Fórum témák
» Több friss téma |
Termisztorral nem-e lehetne megoldani egyszerűbben?
23-24C° lenne szükségem. 12v, termisztor,teljesítmény ellenállás, stb.
Nem értem a kérdésed. Előző oldalon ott van egy egyszerű, 723-as IC-re alapozott kapcsolás. Termisztor helyett diódák vannak benne, az talán annyira nem bonyolítja meg
![]()
Hogy lehetne úgy megoldani hogy beleférjen egy kémcsőbe az egész? és ne legyen benne bimetál?
Arra gondoltam hogy nem kapcsolgatnám az ellenálláson lévő feszt., hanem ahogy melegedne a víz úgy csökkenne a teljesítménye is. tehát nem lenne hiszterézis, mivel az ellnenálláson mindig annyi áram folyna át amennyit az akvárium hűlése során elveszít, csak akkor nem fűtene semmit ha a pl a nap vagy a radiátor, jobban felmelegítené a vizet mint a fűtő. Tehát ennek a dolognak mindig csak annyit kell fűtenie amennyit hűlik az akvárium. Ha jól tudom ezt hívják negatív visszacsatolásnak.
Meg lehet oldani így?
termisztor sorba kötve az ellenállással, 12 voltról táplálva.
Hello! A válasz elég egyszerű, NEM.. Mert egy termisztor hőegyütthatója kb. 3,6%/°C. Vagy is 10 fok változásra csökkenne az áram 36%-ot..
(Szerintem azért nem válaszoltak, mert cseppet magasra tetted a mércét. Férjen bele egy kémcsőbe, abban legyen a hőérzékelő, s fűtés és szabályozás.. Eleve hőtechnikailag is vannak gondok.)
Csak egy ötlet...
Peltierrel tökéletessen be lehetne állítani a hőmérsékletét a víznek, hűteni, fűtei. Ha például az akvárium hátuljára akarnám tenni akkor egy olyan elektronika kéne ami figyeli a hőmérsékletkülönbséget a víz és a peltier között, hogy nem robbanjon szét az üveg, attól hogy a közepét melegítik csak, ez lehetne olyan 1 Co(beállításnál ez lényeges). Ugyanígy hiszterézis nélkül, negatív visszacsatolással. Ha peltieren megcserélem a pluszt és a minuszt, akkor ahol eddig fűtött ott hűteni fog, és fordítva. Már csak egy marhanagy hűtőbordát kell tenni a másikfelére. De mivel itt sok embernek van akváriuma, (és gondolom szeret pacsálni is,) javasolnám a vízhűtést(csak ne az akvárium vizével, hanem mondjuk egy 5 literes uborkásüveggel ![]() Hirtelen ez jutott eszembe, talán egy kicsit jobbá tesszük a világot. ![]() A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |