Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár hangoló
 
Témaindító: cooler15, idő: Aug 2, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) acsdonat válasza Adamsson hozzászólására (») Szept 20, 2011 /
 
A legtöbb hangolón lehet fel-le állítani az alaphangot, általában félhangnyi lépésekben. Ez a 432 Hz igény miből adódik? Esetleg pont egy félhangnyi?

Ha nem lehet állítani a hangolódon, akkor próbáld meg ezt: nagy valószínűséggel a hangolóban egy kvarc adja az alapfrekit, valamilyen leosztással. Rakj be egy kisebb frekvenciájú kvarcot, hogy ugyanazzal a leosztással számolva 432 Hz legyen az alaphang.
(#) Doszpot válasza Adamsson hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Helló
PitchPerfect nevű programot ismered? Ha nem feltétlenül akarsz hordozható hangolót, (otthoni gyakorláshoz) akkor használd ezt. Meglehetősen pontosan kiírja, hogy mekkora frekvencián rezeg az adott húr, illetve ismer többféle hangolási módot is gitárhoz. (hátha a te igényedet is.)
Acsdonat ötlete is jó lehet, ha kvarcról jár a gyári hangolód, és találsz pont megfelelő csere-kvarcot. A gyári készülék oszcillátorát is érdemes megvizsgálni, mert többé-kevésbé a kvarc-oszcillátorok is elhúzhatók, néhány százalékkal. (neked sem kell sok igazítás a 440-hez képest.)
egy gyors példa Ha valahogy így van bekötve, akkor a kapacitások értékének változtatásával lehet elhúzni az oszcillátort. Ide kell akkor megfelelő trimmerkondit tenni. Fontos, hogy ekkor szükséged lesz egy megfelelő műszerre, amivel összehasonlítod az elhangolt készüléked. (ekkor is jól jöhet az említett szoftver.)
Szerk.: Azért ettől az elhúzástól se várj csodát, de egy próbát megérhet. Előfordulhat, hogy sikerül a járó oszcillátort jól elhangolni, de akkor az újbóli berezgése nem lesz megfelelő, stb. Aztán ha mégse sikerül, akkor meg vissza kell tudnod alakítani eredetire. Szóval csak saját felelősségre!
(#) Georgee hozzászólása Szept 26, 2011 /
 
Ha nem akarsz hordozhatót, akkor őt ajánlom, 2 éve ezzel dolgozok Eléggé jó és a freki is állítható! Klikk
(#) speedbump válasza Adamsson hozzászólására (») Szept 29, 2011 /
 
Az AP-tuner programot is használhatod, nagyon könnyen lehet vele hangolni. Ezt persze nem kell építeni, mivel win alól futó szoftver.
(#) elektrorudi válasza Georgee hozzászólására (») Szept 29, 2011 /
 
Kíváncsiságból letöltöttem a progit, de az Ad-Aware blokkolta a futtatást. Vélemény?
(#) Adamsson hozzászólása Szept 29, 2011 /
 
Köszönöm a válaszokat!
Igazából időközben hazautaztam, és megtaláltam a kézi hangolómat, képes a 423Hz-re.
A programok viszont kiesnek, ugyanakkor egy rackbe építhető, több húr hangolására alkalmas eszköz megépítését is fontolgatom.
Jelenleg én még csak most tanulom az elektronikát, ilyen mélységekbe még nem jutottunk el, szóval bármilyen ötletet is szívesen fogadok
(#) circuit hozzászólása Nov 17, 2020 /
 
Sziasztok
Az eset előtörténete:
Fényképes hirdetésből vásároltam, sértetlenül megérkezett, kicsomagoltam: Elemek benne voltak, bekapcsoltam, semmi életjel. Új elemek behelyezve, továbbra sem működik.
Ezután csak próbaképpen belemértem a kiszedett 2 db AAA Duracell elembe. Az egyik hibátlan (2026 március). És itt jön a meglepetés. A másik (07/14) jelű valószínűleg 2014 júliusi lehet. És a legfontosabb: Megfordult a polaritása és mínusz 0.55 Volt mérhető. Létezik ilyen? Ez felrúgja a galván elemek elméletét. A benne lévő 2 elem polaritás helyesen, soros kapcsolásban volt elhelyezve az elem tartóban, jól érintkeznek, és nincsenek kifolyva. A kérdésem: okozhatott-e valami hibát ez a polaritás váltás, vagy emiatt tönkre mehetett-e az eszköz?
Labortápról (3V) próbáltam, a nyugalmi áramfelvétel kb. 0.6 mA, és nem változik az ON/OFF gomb hatására. A gombok a szokásos gumiharangos grafitszerű kontaktok.
Felhívtam az eladót, de nem kommunikatív, nem segítőkész, csak a saját igazát véli, hogy a fényképeket Ő készítette, nem ért hozzá, polaritásról még nem hallott, és Ő be tudta kapcsolni.
A hirdetésben lévő képen jóval koszosabb, kopottabb eszköz látható, ami akkor-ott tényleg működik Valóban működhetett, és csak nálam, az első bekapcsolásnál ment tönkre ? Vagy kegyes csalásba futottam? Nem a pénzemért harcolok (több is veszett Mohácsnál) de jó lenne feléleszteni, ha még működőképes, nem mai darab.
Köszönöm a hozzászólásokat, tanácsokat.

Üdv: Tóni
(#) sany válasza circuit hozzászólására (») Nov 17, 2020 /
 
Szia!
Nem hinném , hogy az elem fordított polaritása okozta a meghibásodását. A rossz elem ellenállása megnő, így szinte szakadásként viselkedett, tehát mintha ott sem lett volna.
Esetleg szedd szét és nézd meg, mért ki a bekapcsoló gomb alatti réz pályát nem szakadt-e. Amikor beteszed az elemeket, akkor mérj rá a csatlakozó érintkezőkre, hátha elmozdulnak érintkezési hiba miatt, amikor beleteszed az elemet.
(#) circuit hozzászólása Nov 18, 2020 /
 
Szia
Futottam még egy kört a kütyüvel. Az elemek jól érintkeznek, labortápról is próbáltam. A 3 Volt stabil, még a 2 db 100UFos "puffer" elkón is megvan. Próbáltam jumperolni az SW1 helyét, nem reagál rá. Az összes gomb a Ground-ra húz le benyomott állapotban. A kontaktok tiszták, nincs rajta sérülés nyoma. Az ON/OFF gombtól jövő fóliacsík eltűnik a kijelző alatt, nem követhető. A chip - már amennyi látható belőle - a szokásos fekete leöntött kör.Az LCD beragasztva, a szokásos gumifésűs csatolóval. Azt hiszem ez nem nálam halt meg. A hirdetés fotói nem egyeznek a megvásárolttal. Ezt jól benyeltem, általában maximalista vagyok, de ezen már csak a ráolvasás, woodoo baba stb. segíthet
Üdv
(#) sany válasza circuit hozzászólására (») Nov 18, 2020 /
 
Az a DT jelzésű alkatrész (a + elem csatlakozónál látható képen) nem védelemre szolgáló dióda esetleg?
Esetleg az IC2 kap tápfeszültséget? Mérd meg az IC2 4-es (-) láb és a 8 (+) lábakon lévő tápfeszültséget.
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2020
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem