Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szilárdtest relé
 
Témaindító: zolee, idő: Feb 20, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   29 / 30
(#) Massawa válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 20, 2023 /
 
Nem akarok már nagyon tanácsokat adni, mert nagyon félreértett dolgokat akarsz megvalositani.

Egy 1200 W bojler teljesitményfelvételét (!) csak ugy lehet hatásosan csökkenteni, ha be sem kapcsolod.
Ezért sok mindent tehetsz, de nem ugy ahogy eddig megprobáltad elmagyarázni.
Elöször a házi hálozatodat kellene átdrotozni, legalább 3 csoportra.
1. Fogyasztok amiknek mindig mennie kell ( ez az eddigi hálozat, ezek mennek akkurol is)
2. Fogyasztok amik elsősorban akkor mennek, ha van napenergia ( azaz pl. sötétben nem)
3. Fogyasztok amik akkor mennek, ha van felesleges energia.

A második csoport kapcsolására kell egy hálozati teljesitmény relé meg egy olcso fényérzékelő, azaz ha süt a Nap akkor ezek is kapnak áramot. ( az érzékenységet állithatod).

A 3. csoport meg akkor müködne, ha van napfény (2. csoport), de már nem tölt az inverter ( ezt kellene neked valahogy érzékelni) mert az akkuk fel vannak töltve.
Szerintem ezt lehet a legolcsobban megoldani mindenfele büvészkedés nélkül. Hogy mennyire elégiti majd ki az igényeidet, azt csak te tudod.
(#) antikzsolt válasza Massawa hozzászólására (») Nov 20, 2023 /
 
De még mindig a napelemek kihasználása kb 60%. Ez itt a probléma ezt a számot akarom felvinni 90% ra méghozzá úgy hogy ne használja az aksit se a hálózatot.
A hálózati zavar meg egyből meg is van ha veszek egy szép bárányfelhős napot.
Valahogy elgondolkodom egy zavarszűrésen.
(#) lalca válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 20, 2023 /
 
Hát épp azt írtam, ha bekapcsol az ssr 1200 wattot kapcsol a hálózatra, bármilyen rövid
ideig is!

Mondjuk ez: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2023
(#) antikzsolt válasza lalca hozzászólására (») Nov 20, 2023 /
 
Érdekes pedig ott van hogy teljesítményszabályzó. Vagy elírás lenne?

Bővebben: Link
(#) Massawa válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 20, 2023 /
 
Rossz adatokbol csak rossz eredményt lehet kihozni.
(#) antikzsolt válasza Massawa hozzászólására (») Nov 20, 2023 /
 
Most mire gondolsz?
(#) Massawa válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 20, 2023 /
 
Elemezd a mellékelt tegnapi képet. A szürke felület amit a rendszer visszatáplál. Alig 30 perc marad a napi 24 orábol ami a te felfogásod szerint még felhasználhato lehetne. Az egész szürke felület valamivel több mint 1 ora, de miután a ház nem tud több energiát felvenni, párhuzamosan tölti az akkut, a “felesleg” meg megy vissza a hálozatba. Az eredmény az, hogy a napelem teljes energiáját az utolso wattig felhasználtuk és kb 7 kWh-val kevesebb áramot vettünk. (17 kWh helyett csak 7 kWh - t). Számold át, hogy ez mennyit ér neked.

(Zöld az akkuba menö napenergia, a zöld vonal az akku töltöttsége, a sárga a napenergia, a szürke a visszapáplálás, a türkisz meg a pillanatnyi fogyasztás.)
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2023

IMG_6947.jpeg
    
(#) antikzsolt válasza Massawa hozzászólására (») Nov 20, 2023 /
 
Az én rendszerem NEM TERMEL VISSZA. Ezért akarom kihasználni maximálisan a napelemeket. Ha nincs elég fogyasztás akkor nem is termel a napelem 100% teljesítményel.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2023
(#) Massawa válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 20, 2023 /
 
Értem én, ezért tettem be a képet, hogy lásd mi az a “felesleg” amiről beszélsz.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2023
(#) antikzsolt válasza Massawa hozzászólására (») Nov 20, 2023 /
 
Mindegy tekintsük el ettől mert ezt nekem nehéz szavakba önteni jól.

Ez az ssr képes megfelelően szabályozni a bojlert és nem veri le az invertert a falról?

Bővebben: Link

Jelenleg megy az aksi töltése 200w. Bojler még nem megy. Mosógép kb 800w eszik. Ház 300w ezeddig1300w. Most ha kapcsol az időzítő 1200w fogyasztás jön ami már összesen 2500w. Jelenleg 200w amivel mehetne a bojler ha elveszem az aksitól, de egyből az aksit támadja az inverter. 1kw. Az aksiban kb 3kw van jelenleg. Tehát 0 merítem az aksit és kb 2-3 kwh teszek bele a nap végére jó esetben. Cserébe lett forró vizem áramom nem. Pedíg a víre van alternatív segítség fa vagy vezérelt áram ha nem lenne elegendő meleg víz.
(#) Massawa válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 20, 2023 /
 
Nem képes, mert még mindig nem fogod fel, hogy müködnek a dolgok.
Az SSR majdnem ugyanugy müködik, mint egy kapcsolo, azaz vagy bekapcsol vagy nem. Te legfeljebb az időt tudod befolyásolni mennyi ideig kapcsol be vagy ki, de a fütőtest pillanatnyi fogyasztása a bekapcsolt időre pontosan annyi lesz mint amennyi rá van irva. S ha neked az invertor nem tud elég teljesitmenyt adni, akkor a hiányzot a hálozatbol fogja huzni.( ezt teszi most is SSR nélkül is. Te legfeljebb a szaggatással mérsékelni tudod a levett összegezett teljesitményt de az továbbra is a hálozatbol is fog jönni, ha az inverternek nincs elég.
Neked az segitenie, ha a fütőtestnek több fokozata lenne ( mint pl a sütöben) de ilyenről én nem tudok.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2023
(#) AZoli válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 20, 2023 /
 
Egyszerűbb volna 2 fűtőszálat tenni a bojlerbe, és akkor 3 fokozatban kapcsolható lenne a teljesítmény.. sorba, csak az egyik, mindkettő párhuzamosan. 1000W -os betétek esetén pl.: 500W - 1000W - 2000W.
Két különböző teljesítményű fűtőbetéttel már 4 fokozatod lehetne.
(#) Massawa válasza AZoli hozzászólására (») Nov 20, 2023 /
 
Igen kb ez lenne a megoldás, de meg mindig kétségeim vannak, hogyan fogja majd mérni az “energiafelesleget”.
(#) proba válasza Massawa hozzászólására (») Nov 20, 2023 /
 
A hálózati bejövő teljesítmény, és az inverter kimenő teljesítménye eldönti a bekapcsolandó dolgokat. Addig kell kapcsolgatni, míg a hálózatból felvett teljesítmény a lehetőségekhez képest nulla közeli nem lesz.
Vagy ha az inverter nem visszatáplálós, a be és kimenő feszültségek viszonya is támpont lehet. Bár nem tudom hogy csinálják a szünetmentes átkapcsolást pl fele fele üzemben. Ilyenkor a hálózatból DC-t csinál, aztán vissza konvertálja, vagy mi módon oldják meg az egyirányúságot? ( mondjuk ebben az esetben a két feszültségnek sok köze nincs egymáshoz.)
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2023
(#) Massawa válasza proba hozzászólására (») Nov 20, 2023 /
 
Ha elolvasod amit a kolléga ir, akkor nem visszatáplálos szerkezetről van szó. Talán az egyetlen mutato lenne, hogy már nem tölti az akkut, de még mindig nem igen tudom, miből lehetne megtudni mekkora teljesitményt adnak a panelek, mert ugye ahhoz kellene igazitani a fogyasztást..
(#) proba válasza Massawa hozzászólására (») Nov 20, 2023 /
 
Terhelést lehet növelni, amíg a hálózatból pl 100W-ot vesz fel az egész kóceráj. Így igaz pici veszteséggel de tuti maxon megy az egész. Ha nő a felvétel, akkor már nem győzi a napelem, ha csökken, akkor a napelem még tudna, de nincs kinek.
Az akkuval meg gőzöm nincs mit lehet kezdeni az inverteren keresztül, egyáltalán van e valami ráhatásra lehetőség. Persze lehetne bonyolítani, néha néha egy egy akkucsoport lekapcsolásával....
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2023
(#) Massawa válasza proba hozzászólására (») Nov 20, 2023 /
 
Dehát ő nem akar a hálozatbol semmit felvenni, hanem a napelemekből akarja kicsavarni az utolso Wattot is.
(#) antikzsolt hozzászólása Nov 20, 2023 /
 
Na látom azért mindenki kíváncsi rendesen. Előre szólok hogy jelenleg erősen félkész a rendszer mert még akkumulátor figyelés nem volt betervezve.

Arduino az alapja a mindennek. Ezzel fogom mérni a napelemek teljesítményét és a ház fogyasztását is. A napelem termelését egy 5v 1A panellal fogom megsaccolni. Ez biztonsági okokból előnyösebb mint a termelő napelemet mérni.
Na megvan hogy mennyit termelhet a napelem, mennyi a fogyasztás.
A bojlert csak akkor kacsolom be ha az akkumulátor legalább 60% töltött. Ekkor elkezdem feljegyzetelni hogy hány watt árammal tölt az inverter. 5% mérem a töltést.

Most már minden adat adott. Ismerem hogy mennyit termel a napelem. Akkumulátor töltöttségi szintek ismertek és hogy mennyivel tölti az inverter maximálisan. A ház fogyasztását ismerem.
Innentől fogva már csak matek.
2000w amit le tud adni a napelem ebből kivonom az aksi töltést(1200W), a ház pillanatnyi fogyasztását(300), és ha az aksi 60% felett van indulhat a bojler fűtés. Hogy mennyivel az a lényeg hogy mennyi van maradékban(500W). Aksit nem tölthetem jobban mert meg van határozva mennyit lehet.
(#) antikzsolt válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 20, 2023 /
 
Ami kimaradt: Lifepo4 aksi 3.2v 230Ah cellák és 30A töltés. Merítés meg maximum 100A
(#) Horvath65 válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 24, 2023 /
 
Helló! Szerintem te ezt keresed. Az YT-n van egy néhány napja feltett videó ő használja de csak "okos" villany órával lehet, de Ordas Gábornak is van fent videója, ő is ezt a témát taglalja. Ő az áram irányát figyeli egy ilyen váltóval és ilyen fesz osztóval. Nem tudom a videókat belinkelhetem ide. Engem is érdekel a téma. De nekem három fázisra. A két ötletet szeretném egybe gyúrni, a Gábor féle figyelés háromszorozva és a másik videó ssr vezérlése valami "digitális ellenállás" ami optócsatoloval leválasza az arduino-ról. A fent linkelt ssr-t használja.
(#) Horvath65 válasza Massawa hozzászólására (») Nov 25, 2023 /
 
Helló! Van olyan ssr ami fázishasítást tud. Például ez . Egy digitális ellenállással és optócsatolóval lelehet választani az arduino-ról. Az YT-n van fent egy videó, ő az okosóra jelét figyeli. Ordas Gábornak is van fent hasonló videója ő az áram irányát figyeli és egy leddel indikálja. Ezt a két megoldást szeretném ötvözni három fázisra. A videókat nem tudom beszabad-e linkelni?
(#) Massawa válasza Horvath65 hozzászólására (») Nov 25, 2023 /
 
Semmi gond ezzel a technologiával, csak nem arra valo amit a kolléga akar. Ha pl a fogyasztot fél teljesitményen akarod használni, pontosan a legkedvezötlenebb pillanatban kell bekapcsolni ( szinuszhullám csucsán). Azaz elvben a fogyaszto félteljesitményen megy, viszont másodpercenként 100szor kell a fogyasztot a maximális teljesitményen bekapcsolni. S közismert, hogy ilyen szabályozás még egy mezei villanykörte esetében is a triac tulmelegedesét okozza, meg egy sereg zavarjelet produkál..
(#) Horvath65 válasza Massawa hozzászólására (») Nov 25, 2023 /
 
Amit linkeltem az is?
(#) Massawa válasza Horvath65 hozzászólására (») Nov 25, 2023 /
 
Mindegyik mert más eljárást mégpillanatnyilag nem találtak ki. De nekifoghatsz a kutatásnak, mert kellene.
(#) Horvath65 válasza Massawa hozzászólására (») Nov 25, 2023 /
 
A tirisztor antiparallel? Vagy igbt?
(#) Massawa válasza Horvath65 hozzászólására (») Nov 25, 2023 /
 
A tirisztor csak akkor tud bekapcsolni, ha van némi feszültség és tartoáram, kikapcsolni meg magátol kikapcsol, ha a szinusz átmegy a nullán.
Az IGBT ki is tudna kapcsolni, csak kétlem, hogy abban az SSR-ben ahhoz megvan az elengedhetetlen bonyolultabb elektronika.
Ha meg is lenne, akkor is csak egy PWM szerü algirizmust kapnál váltoáramra, ami nem old meg semmit, csak azt, hogy a bojler kevesbé melegit. ( csak nem az a feladat).
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2023
(#) Horvath65 válasza Massawa hozzászólására (») Nov 25, 2023 /
 
Helló! Engem a bojler érdekel. Ebben a videó sorozatban foglalkozik a fázishasítással. Kérlek nézd át.
(#) antikzsolt válasza Horvath65 hozzászólására (») Nov 25, 2023 / 1
 
Amúgy hamarosan sokakat fog érinteni ez a lehetőség. Hamarosan olyan rendszer jön a napelemes visszatermelős embereknek hogy az csoda. 5ft megveszik az áramot. Viszont a feltöltés ellenére ha venni kell áramot a hálózatból azt csakis normál díjon keresztül tudod. Hiába van 3000kwh feltöltés naponta az már nem gyűlik össze egy adott pontig, azaz megszűnik teljesen hogy akkumulátonak használják a hálózatot.
(#) Massawa válasza Horvath65 hozzászólására (») Nov 25, 2023 / 1
 
Bocs azt hittem a kolléga napenergiás gondjárol beszélsz. A bojlerhez majdnem mindegy, melyik SSR-t választod, csak birja ki a terhelést. Miután a vizmelegités tehetetlensége nagyon nagy felesleges a fütőtest szabályozásárol gondolkodni. Azt megteszi egy termosztat.
(#) antikzsolt válasza Massawa hozzászólására (») Nov 26, 2023 /
 
Nem a fűtést akarom szabályozni mert akkor szimplán cserélném egy kisebb vagy nagyobb fűtőszálra azt ami benne van. Csak azt akarom hogy az aksi tele legyen. Mivelhogy a maximális töltés meg van határozva van olyan hogy több lehetne a termelés ha lenne fogyasztó. Egy vissza nem táplálós rendszer esetén meg fontos hogy minél jobban tele legyen az aksi és lehetőség szerint a napelem is maximálisan legyen kihasználva. Ki lehet maximálisan járatni az tény te az aksit minek ehhez terhelni?
Következő: »»   29 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem