unitra, Telefunken, Philips, Saba Kashtan(szovjet) és Akai cégektől. A legnagyobb, (és legnehezebb) készülékem egy kvadrofon Akai 1800D-SS, amelyben még Cartridge kazetta lejátszó is található. (Fényképek később)
Amit keresek: Kvadrofon hanganyag az említett készülékhez. Régen adtak ki ilyeneket, illetve a Magyar Rádió is készített kvadrofon felvételeket zenei és hangjáték témában. A 70-es 80-as években volt a Rádióban "Hangzáskultúra Napja" ahol kvadrofon adás is volt: a Bartók adta az első két csatornát, a petőfi a hátsó kettőt. És akkor még nem volt házimozi... Van esetleg erről felvétele valakinek? Vagy ismerős a rádió archívumában?
(#) rewox válasza l48 hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Arra én is! Bár az ilyen szintű készülékeket illik nagyon jó minőségű felvétellel táplálni,hogy meg tudják mutatni a tudásukat. Én is szívesen dédelgetnék egy ilyen NAGRÁT. Nekem is van egy GX-em ami 30 éves rendszeres karbantartással szinte elnyűhetetlen, egy nagy baja van a szalagkezelése. Bár én ezt úgy orvosoltam hogy szereztem egy A77-est anno.
(#) joci hozzászólása Feb 7, 2010 /
 
Ezt a hirdetést http://cgi.ebay.com/NEW-TEAC-X-2000R-REEL-TO-REEL-TAPE-RECORDER-w-R...d3faaz amerikai ebay-n találtam. Vajon ez tényleg új gyártású, vagy csak egy eredeti csomagolású készülék? Gyártanak még valahol orsós magnetofont?
(#) rewox válasza sityu hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Én is csak javasolni tudom hogy aki teheti menjen el a magnómúzeumba. Szerintem óriási élmény.
(#) Rober_4 válasza Rober_4 hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Egy másik "kérdésem", hogy tudja-e valaki, hogy milyen szélesség méretek vonatkoznak, a szalagokra. Vannak szélesebb, illetve kevésbé széles szalagot kezelő magnók? Milyen szabvány vonatkozik rájuk? És ez milyen összefüggésben van a fejméretekkel, mekkora a sávok közötti nem használt hely, szélektől kihagyott hely, illetve mennyivel kel nagyobbat törölni, mint amennyit felveszünk?
(Gondolom a félsáv, negyedsáv elnevezés mindig a használt szalagtípusra vonatkozik, és ahhoz viszonyít)

28fej.jpg
    
(#) joci válasza Rober_4 hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
A kommersz és félprofesszionális gépeken az 1/4 collos (kb. 6,25 mm-es) szalagok futnak. A soksávos stúdiógépeken használnak 1/2 collos szalagokat is. Szintén széles szalagokkal dolgoznak a soksávos adatrögzítő magnók.
(#) Rober_4 válasza joci hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
A linken a legutolsó évszám, ha jól látom 1995.
Bővebben: Link
(#) mp3maker válasza Rober_4 hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Talán ezek segítenek.
Következő: »»   2 / 113
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem